Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

link do strony arimr o naborze RMG

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłasza nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej na operacje typu "Restrukturyzacja małych gospodarstw" w ramach poddziałania "Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w dniach od 31 maja do 29 czerwca 2019 r.

https://www.arimr.gov.pl/ogloszenia-prezesa-arimr/artykuly/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-3.html

DZIENNIK USTAW
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 25 kwietnia 2019 r.
Poz. 747
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 kwietnia 2019 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu
pomocy finansowej na operacje typu „Restrukturyzacja małych gospodarstw” w ramach poddziałania
„Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw” objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Na podstawie art. 45 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich
z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju
Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz. U. z 2018 r. poz. 627 oraz z 2019 r. poz. 83 i 504) zarządza się, co
następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 października 2015 r. w sprawie szczegółowych
warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Restrukturyzacja małych
gospodarstw” w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz. U. poz. 1813, z 2016 r. poz. 1009,
z 2017 r. poz. 109, 1016 i 1981 oraz z 2018 r. poz. 868) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 2:
a) w ust. 1:
– wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Pomoc przyznaje się rolnikowi, jeżeli:”,
w pkt 1 w części wspólnej wyliczenia wyrazy „10 tys. euro” zastępuje się wyrazami „13 tys. euro”,
b) uchyla się ust. 2,
c) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Uznaje się, że rolnik prowadzi działalność rolniczą w celach zarobkowych, jeżeli:
1) działalność ta nie jest prowadzona w celach naukowo-badawczych;
2) jego:
a) dochody z rolnictwa – stanowią co najmniej 25% jego wszystkich dochodów lub
b) przychody z rolnictwa – stanowią co najmniej 25% jego wszystkich przychodów.”,

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rozwój wsi, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. poz. 1250).
Dziennik Ustaw – 2 – Poz. 747
d) dodaje się ust. 4 w brzmieniu:
„4. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) dochodach z rolnictwa – należy przez to rozumieć:
a) dochody z pracy w gospodarstwie obliczone na podstawie liczby hektarów przeliczeniowych wchodzących

w skład tego gospodarstwa stanowiącej podstawę opodatkowania podatkiem rolnym, ustalonej
na podstawie przepisów ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2017 r.
poz. 1892, z 2018 r. poz. 1588, 1669 i 2244 oraz z 2019 r. poz. 534), oraz wysokości przeciętnego dochodu
z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego, ogłoszonej przez
Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor
Polski” w roku poprzedzającym rok, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy, lub

b) dochody uzyskane z tytułu prowadzenia działów specjalnych produkcji rolnej w roku poprzedzającym
rok, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy;
2) przychodach z rolnictwa – należy przez to rozumieć kwotę stanowiącą równowartość wyrażoną w złotych
wielkości ekonomicznej gospodarstwa.”;

2) w § 6 w ust. 4a wyrazy „70%” zastępuje się wyrazami „50%”;
3) w § 8 w ust. 3 wyraz „albo” zastępuje się wyrazem „lub”;
4) w § 10 w ust. 1:
a) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) datę rozpoczęcia podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników jako rolnik albo małżonek rolnika przez
podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy – w przypadku gdy podmiot ten ubiega się o przyznanie
punktów, o których mowa w § 12 ust. 2 pkt 8;”,

b) w pkt 4 uchyla się lit. d;
5) w § 11 w ust. 1:
a) uchyla się pkt 1,
b) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) numer księgi wieczystej – jeżeli operacja będzie realizowana w gospodarstwie, w skład którego wchodzą
nieruchomości, dla których księga wieczysta jest prowadzona w systemie teleinformatycznym, o którym
mowa w art. 251 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece (Dz. U. z 2018 r.
poz. 1916 i 2354 oraz z 2019 r. poz. 730), albo kopie dokumentów potwierdzających posiadanie gospodarstwa,
w którym będzie realizowana operacja – jeżeli operacja będzie realizowana w gospodarstwie, w skład
którego wchodzą nieruchomości, dla których księga wieczysta nie jest prowadzona w systemie teleinformatycznym,
lub w przypadku posiadania zależnego;”,
c) w pkt 9 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 10–12 w brzmieniu:
„10) wydane przez właściwy organ gminy zaświadczenie o liczbie hektarów przeliczeniowych wchodzących
w skład gospodarstwa podmiotu ubiegającego się o przyznanie pomocy stanowiącej podstawę opodatkowania
podatkiem rolnym, ustalonej na podstawie ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym –
w przypadku gdy podstawę opodatkowania tym podatkiem stanowi liczba hektarów przeliczeniowych;

