Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, many12 napisał:

Przecież to jest proste.  Dostajesz 48 patoli na środki trwałe i będziesz z tego rozliczana na POdstawie rachunków i tego co Pani  zadeklarowała w biznesplanie. Kupujesz zamię. To co na niej rośnie  wpisujesz  w bp w stanie wyjściowym na podstawie tego co było wstawione do dopłat bezpośrednich. Spodziewaj się kontroli i jeżeli będzie jakaś różnica w objętości obszarowej działek to będziesz poprawiała do skutku monitorowana przez regionalną bo nie dostaniesz POzytywnej decyzji  o przyznanej płatności. W roku docelowym wpisujesz to co planujesz i co daje ci więcej niż 10 tys. euro.

Ale my ziemię chcemy kupić za premię a nie przed - więc w tabeli 4 - oświadczenie o posiadanych gruntach wpisuję to co mamy teraz - czyli działkę +dzierżawę, dopiero w tabeli 5- uprawy i to tylko w okresie docelowym a nie wyjściowym powierzchnię i rodzaj upraw, które są albo będą na tej działce nowozakupionej. Bo sugerujesz jakby i w wyjściowym miała się znaleźć

oooo a zapomniałam zapytać o jeszcze jedną rzecz - rolnik od którego chcemy kupić tę ziemię  jest w systemie małych gospodarstw - zgłasza jpo dla całej powierzchni nie rozpisując upraw. Myślicie, że nie będzie problemu z porozbijaniem przez nas tych jego upraw w biznesplanie a w konsekwencji problemu przy kontroli z restrukturyzacji? Bo ja to co on tam ma podzieliłam na poszczególne uprawy tak jak rośnie

23 minuty temu, kopin napisał:

Szkoda że tylko ambicje ;-0

@kopin a Ty śmieszku :D

Opublikowano
2 minuty temu, rudaziuta napisał:

Ale my ziemię chcemy kupić za premię a nie przed - więc w tabeli 4 - oświadczenie o posiadanych gruntach wpisuję to co mamy teraz - czyli działkę +dzierżawę, dopiero w tabeli 5- uprawy i to tylko w okresie docelowym a nie wyjściowym powierzchnię i rodzaj upraw, które są albo będą na tej działce nowozakupionej. Bo sugerujesz jakby i w wyjściowym miała się znaleźć

Dobrze kombinujesz. w roku wyjściowym wpisujemy wszystko co podaliśmy do dopłat bezpośrednich i kropka. Będziesz miała kontrol. Miałem dwie bo pisałem ODWOŁANIE NA DECYZJE KONTROLUJACYCH.... KTORZY      PODZIELILI   MI   SAD   NA   DWIE   CZĘŚCI   Z   POWODU   WYSCHNIĘTYCH     ROSLINEK   W  Ś RODKU sadu   Z DECYZJĄ   POZYTYWNĄ   DLA MNIE.      Miałem   TAKŻE ZASTRZEZENIA DO POMIARU DWÓCH DZIAŁEK NA MOJĄ NIEKORZYŚĆ.  Regionalna będzie do ciebie dzwoniła jak będą rozbieżności z decyzją kontroli a stanem faktycznym celem poprawy biznes planu i wpisania tego co stwierdziła kontrola.  ........................... Zakup ziami wpisujesz w roku docelowym bo na to przeznaczasz  całość premii - środki trwałe i obrotowe. Z tego wniosek  , ze inwestujesz swoją mamonę żeby z ziami wydusić wartość większą niż 10 tys. €. Po trzech latach piszesz  wniosek o druga  płatność i dostajesz wcześniej zainwestowane 12 tys. Capito?

