Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko.Do wniosku o wypłate pierwszej raty dołączyłem KOPIE faktury na zakup 1t saletry. Pytanie odnosi się do KOPII.Może być czy musi być orginał?

Edytowane przez RolnikzKujaw1
Opublikowano
36 minut temu, RolnikzKujaw1 napisał:

Mam pytanko.Do wniosku o wypłate pierwszej raty dołączyłem KOPIE faktury na zakup 1t saletry. Pytanie odnosi się do KOPII.Może być czy musi być orginał?

Oryginał sobie zostaw, podjedź do  ARIMR, tam  zrobią kopię z potwierdzeniem zgodności z oryginałem i taką kopię można dołączyć.

2 godziny temu, lebek5 napisał:

Czy za maszyny RMG można  zapłacić ktoś inny np. żona ze swojego konta?

Małe kwoty - gotówka- nikt tego nie sprawdza . Kartą , przelewem tylko z konta beneficjenta .

Opublikowano

@andrzej78 robienie przez nich tego potwierdzenia to tak jakbyś ty potwierdzał zgodność z oryginałem aktu urodzenia :) może napisze kiedyś w wolnej chwili pytanie do ARiMR na jakiej podstawie prawnej mogą potwierdzać zgodność z oryginałem nie swoich dokumentów.

Opublikowano (edytowane)

Ale o co chodzi ..? Pracownik ARIMR kopiuje fakturę,lub inny dokument , stępluje  " zgodność z oryginałem " oryginał oddaje wnioskodawcy, a dokumenty ( jakiś tam wniosek ) wędruje do urny - i tyle.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Podpis elektroniczny też nie notariusz . Troszkę się pozmieniało.Nie znam się na tym , ale notariusz nie ma wyłączności.

Cyt: " Reasumując, strona postępowania ma trzy drogi postępowania jeżeli nie może przedłożyć w postępowaniu oryginalnych dokumentów:

- odpis lub wyciąg z dokumentu urzędowo poświadczony przez organa administracji w posiadaniu którego jest dokument,

- poświadczony przez notariusza lub adwokata, radcę prawnego, doradcę lub rzecznika patentowego za zgodność odpis dokumentu,

- odpis poświadczony przez pracownika organu przed którym toczy się postępowanie." koniec cyt.

Warto zaznaczyć ,że czym innym są dokumenty urzędowe a prywatne.

Opublikowano (edytowane)

Czyli z paliwem wniosek taki, że jak ktoś ma 6000 na paliwo to lepiej zmienić na co innego w obrotowych zostawiając np 200zl na fv rozpoczynającą biznesplan?    Bo co innego szukać fv na 200 zl a na 6000😁. A wiadomo że kazdy rolnik rozlicza akcyzę bo to zawsze coś wpadnie. Lepiej juz na jakieś opony czy coś zmienić, sor, no albo jakiś trwały w to miejsce.

W ewidencji powinniśmy pisać wszystkie fv zwiazane z gospodarstwem więc te z akcyzy też powinny się znaleźć.

Edytowane przez Maro05
Opublikowano
7 godzin temu, marluk napisał:

Było już pisane o tym. ARiMR to nie notariusz żeby potwierdzać zgodność z oryginałem dokumentów :)

Twierdzisz że tak robić nie mogą to podaj agencje do sądu? Niech sąd wyjaśni jakie mają kompetencje...🧐😉. Jak asz tak to tobie przeszkadza, że dla własnych potrzeb takie potwierdzenie robią. .. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, miete334422 napisał:

Witam robił ktoś zwrot 48 tyś  za niesłepnienie w 100% biznesplanu jak to wygląda

Masz dwie opcje jakie występują w takiej sytuacji:

1.     Wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia kwot nienależnie lub nadmiernie pobranych płatności

2.      Zwrot należności przed wszczęciem postępowania:

Wszczęcie postępowania w sprawie ustalania kwoty nienależnie lub nadmiernie pobranych płatności nie następuje w przypadku, gdy:

·        przed wszczęciem postępowania w sprawie ustalania kwot nienależnie lub nadmiernie pobranych płatności rolnik dokonał spłaty całości należności

Zadzwoń do ARiMr do osoby która prowadzi twoją sprawę i dopytaj. Zerknij na PV.

