Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis kładlem instalacje własnej roboty do przyczepy d 47 i wszystko ładnie swieci ale gdy jest właczony migacz i pozycyjne to pozycyjne bardzo delikadnie przygasaja gdy migacz sie swieci, mase puszczalem do kazdej lampy kablem, czy wtedy trzeba dawac mase do ramy? I czym moze byc spowodowane to lekkie mruganie pozycyjnych? Przwod 5x1mm kwadrat

Opublikowano

Nie trzeba , ale najwyraźniej gdzieś ta masz nie łączy , albo kable pomyliłeś - masę z minusem .

Opublikowano

Dzis kładlem instalacje własnej roboty do przyczepy d 47 i wszystko ładnie swieci ale gdy jest właczony migacz i pozycyjne to pozycyjne bardzo delikadnie przygasaja gdy migacz sie swieci, mase puszczalem do kazdej lampy kablem, czy wtedy trzeba dawac mase do ramy? I czym moze byc spowodowane to lekkie mruganie pozycyjnych? Przwod 5x1mm kwadrat

Wcale się nie dziwię że przygasają jak założyłeś przewód made in skośne oczka. U mnie było to samo ale jak założyłem 7×1,5x1mm problem znikł .
Opublikowano

Nie chcę tego napisać, ale aż się prosi by to powiedzieć: widać mało w życiu widziałeś lamp. Z moich obserwacji (doświadczeń) powiem że masa do ramy to taki polski wynalazek. Wszystkie zachodnie sprzęty mają masę ciągnietą kablem do lampy. Jest to o wiele pewniejsze rozwiązanie, bo kable tak szybko nie rdzewieją jak śrubki mocujące lampę po których idzie masa.

Opublikowano

No właśnie. Na dzień dobry nie nie znajdziesz obrysówki biało czerwonej lub białej na przód led  z masą na ramę,  w tylnej lampie led tak samo. Wiem mniejszy pobór ale jednak... 

Samo połączenie z ramą w lampie jest dobre tylko póki nowe jak skoroduje to i tak swojej funkcji nie spełnia.  W tym roku robiłem remont d-35, instalacja nowa, zero połączenia z ramą i nie przygasa nic. Przejrzeć wtyczki czy nie skorodowane i masę ciągnika.

Opublikowano

Nie chcę tego napisać, ale aż się prosi by to powiedzieć: widać mało w życiu widziałeś lamp. Z moich obserwacji (doświadczeń) powiem że masa do ramy to taki polski wynalazek. Wszystkie zachodnie sprzęty mają masę ciągnietą kablem do lampy. Jest to o wiele pewniejsze rozwiązanie, bo kable tak szybko nie rdzewieją jak śrubki mocujące lampę po których idzie masa.

No  masz  rację , mało  lamp widziałem , miałem  na  mysli lampy  zespolone  , nie  obrysówki 

Opublikowano

Jaki przekroj uzyłes? bo mi na 1mm przygasa :( Chyba kupie teraz 1,5mm ale nie jestem pewny czy to jest przyzyną

Ja uważam że winne jest połączenie w gnieździe, podepnij pod inne gniazdo lub odpowiednie piny zasil bezpośrednio z akumulatora, zasymuluj kierunek i zobaczysz czy przygasają.

Teoretycznie 1mm² to prąd rzędu 10A, więc stop 2*21W+ pozycyjne 2*10W+ kierunek 21W jeżeli w jednym czasie to 83W/12V=6,9A, bo jeżeli tylko pozycyjne + kierunek to tylko 41W/12V=3,4A, więc obstawiam połączenia a nie przewód, jak dobrze pamiętam to spadek napięcia od zasilenia do odbiornika nie może być większy od 3%.