11) wydane przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego zaświadczenie o dochodach:
a) z rolnictwa z tytułu prowadzenia działów specjalnych produkcji rolnej albo zaświadczenie o braku
tych dochodów lub

b) innych niż dochody z rolnictwa albo zaświadczenie o braku tych dochodów
– uzyskanych w roku poprzedzającym rok składania wniosku o przyznanie pomocy lub
12) wydane przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego zaświadczenie o przychodach innych niż przychody
z rolnictwa uzyskanych w roku poprzedzającym rok składania wniosku o przyznanie pomocy albo
zaświadczenie o braku tych przychodów.”;
6) w § 15 ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Decyzja o przyznaniu pomocy zawiera pouczenie o konieczności spełnienia warunków, o których mowa
w ust. 2 i § 18, oraz przedłożenia dokumentów, o których mowa w § 16 ust. 3, § 19 ust. 4 i § 21 ust. 2, a także
o skutkach niespełnienia tych warunków lub nieprzedłożenia tych dokumentów.”;
Dziennik Ustaw – 3 – Poz. 747
7) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w tabeli w części VI. Urządzenia do przechowywania i stosowania nawozów
naturalnych w lp. 62 dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
5) szczelinowe tarczowe 8
§ 2. Do postępowań w sprawach o przyznanie pomocy finansowej na operacje typu „Restrukturyzacja małych gospodarstw”
w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, wszczętych i niezakończonych do dnia wejścia
w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe, z wyłączeniem § 15 ust. 3 rozporządzenia zmienianego
w § 1, który stosuje się w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Ardanowski

Edytowane przez Gość
Opublikowano

freetaxi tak jak mówiłem -kasy w ciut i trochę

Limit środków na to działanie wynosi 3 896 275 674,99 zł, złożono 21 749 wniosków (na trochę ponad 1/3 limitu), zrealizowano płatności na kwotę 445 008 000 zł dla 9 245 beneficjentów. Wykorzystanie limitu to 11,69%. Jest więc co dzielić.

Opublikowano

A tekst jednolity rozporządzenia jest dostępny? Bo na stronie sejmowej jest pierwotna wersja z 2015 oraz nowelizacje poszczególne. 

Rozumiem że zaświadczenia z urzędu skarbowego powinny dotyczyć też małżonka?

Nr księgi wieczystej ma być w formie? 

Opublikowano

Trzeba pójść do doradztwa i pytać jakie ceny za wniosek. Dodatkowo czy za tylko złożenie czy za obsługę całego programu. Może być tanio ale później za inne czynności trzeba dopłacić. Z kolei są doradztwa które biorą za całą obsługę rmg.

• Thanks 1
Opublikowano

Tak ja pisałem wcześniej odnośnie terminu przyjmowania wniosków RMG,osoby poskladaly wnioski na 2019 a potem robiąc wnioski RMG mogą wyjść różne dziwne rzeczy. 

@ztsmasz rację trzeba dobrze wypytać żeby nie przepłacać i nie płacić po kilka razy za ten samo rmg.

Opublikowano
4 godziny temu, zts napisał:

Nr księgi wieczystej w zasobie cyfrowym o ile jest w nim. Przy wypisie z rejestru gruntów jest ten numer księgi.

Ale mam jakiś wydruk zrobić, pójść do wydziału ksiąg wieczystych po zaświadczenie czy na kartce papieru zapisać go? Może to oczywiste ale nie wiem :

Opublikowano

Mam elektroniczną. We wniosku nie ma pola na wpisanie nr księgi. Natomiast widnieje jako załącznik do wniosku "numer księgi wieczystej' przypuszczam że trzeba będzie zrobić wydruk z elektronicznej ewidencji ksiąg wieczystych

Opublikowano

Czy wpisywał ktoś w biznesplanie  panele fotowoltaiczne ???? Są jakieś obostrzenia co do osobnego licznika na gospodarstwo??? itd...….