Jeżeli wystawia tobie decyzję windykacyjna, to od dnia jej otrzymania doliczają odsetki.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Dlaczego tylko beneficjent ?. Jeśli małżeństwo ma wspólność majątkową to małżonek może zapłacić za FV .  Pierwsze słyszę żeby ktoś chciał potwierdzenie z konta bankowego . 

Faktura zapłacona są na niej dane kontrahenta i odbiorcy  to wystarcza . Po za tym nic w dokumentach z decyzją pozytywną nie ma napisane , żeby dołączać wyciągi bankowe nie ma takiego wymogu . 

Opublikowano

pierwsze słyszysz o potwierdzeniu przelewu z banku? to się przyzwyczaj jak chcesz jakiąś kasę z Agencji wyciągnąc,i proś Boga żeby Ci zaświadczenia o nr buta dziadka nie kazali przynieść i jeśli był na wojnie to wypis z wojska jaki miał nr karabinu-bo wtedy dopiero się zdziwisz.I powiem tak -głupie to? no tak;-) ale Agencja potrafi mocno zadziwiać 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, NNiemYY napisał:

Dlaczego tylko beneficjent ?. Jeśli małżeństwo ma wspólność majątkową to małżonek może zapłacić za FV .  Pierwsze słyszę żeby ktoś chciał potwierdzenie z konta bankowego . 

Faktura zapłacona są na niej dane kontrahenta i odbiorcy  to wystarcza . Po za tym nic w dokumentach z decyzją pozytywną nie ma napisane , żeby dołączać wyciągi bankowe nie ma takiego wymogu . 

Po to też są te wszystkie zgody małżonków na wnioskach ,że gdyby beneficjentowi coś się stało to małżonek będzie się z tego rozliczał itd . To logiczne . 

Zapytanie pracownika Arimr o potwierdzenie przelewu może nastąpić tylko w przypadku gdy FV jest wystawiona z odroczonym terminem płatności np. 

Dostajesz decyzję pozytywną i tego samego dnia składasz zamówienie załóżmy na mikrociągnik za 30tys. 

Dostajesz od firmy FV z 30 dniowym terminem płatności . 

Wysyłasz tą FV z wnioskiem o pierwszą ratę jeszcze przed upływem tej daty i wtedy pracownik arimr może zażądać potwierdzenia przelewu ale tak naprawdę nie ma nic o tym w regulaminie RMG .  Jeśli znajdzie ktoś taki zapis to zwracam honor .

Opublikowano
10 godzin temu, andrzej78 napisał:

Oryginał sobie zostaw, podjedź do  ARIMR, tam  zrobią kopię z potwierdzeniem zgodności z oryginałem i taką kopię można dołączyć.

Małe kwoty - gotówka- nikt tego nie sprawdza . Kartą , przelewem tylko z konta beneficjenta .

26 tys to nie Taka mała i powiedzieli ze kierowca przyjmuje gotówkę do 15 tys powyżej tylko przelew. Co ich to obchodzi kto płaci, ważne ze jest faktura na beneficjenta.

Opublikowano
2 godziny temu, drobny napisał:

A jak mam w obrotowych części zamienne oleje i smary do remontów bieżących to mogę kupić np opony do ciągnika,błotniki itp ??

Tak . 

2 godziny temu, NNiemYY napisał:

Sprawdzone, w ten sposób wyłapują czy Ty faktycznie kupiłeś ,czy ktoś inny wziął na ciebie fakturę .Szczególnie w obecnej sytuacji przy częstych płatnościach kartą.

2 godziny temu, NNiemYY napisał:

Dlaczego tylko beneficjent ?. Jeśli małżeństwo ma wspólność majątkową to małżonek może zapłacić za FV . 

Warunkiem jest wspólne konto podane we wniosku ( nie upoważnienie do konta).