Opublikowano

no capito, capito ;)

Ta co dzierżawimy nie jest tą, którą kupujemy :) i z inwestycjami planujemy się wyrobić w rok, no bo co tu dorabiać pi...uszu i przeciągać zakup ziemi i sadzonek na za 3 lata? Trzeba działać i zarabiać a nie rozwlekać :)

Nich sobie przychodzą i mierzą. Niech będzie nawet inaczej. Jak nie będzie to rzutowało mocno na biznesplan to się im zgłosi tak jak chcą i zmieni wielkość upraw albo się wkurzymy i się zacznie wojna na pisma :D a przecież w wyjściowym Wielkość ekonom w sumie nie rzutuje - oby miała mniej niż 10tys to niech sobie odejmują :D

Opublikowano
7 godzin temu, rudaziuta napisał:

no capito, capito ;)

Ta co dzierżawimy nie jest tą, którą kupujemy :) i z inwestycjami planujemy się wyrobić w rok, no bo co tu dorabiać pi...uszu i przeciągać zakup ziemi i sadzonek na za 3 lata? Trzeba działać i zarabiać a nie rozwlekać :)

Nich sobie przychodzą i mierzą. Niech będzie nawet inaczej. Jak nie będzie to rzutowało mocno na biznesplan to się im zgłosi tak jak chcą i zmieni wielkość upraw albo się wkurzymy i się zacznie wojna na pisma :D a przecież w wyjściowym Wielkość ekonom w sumie nie rzutuje - oby miała mniej niż 10tys to niech sobie odejmują :D

Składasz o wypłat II transzy po osiągnięciu założeń biznesplanu czyli przekroczenie 10 tys. € + 20 wartości wyjściowej. Wg mojej chłopskiej  logiki to jeżeli  na wejściu mam 4000 € to po trzech latach muszę osiągnąć co najmniej 10800 €.  800 to  - 20 % z sumy 4000 €.  ................................. Non capito.   .........non kapito i nie rozdrabniaj włosa na czworo jak każda kobitka... Składaj  WNIOSEK A PÓŻNIEJ REGIONALNA BĘDZIE GO PROSTOWAŁA POD WZGLĘDEM MERYTORYCZNYM BO TO JEST ICH GRYZIPIÓRKÓW  obowibzek - W KOŃCU TO oni SĄ DLA NAS I  .......................................?

Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

Składasz o wypłat II transzy po osiągnięciu założeń biznesplanu czyli przekroczenie 10 tys. € + 20 wartości wyjściowej. Wg mojej chłopskiej  logiki to jeżeli  na wejściu mam 4000 € to po trzech latach muszę osiągnąć co najmniej 10800 €.  800 to  - 20 % z sumy 4000 €.  ................................. Non capito.   .........non kapito i nie rozdrabniaj włosa na czworo jak każda kobitka... Składaj  WNIOSEK A PÓŻNIEJ REGIONALNA BĘDZIE GO PROSTOWAŁA POD WZGLĘDEM MERYTORYCZNYM BO TO JEST ICH GRYZIPIÓRKÓW  obowibzek - W KOŃCU TO oni SĄ DLA NAS I  .......................................?

Jak ktoś ma 4 tyś eu na wyjsciowym to musi jedynie przekroczyć 10 tyś. Te 20% go nie interesuje. Spełnia ten wymóg siłą rzeczy.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, ZYLA napisał:

Jak ktoś ma 4 tyś eu na wyjsciowym to musi jedynie przekroczyć 10 tyś. Te 20% go nie interesuje. Spełnia ten wymóg siłą rzeczy.

Daj spokój,many już kilka razy miał to tłumaczone i dalej stosuje tą swoją matematykę ;-)

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, many12 napisał:

A cóż to za dziwne rozumowanie :D 

Masz zwiększyć dochodowość o 20%, ale w roku docelowym musisz osiągnąć co najmniej 10 000 euro. Jeśli masz więc 4000 w wyjściowym, to wystarczy, że w docelowym dobijesz do 10 000. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Wy swoje premie rozpisywaliście na tylko 60 czy dorzucaliście ze swoich? @kopin, Ty chyba kupowałeś ziemię? Czy mi się już pomerdało..

To 20% jest dla tych, ktorzy już są przy granicy 10tys, zeby nie robili przeskonku tylko o paręset ojro ale się przyłożyli tak jak ci co mają mniej ;)

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, rudaziuta napisał:

Wy swoje premie rozpisywaliście na tylko 60 czy dorzucaliście ze swoich? @kopin, Ty chyba kupowałeś ziemię? Czy mi się już pomerdało..

