Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Panie Tomaszek do kogo Pan kierujesz te pytania - osobiście mam osiem ostrzeżeń " za cytowanie poprzedniego posta" a sądzę,  że jak powołam się na pańskiego to będę znowu miał w plecy?  Zadałeś  trzy proste pytania - sprecyzuj je jeszcze raz w jednym poście.  Czy ten biznes plan robisz sam?

Edytowane przez many12
Opublikowano

Czy możecie mi powiedzieć, jak wygląda odbiór zakupionych maszyn przez kontrolerów ARiMR. Sytuacja jest taka, że tabliczki znamionowe kupionego wału i talerzówki zgadzają się z wyszczególnieniem na fakturze, tj. numery, parametry, rok prod., firmy. Faktura zgadza się w tych szczegółach plus cena z ofertami i fakturą pro forma.Natomiast instrukcja obsługi talerzówki drukowana jest dla trzech szerokości - modeli, o czym informuje okładka. Formalnie instrukcja jest dla modelu najwęższego, co jest też wydrukowane w punkcie Identyfikacja maszyny, gdzie jest wydrukowany kod modelu najwęższego i podana szerokość robocza 1,8m. W polach służących zaś do ręcznego wpisania modelu na pierwszej i trzeciej stronie wpisano kod modelu średniego o szerokości 2m - czyli zakupionego przeze mnie. Dalej instrukcja zawiera tabelę z opisem parametrów każdego z modeli. Ręcznie wpisane dane i tabela potwierdzają więc faktyczny zakup, zaś martwi mnie to co jest wpisane drukiem  odnośnie modelu najwęższego. Dzwoniłem do firmy, odpowiedzieli że to instrukcja do wszystkich trzech modeli i tak ma być.  Nie wiem co na to kontrolerzy i czy instrukcja ich w ogóle interesuje? Czy ktoś wie, czy poprzestają na fotografowaniu tabliczek znamionowych i sprawdzaniu faktur, czy też zagłębiają się w instrukcje obsługi i  one ich też interesują?

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, many12 napisał:

Panie Tomaszek do kogo Pan kierujesz te pytania - osobiście mam osiem ostrzeżeń " za cytowanie poprzedniego posta" a sądzę,  że jak powołam się na pańskiego to będę znowu miał w plecy?  Zadałeś  trzy proste pytania - sprecyzuj je jeszcze raz w jednym poście.  Czy ten biznes plan robisz sam?

Pisałem sam. Obecnie nie wiem co napisać w punkcie zapewnienie zrównoważenia środowiskowego?, Pani zaznaczyła Opisz proces zapewniający zrównoważenie środowiska  w zakresie nawożenia. A plon kwiatów mam podać  w dt/ha. Mam sadzić 2 ha wiśni, zakup otrząsarka a kwiaty żeby wzrosło SO.  Pytanie do osób które to wiedzą

Opublikowano
15 minut temu, Tomaszek8504 napisał:

Pisałem sam. Obecnie nie wiem co napisać w punkcie zapewnienie zrównoważenia środowiskowego?, Pani zaznaczyła Opisz proces zapewniający zrównoważenie środowiska  w zakresie nawożenia. A plon kwiatów mam podać  w dt/ha. Mam sadzić 2 ha wiśni, zakup otrząsarka a kwiaty żeby wzrosło SO.  Pytanie do osób które to wiedzą

A tu nie chodzi o badania gleby? 

Jeśli takowe zrobisz i będziesz się stosował do zaleceń nawożenia, myślę że to im styknie. 

Opublikowano

Odpowiadam bez cytowania sugerując się wcześniejszymi pytaniami. Osobiście, z osobą prowadzącą  w regionie miałem kontakt m-ailowy i poprawki przesyłałem pocztą m-ailową. Jak błądziłem to wysyłałem POprawke aż się dopieło do wymagań.

Tabelka 20 mówi nam o "Planowanych zakupach w środki trwałe" Wiadomo nam, ze środki trwałe 48 i obrotowe 12 dadzą w sumie 60 a ty masz zakup za 64 tys.........A więc wpisz  tam ten zakup na kwotę 48 tys a 1tysiąc na paliwo + pozostałe 11 tys. z tego zakupu do tabelki 21 "Planowane zakupy obrotowych środków produkcji" w pozycji 11 (pozostałe) jakie.......podajesz. Co do zrównoważonego środowiska to zaraz zorientuję w swoich notatkach.

