Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam rolników mam problem z podnośnikiem w moim URSUSIE C-335 mianowicie nie działa umarł a dostał nowy rozdzielacz , nowe uszczelniacze na cylindrze i świeży olej, ustawiłem śrubę kulistą na 72 mm jak książka mówi wegłóg operacji 7B-03 i nic nie działa jestem załamany proszę o pomoc, czy ktoś wie jak wygląda "sprawdzian regulacji dolnozaczepowej cak 330 bardzo by mi to pomogło w naprawie mojego URSUSA. Pozdrawiam Grzegorz.

Edytowane przez SZKAL24
Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam problemz podnosnikiem w c-330 bo momentalnie przestał podnosic tzn na pusto podnosi a juz pustego siewnika nie chce podniesc. Co to moze byc?

Edytowane przez mds212
Opublikowano (edytowane)

Przyczepe pusta kipuje. Olej jest.

Dodam ze stalo sie to po tym jak zakopałęm sie z przyczepa i wspmagałem sobie belka na podnosniku. Czyli co mam wymienic pompe?

Edytowane przez mds212
Opublikowano (edytowane)

pewnie kolega się już dowiedział ale jakby ktoś inny nie wiedział to zasługa gęściejszego oleju :P

przy okazji zapytam kolegów co jest do wymiany gdy podnośnik gdy ma założoną paletkę pustą (waży z 60-70kg) opada, jest takie puk puk i on wtedy opada po kawałku dodam że w hydraulice nie grzebane od pewnie jakichś 30 lat bo podnośnik i skrzynia sie nie psuły :)

Edytowane przez kamil927
Opublikowano

Olej nie jest gęściejszy tylko bardziej lepki, a mówiąc fachowo - wraz ze zmianą temperatury zmienia się charakterystyka lepkościowa oleju.

Co do opadania podnośnika, to w tym dziale temat był już wielokrotnie poruszany, zajrzyj do pokrewnych tematów, na pewno znajdziesz multum informacji. Np. tutaj:

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/6877-c-330-podnosnik/page__st__260__hl__+opadanie%20+podno%C5%9Bnika#entry1046968

Opublikowano

Koledzy chcę dla pewności podpytać z jakiego materiału wykonany jest cylinder podnośnika w C-330 ??

Próbowałem go spawać od zewnątrz spawa się, ale chcę się upewnić co to dokładnie za materiał

Opublikowano

Witam. Mam problem z swoim podnosnikiem w 330. Jakis czas temu gdy woziłem buraki 30 to sie zakopałem i dociazałem sie belka aby wyjechac po tym incydencie nastepnej przyczepy juz nie mogl wykipowac. Nawet pustego siewnika juz nie chce podnisc, wiec postanowiłęm wymienic pompe, pierscienie i wszystkie oringi ale to nic nie dało. Puste ramiona podnosi i trzyma ale nie sa sztywne mozna je uginac tak jakby w cylindrze było powietrze i sie sprezało. Gdy podczas właczone pompy dam kipowanie to ciagnik ani troche sie nie przydusi? Czy to rodzielacz jest popsuty? Bo nie chce z nowu wymieniac a moze nic to nie pomoze?

Opublikowano (edytowane)

Pompa może zasysać lewe powietrze, oringi w bloku tam gdzie wchodzi kolanko pompy wymieniałeś?? ustawiłeś je pod kątem prostym względem obudowy?

Sprawdź jeszcze właśnie rozdzielacz najlepiej rozebrać go umyć części i sprawdzić czy nic nie jest uszkodzone w zaworze przeciążeniowym sprężyna i kulka i tak samo koło tego pokrętła dociążenia jest kulka i sprężynka. Potem przesmarować i złożyć i powinno chodzić.

http://zapodaj.net/e1e44d2db6705.png.html

http://zapodaj.net/8...c93dfe.jpg.html

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

Wymienilem rozdzielacz na regenerowany, pierscienie na cylindrze wszystkie oringii pompe na taka http://www.hydrotor....�gnik�w rolniczych i szczerze rewelacji nie ma nie powiem bo podnosnik prawie nie opuszcza ale wolno podnosi maszyne ok 400 kg na wolnych obrotach nie podniesie trzeba pogazowac? Czy ingerencja w zawor bezpieczenstwa cos zmieni?

Edytowane przez mds212
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Panowie czy do pompy podnośnika mogę podłączyć trójnik hydrauliczny i przewód ktory idzie od rozdzielacza prosto do pompy wkręcić w trójnik i w drugim miejscu wolnym trójnika założyć sobie np: przewód do pługa śnieżnego na przód, da się coś takiego? :)

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy do pompy podnośnika mogę podłączyć trójnik hydrauliczny i przewód ktory idzie od rozdzielacza prosto do pompy wkręcić w trójnik i w drugim miejscu wolnym trójnika założyć sobie np: przewód do pługa śnieżnego na przód, da się coś takiego? :)

Jezeli chcesz podłączyć dodatkowy rozdzielacz sterujący pługiem to w standardowym rozdzielaczu masz zasilanie które moze do tego posłużyć chyba ze masz dodatkowy rozdzielacz na blotniku to wtedy podepnij sie pod wyjscia hydrauliczne lub wymien rozdzielacz na dwusekcyjny i jedna sekcja do pluga druga na szybkozlacza nie zapomnij podlaczyc powrotu od rozdzielacza

Mam pytanie do kogos kto sie troche bardziej orientuje niz ja. Czy bedzie dobrze jak podlacze w c330 dodatkowy rozdzielacz na blotniku 3 sekcyjny z zaworem bezpieczenstwa bezposrednio do pompy a dopiero z przelewu tego rozdzielacza dam zasilanie na standardowy od podnosnika??

Edytowane przez DEMONxXx
Opublikowano

Po forach krąży mit że powrot tych rozdzielaczy ma dopuszczelne obciazenie 25 bar chyba ze maja specjalne wyjscie na zasilanie drugiego. Wedlug tej bajki to jak bede używal podnosnika to mi rozerwie dodatkowy rozdzielacz prawda to czy nie?? Ja osobiście uważam że skoro każde wyjscie z rozdzielacza wytrzymuje powiedzmy 300bar to dlaczego powrót miałby nie wytrzymać?