Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrzuc do stada rase jersey i czerwone to tez bedziesz takie parametry mial:-)

Paradoks w tym, że połowa mojego stada to MO i SM i 2 50 jersey i reszta pomieszana z LM. W moim przypadku to kwestia zbilansowania dawki.

Opublikowano (edytowane)

@corrado Jak założyć taką grupę ? bo różnica w cenie kolosalna w porównaniu do mojej jeśli jest prawdziwa.

Mlekovita przedział 6-10tyś l białko 3,56 % tłuszcz 4,24 % cena 1,5 zł netto

Edytowane przez lamboEVO100
Opublikowano

@corrado Jak założyć taką grupę ? bo różnica w cenie kolosalna w porównaniu do mojej jeśli jest prawdziwa.

Mlekovita przedział 6-10tyś l białko 3,56 % tłuszcz 4,24 % cena 1,5 zł netto

Najpierw musisz miec zorganizowana grupe z ktora sie dogadasz i minimum 1mln dostawy taka grupa musi dostarczac. Nastepnie skladasz w mlekovice wniosek o zjednoczenie dostawcow. Macie wtedy jedna kwote dostawy. I wniosek musi przejsc oczywiscie pozytywnie.

Opublikowano

@lamboEVO100 przy tej ilości to musiałbyś zebrać co najmniej 150-200 chętnych przy skali produkcji w naszym regionie jeśli ten 1 mln litrów to miesięczne minimum.

Opublikowano (edytowane)

Statek ja mógłbym z Tobą do tej grupy wejść choćby jutro ale my w mlekpolu mamy tak skonstruowaną umowę że pewnie nic byśmy nie wskórali....niestety rada jest w kieszeni Edka Wszechmogącego....

Czytałem w gazecie że komisja europejska debatuje jak wzmocnić pozycję rolnika w łańcuchu żywnościowym. Gdy by tak wprowadzili przepisy dające nam argumenty do rozmowy z mleczarnia , która to teraz robi co chce a my jak chłopy pańszczyźniane pod ich dyktando bez możliwości odejścia.Marzą mi się właśnie takie grupy producenckie z silną pozycją przy negocjacji ceny i warunków umowy.Może kiedyś takie czasy nadejdą.

Edytowane przez DanielFarmer
  • Like 1
Opublikowano

Chwilowo.niedawno była 30gr niższa i co?Piątnica jakoś nie obniżyła ani grosza.Jakby były grupy ze swobodą negocjacji ceny i możliwością odejścia w każdej chwili(z okresem wypowiedzenia oczywiście) to by 2 razy zarząd mleczarni pomyślał zanim po 15gr obniżał :P

Opublikowano (edytowane)

Nie znam polityki Mlekpolu, bo nie jestem jego dostawcą. Nie wiem kim nawet jest Edek, jednak z tego co się domyślam to wszystkie niekorzystne dla was zapisy w "kontraktach" przechodziły przez ręce komisji czy rady. Poruszali to na łamach TPR, w sprawie kar za odejście. Tam zasiadają przecież rolnicy i to nie rada jest w kieszeni(bo musiałby mieć nich haki), ale jej członkowie łasi na każde pieniądze, które liczą się bardziej niż los wszystkich dostawców podpiszą wszystko co podsunie im prezes. To w końcu sami rolnicy wybierali członków rady.

Popraw mnie jeżeli całkowicie się mylę, bo tak przynajmniej zrozumiałem kiedyś te artykuły.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Edek cwana bestia zabezpieczył się :P jakieś 3-4 lata temu kilku rolników z naszej gminy Danielu (Wysokie Małe) zdecydowali się na przejście do Piątnicy złożyli wypowiedzenia w Mlekpolu (chyba 3 miesiące) i za ten okres od złożenia wypowiedzenia każdy z nich dostawał po 50 gr za litr z udziałami też był problem już nie pamiętam dokładnie, ale złożyli pozew zbiorowy do sądu i wygrali sprawę z mleczarnią zwrócili im wszystko ale Mlekpol doszukał się jakiejś luki i wypłacał udziały w małych kwotach chyba przez rok... I prezes po tej akcji stał się jeszcze bardziej przebiegły :P o ile mnie pamięć nie myli to było coś w sprawie zmiany umowy jakiś aneks dotyczący odejścia do innej mleczarni właśnie po tej porażce...

