Skocz do zawartości

Marzenia i plany.

Gość JarekWLKP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam skromniejsze marzenia New holland z serii t 6000 o mocy około 135 koni z wąskimi kołami przyczepe z metaltechu 12 talerzówke konskilde 4,5 metra i jeszcze baterie silosów z suszarnią na około 800 ton i dobre zdrowie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja bym dokupił ziemi tak a by była pełna 100, może i więcej. Zainwestował bym w nową oborę wolnostanowiskową na ok 160 sztuk i jakiś traktor by się kupiło....

Opublikowano

Hehe 10 mln ;P Hmmm. Za dużo, zaraz pewnie znalazło by się paru lub parunastu panów którzy by proponowali ochronę oczywiście propozycje by mieli nie do odrzucenia.

A jeśli już bym miał te 10 mln bez "ochrony" to bym to zainwestował tak jak pan Ptak w jakieś hale targowiskowe lub coś w tym stylu, bo wszyscy piszą o gospodarce owszem 100 ha i jakieś maszyny ale starał bym sie żyć tak jak dawniej ;P czyli miło i przyjemnie.

Za resztę kaski wysłąłbym rdziców i dziadków na zasłużony odpoczynek bo to według mnie oni powinni zasłużyć na takie szczęście, bo oni mnie poczeli i wychowali i za to im dziękuje ;P

No to się rozpisałem

Opublikowano

Za tyle kasy to moze bym zalozyl wlasna lecznice i do tego dokupil troszke ziemii no i jakies fajowskie sprzety i ciagniki. A reszte bym zostawil na procenty lub zainwestowal w cos :P

Opublikowano

Ja bym zainewstowal w powiekszenie gospodarstwa i hodowli. Wykupilbym wszystkie dzierzawy, dokupi ziemi do jakich 2000 ha i kupil jakies nowe ciagniki i jakis kombajn ( jakiegos JD albo wymienil bym swojego NH na lepszego) a reszte zainwestowalbym w cos albo zostawil na czarna godzine

Opublikowano

Moimi marzeniami, a raczej planami : jest zakup : mf 255 oraz zetora 9540, maszyny do nich, postawienie wiaty, kupić granulator, mieć stado podst. z królików w ilości 170matek i to wszystko w dwa lata;)

Opublikowano
To ty ile masz ziemi

Musi mieć już z jakieś 1600 ha. Bo przyjmując cenę ziemi na poziomie 18 tys/ ha (u nas cena transakcyjna w tej chwili to ok 30 tys. /ha), czyli 7,2 mln na ziemię, a reszta na te ciągniki i kombajn, oraz to co na czarną godzinę.

Marzenia marzeniami, ale najpierw to trzeba nauczyć się liczyć <_< <_< .

Opublikowano
Ja bym zainewstowal w powiekszenie gospodarstwa i hodowli. Wykupilbym wszystkie dzierzawy, dokupi ziemi do jakich 2000 ha i kupil jakies nowe ciagniki i jakis kombajn ( jakiegos JD albo wymienil bym swojego NH na lepszego) a reszte zainwestowalbym w cos albo zostawil na czarna godzine

wg prawa możesz mieć tylko 300 ha na własność (nie wiem jaką emotkę wstawić)

Gość JarekWLKP
Opublikowano

Naprawdę? Nie słyszałem o tym.

Opublikowano

mowa chyba o ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego z 11.04.2003 r. (Dz.U.2003.64.592). Weszła w życie 15.07.2003 r. Stanowi interwencję państwa w dotychczas całkowicie zliberalizowany rynek obrotu nieruchomościami rolnymi. Mniej więcej stanowi ona, iż gospodarstwo rolnika indywidualnego nie może przekroczyć 300ha. Lecz nie jestem przekonany czy nie została ta ustawa zmieniona w okresie późniejszym.

Gość JarekWLKP
Opublikowano

Też pomyślałem, że o to chodziło. Powyżej 300ha rolnik staje się przedsiębiorcą rozliczającym VAT. Drugie co przyszło mi do głowy, to że ktoś mógł mieć na myśli warunki przystępowania do przetargu ograniczonego w Agencji Nieruchomości Rolnych.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez odszkodowaniarolne
      Cześć wszystkim,
      Dzisiaj przychodzę z tematem, który regularnie wywołuje potężną frustrację i poczucie niesprawiedliwości u każdego, kto prowadzi gospodarstwo. Chodzi o sytuację, w której rolnik – jako właściciel – ulega wypadkowi przy pracy, chce skorzystać ze swojej obowiązkowej polisy OC i... odbija się od ściany.
      Wielu gospodarzy żyje w przekonaniu: „Płacę co roku niemałe składki na OC gospodarstwa, więc jak zatnie mi się prasa, urwie wałek i stracę zdrowie we własnym ubiegłym roku czy kwartale, to ubezpieczalnia wypłaci mi odszkodowanie”.
      Niestety, rzeczywistość prawna w Polsce jest brutalna.
      Polisa OC rolnika chroni przed odpowiedzialnością za szkody wyrządzone innym osobom (pracownikom, pomocnikom, sąsiadom, a nawet członkom rodziny). Jednak z punktu widzenia prawa: rolnik nie może sam od siebie żądać odszkodowania. Jeśli jesteś właścicielem ubezpieczonego gospodarstwa i to Ty ucierpisz, ubezpieczyciel odmówi wypłaty z OC z automatu. Zostaje Ci wtedy tylko (zazwyczaj skromne) świadczenie z KRUS-u lub prywatne NNW, o ile je dokupiłeś.
      Czy to oznacza, że właściciel gospodarstwa jest zawsze bez szans na odszkodowanie z OC? Nie do końca. Istnieją bardzo rzadkie, specyficzne sytuacje (np. gdy współwłaścicielem jest małżonek, a winę ponosi druga osoba), gdzie przy odpowiedniej konstrukcji prawnej udaje się wywalczyć środki.
      Ponieważ temat jest skomplikowany i pełen prawnych haczyków, opisałem tę pułapkę szczegółowo na blogu, wyjaśniając, kto dokładnie może liczyć na pieniądze, a kto zostanie z niczym: 👉 https://odszkodowaniarolne.pl/blog/czy-rolnik-mo%C5%BCe-skorzysta%C4%87-z-w%C5%82asnej-polisy-oc-wyja%C5%9Bniam-pu%C5%82apk%C4%99-prawn%C4%85
      Mieliście już sytuację, że ubezpieczalnia odmówiła Wam lub Waszym znajomym wypłaty z OC, bo poszkodowanym był "właściciel"? Jak Waszym zdaniem powinny wyglądać te przepisy? Zapraszam do merytorycznej dyskusji!
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?

• Dodaj nową pozycję...
v