Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, ja mam znowu takie pytanie. Nabyłem KV 150B 3 skibowy. problem jest taki że regulowałem go i gdy opuszczam go do spodu znac kazda skibę, zaś na innym polu juz bylo inaczej ładnie rozsypywał ale ostatnia skiba była płytsza i pług trzymałem na podnośniku. ogólnie nigdzie go nie ściąga tylko problem jest z tym że jak go opuszczam do spodu to nieładnie orze a jak trzymam go na podnośniku jest inaczej. Może winą jest to że jest on zaczepiony w fasolce a nie na sztywnym. Proszę o pomoc!

Opublikowano

Jaki ciągnik ? Masz automatykę na dolnych cięgłach czy na górnym łączniku ? Masz EHR ? Gdzie jest kółko, jeśli wogóle masz ? Trochę danych by się   przydało, bo nikt nie ma szklanej kuli.

Generalnie, fasolka jest dla ciągników z automatyką siły uciągu na dolnych cięgłach podnośnika

Opublikowano (edytowane)

Ciągnik to Zetor Proxima 90. Nie wiem o jaką Ci automatykę chodzi.Górny łącznik to śruba rzymska i dolne cięgna również reguluje się przekręcając je na gwincie. Nie mam EHR. Kółko znajduj się na samym końcu, przykręcone w miejsce dodatkowej 4 skiby. Jeśli chodzi o tą automatykę to masz na myśli haki którę zaczepiają się automatycznie?

Edytowane przez sylwekbarca2
Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie masz EHR, to z tego co się orientuje, te ciągniki mają czujnik siły uciągu na górnym cięgle (łączniku) i należy je spinać na górnym łączniku na sztywno, a nie w otwór fasolkowy. Mój sąsiad kupił pług Zetor, który miał tylko fasolkę i musiał to przerobić na sztywno.

http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/monthly_08_2012/post-55315-0-87067200-1345234995.jpg

Jeśli twój ciągnik tak z tyłu mniej-więcej wygląda, to uchwyt górnego cięgła jest dołem  na sworzniu, a góra  podłączona jest mechanicznie do automatyki (mechanicznej) podnośnika, która działa analogicznie jak w C-360, powinna mieć conajmniej regulację pozycyjną i siłową. Ta automatyka nie zadziała, jak pług górnym cięgłem nie jest połaczony "na sztywno" i sworzeń sobie pływa w fasolce.

W skrócie ta automatyka działa tak, że jeśli pług się zagłębia, to podnośnik delikatnie unosi cięgła aby utrzymać głębokość orki. Niestety, jeśli siła z wieżyczki poprzez
górny łącznik nie przenosi się na uchwyt albo robi to z opóźnieniem, to nie ma to prawa zadziałać.

W ciągnikach z czujnikiem siły uciągu na dolnych cięgłach mierzona jest siła potrzebna do ciągnięcia pługa. Jeśli zwiększy się ponad zadany próg, to ciągnik lekko unosi pług w górę (wypłyca) , aby została zachowana stała siła potrzebna do ciągnięcia pługa. Wiezyczka pługa powinna pracować na gnieździe fasolkowm, aby pług był podnoszony na całej  długości równomiernie. Przy sztywnym połączeniu następowałoby większe uniesienie tyłu pługa niż przodu.

Jeśli chcesz się przekonać, jak to działa, to bez maszyny unieś delikatnie podnośnik, włóż dźwignię (rura lub łom ze 2m długości) i zablokuj w górnym uchwycie górnego cięgła i spróbuj ruszyć dźwignią. Powinna być reakcja podnośnika na impuls, delikatne podniesienie lub opuszczenie ramion (przy pracującym silniku ofkos)

http://pliki.agrofoto.pl/i/01/21/10/012110_940.jpg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

dobrze, zrobię go na "sztywno" i ustawię na górnym łączniku. A mam pytanie jeszcze czy problemem może być ustawienie długości ramion? Bo są one równej długości ale skręcone na maksa do góry i może jak ustawiam łącznikiem górnym oraz kółkiem to może muszę również komibnować z długościami ramion. Mógłbym do Ciebie napisać na priv?

