Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z mojej okolicy w najbliższych dniach gospodarze wybierają się do mleczarni porozmawiać o tym z dyrekcją. Krzyknij o tym w swojej. Im nas więcej tym lepiej, a jak to nie pomoże to wypowiedzenia pójdą w ruch. Jak sami się za to nie weźmiemy to ceny nam nie podniosą.

Opublikowano

u nas w lacpolu w drugą strone zrobili ze najmniejszy dostał 6gr najwiekszy 2gr do wielkosci odstaw troche normalnosci wprowadzili to nie zmienia faktu ze to i tak mało jak czytam ze mleczarnie odnotowują rekordowe zyski piątnica,mlekowita,spomlek a jeszcze nie tak dawno baidolili ze obnizają ceny bo to bo tamto i że rok cięzki dla branży

Opublikowano

Słyszałem że w Nowej Zelandii jest susza największa od 30 lat i ceny na rynkach światowych poszły do góry, bo oni mają spory wpływ na ceny światowe produktów mleczarskich. Stąd być może nasze mleczarnie mają się lepiej jak nas informują. ;)

Opublikowano

Mleczarnia "Zarębski" Ksawerów za oddane trochę ponad 8 tys litrów 1,30 bez kilku setnych grosza ;) I minimum tak powinno być :D

Opublikowano

jestem zszokowany czy to aby nie pomyłka mlekpol na fakturze 1.508 zł/l (w tym za ilosc 0.18)

Ja czekam na fakturę ale wygląda, że mlekpol zrobił jakąś sporą podwyżkę w granicach 5-8 gr/litr.

Opublikowano

U mnie mlekpol również cena 1,49brutto dla vatowca.Druga połowa miesiąca przy białku 3,3 wyszła mi prawie 1,51 przy odstawie 20tys L. Ktoś wie czy to na stałe czy jednorazowo?bo żadnych oficjalnych info nie było.Jeszcze 5 gr w górę i na stałe i da się żyć ;)

Opublikowano

Witam wszystkich

Nie wiem czy dobrze trafiłem ale poszukuję mleka UHT 1,5 oraz 3,2 w kartonach z clipsem. Interesują mnie duże ilości, 2 -4 TIRY miesięcznie

Kogo możecie polecić ? Gdzie i jak można śledzić ceny mleka aby móc odpowiednio reagować na zmiany cen mleczarni ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Ja juz w tym roku serdecznie podziekuje dla MLEKPOLU za odbiór mleka, to jest patologiczna firma !!!!!!

Jaka byla cena za kwiecień w OSM HAJNÓWKA?? parametry bialko 3,32, tłuszcz 4,99, litry 4600l ?? i jak to jest u nich z premiami za ilosc jakosc itp?? Prosze o pomoc

Opublikowano

Zarębski Ksawerów przy oddaniu ponad 6 tys litrów mleko wyszło po 1,26

Opublikowano

Ja juz w tym roku serdecznie podziekuje dla MLEKPOLU za odbiór mleka, to jest patologiczna firma !!!!!!

Jaka byla cena za kwiecień w OSM HAJNÓWKA?? parametry bialko 3,32, tłuszcz 4,99, litry 4600l ?? i jak to jest u nich z premiami za ilosc jakosc itp?? Prosze o pomoc

a co sie stało ?

Opublikowano

A co ma sie stac nie można trafic na swoją próbe to jest chory system i kierownik skupu mówi mi to prosto w oczy, pobrałem juz pare razy przy kierowcy mleko dla wlasnej ciekawości bo myslalem moze faktycznie gdzies jakis błąd może popelniłniłem czy co, i wioze tą swoja próbke jedną do Sokółki to punktu skupu oni wysyłaja do laboratorium, a drugą wioze do białego do laboratorium, moje próbki które zawiozłem wychodzą luks a ta która pobiera samochód códo nie dziw, było już ze instruktorka pobierała próbe sama i tez sie trafiło że była kontrola u niej OK a tam syf i nie wiedzą co mają powiedziec, szczerze to pracowanie na jakiegoś ch**a już mi sie znudziło i robienie ze mnie durnia, dziadowska firma, albo tam u nich w laboratorium takie motywy odchodzą albo w punkcie skupu, bo kołomnie sporo ludzi właśnie boryka sie z takimi problemami, wyjdziesz z drobnoustroi to Cie somatycznymi załatwia i tak.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v