Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, drobny napisał:

Ustroję całą wieś :D

Najpierw będziesz baby gonił co Ci będą go kradły notorycznie. No bo tych parę kwiatków - kogo to zbawi 🤣

2 godziny temu, marluk napisał:

To takie trochę wieczne narzekanie. Czasami trzeba wyjść z myślenia które było w PRLu. Taka specyfika tej branży nie od dziś a mimo to masa ludzi w to wchodzi. Druga sprawa w takim przypadku najlepiej tworzyć grupy producenckie i wtedy ceny są inne. Ale ok to nie temat na takie dyskusje.

Dokładnie. Ludzie myślą że jak produkują żywność, to ratują cały naród od śmierci głodowej. A tymczasem rolnictwo w większej części podlega zasadom wolnorynkowym. Jak tworzyć grupy producenckie, kiedy okazuje się jednym z motorów naszego narodu jest tworzenie podziałów??

48 minut temu, marluk napisał:

Zdziwiłbyś się ilu znam ludzi co żyją hasłem "za komuny było lepiej"

Ja też. Bo chłop kiedyś sprzedał tucznika, kupił węgla na całą zimę i jeszcze mu zostało żeby wieczorem do knajpy pójść... Wuj z tym że puste haki świeciły po sklepach a ORMO-wcy łazili po wioskach i albo się nażarł i nachlał na świniobiciu, albo donosił "komu trzeba"...

• Like 1
Opublikowano

Czy ktoś wie może jak to wygląda, w okresie docelowym ( w biznesplanie) mam założone np. 3 szt. krów mlecznych i nic poza tym, a po 3 latach będę miał do tego np. 2 szt. byczki w wieku 1-2 lata jako stan rzeczywisty. Czy takie zmiany zgłasza się do dyrektora agencji albo robi jakieś zmiany w biznesplanie? Czy jak wpisałem 3 szt. krów do biznesplanu to tyle musi być i koniec...

Opublikowano (edytowane)

W tym temacie mogłaby być na górze na czerwono informacja żeby zapoznać się ze stroną ARiMR i zakładką RMG oraz harmonogramem. Wielu pytań by po prostu nie było. W MGR jest to fajnie zrobione.

Edytowane przez marluk
  • Like 2
Opublikowano

O matko, patrzę na te ceny i nie wierzę. To ja mocno przyfrajerzyłam. W pierwszym naborze robiłam sobie, w kolejnym paru znajomym osobom, a teraz podciągnęłam pisanie wniosków pod działalność męża i coś tam zarobiłam. Ale do tych stawek co tam wymienialiście, to mi daleko. Chyba musze zmienić cennik na przyszły nabór :D 

Opublikowano

Czy jeśli w bp mam wpisany rok docelowy 2020 a w decyzji termin na złożenie wniosku o drugą ratę do marca 2021 to czas na zakup wszystkich rzeczy wskazanych w bp mam do końca 2020 roku czy do marca 2021?

Opublikowano
27 minut temu, Kucc napisał:

Wiadomo kiedy

w przyszłym roku.

Opublikowano
15 godzin temu, spirytus napisał:

Czy jeśli w bp mam wpisany rok docelowy 2020 a w decyzji termin na złożenie wniosku o drugą ratę do marca 2021 to czas na zakup wszystkich rzeczy wskazanych w bp mam do końca 2020 roku czy do marca 2021?

Mam tak samo i z rachunkami planuję wyrobić się do końca tego roku.

Opublikowano
16 godzin temu, spirytus napisał:

W każdym momencie możesz zrobić zmianę do biznesplanu. 

Opublikowano

Witajcie serdecznie,

ja mam 2 konkretne pytania

1. Czy są tu osoby "pomagające" w przygotowaniu biznesplanu i składaniu wniosków? Proszę o informacje i stawki. Rozważam pomoc albo od A do Z, albo tylko przy biznesplanie i wnioskach i wypłatę rat. Sytuacja u mnie taka, że posiadam 2ha w większości sadu jabłoniowego. Jako plan mam odkup jeszcze 2ha od dziadków i pewnie coś trzeba będzie wykombinować.  To pod kątem naboru w przyszłym roku jeśli taki będzie.

2. Czy ktoś spotkał się z przypadkiem oszustwa w takiej działalności? Może ktoś mi podpowie co mogę zrobić, bo wygląda na to, że osoba sporządzająca wniosek dla mnie odpłatnie mnie oszukała. Niby ma działalność i się tym zajmuje, więc jej zaufałem. A wygląda na to, że wniosku nie złożyła. Do tego teraz zupełnie nie ma do niej kontaktu, zmienia numery telefonu, jak już odpisze to się umawia i nie dociera na miejsce. 

Opublikowano

U nas w lubuskiem miały być decyzje po 27 listopada...........

zamiast tego kolejne poprawki BP, szkoda gadać, jak by nie można było tego załatwić jak pierwszy raz robiłem poprawki.

