Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Mlekpolu cisza, a nawet próbują załagodzić sytuację dając paczuszki z ruskim nabiałem  :lol: Dostał ktoś takową?? Faktury nie ma, już dwa odbiory po i nic, żadnego info... 

Opublikowano

Piątnica za sierpień 1.55 netto średnia cena mi wyszła mleko w okolicach niecałych 30000l tłuszcz 4.2 a białko 3,47 za wrzesień nic nie wiadomo na razie ale pewnie się utrzyma cena chociaż nic pewnego zależy jak sieci handlowe naciskają

Opublikowano (edytowane)

Na światowych rynkach artykułów mleczarskich wrzesień przyniósł niewielkie wzrosty na niektóre produkty mleczarskie. Może tragedii nie będzie.

Edytowane przez starybudnik
Opublikowano

Mlekovita wczoraj za miesiąc wrzesień -4gr, a za sierpień obcięli na -6gr także mamy 10gr mniej

Opublikowano

pogłoski mowiły o 25 jednorazowo wiec jeszcze 15 gr przynajmniej. zootechnik mówił dzis ze przyjdzie czas ze ze 1zł bedziemy sie cieszyc...

Właśnie też tak słyszałem że do końca roku jeszcze 15 gr w dół.

A ten 1 zł dobrze żeby jeszcze był bo ponoć od kwietnia mają owalić jeszcze 15% z tej złotówki i to nie tylko w mlekowicie

Opublikowano

Nikolas popytaj np.o sudowię suwałki podejrzewam że większość jedzie w okolicach złotówki,bo ci najmniejsi we wrześniu mieli poniżej 90 groszy,a znam takich kilku,nie każda mleczarnia płaci po 1.40 za5000 l.

Opublikowano

a co rzad ma do rolnictwa? co ta kopaczowa Ci da? aby nie przeszkadzal w uczciwej pracy.

teraz jeszcze nie jest zle. 1,30-1,40 idzie wytrzymac

Uwierz-ma i to dużo.Poważny kraj tym się różni od niepoważnego że dba o własne rolnictwo...

Opublikowano

Polski rolnik też powinien dbać o swój kraj, a on co wszystkie kasę w zachód pakuje i się cieszy że germany madein.

Czyli że jeśli stać mnie na JD to mam kupić ursusa który wytrzyma polowe czasu pracy bez awarii co JD i przyspoży mi wiecej nerwów niż cokolwiek innego na świecie? Obudź się. Pracowałem z ojcem na maszynach z różnych krajów. Wolę mieć używaną zachodnią niż Polska nowa.

Uwierz-ma i to dużo.Poważny kraj tym się różni od niepoważnego że dba o własne rolnictwo...

Dba poprzez.....? bo chyba nie dotacje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v