Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sobczakkatarzyna napisał:

Pytanie techniczne. Załóżmy, że ostatecznie wniosek o II ratę muszę złożyć do kwietnia 2021. Jeśli wniosek ten złożę w październiku 2020, to uprawy w sprawozdaniu mam podać z roku 2020 czy 2021? I jeśli z 2020, a w momencie składania wniosku już na polu fizycznie nic nie będzie, to jak mam udowodnić, że nastąpił wzrost ekonomiczny i rzeczywiście miałam te uprawy? 

Przecież będziesz musiał we wniosku obszarowym rozpisać uprawy nawet jak masz tylko 2-3 ha,tak jak wszyscy co mają po 30-50 ha więc Agencja wie co miałeś zasiane

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

Przecież będziesz musiał we wniosku obszarowym rozpisać uprawy nawet jak masz tylko 2-3 ha,tak jak wszyscy co mają po 30-50 ha więc Agencja wie co miałeś zasiane

A dlaczego będę musiałA? Poniżej 10 ha nie ma obowiązku rozpisywania, nigdzie w rozporządzeniu nie widzę wymogu, żeby ten program nas do tego zobowiązywał 

No i do obszarówki też można podać nieprawdziwe dane, więc to żadna weryfikacja. 

Opublikowano

Witam Może troszkę za późno się obudziłem ale zdecydowałem się sprobować zawalczyć o dotację ale mam kilka pytań i może ktoś z Państwa zna na nie odpowiedzi.Ogolnie do doplat składam 6.5 ha ziemi z tego moją własnością jest 1.6ha częśc jest przekazana w formie darowizny od rodziców a 1ha dzierzawa gdzie 1/8wlasnosci też odpisana w formie darowizny.I czy w takim stanie rzeczy mogę ubiegać się RMG?Kolejne pytanie odnosi się do zakupu maszyn.Chcę zakupic sadzonki wiśni i bzu czarnego do tego dokupić opryskiwacz sadowniczy ,sadzonki ,kosiarkę do międzyrzędzi ,opryskiwacz polowy .I tu  pytanie czy muszę znać dokładnie miejsce gdzie dany sprzęt zakupię?Wiem ile poszczególna maszyna będzie mnie kosztowała ale co w przypadku gdy wstawię wartość niższą niż ta którą potem wydam?I czy na sprzęt mam wydać dokładnie 60 tys? Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

A dlaczego będę musiałA? Poniżej 10 ha nie ma obowiązku rozpisywania, nigdzie w rozporządzeniu nie widzę wymogu, żeby ten program nas do tego zobowiązywał 

No i do obszarówki też można podać nieprawdziwe dane, więc to żadna weryfikacja. 

No to bardzo ciekawe co piszesz,tylko że złożyłem oświadczenie dla małego gospodarstwa żeby nie składać wniosku obszarowego i za tydzien dostałem tel z Agencji że nie mogę bez złożenia wniosku i rozpisania upraw opękać tego roku bo wziąłem dofinansowanie RMG!

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Zawsze moga ciebie sprawdzic, kontrola na miejscu.....ciekawe wtedy jak sie bedziesz tlumaczyc.......

No ale właśnie mi o to chodzi, że jak napiszę wniosek o płatność w październiku, to mnie nie sprawdzą, bo zastaną puste pola. I nie wiem czy w związku z tym uprawy podawać z roku następnego, bo wtedy może przyjść kontrola, czy z bieżącego... 

48 minut temu, kopin napisał:

No to bardzo ciekawe co piszesz,tylko że złożyłem oświadczenie dla małego gospodarstwa żeby nie składać wniosku obszarowego i za tydzien dostałem tel z Agencji że nie mogę bez złożenia wniosku i rozpisania upraw opękać tego roku bo wziąłem dofinansowanie RMG!

Jak widać wszystko zależy od regionu, u nas nic takiego nie było. 

Opublikowano
1 minutę temu, freetaxi napisał:

@sobczakkatarzyna jeśli zakończenie realizzacji biznesplanu będzie miało miejsce do 15 maja - bierzesz pod uwagę uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym. Jeśli po 15 maja to bierzemy pod uwagę uprawy z roku bieżącego. 

