Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie zmieniło się coś przypadkiem jeśli chodzi o inwestycje rozpoczęte po złożeniu wniosku o przyznanie pomocy? Zdaję mi się, że coś mi mignęło w tej kwestii w nowelizowanym rozporządzeniu. 

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, freetaxi napisał:

A nie zmieniło się coś przypadkiem jeśli chodzi o inwestycje rozpoczęte po złożeniu wniosku o przyznanie pomocy? Zdaję mi się, że coś mi mignęło w tej kwestii w nowelizowanym rozporządzeniu. 

Owszem, jest napisane, że inwestycja nie może być rozpoczęta przed dniem złożenia wniosku. Wychodziłoby więc na to, że od momentu złożenia wniosku można ponosić koszty związane z biznesplanem. 

• Thanks 1
Opublikowano

Właśnie dlatego pytam, bo w tej noweli rozporządzenia jest takie zdanie, że inwestycja nie może być rozpoczęta przed złożeniem wniosku. Ja planuję dokładnie zakup ziemi za niedługo i chciałabym to wpisać do bp. Bo rozumiem, że to też jest inwestycja (tzn. nie chodzi tu tylko o te budowlane?) Jak myślicie?

Opublikowano

Jak tam u Was z zainteresowaniem, byłem w odr  i babka mówiła że zbyt wielu chętnych nie ma a kasy jest na co  najmniej 2 nabory. Kazała   składać śmiało wniosek na maszyny większe bo na 90% przejdzie biznesplan.

Opublikowano

Racja że najprościej i najpewniej wydawać kase po otrzymaniu premii. Ale mam ładny kawałek w dobrej cenie, a sprzedający nie poczeka np. 9 miesięcy na moją dotacje... Bo w tym czasie ktoś mnie przebije:) Nie jest to 100% premii, z resztą wydatków moge poczekać na decyzje.

Gdzie ewentualnie zadać takie pytanie, żeby mieć pewność co do ponoszenia kosztów już po złożeniu wniosku? Czy można być tego pewnym już z rozporządzenia? - nie mam tyle wprawy w interpretacji aktów prawnych...

Opublikowano

Rozporządzenie reguluje zasady przyznania pomocy więc jeśli jest taki zapis to możesz kupować po złożeniu wniosku. Ewentualnie dla pewności zawsze można zadać pytanie do ARiMR za pośrednictwem poczty elektronicznej. Odpowiadają z reguły w ciągu kilku dni. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jakie dobre wiadomości! Dziękuję serdecznie :-) Dużo mi to ułatwi i myślę, że nie tylko mi. Nie trzeba wstrzymywać rozwoju małego gospodarstwa do 2019 roku.

Jeszcze się zastanawiam czy podbijać punktacje planem nawozowym i szkoleniami. Bo z jednej strony nie chce brać na głowę tylu zobowiązań, a z drugiej jeśli przez minimum punktowe ominie mnie premia to będzie szkoda. Tym bardziej że już dwa lata sie nią interesuje...

Opublikowano

Jeśli dostaniesz premię to czasem jest możliwość zejść z punktacji do minimum. Np jeśli ustukasz 15p a premia zostanie przyznawana od 10 to możesz zejść na 11 żeby nie było problemów.  Ja robię na max a później zejdę z wymaga.ń

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.06.2018 o 10:13, freetaxi napisał:

Punktacja zmieniła się w tym naborze. Pomoc zostanie przyznana jeśli wnioskodawca otrzyma minimum 7 punktów.

Chyba 8 punktów? 7 jest przy ASF? 

Edit: Jednak nie, na odwrót ;) 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
  • Like 1
Opublikowano

Mi wielkość ekonomiczna wynosi aktualnie koło 5 tyś. , aby dojść przy moim areale do ponad 10 tyś to musiałbym zmienić produkcję zbożową na warzywa, innego nie ma wyjścia na wykazanie wzrostu, a mi  bardziej odpowiada produkcja zbóż. Moim zdaniem wielu nie ma chętnych z powodu wykazania dość dużego wzrostu, a jak liczyłem za te pieniądze co dają dużo ziemi nie kupisz i zbożami nie podniesie się wielkości ekonomicznej, a warzyw i owoców i tak jest dużo wszędzie, a ceny i tak niskie. To jest tylko moje zdanie  być może źle myślę ;) .

