Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Święta Święta i po świętach...

Regeneracja siłowników i swożni ramion. Pierwsze pytanie czy swożnie się dorabia, regeneruje czy kupuje nowe? Chodzi o dolne na ramionach i przy odciągach oraz przy siłownikach dolne i górne. Podobnie z "jabłkami" ??? 

Druga sprawa to swożeń od ehr( jak mi naprawiali skrzynię to przygnietli kostkę od kabla, nie ma jak się do niego dostać  i efekt jak na zdjęciu). Da radę to naprawić czy tylko nowy?

I jeszcze jedno. Ostatnio pytałem o ubywający płyn w zbiorniczku. Dzisiaj odkręcam korek od chłodnicy a tam płyn aż się wylewa. Czy to normalne? Stan w zbiorniczku poniżej minimum. 

20221227_132731.jpg

Opublikowano

Jak to w końcu jest z tym używaniem tego przycisku przy 4 połbiegu, warto czy nie? Zużywa to dużo szybciej sprzegło? Gdzie jest czujnik 4 biegu? Czasami sie zawiesza i niechce jechać do tyłu.

Opublikowano (edytowane)

Jakie żarówki polecicie do podświetlania deski rozdzielczej, wymieniał ktoś? 
Ja już 3 komplet wymieniam i zaraz sie wypalają a próbowałem już różne ledy co miału wytrzymać 50 tys godzin a nie wytrzymały ani pół roku oprawka t3 nie dolega tak dobrze jak orginalne.

takie miałem oryginalne   wymieniłem te żarówki i tez nie świecą, a takich oprawek nie mogę dostać  bo mam ich tylko 4 reszta sie rozleciała.

1B3A8A93-0DBD-4A49-90A2-9F5E90423EDA.jpeg

Edytowane przez lebek5
Opublikowano
10 godzin temu, poderwa napisał:

Na 4 biegu do tyłu ne jedzie ,jeśli czujnik jest sprawny.Prawą tapicerkę zdejmij,i na dole przy dzwigni biegów powinien być czujnik.

Ja wiem jak to działa tylko ja np miałem na 2 a myslał że jest na 4...

Opublikowano (edytowane)

Co się może w pompie hydraulicznej popsuć? Tam jest pompa wielotłoczkowa o stałym wydatku?

Już wiem co sie mogło stać, jazda bez oleju albo przy zapchanym filtrze oleju. Na zdjęciu przyjarana płyta i przytarta.

Pompę dostałem 10 lat temu przy zakupie ciągnika i nie wiem czy jest sens kupować za 2tyś części żeby naprawiać i ewentualnie sprzedać. Obudowa i łożyska są w stanie perfekcyjnym.

IMG_20230102_164226~2.jpg

Edytowane przez Ziel
Opublikowano (edytowane)

Pompa jest o zmiennym wydatku. Bez potrzeby nie ciśnie bezsensownie oleju. Jeśli nie są uszkodzone tłoczki to można to zdecydowanie taniej niż za 2k uzdrowić.

Edytowane przez Rowan
Opublikowano
12 godzin temu, Rowan napisał:

Pompa jest o zmiennym wydatku. Bez potrzeby nie ciśnie bezsensownie oleju. Jeśli nie są uszkodzone tłoczki to można to zdecydowanie taniej niż za 2k uzdrowić.

A  jak najlepiej sprawdzić czy pompa jest dobra, bo na wyjściach hydraulicznych pokazuje 190bar w moim przypadku, ale mam problem z podniesieniem przyczepy mataltech 16t z np. wapnem bo się nie zsypuje jak zboże, uniosę 1 tłoczysko a później słychać jakby wycie pompy, w każdym razie z pod podłogi słychać, przy szarpaniu jak się trochę zsunie materiał z przyczepy w końcu uda się podnieść do końca. 

NIe wiecie może gdzie zacząć szukać przyczyny ?

Opublikowano

no nawet jest te 200 ale napisałem juz 190, komensator mówisz o tym na pompie ? a jakie powinien mieć te ciśnienie na wyjściach ? a jak tak to na ile podkręcić?

Opublikowano

Miałem podobnie  w swojej przyczepie o ładowności 16t  ale winny był poziom oleju w skrzyni 😁, nominalny poziom nie wystarczał aby dwa siłowniki napełnić olejem i wtedy zaczynała głośno pracować pompa, układ kierowniczy też w tym czasie nie działał. Może to banalne ale sprawdź ile masz oleju.

Ewentualnie dolej z 10 litrów 

Opublikowano

To w czym problem sprawdzic poziom oleju w skrzyni i wrazie czego dolac 20 litrow. Mozna jeszcze sprawdzic przyczepe pod innym ciagnikiem. Kumpel ma przyczepe z metalfachu 8ton  wystarczy, ze bylo 8.5 tony kuku i juz do tylu tylko pierwszy wysow silownika dal rade.

Opublikowano

Sprawdź czy rozdzielacz do końca Ci się otwiera. Dokładnie  rączka w  kabinie delikatnie do przodu lub do tyłu, Miałem  w tym roku problem ze   stałym wydatkiem na dmuchawę do siewnika, okazało się że nie miał pełnego przepływu, linkę do  rozdzielacza musiałem doregulować. 

Opublikowano

Mój Case ma 210 bar na wyjściu, jak rozkładał wały Tytan to mam zegar. W NH T 5060 mam 180 lub 190  i mam  problem z  podniesieniem  wałów, a agregat Ostroj [Lemken ] kompaktor  nie chciał wcale podnieść. Case nie miał żadnego problemu. 

• Like 1