Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy u was podnoszenie narzędzi działa wolniej kiedy jednoczesnie kręci się kierownicą? Wymieniałem wkład pompy hydr i regulowałem ciśnienia, a nie pamiętam czy tak ma być czy coś jest nie tak. 

Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 09:39, Ziel napisał(a):

Tu masz oba wałki.

IMG_7278.jpeg

IMG_7277.jpeg

Witam skręciłem mojego case mx100c i wszystko działa jeździ ale jak zmieniam półbiegi to na 123 ok a jak włączę 4 to coś stuka czy miał ktoś coś takiego 

Opublikowano

Panowanie problem z mx150, rozłącza przedni napęd, ale jednak nie do końca, ręką nie idzie przekręcić, ciśnienie 20 bar trzyma, co można jeszcze szukać?

Opublikowano

Ręką raczej nie przekręcisz nawet jak tłok wypchnie sprzężyny, tarcze kleją i robią opór, kluczem żabką jak da się przekręcić to jest dobrze. Chyba, że problem jest jakiś bardziej złożony? Zaobserwowałeś zarzucanie kołami, czy coś podobnego?

Opublikowano

Słychać, jakby jechał na napędzie, jak ściągnie się wał to jest cisza, jak jedzie się drogą. Jak wał założony to wyje na drodze. Pokrywka do jest nad pompą na skrzyni ściągnięta i przez ten otwór widać, że rozłącza tarczki. Teraz w serwisówce podają, że smarowanie 1.4 do 2.1 bar na 900 obr, a tutaj jest 4 bary, czy czasami smarowanie nie jest za duże i wypycha tłok na koszu od tyłu?

Opublikowano

Tam gdzie jest przystawka od filtra oleju, za zbiornikiem co jest port i na pokrywie do góry przy podnośniku, na każdym 4 bary jest 

Opublikowano (edytowane)

To jest smarowanie skrzyni i ono nie ma nic do przedniego napedu. Wiesz wogole gdzie sie mierzy poszczegolne ciśnienia? Z tylu nad podnośnikiem nie ma prawa byc 4 bary manometr napewno dobry?

Edytowane przez Krystian86
Opublikowano

Smarowanie nie może wypchać tłoka. To po pierwsze. Po drugie ciśnienie smarowania nie jest regulowane, tam georotorowa pompa pcha olej i tyle. Mierzyłeś ciśnienie na koszu przedniego napędu? Widzisz przez to okno, że po wyłączeniu napędu tłok wychodzi i zwalnia sprężyny talerzowe, które zaciskają sprzęgło napędu? Nie sprawdzałem tego nigdy w ten sposób, ale chyba tam blacha wokół kosza go zasłania i raczej tego nie widać.

Opublikowano
Cytat

Po drugie ciśnienie smarowania nie jest regulowane, tam georotorowa pompa pcha olej i tyle.

Z tego co pamiętam to jest tam zawór bezpieczeństwa regulujący  max ciśnienie,  jest w płycie za filtrem puszkowym tylko jego sie nie reguluje.

Opublikowano
23 godziny temu, MjS napisał(a):

Panowanie problem z mx150, rozłącza przedni napęd, ale jednak nie do końca, ręką nie idzie przekręcić, ciśnienie 20 bar trzyma, co można jeszcze szukać?

Jak ciśnienie jest to powinno rozłączyć i niema innej opcji. 

Opublikowano

Ciśnienie na koszu jest 20 bar, trzyma ciśnienie. Sprężyny widać, że pracują, bo nie ma osłony kosza. Smarowanie pcha za płytę dociskową tarczy, która jest na końcu kosza zabezpieczona. Smarowanie jest tak mocne, że przez 5 sek 4 litry oleju wyleciało portem od strony zbiornika

Opublikowano

Wiesz co, rzuciłem okiem do serwisówki, źle odczytałeś dane

Cytat

Teraz w serwisówce podają, że smarowanie 1.4 do 2.1 bar na 900 obr, a tutaj jest 4 bary, czy czasami smarowanie nie jest za duże i wypycha tłok na koszu od tyłu?

Te 1,4-2,1 to nie ciśnienie smarowania a ciśnienie  już za filtrem puszkowym czyli jakim jest zasilana pompa  główna

Te 4 bary co masz  to poprawna wartość dla smarowania.

image.png.86436478a4225fd7ceec495402f76ccb.png

Szukanie jakiegoś wewnętrznego przecieku między układami nie jest logiczne, jak mimo rozchodzenia sie kosza  z tarczkami nadal "ciągnie" to tam bym zaczął poszukiwania niesprawności a bez rozjechania skrzyni niewiele się dowiesz.

Opublikowano

On był już 2 razy rozjechany, wszystko jest poskładane dobrze, według serwisówki. Druga sprawa tutaj na jałowych obrotach 4 bar, a serwisowka podaje przy 2200 takie ciśnienie 

Opublikowano

No nie podali przy niższych obrotach, co poradzę a swoje 1,4- 2,1 masz z działu  o zasilaniu pompy głównej a nie smarowania jak już zauważyłeś.

Dlaczego jest źle skoro  jak twierdzisz masz dobrze to nie wiem.

Opublikowano

Teraz jak jest pod port ciśnienia za zbiornikiem pompka podłączona i cewka zaślepiona, to rozłącza kosz normalnie i idzie ręką przekręcić, jak zapalisz ciągnik, to kosz rozłącza, ale nie idzie ręką wałka przekręcić. Jak jedzie się drogą to wyje na rozłączonym napędzie z założonym wałem, a jak odkręcisz wał, to nie wyje 

Opublikowano

Może ktoś zrobic zdjęcie tabliczki znamionowej na pokrywie rozrządu w mx135? Potrzebuje właściwie kąt wyprzedzenia wtrysku , jak się nie mylę to 14st , ale wolę się upewnić.