Pomerdałaś troche ,ale nie dziwie sie w tym programie wszystko jest pomerdane ;-)

Ja brałem maszyny i zwierzaki łacznie za jakieś 65 tyś 

Opublikowano (edytowane)

I zwierzetami podbijałes wielkosc ekon.?

A jak to jest w przypadku kiedy kupiloby/dostaloby sie ziemie od kogos teraz tuż przed programem i doplaty są złożone na poprzedniego właściciela?

Mam kolege, ktory jest rolnikiem ale bez ziemi. Znaczy rodzice mają ale ubezpieczony jest jako rolnik. Jakby mu teraz przepisali kawalek ziemi to ma szanse sie tu zalapac?

Edytowane przez rudaziuta
Opublikowano

robi ktoś modernizacje obory na gospodarczy budynek  mam kosztorys na 30 000 zł ciekawe czy przejdzie ? w poprzednim naborze to tylko za blachę zwracali czy coś więcej ? czytam posty ale dalej nic nie wiem mam ofertę na maszyny ; siewnik zb  sadzarka łapkowa glebogryzarka agregat uprawowy opryskiwacz 300 l  i pługi 2ki  sadze tytoń podnosze eso choinkami  jak to widzicie ?

Opublikowano

Jaki gospodarczy? Co przez to rozumiesz? Garaż, warsztat - raczej odpadają. Bardziej jak byś go przekształcał na magazyn płodów rolnych. Wtedy myślę że nie było by problemu. 

Opublikowano
13 godzin temu, lampo86 napisał:

Witam czy jak korzystałem z modernizacji w 2011 r to mogę skorzystać teraz z tego działania

Nie - to jest premia dla małych gospodarstw na POprawę samopoczucia nie dla bambrów?

13 godzin temu, kopin napisał:

Daj spokój,many już kilka razy miał to tłumaczone i dalej stosuje tą swoją matematykę ;-)

6 godzin temu, kopin napisał:

Rolnik bez ziemi to jak facet bez ... ;-)

Opłaca KRUs ,ma nr w Agencji ?

A może  tu chodzi o Jana bez ziemi który wyruszył razem z Templariuszami  walczyć z niewiernymi na Ziemi Świętej ?

Opublikowano
5 godzin temu, Lasek33 napisał:

robi ktoś modernizacje obory na gospodarczy budynek  mam kosztorys na 30 000 zł ciekawe czy przejdzie ? w poprzednim naborze to tylko za blachę zwracali czy coś więcej ? czytam posty ale dalej nic nie wiem mam ofertę na maszyny ; siewnik zb  sadzarka łapkowa glebogryzarka agregat uprawowy opryskiwacz 300 l  i pługi 2ki  sadze tytoń podnosze eso choinkami  jak to widzicie ?

Robię modernizację i termoizolację obory z lat sześćdziesiątych - jestem na etapie wymiany elektryki, drzwi wymienione na metalowe ocieplane i okna uchylne.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Lasek33 napisał:

Jak przekroczysz wymagane progi, punkty to się nie będą czepiać, co Ty tam sobie wymyślisz to raczej mało ich obchodzi, aby zgadzało się z wymogami, właściwym doborem maszyn itp. Ja co prawda nie modernizuję budynku, ale też mi się wydaje, że trzeba by było gospodarczy zamienić na coś innego tak jak pisał ktoś wyżej.

U mnie I rata premii w całości idzie na maszyny, też kupiłam glebogryzarkę, agregat, opryskiwacz i jeszcze kilka. So podniosłam warzywami i trzodą i nie było problemu.

Edytowane przez KasiaLub
,,,
Opublikowano
3 godziny temu, Lasek33 napisał:

ile możesz wydać na tą inwestycje ?

Na modernizację starej  obory deklarowałem 25000. W 30 tys możesz cos zrobić nawet dużo tylko zmieć w biznesplanie tak jak Żyła radzi. Was obowiazuje kosztorys. Dla mnie robił kolega bo ma uprawnienia budowlane. Parę rysunków trzeba zrobić - rzut poziomy, pionowy. plan sytuacyjny na POdstawie mapki geodezyjnej. Za szambo (odl. od studni min.15 metry ) i termoizolację można dostać punkty.

