Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem ze światłami w belarusie 820. Zaczęły bardzo słabo świecić, tlą się jak w starym maluchu. Myślę dam mocniejsze żarówki , pewnie stare złe... jeszcze ciemniej świecą te nowe 70 tki. Sprawdzam prąd- na żarówkach przy włączonym silniku jest tylko 7,20 volta a alternator ładuje dobrze, o co kaman?

Edytowane przez Fircyk81
Gość Profil usunięty
Opublikowano

O to, że masz instalację do sprawdzenia.

Opublikowano

O to, że masz instalację do sprawdzenia.

Mądrego to i warto posłuchać... Jestem w szoku że są tacy mądrzy ludzie na forum.

masy nie masz albo ładowanie do kitu

Ładowanie sprawdziłem, jest ok. Popatrze jutro na mase...

Nie sądziłem że przez masę może spaść napięcie o 50 %

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mądrego to i warto posłuchać... Jestem w szoku że są tacy mądrzy ludzie na forum.

Widzę, że jesteś mądrzejszy w tej kwestii. Tylko pewnie myślałeś, że za rączkę Cię poprowadzę: sprawdź to, zajrzyj tam, zrób tamto. A Ty będziesz się cieszył, że naprawiłeś ciągnik, a ktoś odwali za Ciebie robotę. A Ty po prostu nie masz zielonego pojęcia co zrobić (mimo, że wszystko jest już opisane na forum i wystarczy tylko poszukać) i nawet nie chce Ci się poszukać informacji w sieci.

Nie sądziłem że przez masę może spaść napięcie o 50 %

A tutaj jest przykład na to co napisałem powyżej.

Opublikowano

Masz miernik więc szukaj. Mierz napięcie aż znajdziesz miejsce w którym ono spada. Kostka na obudowie wiatraka chłodnicy, kostka pod deska rozdzielczą, włącznik, bezpieczniki, zasilanie instalacji z akumulatora. Profilaktycznie sprawdź inne punkty.

Opublikowano

Nie da się poprowadzić za rączkę, bo w sumie każdy traktor ma inną instalację. Jak masz rozruch na 24V z przekaźnikiem, to może tam jest problem ?? Jeden padnięty akumulator ze zwartą celą też może dać taki efekt. źródłem odniesienia dla regulatora napięcia w alternatorze jest napięcie na akumulatorach.

Opublikowano

było było było. Temat poruszany swego czasu.

Najlepsze że każdy właściciel sprawdza instalacje jak coś się sypie a nie zadba o to w trakcie pracy (przekładanie akku, doładowywanie, dołożenie koszulek do kabli od halogenów co idą w dachu-ładnie mogą tam zewrzeć się z masą po paru latach).

Opublikowano (edytowane)

Akumulator jest jeden więc 12tka. na bezpieczniku od świateł jest ponad 12, na włączniku świateł jest też jak trzeba ponad 12,ale gdy włącze światła robi się na włączniku ponad 8 volt, mase dawałem drugą na światła i nic nie daje. Z tym prowadzeniem za rączkę to dokładnie trafiłeś, instalacje w oborze zrobiłem od podstaw ale w mtzcie się gubię. Temat może i poruszany ale nie znalazłem.

Jeśli na beżpieczniku jest ponad 12 więc i na aku analogicznie tyle musi być,alternator też sprawdzałem jeszcze raz dziś i ładuje jak trzeba.

Może coś z przekaźnikami ?-jest kilka pod pulpitem, generalnie problem jest pod pulpitem. W zetorze też był problem ze światłami ale dałem rade, w tej zemście jest gorzej :)

Nie mówię o halogenach a o światłach mijania, drogowych.

Edytowane przez Fircyk81
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Gwarantuję Ci, że instalacja w MTZ nie jest bardziej skomplikowana niż w Zetorze. Kolega @seweryn20 napisał co masz zrobić. Zmierz napięcie w każdym punkcie obwodu świateł i wszystko będzie jasne. Można też znacznie szybciej to zrobić przedzwaniając wiązki stałym prądem, ale podejrzewam, że nie dysponujesz niczym więcej niż multimetrem z biedronki.

Opublikowano

A bawiłeś się może kostkami przy żarówkach lub kablami po drodze? Sprawdź czy przypadkiem nie podłączyłeś plusa do masy a masy do jednego z żarników gdzie powinien być plus. Wtedy świecą dwa żarniki na raz i taki jest efekt.

Opublikowano

W 820 przednie lampy(te okrągłe) masę biorą przez zawias otwierania maski, zawias zachodzi rdzą a lampy zaczynają albo mrugać długimi lub świecić słabo , Po podaniu masy z ramy ciągnika wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Od jakiegoś czasu w każdym sprzęcie co robię nie wykorzystuję obudów jako nośnika ujemnego potencjału. Dotyczy to przede wszystkim przyczep rolniczych ale również traktorów jak doprowadzisz masę do każdego odbiornika to masz święty spokój raz na zawsze.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Od jakiegoś czasu w każdym sprzęcie co robię nie wykorzystuję obudów jako nośnika ujemnego potencjału. Dotyczy to przede wszystkim przyczep rolniczych ale również traktorów jak doprowadzisz masę do każdego odbiornika to masz święty spokój raz na zawsze.

Można wiedzieć w jakim pojeździe masz ujemny potencjał? Bo ja takiego jeszcze nie spotkałem.