Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

OK, obornik lepiej zostawić. Szukałem starszych wypowiedzi i ktoś napisał że poplony podnoszą bilans substancji na plus. U mnie pola ornego jest tylko 0,36 ha reszta sad. Jaki plon tego łubinu na zielonkę wpisać

Wpisuje plon 100 dt i bilans -1. Muszę chyba z nieużytku zrobić działkę, mam 18 ar przy lesie 

Edytowane przez Tomaszek8504
Opublikowano
48 minut temu, agrarmrc napisał:

Zakup i stosowanie obornika pomijając RMG posiada dodatkowe wymagania prawne ze względu na OSN. Dlatego stawiają dodatkowe wymagania.

poza ons i przy zakupie od producenta poniżej tam iluś DJP nie ma chyba żadnych obostrzeń?
Program azotowy nie jest konieczny? Bo też szukam info o tym ale tutaj jakoś go nie mogę znaleźć.

Opublikowano
marluk napisał:

I i będzie w lutym dla terenów asf. Otwórz rozporządzenie i wyszukaj w nim liczbę 14.

Taaak, już mam. Ale już wiadomo że się nie wyrobią do połowy lutego. Dziś jest już 6 luty, nawet jak by dziś ogłosili, to nabór się rozpocznie nie szybciej jak 20-stego. I potrwa do 20 marca zapewne. Więc nabór na bez ASF będzie najszybciej od 20 marca. Wszystko ok, ale założę się że każdy liczył na miesiąc marzec że będzie to nie koniec ale jego początek.

Opublikowano (edytowane)

Panowie

O co chodzi z zmianami w uprawach w nowelizacji chodzi o zmiany w biznesplanie kiedy nie będą wymagane rozumiem że teraz możemy zmieniać uprawy ale trzeba zachować wielkość ekonomiczną pytanie czy do wymogu min dla każdego indywidualne czy może nadal dokładnie co do euro 

No i jeszcze pytanie czy jest przewidziana jakaś tolerancja czy też jak masz mieć 13200 w biznesplanie to tyle trzeba mieć co dokładnie chodzi mi o przepisy z 2019 r.

Edytowane przez wwaldek
Opublikowano
marluk napisał:

A no to już problem tych ludzi co tak liczyli. W harmonogramie tak nie jest napisane że będzie to od początku miesiąca :)

Ja pierd&le, chłopie skończ z tym swoim "rozporządzenie", "przeczytaj" i "zgodnie z harmonogramem". Ja wiem że te 60 tys. to dla niektórych kasa życia, ale na serio spora cześć z nas to ludzie którzy nie utrzymują się z 10 ha, 5 kulawych świń i 2 obsranych krów czy "sprzedaży ciętych słoneczników" - bo tak po ludzku są też tacy którym wegetacja to za mało. Ja na ten przykład pracuję na drugim końcu Europy (w woj. Opolskim to częste) i fajnie by było wiedzieć coś pewnego trochę szybciej niż "grube" 2 tygodnie przed. Nie można Ci odmówić wiedzy, rzetelności i umiejętności poruszania się w absurdach polskiej administracji, ale też Ci nie można odmówić niczym nie podpartej buty. Ja naprawdę liczyłem że nabory będą zgodnie z harmonogramem i w okresach czasu jak do tej pory - czyli będą obejmowały pełne miesiące... Czy to aż tak trudno pojąć że są tacy co nie planują tylko na 2 tygodnie w przód??

Opublikowano
3 godziny temu, agrarmrc napisał:

OSN jest w całym kraju od jakiegoś czasu

z linka z tej strony:
----------------------------------------
W jakich sytuacjach podmiot nabywający nawóz naturalny lub produkt pofermentacyjny do bezpośredniego rolniczego wykorzystania musi posiadać plan nawożenia azotem?
Są 2 przypadki, w których podmiot nabywający musi posiadać plan nawożenia azotem. Pierwszy przypadek: kiedy nabycie nastąpiło od podmiotu importującego nawóz naturalny lub produkt pofermentacyjny oraz drugi przypadek: kiedy nabycie nastąpiło od podmiotu, który prowadzi chów lub hodowlę drobiu powyżej 40 000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior.

----------------------------------------

pierwszy przypadek u mnie odpada bo biorę od sąsiada, drugi przypadek też bo ma z 50 krówek.
Potrzebuję plan nawożenia azotem kupując obornik?
Ewidencja prac agrotechnicznych, nawożenia i ŚOR jest prowadzona, gospodarstwo docelowo powyżej 10ha. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Ja pierd&le, chłopie skończ z tym swoim "rozporządzenie", "przeczytaj" i "zgodnie z harmonogramem". Ja wiem że te 60 tys. to dla niektórych kasa życia, ale na serio spora cześć z nas to ludzie którzy nie utrzymują się z 10 ha, 5 kulawych świń i 2 obsranych krów czy "sprzedaży ciętych słoneczników" - bo tak po ludzku są też tacy którym wegetacja to za mało. Ja na ten przykład pracuję na drugim końcu Europy (w woj. Opolskim to częste) i fajnie by było wiedzieć coś pewnego trochę szybciej niż "grube" 2 tygodnie przed. Nie można Ci odmówić wiedzy, rzetelności i umiejętności poruszania się w absurdach polskiej administracji, ale też Ci nie można odmówić niczym nie podpartej buty. Ja naprawdę liczyłem że nabory będą zgodnie z harmonogramem i w okresach czasu jak do tej pory - czyli będą obejmowały pełne miesiące... Czy to aż tak trudno pojąć że są tacy co nie planują tylko na 2 tygodnie w przód??

