Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, MichLin89 napisał:

Witam, gdzie mogę znaleźć sprawozdanie  realizacji biznesplanu do wniosku o druga platnosc? Mój doradca nie może tego znaleźć 

Mają robić jakąś poprawkę do tego wzoru sprawozdania i chwilowo zdjęli go ze strony. Miało się pojawić na początku maja, ale jak widać terminy w Agencji są mocno ruchome. 

Opublikowano

I ja dołączyłam wczoraj do grona szczęśliwców - kasa na koncie, czekałam niecałe 2 miesiące, w tym święta wielkanocne i długi weekend majowy. :-):-):-)

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, KasiaLub napisał:

I ja dołączyłam wczoraj do grona szczęśliwców - kasa na koncie, czekałam niecałe 2 miesiące, w tym święta wielkanocne i długi weekend majowy. :-):-):-)

Dopiero a pisałaś o zakupach?

Opublikowano
Dnia 21.05.2018 o 12:48, situ14 napisał:

Stan bydła co trzeba wpisać do bp pisać ten z 1 stycznia czy aktualny?

Wpisujesz to co masz na stanie na dzień 1 stycznia Potem jeśli jakaś sztuka np w lutym skończyła rok to wpisujesz ją na przeklasowanie, dodatkowo jeśli jakaś skończy np rok w sierpniu to wtedy wpisujesz dwie sztuki na przeklasowanie Jeśli zaś zamierzasz sprzedać te dwie sztuki w grudniu 2018 to wpisujesz te 2 sztuki do tabelki sprzedaż Jak to wszystko uzupełnisz to wyliczy ci średnioroczny stan bydła i jego wartość

Ja zamierzałem zasadzić lawendę ale w biznesplanie jest ona kwalifikowana jako zioła i przyprawy - czy jest jakakolwiek możliwość aby zaliczyć ją do pozycji kwiaty ozdobne gruntowe które mają obłędną wartość ekonomiczną  czy trzeba szukać czegoś innego - co proponujecie w zamian- słonecznik na kwiaty cięte? Jakieś sugestie?

Opublikowano
29 minut temu, maroon napisał:

Wpisujesz to co masz na stanie na dzień 1 stycznia Potem jeśli jakaś sztuka np w lutym skończyła rok to wpisujesz ją na przeklasowanie, dodatkowo jeśli jakaś skończy np rok w sierpniu to wtedy wpisujesz dwie sztuki na przeklasowanie Jeśli zaś zamierzasz sprzedać te dwie sztuki w grudniu 2018 to wpisujesz te 2 sztuki do tabelki sprzedaż Jak to wszystko uzupełnisz to wyliczy ci średnioroczny stan bydła i jego wartość

Ja zamierzałem zasadzić lawendę ale w biznesplanie jest ona kwalifikowana jako zioła i przyprawy - czy jest jakakolwiek możliwość aby zaliczyć ją do pozycji kwiaty ozdobne gruntowe które mają obłędną wartość ekonomiczną  czy trzeba szukać czegoś innego - co proponujecie w zamian- słonecznik na kwiaty cięte? Jakieś sugestie?

Tylko żeby posadzić lub posiać nie sztuka i jest SO , tylko gdzie to sprzedać pomyślałeś ? 

Co z tym będziesz robił coś musisz wykazać sprzedasz danych upraw ?

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tylko żeby posadzić lub posiać nie sztuka i jest SO , tylko gdzie to sprzedać pomyślałeś ? 

Co z tym będziesz robił coś musisz wykazać sprzedasz danych upraw ?

A czy gdzieś w tym projekcie jest taki wymóg aby coś sprzedać? Oni liczą opłacalność według swoich wskaźników a nie według realnej sprzedaży

Trzeba oczywiście prowadzić tą rachunkowość ale  z tego co wiem chyba nie ma żadnego obowiązku aby coś sprzedać Jeśli się mylę to proszę podać źródło które  o tym mówi

Na lawendę miałem plan ale niestety jest traktowana jako zioła i przyprawy a nie jako kwiat który ma wartość ponad 25 000 euro/ha

Opublikowano

Skąd weźmiesz fakturę by wpisać w rachunkowość że sprzedaży danych upraw czy hodowli , dalej tylko ci się tak wydaje że niema takiego obowiązku sprzedaży zadzwoń i dokładnie porozmawiaj w agencji jakie masz obowiązki . Nie będę tego opisywał bo wiem co mam zrobić a nowy nabór mnie mało interesuje .

