Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiec jaka cena kwoty jest sensowna? kary beda wysokie cena mleka spadnie do 1zł kara wyniesie do 1zł. jak do jasnej cholery zyc? nawet ten co nie ma kredytu bedzie miał problemy. ludzie co tu w tym kraju sie dzieje.... sam mam kredyt i kwota konczy sie w listopadzie i pyt isc w wydajnosc moze spadki cen odreaguje wydajnoscia ale co z tedo jak dobija mnie kara w nastepnym roku chore. to co zaoszczedze oddam na kare i jeszcz do interesu dołoze. a gdzie spłaty rachynki i zycie? nie tylko ja mam takie dylematy ale wiekszosc z was. załatwili leppera zeby zył juz na drogach by sie kotłowało. pewnie i tak naskoczycie na mnie za ten post

Opublikowano

mi sie ju skonczyla dokupilem troche po 20 gr a wczoraj dzwonili do mnie z mleczarni-piatnica-ze maja goscia co chce sprzedac ale juz po 35gr tez mam 5 jalowek na pazdziernika i nie wiem co robic

Opublikowano

Są oferty po 20gr, jak zacznie się burza z przekroczeniem i karami to min po 60gr będzie

Moim zdaniem w tym roku lepiej maksymalnie ograniczyć produkcję mleka ,aniżeli kupować kwoty . U mnie jeszcze paszy przez suszę jest mało ,to tym bardziej nie ma sensu dokupić paszę i kwotę .

OSM Sierpc obniżka za sierpień 5 groszy/l.

Opublikowano

Też uważam że lepiej ograniczyć produkcję niż kupować kwotę i pchać się w dodatkowe koszty. Według mnie obecny kryzys w mleczarstwie to dla niektórych kubeł zimnej wody na głowę i opanowanie się z produkcją. Niektórzy twierdza że jeśli mleko spadnie do 1zl a kary będą też ok. 1zł to i tak się im opłaci podukowac. Radziłbym trochę pokory bo robicie sami z siebie niewolników.

Opublikowano

Najgorsze jest to, że jedni ograniczą produkcję, inni kupią kwotę za kupę kasy, a ten co ma wszystko w głębokim poważaniu I o nic się nie martwi przekroczy kwotę I za rok sie okaże, że kar nie będzie. Osobiście uważam, że tak będzie.

Opublikowano

ja bym redukował co się da, po co kupować kwotę za zysk z mleka, "na przelew" i "głupiego robotę".... Jałówek się narodzi i tak, a nadmiar paszy się nie zmarnuję, mięso też w cenie(w miarę). wytrwałości życzę

Opublikowano

ja zasuszyłem co się dało niektóre do stycznia będą stały ale jałówek nie sprzedam bo one teraz trochę podoją może i na karę ale potem to odrobią. Dobrą jałowke sprzedać to nie problem gorzej kupić jak będą potrzebne.

Opublikowano

Lacpol bi 3,2 tl 3,9 ilosc 16 000 kont uzytk. 1,33 brutto. Od biezacego miesiaca wycofanie premii 7gr i obnizka do klasy ekstra i super ekstra o 10gr. Nastepny miesiac -17 gr. U was tez pobieraja juz raty na poczet kar? W Lacpolu z sierpniowej wyplaty pobrali 1 ratę.

Opublikowano

sierpien, rotr rypin ponad 18 tys litrow tluszcz 3,99 bialko 2,99 ( oczywiscie w sierpniu mimio tego samego zywienia polecialy parametry) cena: szalowa 0,95 zl

Te parametry to prawda mi też poszły co oni myślą że rolnicy się nie pokapuja?

Opublikowano

Zmniejszają parametry aby zmniejszyć ile się da krajową produkcję mleka czyt. kwotę, kwotę mleczną i tak przekroczymy a im wiecej tym większa kara może byc, zmniejszając tłuszcz ilość kg mleka też sie zmniejszy

Opublikowano

Zmniejszają parametry aby zmniejszyć ile się da krajową produkcję mleka czyt. kwotę, kwotę mleczną i tak przekroczymy a im wiecej tym większa kara może byc, zmniejszając tłuszcz ilość kg mleka też sie zmniejszy

Z tym przekroczeniem pewności nie ma, bo jak cena mleka spadnie poniżej kosztów produkcji to będzie prawdziwy hamulec.Podobnie było w 2008 r

Opublikowano

tak odrazu raczej nie spadnie poniżej kosztów produkcji. Mleczarnia Gostyń płaci w tej chwili 1,37 brutto bialko 3,1 tłuszcz 3,9 Wiadomo że są mleczarnie które już teraz płaca mniej ale cene wyższą niż 1 zł można jeszcze jakoś przetrzymać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v