Uspokuj się trochę. Skąd u ciebie przekonanie że nabór ma zaczynasz się pierwszego a kończyc 30? Nigdy tak nie było. Jak w harmonogramie pisze luty to oznacza że nabór rozpocznie się w lutym a nie od początku lutego. I wcale nie jest to nowość. Może niedawno zacząłeś się tym interesować i stąd to zdziwienie ale tak było i jest.

Opublikowano (edytowane)

Panowie a jak to jest z tymi rachunkami ze sprzedaży mogą być? Czy się czepiają i musi być faktura?

Kiedyś tu pisaliście o tym, ale nie mogę odnaleźć...

Edytowane przez Gość
Literówka
Opublikowano
5 minut temu, marluk napisał:

Uspokuj się trochę.

A Ty skończ z twoim "papierowym" podejściem do sprawy. Gdyby myśleć twoim tokiem rozumowania, to ludzie pokroju Agnes Trawny czy cwaniaki ze spółki Giesche SA mieliby całkowitą rację oraz poparcie ogółu w swoim działaniu. Tam też "w papierach się zgadzało".

6 minut temu, marluk napisał:

Skąd u ciebie przekonanie że nabór ma zaczynasz się pierwszego a kończyc 30? Nigdy tak nie było.

A może stąd że w 2019 roku I nabór był od 28 lutego do 29 marca a II nabór od 31 maja do 29 czerwca?? I nie, nie chodzi mi o twoje podejście że ostatni maj to też maj, ale o analogię myślenia i konkluzję, że skoro w zeszłym roku objęły one w ok. 97% pełne miesiące, to będzie tak i w tym roku - zgodnie z harmonogramem. Tymczasem w ARiMR mają pewnie taki b&rdel, że nie wyrobili się z kalkulacjami więc pierdyknęli głupotę w postaci skrócenia czasu od ogłoszenia do rozpoczęcia programu żeby się marluki cieszyli że jest zgodnie z "papierami" 🤣. Ostatecznie, nie słyszałem nigdzie żeby ktoś mówił nabór z lutego 2019 czy maja 2019 ale nabór marcowy i czerwcowy. 

20 minut temu, marluk napisał:

Może niedawno zacząłeś się tym interesować i stąd to zdziwienie ale tak było i jest.

Skończ za przeproszeniem pitolić, bo twój pierwszy post w tym temacie pamiętam - byłeś zielony, tak samo jak ja. Jak chcesz nieść tu ludziom pomoc lub zgrywać guru i pokazywać jaki jesteś obyty - super. Ale rób to tak, jak choćby kolega @freetaxi, wie najwięcej z nas ale nie kozaczy że "w papierach" jest wszystko albo że dziadostwo polskiej administracji się "z papierami zgadza".

Wracajmy do tematu...

• Like 1
Opublikowano

A ty nie obrażaj się jak małe dziecko. Grzecznie pokazuje że Twoje myślenie jest naiwne. Dlaczego? Bo nie ma takiej zasady że nabór musi obejmować ten miesiąc w którym startuje. Wielokrotnie tak było.

A z tym że ciesze się że jest zgodnie z harmonogramem to poleciałeś :) Wiesz gdzie ja mam obecne nabory...

I nie wiem po co wyciągasz to że byłem zielony kiedyś. Każdy był. Większość ludzi po to tu przychodzi żeby zdobywać informacje. Staram się też pomagac innym i zwracam uwagę jak ktoś po prostu jest w błędzie a ty jak mała dziewczynka :)

Co do papierkowego podejścia.
Właśnie tak trzeba myśleć bo jak będziesz miał kontrolę z ARiMR to na tym właśnie będą bazować a nie na tym że "myślałem że...". Zazwyczaj jak coś pisze to robię to w oparciu o przepisy a jak nie wiem to się nie odzywam. W tym przypadku nie masz racji. Harmogram wcale nie musi obejmować miesiąca w którym się zaczyna i kropka. Pomimo twoich zali.

Opublikowano

Ty mnie kontrolami nie strasz, bo ja nie mam zamiaru podbijać SO "ciętymi kwiatami" które w najlepszym przypadku skończą w bydlęcym żołądku, albo "drzewkami bożonarodzeniowymi" które pewnie w ani jednym domu się nie pojawią na święta 🤣. Tu nie chodzi o "moją, najmojszą polską rację", ale o to że RMG to nie jedyna rzecz w której biorę udział, nie myślałem że "tak będzie" ale na to tak po ludzku liczyłem. Co do reszty, z mojej strony pas. Nic to do tematu nie wniesie.