Opublikowano

Po dłuugim czasie od zadania pytania do ARiMR wreszcie w dniu dzisiejszym otrzymaliśmy odpowiedz na piśmie dot. możliwości realizacji biznesplanu zaraz po złożeniu wniosku.

Wklejam cytat:

"Do rozliczenia, w ramach otrzymanej pomocy może być uwzględniona wyłącznie inwestycja, która nie została rozpoczęta przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, oraz - w przypadku gdy biznesplan przewiduje inwestycje polegającą na budowie, przebudowie, remoncie budynków lub budowli wykorzystywanych do produkcji rolnej, zwaną dalej "inwestycją budowlaną" - inwestycja, która będzie położona na gruntach stanowiących własność wnioskodawcy lub beneficjenta, przedmiot użytkowania wieczystego lub przedmiot dzierżawy z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego.

Zakup ziemi podlega takim samym przepisom jak wszystkie inne inwestycje realizowane w ramach Restrukturyzacji małych gospodarstw. Nie ma zatem przeciwwskazań, aby zakupili Państwo grunty rolne po złożeniu wniosku, a przed decyzją przyznającą pomoc. "

Także można spokojnie działać :)

Opublikowano

No tak ,i zakupić można jeśli i tak by sie tą ziemie kupowało -bo zawsze można nie dostać dotacji.A z inwestycją budowlaną też jasno mówią że chodzi o rozpoczęcie inwestycji po złożeniu wniosku-więc nawet wcześniej nie można zrobić zgłoszenia,pozwolenia na budowę czy też projekt budowlany już mieć bo data na każdym papierku pokaże że rozpoczęcie było przed złożeniem wniosku.No a reszta już na własne ryzyko,ja w każdym razie czekał bym na decyzję-no oczywiście pomijając temat ziemi jeśli i tak chcemy ją kupić.

• Like 2
Opublikowano

Jest dokładnie tak jak piszesz. Myślę, że wiele osób poprostu zrealizuje jakąś część biznesplanu, która jest najpilniejsza i zrobiliby ją nawet bez dotacji, ale z  większymi zakupami / inwestycjami będzie trzeba się wstrzymać.

No i właśnie trzeba uważać, żeby przy budowlance nie wpaść z jakimś projektem, dokumentem itd. z datą  sprzed. I tutaj dla mnie jest paradoks: jeśli chce dobrze zaplanować budowę to powinno się mieć możliwość zrobienia projektu budowlanego. Bo bez tego jest ciężko zrobić porządny kosztorys. Ale wychodzi na to, że poprostu nie chcą porządnego ;)

Opublikowano
1 minutę temu, rolnik29 napisał:

Jest dokładnie tak jak piszesz. Myślę, że wiele osób poprostu zrealizuje jakąś część biznesplanu, która jest najpilniejsza i zrobiliby ją nawet bez dotacji, ale z  większymi zakupami / inwestycjami będzie trzeba się wstrzymać.

No i właśnie trzeba uważać, żeby przy budowlance nie wpaść z jakimś projektem, dokumentem itd. z datą  sprzed. I tutaj dla mnie jest paradoks: jeśli chce dobrze zaplanować budowę to powinno się mieć możliwość zrobienia projektu budowlanego. Bo bez tego jest ciężko zrobić porządny kosztorys. Ale wychodzi na to, że poprostu nie chcą porządnego ;)

Tu nie chodzi o dobry plan,dobry pomysł itd.Chodzi o to żeby na papierze było OK i żeby się nie dać zagiąć i złapać na coś Agencji i tyle -NIESTETY

• Like 1
Opublikowano

Odnośnie kosztorysu na budowlankę: kiedyś wałkowaliśmy ten temat. U mnie wyszło to tak, że mam kosztorys w zasadzie na jedną kartkę A4 ale podbity przez kosztorysanta z uprawnieniami. Jest to tzw. kosztorys uproszczony (jak np. do kredytu bankowego). Jak do tego odniesie się agencja to zobaczymy...

• Like 1