A z absurdalnych sytuacji, mam udowodnić "jakoś" ile mam niosek i brojlerów w okresie wyjściowym. To "jakoś" pozostaje do mojej decyzji ;) Wniosek składałem w czerwcu, od tego czasu pare kur lis zabrał, pare zjadły psy, pare ja. I teraz co, za każdym razem jak opieprze kurczaka w niedziele na obiad, to będę musiał zmiany w BP robić? Absurd jakiś. 

Pozdrawiam wytrwałych

Opublikowano
39 minut temu, drhambone napisał:

U nas w lubuskiem miały być decyzje po 27 listopada...........

zamiast tego kolejne poprawki BP, szkoda gadać, jak by nie można było tego załatwić jak pierwszy raz robiłem poprawki.

A z absurdalnych sytuacji, mam udowodnić "jakoś" ile mam niosek i brojlerów w okresie wyjściowym. To "jakoś" pozostaje do mojej decyzji ;) Wniosek składałem w czerwcu, od tego czasu pare kur lis zabrał, pare zjadły psy, pare ja. I teraz co, za każdym razem jak opieprze kurczaka w niedziele na obiad, to będę musiał zmiany w BP robić? Absurd jakiś. 

Pozdrawiam wytrwałych

Zrób zmianę w biznesplanie że nie masz już drobiu. Jako uzasadnienie zmiany podaj że zjadłeś wszystko. O tym co możesz dorzucić jako załącznik w celu udowodnienia że takowe zdarzenie nastąpiło może już nie będę pisał publicznie :)

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, marluk napisał:

Jako uzasadnienie zmiany podaj że zjadłeś wszystko. O tym co możesz dorzucić jako załącznik w celu udowodnienia że takowe zdarzenie nastąpiło może już nie będę pisał publicznie :)

hehe tak zrobie właśnie

37 minut temu, czesio200 napisał:

to po co podawałeś jakieś śmieszne kury?

człowiek chciał być uczciwy, wszystko zgodnie z prawdą podałem, ale teraz już widzę jaki to był błąd i jak się czepiają bzdur. 

Opublikowano
9 godzin temu, początkującySWTK napisał:

Witajcie serdecznie,

ja mam 2 konkretne pytania

1. Czy są tu osoby "pomagające" w przygotowaniu biznesplanu i składaniu wniosków? Proszę o informacje i stawki. Rozważam pomoc albo od A do Z, albo tylko przy biznesplanie i wnioskach i wypłatę rat. Sytuacja u mnie taka, że posiadam 2ha w większości sadu jabłoniowego. Jako plan mam odkup jeszcze 2ha od dziadków i pewnie coś trzeba będzie wykombinować.  To pod kątem naboru w przyszłym roku jeśli taki będzie.

2. Czy ktoś spotkał się z przypadkiem oszustwa w takiej działalności? Może ktoś mi podpowie co mogę zrobić, bo wygląda na to, że osoba sporządzająca wniosek dla mnie odpłatnie mnie oszukała. Niby ma działalność i się tym zajmuje, więc jej zaufałem. A wygląda na to, że wniosku nie złożyła. Do tego teraz zupełnie nie ma do niej kontaktu, zmienia numery telefonu, jak już odpisze to się umawia i nie dociera na miejsce. 

zadzwon do swojego oddzialu regionalnego arimr i zapytaj czy wniosek byl zlozony. Dziwne ze swieze konto i pytanie o stawki. pare stron wczesniej jeden czlowiek opisywal co kto ile bierze. ja kasuje 800 netto + 800 netto po decyzji pozytywnej

Opublikowano

Jak mi doradca robił i mówi wszystkie maszyny podawj podałem mu kilka mówie starczy a ten lamentował, że tak nie można itp... że kontrola i co zrobie. dam sobie radę. I co wniosek prawie rok leżał u nich a u mnie taka rotacja w sprzęcie, że i tak nie mam już tych co nie podałem a są inne.

• Like 1
Opublikowano

Jak do tego doszło ze ktos za ciebie miał składać? W takim razie musisz miec jakaś umowę bo jeśli na czarno to musiales sam podpisać dokumenty i je złożyć. Jeśli wniosek nie został złożony to teraz nic nie zrobisz tylko możesz czekać na kolejny nabor 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, sony87 napisał:

Jak do tego doszło ze ktos za ciebie miał składać? W takim razie musisz miec jakaś umowę bo jeśli na czarno to musiales sam podpisać dokumenty i je złożyć. Jeśli wniosek nie został złożony to teraz nic nie zrobisz tylko możesz czekać na kolejny nabor 

podpisałem dokumenty i szanowna pani zadeklarowała się, że ma znajomych w agencji i spokojnie może to dostarczyć.

Przestała się odzywać, zmieniła numer i przepadła. nawet w jednej wiadomości jaką dostałem kłamała, że wysłała do mnie pocztą kopie złożonych dokumentów razem z potwierdzeniem złożenia wniosku

jest na facebooku, ale nie odczytuje wiadomości.

Edytowane przez początkującySWTK