Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Możesz spokojnie dodać 5-6 l Basfoliaru + siarczan magnezu 5-7 kg + środek grzybobójczy

Dziękuje za  odpowiedź  został dany Basfoliar w ilości 6 l i 4 kg siarczanu + środek na grzyba  ale niestety nie zdążyłem  popryskać wszystkiego do wieczora a teraz pogoda nie pozwala  dokończyć .

Opublikowano

Stosujecie się do tych wytycznych co podają w literaturze że nawożenie dolistne mocznikiem+siarczan+micro stosować 2-3 dni po przymrozku. 

Ciekawi mnie czy będą jakieś skutki uboczne jeśli wykona się załóżmy oprysk dobę po przymrozku bo chcę lecieć po ozimych tylko ciągle jak nie wiatr to zimno...

Opublikowano

opryskałem rzepak mocznikiem , yara rzepak i siarczan magnezu po godzinie zaczęło padac niebyła to ulewa ale popadało  pewnie niewiele to dało to pryskanie jak myślicie?

Opublikowano

Nie wiem dlaczego ostanio mam problem z ropuszczalnoszcią sypkich nawozów dolistnych a mianowicie Dr.Green Zboża i kristalon zielony . Bo wszystko starannie rozpuszczam a i tak zostaje jakiś osad który sie nie rozpuścił i zatyka mi dysze i już poprostu zniechęciłem się do tych sypkich . Oprócz tego jeszcze siarczan magnezu jednowodny idzie . Ale nie wiem jak to dalej z tym pracować bo zle się pracuje jak co chwile trzeba zejść z ciągnika bo dysza sie zapchała . 

Opublikowano (edytowane)

a w tym roku tez zauwazylem dozo syfu nierozpuszczonego na sitkach przy dyszach 03. jaki lepszy by byl mesh 80 czy 90????

Edytowane przez crazy29
Opublikowano

Witajcie
Poradzi ktoś czy można zastosować taka mieszaninę w pszenicy ozimej? Mocznik+ siarczan magnezu+ mikro+ antywylegacz+ fungicyd.
Ewentualnie w jakich proporcjach można to zastosować? Bardzo proszę o odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)

Którą mieszanke wybrać  ? 

Kristalon zielony 3kg+Dr.Green zboża 1kg/ha + siarczan magnezu 6kg/ha 

Basfoliar36ex 5l/ha + Dr.Green zboża 1kg/ha + siarczan magnezu 6kg/ha 

Chyba że macie jakieś lepsze miksy do nawożenia dolistnego to jestem otwarty na propozycje nawet z mocznikiem .

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Dlaczego chcesz dawać makro dolistnie? Nie dawałeś nic przedsiewnie? Nawet jak nie dałeś PK przedsiewnie to teraz tylko kosmetyka dolistnie. Siarczanu Mg siedmiowodnego to 5kg na 100l wody + mikro i jeszcze 6kg mocznika na 100l wody nie zaszkodzi. Oczywiście na hektar sypiesz wielokrotność tego co na 100l. Mam wydatek cieczy 250l/ha więc daje 12,5kg siarczanu Mg

Opublikowano

Ja pryskam rasasolem 19+19+19,i sierczan magnezu 12kg na 240l wody na ha nie dodaje mocznika

jestem z tego zadowolny efekt widać po paru dniach 

Opublikowano

Stosuje npk przedsiewnie obowiązkowo bo to podstawa , pod zboża daje  200,250kg/ha polifoska6 ,  a pod rzepak 300kg/ha . Zastanwiam sie caly czas czy warto bawić sie w te npk  . Ale zdecyduje sie tak ja piszesz czyli mocznik + siarczan + mikro . 

Opublikowano

Co sądzicie o  tym żeby stosować tylko same mikroelementy z intermagu czyli miedz,mangan,cynk,bor i do tego mocznik i siarczan magnezu siedmiowodny,te gotowe odżywki czyli plonvit z,opty,kali itp zawieraja mało mikro i takie nawożenie powinno być bardziej efektywne co o tym sądzicie?