Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jakbyś miał robota to byś nie chciał patrzeć na halę udojową

W dużym stadzie rotacja duża. Naucz każdą pierwiastkę wchodzenia do robota - co tydzień jakaś nowa sztuka wchodzi, wyłap ze stada te co się jeszcze nie doiły... To się tak tylko wydaje że ten robot taki fajny. Halę można budować mniejszą - mniej krów, mniej pracy. Policz amortyzację robota i hali...

Opublikowano

Teraz roboty są jeszcze drogie,Lely Astronaut na 70 krow ze 330-350tys plus urzadzenia towarzyszące,zbiornik buforowy na czas mycia zbiornika itd i wychodzi 500tys choć na program z dotacją już nie wygląda to tak źle.Za kilka lat ta nowa technologia juz nie będzie taka nowa za to bardziej dopracowana i tańsza i wtedy dostępniejsza dla nas mniejszych :P Wielu co teraz nie marzy nawet o tym za jakiś czas będzie mieć roboty,wspomnicie moje słowa.Nasi rodzice dziadkowie też o takim sprzęcie nie marzyli co teraz mamy i takich technologiach.Koniec offa :P

Opublikowano

ale nie wszyscy muszą jeszcze płacić udziały,mój ojciec ma już ich tyle ile mlekpol wymagał i już nic nie odciągają na poczet udziałów :)

do mnie już wczoraj przyjeżdzał handlarz i pytał o jałówki i krowy i to takie lepsze mleczne a nie na rzeż ale jak powiedziłem że nie mam nic to pojechał taki przygnębiony biedulek :) a tak to całe lato wogóle nie było dziadów jak było trzeba a teraz to jak psów.

tylko ze jak rośnie cena mleka to i wartość udziałów jest powiększana więc znowu zaczną brać prawie wszystkim

DanielFarmer tylko co ci z tej kasy jak ci ją wrócą po 10 latach od zakończenia dostaw mleka

Opublikowano

no to ukłony w strone Edka i spolki... :D mlekovita natomiast zaszalała za pazdziernik 1.4 1.48 netto bez wzgledu na ilosc....zapytacie dlaczego? czym wieksza ilosc slabsze wyniki...ciekawe jak za listopad

a u mnie 1,6 za pażdziernik tylko tł ponad 5% białko 3,4 ilość około 9 tys

Opublikowano

Premia nadzwyczajna OSM Sierpc ...6 groszy do litra do całej produkcji od 1 stycznia do 31 października 2013 r.

Opublikowano

Ja tez dostałem takiego smsa z mlekovity jak kolega wyzej i musze pwiedziec ze te ceny zaczynają mnie przerażać :blink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v