Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Mam pytanie czy można zmienić maszynę jaka się ma wpisana w wniosku? np. mam wpisany rozsiewacz nawozu a chciałbym siewnik, oczywiście ze w kwocie bym się zmieścił. oraz czy można wykorzysta limit z innej maszyny jeśli się go nie wykorzysta. pozd.

Opublikowano

Mam pytanie czy do PROWu trzeba mieć czystą hipotekę ?

chyba raczej nie trzeba mieć, nie jestem pewien xDD

Witam. Mam pytanie czy można zmienić maszynę jaka się ma wpisana w wniosku? np. mam wpisany rozsiewacz nawozu a chciałbym siewnik, oczywiście ze w kwocie bym się zmieścił. oraz czy można wykorzysta limit z innej maszyny jeśli się go nie wykorzysta. pozd.

już było cos na ten temat, trzeba podpisać umowę na to co się wpisało a później aneks podać o zmianę, proszę czytać także poprzednie posty a nie tak w ciemno -> "bo ktoś i tak napisze"

Opublikowano

a ja 85x i dalej czekam podobno 22 mam wysłąc :) bo mój wniosek zminił prowadzacego który zdaje egzamin uprawniajacy do weryfikacji 21 i oficjalnie od 22 bedzie mogła podpisywac pisma, ale to normlnie jest nie normalne jaka tu sprawiedliwosc ??? Po co to zasr... losowanie :)

• Root Admin
Opublikowano

ale jakby co to tak moge zrobić ze kase co zostałą z ciągnika wykorzystać na lepsze inne maszyny?? chodzi o to żeby zwrot wykorzystać do maximum

z dilerem sie nie dogadasz aby ceny z wniosku zachował a w to miejsce jakas dodatkową maszynę dał w "prezencie"?

Opublikowano

tak by było najlepiej ale się nie da. bo jedną maszyne z tej firmy biore inną z innej i tak ze wszystkim (w sumie 3 dilerów, ale zobaczymy po bednarach). ale dzieki za rade.

Opublikowano

masz rację, oni zawsze mają czas

normalnie szlag trafia jak trzeba tyle czekać a tylko niecałe 500 wniosków było, gdzieniegdzie po 1000 i już sprawdzić potrafili większość... :/

także pozdrawiam

Opublikowano

W warmińsko-mazurskim jak dzwoniłem w zeszłym tygodniu spytać jak idzie to kobitka zdziwiła się że nikt do mnie nie dzwonił w tej sprawie bo ponoć zaczęli już setkę w której ja jestem (nr 9XX).

Zastanawia mnie natomiast jedno - jak ma się we wniosku dwa etapy - jeden to kilka maszyn a drugi to jedna 2x droższa niż tez pierwszego etapu (ciągnik) to jak będzie wyglądać podpisanie umowy? Chodzi mi o samą umowę - podpisuje się na całość sprzętu z pierwszego i drugiego etapu czy jak? Ktoś może wie coś w tym temacie?

Opublikowano

witam panowie zamierzam zlozyc wniosek na MR a potem zlozyc wniosek na Modernizacje rodzice maja swojego pola 22ha z dzierzawami od sasiadow oczywiscie udokumentowanymi bylo by okolo40 ha czy jest szansa zebym dostal ciagnik okolo 140km na samo pole?? mamy produkcje trzody ale nie bede tego przejmowal od rodzicow zeby nie miec problemow ze spelnieniem warunkow poki co??oriętujecie sie moze od kiedy rusza kolejny nabor na modernizacje i ile mniej wiecej zajmuje oczekiwanie na pieniadze z MR od zlozenia wniosku??

Opublikowano

Jestem w identycznej sytuacji tez chce 141KM przepchnac, MR juz łyknałem ponad rok temu. Odezwij sie za miesac-dwa to powiem czy sie udało ale z tego co sie orientowałem to powinno przejsc. W agencji mam 24ha w dopłatach i najprawdopodobniej pójdzie bez problemów albo beda chcieli jeszcze pare ha dzierżawy z których w kolejnych dopłatach juz beda na mnie. Rozmawiałem z dealerem to oststnio sprzedał ciagnik 117km na 14,6ha a co lepsze to we wczesnijszym naborze wzieli 60km z turem :). tak jest w lubelskim nie iwem jak w innych województwach

Opublikowano

liczy sie ale musi byc w dopłatach albo pod warunkiem że powiedzmy od przyszłego naboru dopłat te dziłki wciagniesz w dopłaty inaczej nie możesz ich wpisac do planu rozwoju gospodartswa. ja tes mam koło 60ha ale w dopłatach tylko 24. i bede robił kilka umów ze ja bede brał dopłaty i oddawał dzierżawca bo do tej pory oni biora.

Opublikowano

Ja też myślałem o takim myku żeby składać też na prow.... Ale narazie czekam na zwiększenie premiido 75 tys.... Mam pytanie trochę z innej beczki: jesteście na zryczałtowanym vacie czy na zasadach ogólnych? I co polecacie?

Opublikowano

Bede sprzedawał czesciowo mamie, a reszta normalnie tak jak zawsze sprzedawałem :) Na sprzedane trzeba wystawic fakture i to tyle. Dzierzawy sasiedzkie jak najbardziej tylko dopłaty ty musisz brac a nie sasiad :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v