Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Robertb napisał:

dzięki już rozpracowałem temat, a tak dla informacji łożysko plus ten plastikowy dekielek 600 zł netto na jeden wałek,

Ile?!😯

To co takiego tam kosztuje że w ciul kasy?

Opublikowano

Łożyska kosztują w zwykłych sklepach około 35 zł sztuka,tylko te piep....e pokrywki z pierscieniami uszczelniającymi chyba tyle bo to jest tylko dostępne razem z łożyskami . Nieźle ktoś wymyslił

Opublikowano

Witam panowie, mam problem z prasa Rv157 świeży zakup. Nie ucina mi sznurka, prowadnice/rurki nie odbijają do końca przez co nie naciskają na nóż. Na sterowniku pokazuje że owijanie beli zostało zakończone i żeby opróżnić komorę a sznurek dalej idzie i owija prawy brzeg muszę wyskoczyć z ciągnika i pociągnąć za nóż żeby ucięło. Kombinowałem nawet montując przedłużkę ze śruby żeby rurki mimo że nie odbijają do końca naciskały na nóż mimo to nie zawsze to działało.. Ucięła kilkanascie razy ale nie powinno to tak działać. Poza tym na jakim programie prasować dwoma sznurkami? Miałem do tej pory 3-25-3 była lipa słabo wiązała środek, teraz mam 4-5-4 i jest spoko. Pomoże ktoś?

Opublikowano

Chłopaki proszę was o pomoc, jesienią kupiłem Vicon 1601 miękki rotor siatka miękki rdzeń i komputer autoform, presowalem pierwszy raz siano i pojawił się taki problem że na komputerze jstawione było 170bar a miękki rdzeń 80bar  a baloty luźne i płaskie się porobiły tak jakby nie zbijała w ogóle? Co może być przyczyną, ogólnie jak używać komputera i tego pokrętła nad cewką bo coś słyszałem że tu i tu musi być ustawione? Sprawdzałem siłowniki klapy i przez godzinę opadły o 6.5cm czy to dużo i juz trzeba uszczelniacze wymieniać? A jak sprawdzić siłowniki od napinania pasów? (Prasą ma dwa siłowniki napinające z lewej i prawej strony no i z lewej jest sprężyna dodatkowo) proszę pomocy. Tak czytałem opinie że super prasy mega dobrze zbijają a z moją jest coś nie tak przesiadam się z sipmy i dla mnie taka prasa to jest całkiem coś nowego 

Opublikowano
1 godzinę temu, debrzyna napisał:

A jak dociśniesz klapę to na zegarze ile bar pokazuje ?

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/68362-prasa-zmiennokomorowa-vicon-itp-opinie/page/21/

Jak docisnę i przytrzymam trochę to dobije max 160bar a po chwili spadnie. Te mechaniczne pokrętło pod zegarem rozkręcone jest na maxa (czyli najwyższe ciśnienie) a tak w ogóle ja muszę to pokrętło mieć zakręcone czy rozkręcone? 

Opublikowano

A logika jak podpowiada , jak dokręcisz to ściskasz sprężynę i masz większe ciśnienie. 

A tak na marginesie to masz prasę to możesz pokombinować raz dokręcić raz odkręcić trochę głową ruszyć nic tylko po gotowca na AF. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krzyszt0f napisał:

Jak docisnę i przytrzymam trochę to dobije max 160bar a po chwili spadnie. Te mechaniczne pokrętło pod zegarem rozkręcone jest na maxa (czyli najwyższe ciśnienie) a tak w ogóle ja muszę to pokrętło mieć zakręcone czy rozkręcone? 

Od regulacji siły zgniotu jest sterownik. 

Prawdopodobnie może być problem w tym. 

wykręć ten zawór i sprawdź czy ten imbus się nie skręciłi czy oring jest cały na tym imbusie. post-6718-0-35136200-1498425001_thumb.jpg.1272ae261287252f5aa76c18286e0e63.jpg

post-6718-0-32665100-1498425024_thumb.jpg

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
11 minut temu, robert1226 napisał:

Nie we wszystkich regulacja zgniotu jest w sterowniku .

W infobel nie ma ale a Autoform już tak. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Od regulacji siły zgniotu jest sterownik. 

