Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Pigmei napisał:

Ktoś tu zrobił jakieś czary mary a sam włącznik nie jest oryginalny :P

Takiego zakupiłem. 600 godzin zrobione i poza głupotami typu nie łączący przewód wszystko hula. Krajowy. 

48 minut temu, Pigmei napisał:

Ogólnie te korniki mimo  wielkiego podobieństwa różnią się od  MXów, nie tylko silnikowo.

Czym się jeszcze różnią ?

Opublikowano (edytowane)

Kabinę już miały amortyzowaną, w skrzyni trochę zmian /łożyska wałki/ no i część z korników 50 km/h rozwijało, przedni amortyzowany most  ma inny / różnice drobne, ale jednak/ . Co więcej to już nie pamiętam bo jak kupowałem  swój ciągnik to wybór padł na starszego mxa i  tematu Mckormików  już nie zgłębiałem.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)

Nie wiedziałem o tym. Szukałem czegoś koło 150 km i wybór padł na tego bo był dość blisko, kupiony od rolnika, w Polsce od nowości. Opony oryginał jak i wizualnie też w dość dobrym stanie. Więc nie zagłębiałem się w to czy są jakieś różnice poza silnikiem 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
krzychu121 napisał:

20 godzin temu, paktofonikas1987 napisał:

Gdzie masz te kontrolkę?

Dziś kontrolka paliła się z 10 sekund. Ciągnik nie odpalany dwa tygodnie. Przez dwa dni było po -17 a tak to koło -10-12 i praktycznie od strzała zagadał 

IMG_20211229_082920.jpg

U mnie miga ta kontrolka. A raczej żarówka bo plastiku z symbolem świecy brakuje.

Opublikowano

Amortyzacja nie była w każdym. Raczej w modelach od 2004r. Rozwiązanie bardzo fajne z awaryjnym hydroakumulatorem(trzeba wymienić odrazu po kupnie ciągnika). Amortyzacja naprawde dobrze działa. MTX oraz MC skrzynie miały praktycznie identyczną zmiany dotyczą przystawki przedniego napędu. Więcej raczej zmian niema. Dopiero XTX miał skrzynie pozwalającą rozwinąć 50km/h, przy czym bardzo mało egzemplarzy jest odblokowanych. W większości jest 43 przy 1840obr/min. Przy czym XTX miał mocno zmodernizowaną skrzynię. Duże modele miały obudowe troszeczke zmodernizowaną względem tej z MX150/170, natomiast mniejsze te nowsze (T3) miały wogóle nową od nowa zaprojektowaną obudowę i tylny most. W środku podstawową różnicą są dwa dodatkowe kosze podwajające ilość połówek. 

Opublikowano

Tak o amortyzacji kabiny piszę.

Z tego co pamiętam chyba powinna świecić w czasie grzania. Ale szczerze, to swojego osobistego MTXa BP bez Common Raila nie miałem, a te ktore naprawialismy nie były odpalane na większym mrozie.

Tak swoją drogą, to XTX na BP ma elektryczną nagrzewnice w dolocie przy samej głowicy. Niema świec żarowych.

Opublikowano (edytowane)

Powinien sam  sprawdzić co rzeczywiście ma i było by jasne,  Szukając po częściach to do mtx są stosowane  oba rozwiązania .  Tak szukając na szybko znalazłem filmik Korbanka gdzie w MTX 170 jest z  płomieniowa i włącznik  w kabinie jak w starych MX.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko mam, kosz od blokady dyfra jest zaraz za plecakiem z tylu czy trzeba rozpołowić ciągnik tak jak do naprawy sprzęgieł reversu? Tzn rozpolowić miedzy skrzynia biegów a tylnym mostem.

Opublikowano (edytowane)

Mam ciśnienie na koszu 19bar a mimo to blokada nie dziala. W ciężkich warunkach latem orałem i straciłem blokadę. Wydaje mi sie ze albo tarczki albo zębatka od blokady poszła.

Zdemontuje jeszcze miskę olejowa pod skrzynia i poszukam opiłków.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano (edytowane)

Skoro jest ciśnienie to musza dzialac. Tak sprawdzałem.

Podczas pracy nagle blokada pościła i sie zakopałem.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź kilka razy bo zabawy z rozbiórką jest sporo.

Uszkodzenia zębatki bym sie nie spodziewał, u mnie po grubej awarii  ta zębatka była w stanie nietkniętym, to ta na dole foty z wieloklinem na zewnątrz.

S5000035.jpg

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Tu akurat przetarło krzyżak czy tam osie na których są osadzone satelity i objaw był prosty- tylny most nie ciągnął, no  bo jak.

Aby się do krzyżaka dostać musiałem wyjąć cały dyfer, odkręcić pokrywę boczną /widoczna 2 foty wyżej/ , wyjąć tarczki oraz przekładki blokady i już miałem dostęp do satelit. To tak w skrócie.

Opublikowano

Panowie stawiam litr dobrej gorzały dla tego kto powie mi jak przerobić skrzynie  50 na godz. Co prawda mam. Mccornika mtx . Ale to podobno to samo co case mx poza silnikiem, jest na YouTube kilka filmików    gdzie czarny mx pędzi ponad 50 ,w komentarzach piszą że są pozmieniane tryby , tylko  które  ?