Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Poddałem się z rozbieraniem tego wałka, koło zębate nie do ściągniecia, pod nim widać ślady zatarcia, obstawiam holowanie u poprzedniego właściciela. Aby to rozmontować trzeba ciąć 😔

Z serwisu nowego wałka i trybów nie kupię, cena poza logiką, sam  wałek i koło ataku na dzień wczorajszy z trójką na początku i to netto 🤯

Edytowane przez Pigmei
  • Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pigmei napisał:

Poddałem się z rozbieraniem tego wałka, koło zębate nie do ściągniecia, pod nim widać ślady zatarcia, obstawiam holowanie u poprzedniego właściciela. Aby to rozmontować trzeba ciąć 😔

Nie da się lekko podgrzać i wtedy zbić? historii tego ciągnika nikt nie zna.

Opublikowano (edytowane)

Jakieś 1,5 cm dało sie przesunąć i ściągacze się poddały a powinno to się zsunąć beż żadnego oporu, wystarczy spojrzeć na stn frezów na części pod trybem i porównać do reszty wałka, wszystko  na focie  warte 1,1/kg  czyli złom. Chciałbym chociaż synchronizator i całą flanszę  z łożyskiem oszczędzić.

Jak mi ktoś kiedyś powie że MXy są tanie w naprawie to  wyślę go do serwisu 🤐  wiem zamienniki też istnieją ale z jakością może być różnie.

qhed9532jZASBipNgpI5NkweNxKUoerUl8Cf3VHlrAz4ZJ9Ohentk2rAXBAGT3prK35-TAQS5WsoUCAHLZmMVDXl9mtDYN4pNNODTv8PMDhlaYfefMqsOV2wmVBq0NgE95LK9NMe36vteihc6j_sDJ8eOkIAnev-RO0Fjk9eMo4SiAbq_rf7sRYZvN-53DVTjKj5KxFokA9VI5lkuzLC6x-lMetyBen0lz24181T7xmWTIiJjplWWWg2yJbP951w81T-PI0OV3gtXytuO_OjmIGbYenaVQIy-y11NVRS95-sjn3ArOR1f10e6l1jxE6EBB4-QKRnyfCqBBlH6UbqW6AQmkp4mr9JYn9E1jAEcFDpvWmNFR4inNEXJ7r1tVVx88RiAzdYLPpDjWJNJPgUCzHkVXzBRQdyFVba8J-5L9rOqvPrhDYfjYeZG6Jqjo3Tm-V2KnpGw2SV7-pu3tbj6VCqrMIk2fU-1E-dWqUm49HhxNMHNywbRgJxo5lmsmcdC3j79fIuzsMWbZ3FTXVRfxDhyAAEjzGBhSLtFbjtaux2-KsVRJNh94_qE8svyk3x-ffkwxpi_uMk__kJFuDPx5LHb8dqfpYD1XTJcz0fE6MKy3Q_9jyTr-Ks7zxkf7Zjg_PMeNO3lsfjo9fglO6W2H1Wes4lQDHi185GBwoVxGhqa7vb3dbPefdvu-Goi6UYDashB8ykZJSJZ5V7JW3Qan37a1rKrCr81SEZUyA2rHjZ-0GUsAxaKCIR5bu5ckgAou0tyBDLw1xv-CeCOTlWYIS9iHxYK2d5VYz79Eqc2jEDiqsgFZZxwHgQc5f_RXloYJDHZ8L5W5-f_h1975wVQtonkV_XiHF4xabgWcJLTtW4mxbRkbQe-Lseg8GRsJM8NRi-0DckCHs-fXHN0aDSTCy_wEzh-E4AH3urGiTEvrKU=w703-h937-s-no?authuser=0

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Pigmei napisał:

Jakieś 1,5 cm dało sie przesunąć i ściągacze się poddały a powinno to się zsunąć beż żadnego oporu, wystarczy spojrzeć na stn frezów na części pod trybem i porównać do reszty wałka, wszystko  na focie  warte 1,1/kg  czyli złom. Chciałbym chociaż synchronizator i całą flanszę  z łożyskiem oszczędzić.

Jak mi ktoś kiedyś powie że MXy są tanie w naprawie to  wyślę go do serwisu 🤐  wiem zamienniki też istnieją ale z jakością może być różnie.

qhed9532jZASBipNgpI5NkweNxKUoerUl8Cf3VHlrAz4ZJ9Ohentk2rAXBAGT3prK35-TAQS5WsoUCAHLZmMVDXl9mtDYN4pNNODTv8PMDhlaYfefMqsOV2wmVBq0NgE95LK9NMe36vteihc6j_sDJ8eOkIAnev-RO0Fjk9eMo4SiAbq_rf7sRYZvN-53DVTjKj5KxFokA9VI5lkuzLC6x-lMetyBen0lz24181T7xmWTIiJjplWWWg2yJbP951w81T-PI0OV3gtXytuO_OjmIGbYenaVQIy-y11NVRS95-sjn3ArOR1f10e6l1jxE6EBB4-QKRnyfCqBBlH6UbqW6AQmkp4mr9JYn9E1jAEcFDpvWmNFR4inNEXJ7r1tVVx88RiAzdYLPpDjWJNJPgUCzHkVXzBRQdyFVba8J-5L9rOqvPrhDYfjYeZG6Jqjo3Tm-V2KnpGw2SV7-pu3tbj6VCqrMIk2fU-1E-dWqUm49HhxNMHNywbRgJxo5lmsmcdC3j79fIuzsMWbZ3FTXVRfxDhyAAEjzGBhSLtFbjtaux2-KsVRJNh94_qE8svyk3x-ffkwxpi_uMk__kJFuDPx5LHb8dqfpYD1XTJcz0fE6MKy3Q_9jyTr-Ks7zxkf7Zjg_PMeNO3lsfjo9fglO6W2H1Wes4lQDHi185GBwoVxGhqa7vb3dbPefdvu-Goi6UYDashB8ykZJSJZ5V7JW3Qan37a1rKrCr81SEZUyA2rHjZ-0GUsAxaKCIR5bu5ckgAou0tyBDLw1xv-CeCOTlWYIS9iHxYK2d5VYz79Eqc2jEDiqsgFZZxwHgQc5f_RXloYJDHZ8L5W5-f_h1975wVQtonkV_XiHF4xabgWcJLTtW4mxbRkbQe-Lseg8GRsJM8NRi-0DckCHs-fXHN0aDSTCy_wEzh-E4AH3urGiTEvrKU=w703-h937-s-no?authuser=0