Tomaszek czy w Tabeli 2 " wybrane działania obejmujące restrukturyzacje gospodarstwa" w punkcie9 nie akceptowałeś na TAK - wprowadzenia innowacji w gospodarstwie.

Kwiaty podajesz w tabeli5 - czy chodzi o tensławny słonecznik - na tym się nie znam.

Opublikowano

Myślę, że jeśli masz fakturę i nazwę maszyny to przyjada, zrobią zdjęcie i tyle. Z maszynami raczej nikt problemu robić nie będzie

Opublikowano

many12 tabelka 20 mówi o planowanych zakupach w srodki obrotowe  jak nawozy opryski. Czy muszę tak zrobić żeby koszty bezpośrednie produkcji wyniosły 49000 a pozostałe 11000 w następnej tabeli gdzie są zakupy nawozów organicznych i słomy?

W tabeli 2 mam w punkcie 9.3 innowacyjne technologie i opis zakupu nowoczesnego urządzenia do zbioru owoców

Opublikowano
19 minut temu, daaamiaaaan napisał:

GRZES , jeżeli nowe maszyny nie posiadają tabliczki znamionowej  to co wtedy ? Tylko naklejki I wygrawerowane logo producenta.  

Jak może nie być? Robią zdjęcie ogólne maszyny i tabliczki właśnie, potem weryfikują zgodność z tym co jest na fakturze. Musi być nazwa, model i numer fabryczny maszyny. Pilnujcie tego by przy wystawianiu faktury były te dane wypisane. 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, daaamiaaaan napisał:

GRZES , jeżeli nowe maszyny nie posiadają tabliczki znamionowej  to co wtedy ? Tylko naklejki I wygrawerowane logo producenta.  

Naklejke jak masz nie wklejoną to przyklej, grubera mam Unia i ma tylko naklejkę ale to jest to samo bo ma wystarczające dane maszyny.

@ZYLA niektóre firmy nie mają tabliczek tylko właśnie naklejki informacyjne, ale one wystarczają.

Edytowane przez GRZES1545
  • Thanks 1
Opublikowano

Siemanko Panowie i Panie 09.12.2019 złożone dokumenty o pierwsza płatność 29.01.2020 przechodzimy do realizacji pieniądze na rachunku bankowym powodzenia dla Was. Rejon dolnośląskie obsługa wroclaw giełdowa.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

pytanie do tych co kupili grunta za premię. jest dodatkowa działka do kupna w ramach programu i w wypisie z rejestru gruntów widnieje opis użytku: pastwisko trwałe oraz grunty zadrzewione i zakrzewione na użytkach rolnych. pójdzie cała powierzchnia jako grunt rolny czy tylko sfinansować mogę tę część oznaczoną jako pastwisko?

Opublikowano

Sam mam ten dylemat, a ludzie tutaj nie potrafili dokładnie odpowiedzieć. Podobno możesz oświadczyć że zfinansujesz tylko te grunty, które są użytkowane rolniczo a reszta z twoich pieniędzy. Drugi sposób to deklarujesz że w ramach realizacji biznesplanu te grunty zadrzewione przywrócisz do użytkowania rolniczego. Niestety to informacje nie potwierdzone - sam proszę o opinię kogoś kto coś podobnego robił...

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Naklejke jak masz nie wklejoną to przyklej, grubera mam Unia i ma tylko naklejkę ale to jest to samo bo ma wystarczające dane maszyny.

@ZYLA niektóre firmy nie mają tabliczek tylko właśnie naklejki informacyjne, ale one wystarczają.

Naklejka, plytka aluminiowa, wypalenie laserem. Nie ważne jak wygląda tabliczka. Ważne że ma kluczowe dane o maszynie. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie w celach w okienku "zapewnienie zrównoważenia środowiskowego" co można przykładowo wpisać. Kupuje otrząsarkę do wiśni i sadze wiśni 2.2 ha i TUZ będzie 0.40. Wyjściowo TUZ 0.75 reszta orne zboże rzepak. Dziś muszę odesłać poprawione

Opublikowano (edytowane)

Punkt 2.3 tabela1      Nie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Gdybyś miał zaznaczone Tak to wtedy owszem kolumna się rozszerza i można uzasadnić ale jak zaznaczyłeś NIE to co chcesz opisywać jak nie będziesz tego realizował? Najlepiej zadzwoń do tej osoby co ci rozpatruje i dopytaj czy to nie błąd? Nie to nie, co tu opisywać?