Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Sylwia25x91 napisał:

Wiecie moze ile sie czeka za decyzja dzisiaj zlozylem wszystkie poprawki nabor 2018

jak nie będzie kolejnych poprawek to tak do 2 tygodni 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Sylwia25x91 napisał:

Wiecie moze ile sie czeka za decyzja dzisiaj zlozylem wszystkie poprawki nabor 2018

Do 30dni maja wydac decyzje dotyczącą poprawek.....oczywiscie moga sobie ten termin przedluzyc......

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
21 godzin temu, Sylwia25x91 napisał:

Ja czekałem 4 dni strasznie im się spieszyło deczyje dostałem 14 lutego.

Opublikowano

@marluk że masz działkę rolna o powierzchni mniejszej niż 0,10 ha, to możesz ja wyrysować i zgłosić ja do powierzchni niezgłoszonej.

Opublikowano (edytowane)

@many12 nie mam zamiaru bronić rządzących, bo na pewno maja wiele za uszami. Już o tym pisaliśmy. Zdjęcie ma głęboki wyraz. Powiem inaczej stwórcy nie udała się ta starość. To jest wielka przykrość, że tyle lat pracujesz i jesteś na emeryturze i jesteś zmuszony do zbierania porozrzucanych jabłek, bo np nie stac tej Pani na zakup(tego nie wiem, tylko domyślam się). Zarazem widać u tej Pani wielki szacunek do pożywienia.

To zdjęcie przypomina mi historie fotografa Kevina Cartera.

Będąc w Sudanie, robiąc reportaż o głodzie tam panującym, na swej drodze spotkał tę wycieńczoną z głodu dziewczynkę. 
100-najwazniejszych-zdjec-swiata.-kevin-carter.jpg
Gdy zaczął jej robić zdjęcia, obok dziecka przyfrunął sęp. Carter wiedział, że takie zdjęcie będzie miało ogromną moc. Fotograf oczekuje przeszło 20 minut na moment, w którym sęp zaatakuje dziewczynkę. Gdy to nie następuje, decyduje się na uwiecznienie zdjęcia w takiej statycznej postaci. Przerażająco wychudzony szkielet dziewczynki i jej nieproporcjonalna do reszty ciała głowa są ewidentnym przekazem dramatu, jaki od wielu dni, tygodni, a nawet całego życia przeżywa. Sęp będący tutaj zwiastunem śmierci dopełnia ten obraz, zwiększając jego dramaturgię. Dla nie wtajemniczonych Kevin odpędził sępa i na tym skończyła się jego pomoc.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

czy wpisując w inwestycjach zakup brony aktywnej z siewnikiem nadbudowanym z góry jestem skazana na odrzucenie? sprawdzałam w wytycznych i wiem, że wg tych wyliczeń trzeba mieć dużo hektarów. Jednak pytam osoby znające temat, czy argumentując taką inwestycje jest szansa, że to przejdzie? moc ciągnika mamy wystarczającą do takiego zestawu.

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, robert55555 napisał:

@marluk że masz działkę rolna o powierzchni mniejszej niż 0,10 ha, to możesz ja wyrysować i zgłosić ja do powierzchni niezgłoszonej.

No tak ale po co?

Opublikowano

Podczas weryfikacji wniosku agencja może żądać uzasadnienia zakupu maszyn. Jeżeli argumenty nie przejdą trzeba zmienić na inne maszyny. Wszystko zależy kto sprawdza wniosek. Jednej osobie będą dobre inna może zakwestionowac. 

Opublikowano
1 minutę temu, marluk napisał:

No tak ale po co?

Rozumiem że masz działkę rolną np 0,07 ha np o deklaracji TUZ lub jakieś zboże i jej nie wykazujesz we wniosku obszarowym bo i tak nie dostaniesz kasy. W rmgi ja wykazesz. Wtedy jest różnica miedzy wnioskami.

Opublikowano
3 godziny temu, robert55555 napisał:

Rozumiem że masz działkę rolną np 0,07 ha np o deklaracji TUZ lub jakieś zboże i jej nie wykazujesz we wniosku obszarowym bo i tak nie dostaniesz kasy. W rmgi ja wykazesz. Wtedy jest różnica miedzy wnioskami.