Opublikowano

Jak masz pług obrotowy, to ramiona muszą być ustawione równo. Tylko do zagonowego mają różną długość. O ustawianiu pługa jest tu kilka stron, obrotowego też. Ważne, żeby ramiona opuszczały się troszkę niżej, niż pozycja pracy pługa. Nie masz instrukcji do pługa ? Zazwyczaj jest dokładny opis, jak przygotowac go do pracy.

Pisz na forum, są tu dużo lepsi spece niż ja. może nawet ktoś ma taki pług. Ja mam takiego obrotowego dziadka, że jest starszy ode mnie.

Opublikowano

niestety nie mam, znalazłem w internecie instrukcje i ustawiłem tak jak jest napisane w instrukcji ale coś muszę robić żle, wypoziomowany jest na pewno bo ładnie płoze naciska na bruzdę i jest prostopadła do pługa, i między odciskiem od płozy a warsztwa która została po lemieszach tam też jest kąt prosty.myślę że wpływ może mieć szerokość pierwszej skiby, ręki nie daje sobie uciąć że jest dobra bo ciężko mi zmierzyć, może podpowiesz jak najlepiej zmierzyć?

Opublikowano

Witam, posiada ktoś Kvernelanda 150B trzyskibowy bądź czteroskibowy? Ważne żeby regulacje w pługach były mechaniczne. Chodzi mi o jego ustawienie bo mam mały problem bo nie orze tak jak chcę. Pozdrawiam i z góry dzięki

Opublikowano

Witam czego regulacje zastosować by ostatnia skiba w UG3 wchodziła głębiej bo trochę niedokrywa i ziemia nie dochodzi do ścinaczy. Dodam że koło mam z tyłu i teraz niewiem czy koło trochę unieść czy może rozkręcić śrubę rzymską?

Opublikowano

Jak masz koło z tyłu, to rozkręcenie śruby podniesie Ci pierwszy korpus-tyl i tak będzie na takiej wysokości jak koło pozwoli. Musiałbyś podnieść koło i ewentualnie rozkręcić śrubę wtedy żeby go wypoziomować. Chyba :)

Opublikowano (edytowane)

Witam. Chciałbym zapytać, czy można coś zrobić, aby pług szybciej zagłębiał się w ziemię? Po opuszczeniu na początku pola pełną głębokość osiąga po przejechaniu ładnych paru metrów, wcześniej gleba jest praktycznie tylko "rysowana", z tego co zauważyłem szczególnie przez ostatnią skibę. Do samej jakości orki nie można się przyczepić. Jak już pług osiągnie żądaną głębokość, wszystkie resztki są ładnie kryte, jedzie się równo i nie ściąga. Pług to 3 skibowy, zagonowy Gassner z przedpłużkami. Ma duże odstępy między skibami, przez co jest dość długi. Czy przyczyną może być źle ustawiony na otworach łącznik centralny (niewłaściwy kąt) bądź właśnie sama długość pługa?

Edytowane przez Maikerus
Opublikowano

Tak, lemiesze są oryginalne choć już nieco zużyte i być może to powoduje taki efekt. Właśnie przymierzamy się do likwidacji kawałka łąki na dniach, więc może właśnie je zmienię i sprawdzę, czy coś się poprawiło.

Opublikowano

Mierzyłem dziś odległości między skokami. I tak zmierzyłem odkładnie na końcach od skiby do skiby i się zgadzało. Zacząłem mierzyć lemiesze od czuba do czuba oraz od drugiej strony i wyszło mi że jest różnica między pierwszym i drugim a drugim i trzecim o 1,5cm czy może to spowodować zmianę konta i niedokrywanie przez to materiału na trzeciej skibie? Dodam że lemiesze były wymieniane wszystkie na nowe w tym samym czasie więc zdarcie się lemiesza na ostatniej skibie aż o 1,5 cm jest mało prawdopodobne.