Prawdopodobnie może być problem w tym. 

wykręć ten zawór i sprawdź czy ten imbus się nie skręciłi czy oring jest cały na tym imbusie. 

post-6718-0-35136200-1498425001_thumb.jpg

post-6718-0-32665100-1498425024_thumb.jpg

Z tego co słyszałem to ten imbus musi być tak odkręcony żeby jak się w niego dmuchnie to było czuć lekki opór czy jak? A to pokrętło pod zegarem też jakoś muszę ustawić czy jego ustawienie przy sterowniku autoform jest nie znaczące?

2 godziny temu, robert1226 napisał:

A logika jak podpowiada , jak dokręcisz to ściskasz sprężynę i masz większe ciśnienie. 

A tak na marginesie to masz prasę to możesz pokombinować raz dokręcić raz odkręcić trochę głową ruszyć nic tylko po gotowca na AF. 

Tylko że podobno mechaniczna regulacja jest pierwsza w kolejności niż ze sterownika, i z kimś gadałem to mówił że żeby ciśnienie było takie jak na sterowniku to to mechaniczne pokrętło muszę zakręcić ale to wtedy mi haki opadają jak klapę zamknę 

Edytowane przez Krzyszt0f
Opublikowano
7 minut temu, Krzyszt0f napisał:

Z tego co słyszałem to ten imbus musi być tak odkręcony żeby jak się w niego dmuchnie to było czuć lekki opór czy jak? A to pokrętło pod zegarem też jakoś muszę ustawić czy jego ustawienie przy sterowniku autoform jest nie znaczące

Ten imbus musi być dobrze dokręcony w przeciwnym razie będzie gubić ciśnienie. 

Pokrętło na maksa rozkręcone bo sterowanie idzie ze sterownika. 

Opublikowano
42 minuty temu, PRIMO napisał:

Ten imbus musi być dobrze dokręcony w przeciwnym razie będzie gubić ciśnienie. 

Pokrętło na maksa rozkręcone bo sterowanie idzie ze sterownika. 

Okej dzięki teraz rozkręcę na maxa. A ten zawór co wysłałeś zdjęcie to jest jak odkręcę cewkę którą steruje ze sterownika? 

Opublikowano

Jeszcze chciałem się zapytać czy jeśli robię kalibrację kształtu beli i w instrukcji pisze że wartość podstawowa to 173 a jeśli mi po kalibracji pokazuje inaczej to co mam wtedy zrobić? Pokazuje np 188, to co to oznacza? 

Opublikowano
14 godzin temu, Krzyszt0f napisał:

Okej dzięki teraz rozkręcę na maxa. A ten zawór co wysłałeś zdjęcie to jest jak odkręcę cewkę którą steruje ze sterownika? 

Tak to jest to.

10 godzin temu, Krzyszt0f napisał:

Jeszcze chciałem się zapytać czy jeśli robię kalibrację kształtu beli i w instrukcji pisze że wartość podstawowa to 173 a jeśli mi po kalibracji pokazuje inaczej to co mam wtedy zrobić? Pokazuje np 188, to co to oznacza? 

To jest wartość domyślna. 

Kalibrujesz według instrukcji i tyle. 

Opublikowano

Witam, mam taki problem w swojej 1601. Dodam, że wymieniłem wszystkie prasy na nowe, gotowe zakute do założenia, łożyska na wałkach sprawdzone i wymienione. A problem to taki że podczas zbierania materiału to te pasy chodzą jak chcą raz dobrze a raz to nachodzą.Prosze wytłumaczyć mi czy to normalne, proszę o wypowiedzi użytkowników z góry dziękuję

Opublikowano

Gośću zrobił mi na oryginalną długość 10,75 metra

Najgorzej jest w sianokiszonce w suchym sianie jest w miarę przy równym wypełnianiu komory,dodam jeszcze że większość wałków się okrenca materiałem

Opublikowano

A czym grabisz i jaki szeroki pokos zbierasz , bo jak piszesz ze najgorzej w sianokiszonce bo ci nierówno się materiał rozprowadza to raczej nie wina prasy tylko twoja źle jedziesz ale źle Grabiszyńska.