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano

To straszne co się dzieje z tymi odbiorcami-kombinują jak się da!Nie pomyślą,że to już nie średniowiecze,przecież mamy wykształcenie,doradców i również prawników...Przecież taka polityka to się na nich zemści-można raz oszukać ale co potem zwinąć interes bo nie ma co przetwarzać, bo nie ma dostaw surowca?Nie dawajcie się i nie bójcie się drani!

Opublikowano

Przedział 7-10tys białko 3,44 tłuszcz 4.14 1.48 brutto dla vatowca

a przy okazji ostatnio w poradniku było ostatnio o systemie eMilk. działa to komuś bo wpisuje dane i nie chcą się zatwierdzić

Opublikowano

Ja was nie rozumiem..... Chyba czytać umiecie ??? Jak można takie coś podpisać???? Z naszej mleczarni też kiedyś zaczęli rolnicy uciekać i nasz mądry prezes też chciał nam jakiś aneks wsadzić a rolnicy w odpowiedzi chcieli złożyć wniosek o odwołanie prezesa :) zadyma była na 102. Z mleczarni można odejsc z dnia na dzień i to może czasem najlepiej sie opłacić.... A ja mam taką dobą sytuacje że mam 4 mleczarnie w pobliżu.... :)

Opublikowano

Chwilowo.niedawno była 30gr niższa i co?Piątnica jakoś nie obniżyła ani grosza.Jakby były grupy ze swobodą negocjacji ceny i możliwością odejścia w każdej chwili(z okresem wypowiedzenia oczywiście) to by 2 razy zarząd mleczarni pomyślał zanim po 15gr obniżał :P

Witam! Ja znam z kolei przyadek gdy rolnicy z OSM Piątnica parę lat temu z jednej wsi się połasili na 10 gr i odeszli do Mlekpolu bo Piątnica płaciła 1,50 zł a Mlekpol dał im 1,60 zł (tyle chyba nawet dostawcy Mlekpolu wtedy nie dostawali:)). Podpisali umowy na czas określony z w/w kruczkami parę miesięcy tą cenę mieli a potem papa 1,40 zł.

W tamtym miesiacy czy 2 miesiące temu Piątnica dała podwyżkę jak coś to zapytam ile teraz rodzicom mleko wychodzi i napiszę

Opublikowano

Podam wieczorem jak faktura będzie

Nikt nie musi wierzyć :P to cena BRUTTO.Po odliczeniu vatu udziałów na czysto wyjdzie mniej.A co do bogactwa to koszty tak poszły w górę że kokosów to na tym i tak zbić się nie da :P

Każda mleczarnia pewnie udział liczy inaczej więc najlepiej podawać wyszczególniając to co na rękę + to co na udział idzie bo prawda jest taka że ci miastowy zobaczy, taki a la troll co hejtuje każdy artykuł na onecie czy wp, i potem będą pierdzielić, że rolnicy to milionerzy:P. Wystarczy że władza napusza miasto na rolników jak to mają dobrze (PROW + dotacje + KRUS + brak dochodowego) rolnicy nie muszą się do tego dokładać:P.

Udział to pojęcie wirtualne bo go zbierasz i nie wiem jak w Mlekpolu w Piątnicy się go dostaje jak się przekazuje gospodarstwo a ten co je dostał zbiera udział od początku. Więc po co go podawać w ogólnej cenie jak się go dostaje raz w życiu w formie premii:P.

Opublikowano (edytowane)

No więc już się dowiedziałem

OSM Piatnica

10 tyś l, tłuszcz: 4,5, białko: 3,12 VAT-owiec

cena 1,60 brutto już z udziałem 10 gr. Czyli 1,50 brutto

Edytowane przez artursz89
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v