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, rafal0 napisał:

Mi wielkość ekonomiczna wynosi aktualnie koło 5 tyś. , aby dojść przy moim areale do ponad 10 tyś to musiałbym zmienić produkcję zbożową na warzywa, innego nie ma wyjścia na wykazanie wzrostu, a mi  bardziej odpowiada produkcja zbóż. Moim zdaniem wielu nie ma chętnych z powodu wykazania dość dużego wzrostu, a jak liczyłem za te pieniądze co dają dużo ziemi nie kupisz i zbożami nie podniesie się wielkości ekonomicznej, a warzyw i owoców i tak jest dużo wszędzie, a ceny i tak niskie. To jest tylko moje zdanie  być może źle myślę ;) .

A nie myślałeś o borówce lub truskawce, może kilka szt. byczków lub jakieś inne zwierzęta to wszystko daje spory wzrost? jak ktoś nie ma pomysłu to i 100tyś nie pomoże.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

GRZES1545 posiadam gleby 5 i 6 klasy piaski (4 tylko łatkami) więc warzywa odpadają, choć ziemniaki były by jakimś wyjściem bo od kilku dobrych lat sadzimy i mamy już stałych klientów. Na początku miałem plan na 1ha ziemniaka (aktualnie 0,30ha) i na wybudowanie nowej stodoły, która w czasie jesiennym miałaby służyć za magazyn i sortownie, ale po przeliczeniu takiego planu brakuje jeszcze 3tys. Jeśli chodzi o zwierzęta to nie mam zbyt dużo budynków. Aktualnie jedna krowa mleczna i cielak (i jeszcze jeden zwierzak i koniec miejsca). Bardzo patrzę na zbyt i to co może być w przyszłości. Już teraz na rynku warzyw bardzo dużo, a większość i tak idzie kupić w supermarkecie pochodzące z poza granic Polski, podobnie z mlekiem wolą kupić w sklepie bo lepsze i smaczniejsze niż wprost od krowy (bo im śmierdzi). No cóż pomyślimy jeszcze ;)

Opublikowano

Ja również mam obecnie około 5 tyś, mam wolną oborę uwięziową na 10 szt i właśnie tyle mi wystarcza na zwiększenie wydajności do 12tyś. Kupuje siewnik i tura z oprzyrządowaniem. Pozostałe 12 tyś zł przeznaczam na zakup bydła. Rozwój trzeba zrobić w taki sposób żeby nie było to tylko utrapienie ale i przyniosło zysk. Pomyśl o pietruszce, 1 ha powinien wystarczyć. 

Opublikowano

Witam. Oficjalnie mam 1,5 ha pola i 2ha łąki, do tego 6 koni, wartość ekonomiczna gospodarstwa to około 4000 euro. Czy jeśli złożyłbym wniosek i podniósł wartość gospodarstwa np. sadząc na jednym hektarze łąki choinki bożonarodzeniowe (wtedy wartość przekroczy 10tyś) to coś takiego przejdzie?

Opublikowano
34 minuty temu, pawelkx napisał:

Witam. Oficjalnie mam 1,5 ha pola i 2ha łąki, do tego 6 koni, wartość ekonomiczna gospodarstwa to około 4000 euro. Czy jeśli złożyłbym wniosek i podniósł wartość gospodarstwa np. sadząc na jednym hektarze łąki choinki bożonarodzeniowe (wtedy wartość przekroczy 10tyś) to coś takiego przejdzie?

jak masz dobry pomysł to jasne że przejdzie,a do tego warto się starać jeśli ma się pomysł tylko brak kasy na realizacje