I jako zakończenie realizacji biznesplanu jest uważany dzień, w którym złożę wniosek o II ratę? Czyli jeśli złożę go w październiku 2020, to uprawy podaję z roku 2020? 

Opublikowano

Mam 3 pytania - jak podać powierzchnię warzyw na własny użytek? W dopłatach miałem podane wszystko jako 10 arów ziemniaków - ale mam tam posadzone obok grządki warzyw - powiedzmy ze 2 ary łącznie - trzeba wpisywać każde z tych warzyw i jego powierzchnię?

A drugie pytanie to czy zakup sadzonek borówki można zaliczyć jako postęp biologiczny? Do tej pory nie miałem ani krzaka borówki w uprawie Czy aby to zaliczyć to są jakieś specjalne wymagania skąd wziąć te sadzonki?

Czy ciągnik którym obrabiam pola musi być rejestrowany? Chodzi mi o to że mam ciągnik bez papierów i chcę podać że nim to obrabiam - czy też trzeba przedstawić jakiś dokument potwierdzający posiadanie ciągnika i maszyn czy wystarczy wpisać w biznesplan?

Opublikowano
7 minut temu, maroon napisał:

Mam 3 pytania - jak podać powierzchnię warzyw na własny użytek? W dopłatach miałem podane wszystko jako 10 arów ziemniaków - ale mam tam posadzone obok grządki warzyw - powiedzmy ze 2 ary łącznie - trzeba wpisywać każde z tych warzyw i jego powierzchnię?

A drugie pytanie to czy zakup sadzonek borówki można zaliczyć jako postęp biologiczny? Do tej pory nie miałem ani krzaka borówki w uprawie Czy aby to zaliczyć to są jakieś specjalne wymagania skąd wziąć te sadzonki?

Czy ciągnik którym obrabiam pola musi być rejestrowany? Chodzi mi o to że mam ciągnik bez papierów i chcę podać że nim to obrabiam - czy też trzeba przedstawić jakiś dokument potwierdzający posiadanie ciągnika i maszyn czy wystarczy wpisać w biznesplan?

Ja warzyw na własny użytek w ogóle nie podawałam w biznesplanie. Jak przyszli na kontrolę to mi co prawda je zmierzyli, ale zrobili adnotację, że to na potrzeby własne i później nikt się o to w Agencji nie czepiał.

Jeśli wcześniej nie miałeś borówki, to może bardziej pod innowacyjny produkt to podciągnij? A jeśli jednak w postęp biologiczny, to w instrukcji do biznesplanu jest tak: "Innowacyjnością w zakresie postępu biologicznego może być np. wskazana i opisana w pkt. 9.1 wymiana materiału siewnego na kwalifikowany, zastosowanie kwalifikowanego materiału nasadzeniowego przy zakładaniu sadów lub plantacji wieloletnich (...)"

Z tego co wiem, to w ogóle nie sprawdzali maszyn (przynajmniej u nas, w krakowskim) i nie interesowały ich papiery na ciągniki czy cokolwiek innego. 

Opublikowano

Masz rację  - według instrukcji biznesplanu to będzie to dla mnie nowy produkt który wcześniej w gospodarstwie nie występował - ale jeśli te sadzonki będą kwalifikowane to również będzie to postęp biologiczny - z tym że też mam pytanie  - czy można zrobić tak że na 40 arów połowę kupię kwalifikat a połowę "sadzonek zwykłych"?

A co może być traktowane jako przygotowanie produktu do sprzedaży  jeśli chodzi o borówkę i kwiat słonecznika?

Opublikowano
14 minut temu, maroon napisał:

Masz rację  - według instrukcji biznesplanu to będzie to dla mnie nowy produkt który wcześniej w gospodarstwie nie występował - ale jeśli te sadzonki będą kwalifikowane to również będzie to postęp biologiczny - z tym że też mam pytanie  - czy można zrobić tak że na 40 arów połowę kupię kwalifikat a połowę "sadzonek zwykłych"?

A co może być traktowane jako przygotowanie produktu do sprzedaży  jeśli chodzi o borówkę i kwiat słonecznika?

