Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Firma Tradecorb. Stosował ktoś te hiszpańskie wynalazki? A dr Green czy Maximus to gdzie można? Ja od paru lat stosowałem z Procamu ale 20zł za litr to przegieli niech spadają.

Opublikowano
Dnia Thursday, April 18, 2019 o 22:59, grzegorzw1971 napisał:

Witam! Do tej pory opryskiwacz miałem ustawiony na 300l/ha, teraz przestawiłem na 200l/ha ,ile moge wsypać mocznika na dokarmienie żyta i pszenicy by było bezpiecznie? Pryska Ktoś mocznikiem 200l/ha ?

Nie napisałeś jaka faza w pszenicy. Jak kłosy są to daj 5kg N na ha czyli około 10 kg mocznika. Dorzuć siarczanu magnezu żeby złagodzić przypalenia jak słońce.

Opublikowano

Witam. Chciałbym odnowić temat. Nie ogarniam zbytnio tej chemii. Mam 2 środki jeden herbicyd a drugi odżywka. Mogę je ze sobą łączyć czy nie zbyt? Na zdjeciach jest ich skaład. Jakie ewentualnie mogą być skutki tego połączenia. Z pogodą teraz ciężko bo jakieś przymrozki nadają a nie bardzo chce czekać dłużej. Środki będą stosowane w pszenżycie ozimym. Liczę na wyrozumiałość i waszą pomoc.

20200416_195453.jpg

20200416_195305.jpg

20200416_195305.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
    • Przez XYZ12345
      Witam czym zasilić (najlepiej opryskiem) mieszankę zbożowa jęczmien pszenice i owies 
  • Dodaj nową pozycję...
v