Ale ta różnica to jakiś problem? Bo nie wiem czy robię źle czy dobrze. Mogę nie wykazywać jej we wniosku obszarowym a w wniosku RMG tak?

Opublikowano (edytowane)

Załóżmy że masz działki rolne o powierzchni 0.09 ha. Masz tych działek 10sztuk. Na każdej masz zadeklarowane maliny. We wniosku  obszarowym ich raczej nie wykazywałes bo nie spleniaja definicji działki rolnej, tym samym nie dostaniesz kasy. Z takiego wyszedłeś założenia. W rmg z tych działek masz liczone SO.  Tam nie jest ważne czy te działki spełniają definicje działki rolnej czy też nie.  Chyba że w rmgie ich nie wykarzesz ale to już inna sprawa. Zakładam że jesteś ich właścicielem a nie użytkownikiem na umowę ustna. Rozumiemsz zależność? 

Pamiętaj że osoby które składają wnioski typu rmg czy modernizację zapominają o podaniu np ogródka przydomowego, a Z tego liczony też jest dochód. Poczytaj w rmgie o obowiązku wykazania wszystkich gruntów i ich sposobie użytkowania.  Moim zdaniem AF jest poto aby pomagać, ale pomoc nie polega na ciągłym odpowiadaniu na te same pytania , które zadaje tą samo osoba.Podałem przykład do zobrazowania problemu.

Załóżmy że jestem właścicielem 5 ha borowki i 2 ha żyta. Zależy mi bardzo na kasie z unii a dokładnie na 60tysiach. Więc skladam wniosek i bp i tam deklaruje tylko 2 ha żyta. Uważasz że to by mi przeszło? A we wniosku obszarowym mam 5 ha borowki i 2 ha żyta. 

Jak kombinować to mądrze i tak aby nie dać się złapać. Ten przykład zobrazowuje że słabo bym kombinował. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, robert55555 napisał:

Załóżmy że masz działki rolne o powierzchni 0.09 ha. Masz tych działek 10sztuk. Na każdej masz zadeklarowane maliny. We wniosku  obszarowym ich raczej nie wykazywałes bo nie spleniaja definicji działki rolnej, tym samym nie dostaniesz kasy. Z takiego wyszedłeś założenia. W rmg z tych działek masz liczone SO.  Tam nie jest ważne czy te działki spełniają definicje działki rolnej czy też nie.  Chyba że w rmgie ich nie wykarzesz ale to już inna sprawa. Zakładam że jesteś ich właścicielem a nie użytkownikiem na umowę ustna. Rozumiemsz zależność? 

Pamiętaj że osoby które składają wnioski typu rmg czy modernizację zapominają o podaniu np ogródka przydomowego, a Z tego liczony też jest dochód. Poczytaj w rmgie o obowiązku wykazania wszystkich gruntów i ich sposobie użytkowania.  Moim zdaniem AF jest poto aby pomagać, ale pomoc nie polega na ciągłym odpowiadaniu na te same pytania , które zadaje tą samo osoba.Podałem przykład do zobrazowania problemu.

Załóżmy że jestem właścicielem 5 ha borowki i 2 ha żyta. Zależy mi bardzo na kasie z unii a dokładnie na 60tysiach. Więc skladam wniosek i bp i tam deklaruje tylko 2 ha żyta. Uważasz że to by mi przeszło? A we wniosku obszarowym mam 5 ha borowki i 2 ha żyta. 

Jak kombinować to mądrze i tak aby nie dać się złapać. Ten przykład zobrazowuje że słabo bym kombinował. 

Nie zadaję ciągle tych samych pytań a jeśli zadaję podobne to znaczy że jest to nadal nie jasne. Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że w RMG muszę wykazać wszystkie uprawy. Nawet na działkach poniżej 10 arów. A co z działkami których nie zgłaszam do dopłat bo np z Łąki nie zbieram siana i nie kosze trawy? Do dopłat jej nie zgłaszam a do RMG?