Tak, wydaje mi się, że możesz te borówki podciągnąć i pod postęp biologiczny, i pod innowacyjny produkt. No i powinno wystarczyć, jeśli połowę sadzonek kupisz jako kwalifikowane, a resztę zwykłe. Ale tu nie jestem pewna, może @freetaxi się wypowie, bo on jest specjalistą ;)

Co do drugiego pytania - nie wiem jak zamierzasz sprzedawać tę borówkę, bo to ma znaczenie - mógłbyś na przykład napisać, że będziesz pakował do pudełeczek po 250 g (czy ilekolwiek) i to już by podchodziło pod przygotowanie. Jeśli zamierzasz sprzedawać w hurcie, to może napisz, że będziesz je sortował, odrzucał uszkodzone sztuki i dzielił na klasy? I tak Ci nie sprawdzą czy to faktycznie robisz czy nie :P A słoneczniki hm, że będziesz je wiązał w wiązki i obrywał uszkodzone listki? Na stronie Agencji jako przygotowanie do sprzedaży są wymienione przykładowe czynności: "m.in.: czyszczenie płodów rolnych, sortowanie, odkażanie, usuwanie liści, woskowanie owoców, suszenie nasion itp", może to Ci podsunie jakiś pomysł ;) 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, sobczakkatarzyna napisał:

Jeśli chodzi o borówkę to raczej nic nie sprawdzą bo planuję posadzić w 3 roku biznesplanu więc pierwsze owoce pojawią się już po zakończeniu programu Warto coś dopisać bo to zawsze dodatkowe punkty

Edytowane przez maroon
Opublikowano
9 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

No ale właśnie mi o to chodzi, że jak napiszę wniosek o płatność w październiku, to mnie nie sprawdzą, bo zastaną puste pola. I nie wiem czy w związku z tym uprawy podawać z roku następnego, bo wtedy może przyjść kontrola, czy z bieżącego... 

podajesz z roku  bierzacego,,,,,

Opublikowano
8 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Tak, wydaje mi się, że możesz te borówki podciągnąć i pod postęp biologiczny, i pod innowacyjny produkt. No i powinno wystarczyć, jeśli połowę sadzonek kupisz jako kwalifikowane, a resztę zwykłe. Ale tu nie jestem pewna, może @freetaxi się wypowie, bo on jest specjalistą ;)

Co do drugiego pytania - nie wiem jak zamierzasz sprzedawać tę borówkę, bo to ma znaczenie - mógłbyś na przykład napisać, że będziesz pakował do pudełeczek po 250 g (czy ilekolwiek) i to już by podchodziło pod przygotowanie. Jeśli zamierzasz sprzedawać w hurcie, to może napisz, że będziesz je sortował, odrzucał uszkodzone sztuki i dzielił na klasy? I tak Ci nie sprawdzą czy to faktycznie robisz czy nie :P A słoneczniki hm, że będziesz je wiązał w wiązki i obrywał uszkodzone listki? Na stronie Agencji jako przygotowanie do sprzedaży są wymienione przykładowe czynności: "m.in.: czyszczenie płodów rolnych, sortowanie, odkażanie, usuwanie liści, woskowanie owoców, suszenie nasion itp", może to Ci podsunie jakiś pomysł ;) 

Witam,

Sadzonki borówki sa tylko w CAC-u więc nie ma za to punktów za postęp biologiczny.

17 godzin temu, lukeX napisał:

Witam Może troszkę za późno się obudziłem ale zdecydowałem się sprobować zawalczyć o dotację ale mam kilka pytań i może ktoś z Państwa zna na nie odpowiedzi.Ogolnie do doplat składam 6.5 ha ziemi z tego moją własnością jest 1.6ha częśc jest przekazana w formie darowizny od rodziców a 1ha dzierzawa gdzie 1/8wlasnosci też odpisana w formie darowizny.I czy w takim stanie rzeczy mogę ubiegać się RMG?Kolejne pytanie odnosi się do zakupu maszyn.Chcę zakupic sadzonki wiśni i bzu czarnego do tego dokupić opryskiwacz sadowniczy ,sadzonki ,kosiarkę do międzyrzędzi ,opryskiwacz polowy .I tu  pytanie czy muszę znać dokładnie miejsce gdzie dany sprzęt zakupię?Wiem ile poszczególna maszyna będzie mnie kosztowała ale co w przypadku gdy wstawię wartość niższą niż ta którą potem wydam?I czy na sprzęt mam wydać dokładnie 60 tys? Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam

Na tą chwilę powinniśmy wskazać parametry maszyny i mniej więcej cenę. Po decyzji agencji o przyznaniu premii można zrobić tzw aneks i doprecyzować te informacje. Nie trzeba podawać dostawcy. Zakup środków trwałych (maszyny i sadzonki) na fakturę musi być na wartość 48000, resztę można wydać na bieżąca działalnoośc gospodarstwa czyli paliwo, nawozy, opryski lub jak kto woli całe 60 tys może wydać na na środki trwałe. 

