Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
piotrzalew

Problem z prasa rolującą John Deere 545

Polecane posty

piotrzalew    0

Witam moze ktos podpowie co sie dzieje z prasa. Problem jest nastepujacy a wiec prasa raz podaje sznurek na owijanie balotyy a raz nie a jak juz poda to podaje go za szybko i dobrze nie owija baloty. Moze ktos z forumowiczow posiada prase takiego typu i mial podobny przypadek. Prasa posiada takze owijanie siatka. Dumam juz nad tym problemem dwa dni i nic caly czas to samo.

Z gory dziekuje za pomoc

Edytowano przez piotrzalew

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Norman    1

Masz dwa pokrętła do ustawiania ilość owinięć jak kręcisz w prawo to dławisz przepływ i siłownik od podawania sznurka przesuwa się wolniej i w drugą stronę analogicznie tylko obrót pokrętła wykonuj tak co 1/8 obr, bo u mnie obrót tak o 1/2 powoduje całkowite zamkniecie przepływu. Siłownik samoczynnie przesuwa się i powraca, może masz źle podłączone przewody, przy owijaniu siatką siłownik od podawania sznurka też musi się przesuwać tak jak przy owijaniu sznurkiem i przełączać rozdzielacz. W mechaniźmie automatu od owijania ważne są wszystkie sprężyny jak i ich długości. Sam posiadam 550 i używam siatki ale na odległość trudno stwierdzić co jest nie tak u ciebie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrzalew    0

U mnie sznurek dopiero dziala jak rozkrece pokretlo od sznurka na maksa i jest tez problem bo raz zalacza ten silownik od podawania sznurka a raz nie. Mysle ze bede musial zalozyc siatke i zobaczyc co sie bedzie wtedy dzialo. Prase mam dopiero pierwszy sezon i jeszcze wszystkiego nie ogarniam dobrze. Nawet jak probuje na bez baloty tylko otwierazm komore bardzo powoli i w pewnym momecie zapala sie kontrolka ze za chwile bedzie owinianie otwieram dalej i nic sie niedzieje tylko nadal miga te swiatelko. Nawet miga w tym momecie co zaczyna byc sygnal dzwiekowy i zapala sie swiatlo stop.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Norman    1

Kolego żeby działało owijanie to musi być napięta sprężyna od napinacza paska napędu pompy a druga od rozdzielacza inaczej nic nie zadział następnie jak siłownik dochodzi do końca to przerzuca rozdzielacz na powrót. Co do siatki jest tam dodatkowe pokrętło przy tych dwóch na jednym z przewodów, musi być odkręcona aby olej poszedł na siłownik od noża siatki. U mnie do ustawienia siatki musiałem się trochę na manewrować żeby działało, poza tym sprawdź blachę na którą jest podawana siatka (z tyłu na dole) czy niej jest poprzecierana bo sitka na niej się rwie lub całkowicie zostaje. Jeżeli siłownik od podawania sznurka nie pracuje poprawnie będzie problem również z siatką. Jak bym był przy prasie na pewno bym coś poradził ze swoją walczyłem dość długo i teraz wiem co do czego i jak działa na forum trudno coś powiedzieć nie widząc maszyny. Sterownika z zegarami ma charakter informacyjny a za jego działanie odpowiadają styczniki (za zegary równości beli potencjometry na bokach), opisywać który od czego nie będę bo z dużo pisania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrzalew    0

To czujniki nie odopwiadaja za za zalaczanie zadnych mechanizmow tylko sluza do informowania. Kurcze ja tylko mam akurat taka prase w okolicy i nie mam kogo sie dopytac kazdy odpowiada zna sie na swojej. A co do pask ato wymienilem bo wlasnie przez niego byl problem wczesniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Norman    1

Jak chcesz mogę podać nr tel do kontaktu, chociaż i tak na telefon ciężko będzie pomóc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez AXE
      Witam, to jest mój pierwszy post z prośbą o poradę w temacie uprawy oraz nie będę tu owijał w bawełnę dopiero od 3 lat uprawiam pole przekazane od dziadka rodzicom więc nie mogę się nazywać rolnikiem więc liczę na Waszą wyrozumiałość. Od samego początku mam problem z tym polem działka ma prawie 1 hektar, nie chcę się tu chwalić plonem ale w ubiegłych latam był znacznie poniżej średniej. W zeszłym roku zrobiłem analizę gleby z tej działki : Ph - 7,4 / zasobność w fosfor - 4,4 / zasobność w potas - 9,0 / zasobność w magnez 9,4/. W zeszłym roku przed orką wysiałem 200 kg superfosfatu prostego, przed uprawą pod siew pszenicy poszło 120 kg soli potasowej oraz 150 kg polifoski 8. Pszenica ozima ozon siana około 20 października w ilości około 250 kg na hektar. Wiosna w tym roku nie pozwalała mi wjechać z azotem wcześniej jak 4 kwietnia kiedy wysiałem 130 kg saletry amonowej Pulan (34N) wraz z 70 kg polifoski 6. A to dzisiejsze zdjęcia w załączniku gdzie widać że szału nie ma, wiem że to wina późnego siewu i tego nie przeskoczę ale chciałbym się Was poradzić co mogę teraz z tym polem zrobić by "ratować" plon. Przy okazji czemu w nie których miejscach pszenica jest żółta i ma takie podeschnięte liście jak widać na nie których zdjęciach. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.


       





    • Przez krzysiekmerc
      Witam mam problem z półbiegami. Pierwszym i czwartym. Drugi i trzeci półbieg przełącza w porządku a także przestał przełączać biegi terenowe i szosowe (żółw, zając). Jak wyłączę zapłon i zgaszę ciągnik i przełączę na pierwszy albo czwarty półbieg i uruchomię ciągnik to będzie pierwszy albo czwarty półbieg ale z chwilą przełączenia na drugi albo trzeci półbieg będzie przełączał tylko drugi albo trzeci, a na biegi żółw zając nie reaguje w ogóle, pozostaje na zającu... Proszę o pomoc jeżeli ktoś zna przyczynę problemu
    • Przez Marcin0628
      Witam
      Mam problem z odpalaniem MTZ a po kilkugodzinnym postoju. Sprawa wygląda tak, że ciągnik kręci normalnie a nie  może załapać. podejrzewam, że jakiś problem z paliwem, ponieważ na początku odpalania z tłumika nie leci dym. Dopiero po dłuższym kręceniu puszcza dymka i wtedy odpala. Dodam jeszcze, że kilka lat temu ciągnik był przegrzany, ale nie bierze oleju i nic się z nim nie dzieje.   Miał ktoś podobny problem ? Podpowiecie coś ?
    • Przez Michał1234567890
      Dzień dobry szykam skrzynie biegów do John Deere 7700 1995 roku! Gdzie mogę kupić?
    • Przez ProMmm
      Witam mam problem ponieważ strasznie grzeje mi się ciągnik john deere 2140 bez napędu na kwadratowej kabinie. Wymienilem pompę wody oraz chłodnice na nową, uszczelka pod głowicą też jest nowa, a ciągnik jak się grzal tak się grzeje dalej. Proszę o pomoc bo już nie wiem co mogę jeszcze zrobic.

×