Wpisz sobie w wyszukiwarkę  BYKÓW CZĘŚCI DO TRAKTORÓW, mają dużo z rozbiórki

jak naprawialiśmy starego deutza w sklepach chcieli kilka tysięcy za atak i talerz. Oczywiście euro. Dorobiliśmy w firmie za ułamek tej kwoty także trzeba szukać

tu masz numer do typa co nam dorabiał 

504 108 287

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano

2,5  roku  temu za koło z  atakiem dałem 6 tyś, i tak przepłaciłem bo  w sklepie  koło mnie za 5400 chcieli mi ściągnąć. Ceny brutto. a serwis 18  netto. 

Ja  w necie zamówiłem a potem spytałem w sklepie. 

Koło 4, te najmniejsze pierwsze na wałku,  kupiłem używkę za 1000 zł a za atak używkę chciał 4 tyś wolałem nowy 

Ja po zatarciu silnika holowałem, niestety nie wybiłem biegu i po 20 metrach zatarł się. dokładnie zespawało koło 4 z wałkiem. rozebrałem i  dałem do mechaników  z serwisu, bardzo dużymi ściagaczami to zerwali wałek i koło dali do przeszlifowania w  profesjonalnym zakładzie, zrobili to fachowo, i po 200 godzinach wałek pękł dokładnie tym miejscu. 

Z tego co sie w tedy dowiedziałem są 2 firmy w Europie co produkuję te wałki. 

Ale to są felery tych ciągników , pękające te wałki. 

Przeleć od razu półbiegi i rewers. 

I uwierz że to są jedne z najtańszych  ciagników, za pompę wodną do Fendta w  tamtym roku dałem 5400 bez marży sklepu co mi ściągał, Fendt 920 na Manie z 2004 r. Niby tani. Tu było moje duże zdziwienie. Zamówiona za 4600 w sklepie, a hurtownia sama w dniu wysyłki podniosła na 5400. Sklep prowizji nie skasował bo sam sie wkurzył na taką sytuacje. 

Opublikowano (edytowane)

Na czas obecny  z  pomocą Kolegi @Rowan znalazłem części używane w dobrym stanie, mój wałek z kołem talerzowym wyjdzie mnie  6k netto, z mojego wałka nic się nie wyczaruje, ceny katalogowej  nowego wałka z kołem talerzowym w kartoniku CNH i z serwisu  celowo nie podam, istny kosmos.

Tomek jak możesz to sprawdź ile kosztuje komplet ataku do twojego  Fendta a odpiszę czy masz tańszy czy droższy od tego co mi podali w serwisie do MXa

Tak nawiasem w 2020r jak robiłem kosz satelit to kupowałem uszczelkę plecaka za 242 netto,  teraz x2 różnica dosłownie kilku zł 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Boje sie pytać o ceny do Fendta, dopiero jak padnie to szukam. W same pierdoły po kupnie,  doprowadzenie do stanu bardzo dobrego i pełen serwis to 45 tys wydałem plus podniesienie mocy  i zaczep to 6 tyś. A bardzo ładnego kupiłem, 40 sztuk oglądałem i w Niemczech byłem. W Opolskim kupiłem od rolnika, ale nie Polskie pochodzenie. 

Opublikowano

Zwarcie instalacji elektrycznej silnika a dokladniej bylo zwarcie z tym hydroakumulatorem od hamulcow i kilka kabli sie stopiło. Nie chciałabym powtorki z rozrywki i pytam sie o mowa wiazke.

Opublikowano
20 godzin temu, materrol napisał:

Dzięki! Wychodzi na to, że dla MX135 najoptymalniejsze obroty do pracy to 1600-1800

Najekonimiczniej, przy 2tys to już wir w baku.

Opublikowano

Panowie mx 135. Charakterystyczny rumot czy inaczej grechot przy odpalaniu. Slychac to mniej wiecej z miejasca na polaczeniu silnika z skrzynia.dodam ze tlumik drgan wymieniany z 100mth temu firmy luka. 

Opublikowano

Mógłby ktoś podać rozmiar pasków klinowych napędzających wentylator, alternator w mccormicku mc100, bo mam jeden ząbkowany i po odpaleniu silnika przez chwilę piszczy a nie pisze na nim jaki to rozmiar

Opublikowano
19 minut temu, Kasjo napisał:

Panowie mx 135. Charakterystyczny rumot czy inaczej grechot przy odpalaniu. Slychac to mniej wiecej z miejasca na polaczeniu silnika z skrzynia.dodam ze tlumik drgan wymieniany z 100mth temu firmy luka. 

No właśnie jest to objaw uszkodzonego tlumika drgań. 

Opublikowano
18 minut temu, Kasjo napisał:

A łącznik jest dobry? Może się odkręcił tłumik drgań.