Opublikowano

Witam. 

Zwracam się z pytaiem w imieniu brata, ponieważ też stara się o RMG. Jest posiadaczem 9,8 ha gruntów, z czego 4 ha to jego własność,  pozostałe grunty to dzierżawa. Dzisiaj będąc w ODR-e, powiedziano mu że w roku docelowym nie można podać dzierżawy większej niż 20% powierzchni własnego gospodarstwa. 

Jeśli ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat, to bardzo bym prosił niech się wypowie. 

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Opublikowano

Jeśli ma 4 ha swojego to może podać dzierżaw do 5,71 ha Ponieważ dzierżawy mogą stanowić jedynie 30 % gospodarstwa to trzeba podzielić to co ma na własność przez 0,7 i wyjdzie wynik ile dzierżaw będzie mógł brać pod uwagę do wyliczenia wielkości ekonomicznej Może też wziąć tą kasę na zakup ziemi - np z tych dzierżaw jeśli jest taka możliwość 

I tu ja mam z kolei pytanie  - czy w przypadku jeśli dziś dzierżawimy daną ziemię  i zamierzamy za pomoc kupić tą samą ziemie to czy można w biznesplanie zaznaczyć ze dzięki pomocy zwiększy się powierzchnia upraw? 

Opublikowano
41 minut temu, Tandam napisał:

Witam. 

Zwracam się z pytaiem w imieniu brata, ponieważ też stara się o RMG. Jest posiadaczem 9,8 ha gruntów, z czego 4 ha to jego własność,  pozostałe grunty to dzierżawa. Dzisiaj będąc w ODR-e, powiedziano mu że w roku docelowym nie można podać dzierżawy większej niż 20% powierzchni własnego gospodarstwa. 

Jeśli ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat, to bardzo bym prosił niech się wypowie. 

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Było to poruszane wyżej. Z agencji dostałam informację, że w takiej sytuacji podajesz w biznesplanie w roku docelowym 4 ha jako własność, 1,71 ha jako dzierżawa, a pozostałą "nadwyżkę" dzierżaw jako "inny". Z tym że z gruntów określanych jako "inny" nie jest liczona dochodowość. 

Opublikowano

A jeszcze mam pytanie  - np mam gospodarstwo 5 ha ale w roku docelowym deklaruję uprawę na 3,5 ha bo jedną z działek planuję sprzedać na działki budowlane- nie zamierzam ujmować w ogóle 1,5 ha w biznesplanie ( czy też lepiej wpisać ją w biznepslanie na razie jako ugór?)  I teraz załóżmy że w roku docelowym czyli 2022 zostanie mi cała ta działka albo jej część- co należy wówczas zrobić z tym fantem? Przykładowo jeśli mi zostanie  np 1 ha i będę tam siał zboże to co lepiej zrobić - wprowadzać jakieś zmiany  czy lepiej wydzierżawić komuś w tym roku docelowym czy ugorować?

Opublikowano

w momencie składania wniosku o drugą ratę będziesz wiedział jaka jest sytuacja więc podasz te działki, na które masz tytuł prawny. Nie dostałeś jeszcze nawet decyzji o przyznaniu pomocy, pierwszej raty płatności wiec nie ma co tak daleko wybiegać w przyszłość. 

Opublikowano

Tak - tylko że teraz wypełniam biznesplan więc muszę wypełnić tabelę z uprawami i zastanawiam się czy mam wpisać te 1,5 ha jako ugór czy też w ogóle nie brać tego pod uwagę i zaplanować uprawy na powierzchni 3,5 ha a tamto pominąć ?

Jak robiliście to dotychczas gdy ktoś chciał sobie zapewnić opcję sprzedaży ziemi?