Opublikowano

Techrol -  przy 13 punktach pozbywaj się jak najszybciej planu nawozowego. Teoria mówi nam, że z chwilą rozpoczęcia realizacji biznesplanu stosujemy się do jego zaleceń. Plan nawozowy to duże obciążenie i szereg akrobacji - nie stawiaj siebie pod ścianą przed II Ratą.

wwaldek -  w trzeciej zmianie w piśmie do  Regionalnej pisałem o zmniejszenie powierzchni marchwi  z 1 ha na 0,5 oraz zwiększenie powierzchni koniczyny do 1,20 ha po zaoraniu 0,56 ha łąki co obniżyło mi WEG gospodarstwa z 13 tys do 11..........................odpowiedź z pozytywną decyzją i wiosną mam jasność działania.

Opublikowano

A to nie jest tak, że rozpoczynasz biznesplan ale wcale nie jest powiedziane, że musisz plan nawozowy realizować od początku? Na zrealizowanie biznesplanu jest max 3 lata od wypłaty pierwszej raty i to od rolnika zależy kiedy byle zdążył.

Opublikowano

Witam, czy do wniosku o wypłatę I raty wymagają pisma przewodniego? I drugie pytanie czy za stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego są jakieś dodatkowe punkty? kombinuję jak pozbyć się planu zawodowego z bp...

Opublikowano

To chociaż powiedzcie mi jedną rzecz, czy jeśli zdążę złożyć wniosek o dopłaty na nową dzierżawę długoterminową powiedzmy 15 marca a wniosek o RMG złożył bym 20 tego marca to czy na tej dzierżawie mógł bym realizować WEG ?

Opublikowano

Dzięki za rady. 

Many12  jak pisałeś o zmiany do bp to wysyłałeś nowy bp z naniesionymi zmianami na papierze i CD? Czy tylko pismo z prośbą o zatwierdzenie? A jeszcze co napisać w uzasadnieniu? Może tak jak oni,, z powodu skomplikowanego charakteru sprawy.... Chcę zrezygnować z planu nawozowego w moim gospodarstwie... ''? 😎

Opublikowano
14 minut temu, many12 napisał:

Jak najbardziej - wpisuj dzierżawy do projektu RMG  i z automatu do Wniosku na dopłaty bezpośrednie za ten rok 2020.

OK dzięki, to może jeszcze wyjaśnisz mi jedną rzecz, czy jeśli miał bym działkę 0,95 ha (własność) a na niej 0,5ha pola ornego a reszta to dom zabudowa, ogród przydomowy itd, i do tego dzierżawa 0,55 ha to czy taki BP przejdzie w roku docelowym ?

Opublikowano (edytowane)

Imię i nazwisko                       Data i miejsce

Zn. Sp.

Do Dyrektora

................. Oddziału Regionalnego

Agencji Restrukturyzacji

i Modernizacji Rolnictwa

w ........................................

Zwracam się z prośbą o umożliwienie mi zmiany założeń
w biznesplanie w operacji „Restrukturyzacja małych gospodarstw”.

Zmiana będzie polegała na rezygnacji  z planu nawozowego z powodu kosztów badania gleby, dużej ilości działek ....................? pod uprawe roślinna a nadwyżka punktowa  w biznesplanie umożliwia mi podjęcie takiej decyzji

Z poważaniem

..............................

Nazwisko i imię                                                   

Jak otworzysz plik biznes planu rozwoju gospodarstwa to zauważysz w lewym dolnym rogu napis w kolorze czerwonym "Podsumowanie".  Po dokonaniu zmian w pliku (rezygnujesz z planu nawozowego) - klikasz w ten napis i będziesz miał wydrukowane najważniejsze dane bp tz.

1. Strona tytułowa  BP.

2. Kopia tabeli 25 "Zestawienie".

3. Kopia tabeli 27 "Kryteria podlegające punktacji"

4. Kopia tabeli 26 "Kryteria dostępu do programu". - nie zapomnij podłączyć drukarki. Nie zapomnij się czytelnie podpisać na dole wydruku kopii BP. Drukujesz jeszcze "Wniosek  o przyznanie pomocy na operacje RMG  dlatego, że tam mogą być nowe naniesione dane a na pewno musisz się podpisać na tym wniosku "czytelnie" - no i aktualna data.  Jak sam zauważyłeś   "plus ewentualne oferty" . 

Plik Biznes  Planu + plik Wniosku o przyznanie pomocy na operacje RMG wysmażone  na płytce  dołączasz  do w/w  kopii dokumentów pakujesz grzecznie do koperty i PRIORYTETEM witaj Regionalny Dyrektorze

Edytowane przez many12
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
rumcajsm10 napisał:

Witam, czy do wniosku o wypłatę I raty wymagają pisma przewodniego? I drugie pytanie czy za stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego są jakieś dodatkowe punkty? kombinuję jak pozbyć się planu zawodowego z bp...

Materiał siewny to punkty za postęp biologiczny. Ile wyszło Ci punktów?