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Skąd weźmiesz fakturę by wpisać w rachunkowość że sprzedaży danych upraw czy hodowli , dalej tylko ci się tak wydaje że niema takiego obowiązku sprzedaży zadzwoń i dokładnie porozmawiaj w agencji jakie masz obowiązki . Nie będę tego opisywał bo wiem co mam zrobić a nowy nabór mnie mało interesuje .

Ale mi też się wydaje, że w rozporządzeniu nic o sprzedaży nie ma, raczej tylko o prowadzeniu ewidencji i realizowaniu biznesplanu. Uprawy jako takie mają spełniać inny wymóg - osiągnięcie wymaganej wielkości ekonomicznej gospodarstwa. No chyba, że coś jest kontraktowane, wtedy sprzedać musisz - chyba, nie do końca się na tym znam ;).  Z resztą, i tak każdy raczej sieje/sadzi z myślą, że coś sprzeda, więc to 'coś' wpisze w ewidencję i każdy zadowolony. :) 

• Like 2
Opublikowano

Mógłby ktoś wrzucić wniosek o płatność I raty pomocy z naboru z 2017 roku? Szukam   ( od kilkunastu minut ) ale nawet jak znajdę chciałbym porównać, aby nie pomylić dokumentów. Dzięki wielkie :)

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

Gratulacje szybko dostalas kase'  czekam na zdjecia nowych maszyn

No jakoś mi się udało... Rozsiewacz nawozów, agregat uprawowy i sadzarka kupione jakiś czas temu i już przetestowane. 

9 godzin temu, many12 napisał:

Dopiero a pisałaś o zakupach?

Jak mi trzeba było sprzętu to kupiłam...

10 minut temu, Zieleniak napisał:

Mógłby ktoś wrzucić wniosek o płatność I raty pomocy z naboru z 2017 roku? Szukam   ( od kilkunastu minut ) ale nawet jak znajdę chciałbym porównać, aby nie pomylić dokumentów. Dzięki wielkie :)

http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/wszystkie-wnioski/prow-2014-2020/poddzialanie-63-restrukturyzacja-malych-gospodarstw.html

Tu jest chyba już do nowego, ale z tego co patrzyłam to chyba dorzucili na końcu oświadczenia beneficjenta. Reszta wydaje się bez zmian.

Edytowane przez KasiaLub
,,,
Opublikowano

Czy wartość ekonomiczną gospodarstwa powyżej 10 tys euro muszę wykazać tylko w roku docelowym (wtedy kiedy złożę wniosek o wypłatę II raty)? A co z rokiem kolejnym już po rozliczeniu dotacji? Jeśli moje uprawy będą mniej wartościowe wg. SO i wartość ekonomiczna spadnie na np. 8 tys zł?

Opublikowano

wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa do poziomu co najmniej 10 tys. euro należy utrzymać co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy.

myślę, że w trakcie trwania programu nikt nie będzie zmieniał wartości upraw wg SO. Porównałabym to do zasady, że prawo nie działa wstecz i te przeliczniki moim zdaniem powinny być stałe. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedz. Czyli tę wartość powyżej 10 tys euro trzeba utrzymać na dłużej. Ale co jeśli w roku docelowym zasadzę ziemniaki, które mają duży przelicznik, a za rok posieję żyto, które ma już dużo dużo mniej... i wartość spadnie o kilka tysięcy poniżej 10. Wtedy co? Zwrot dotacji przy ewentualnej kontroli?

Opublikowano
4 godziny temu, rolnik29 napisał:

Dziękuję za odpowiedz. Czyli tę wartość powyżej 10 tys euro trzeba utrzymać na dłużej. Ale co jeśli w roku docelowym zasadzę ziemniaki, które mają duży przelicznik, a za rok posieję żyto, które ma już dużo dużo mniej... i wartość spadnie o kilka tysięcy poniżej 10. Wtedy co? Zwrot dotacji przy ewentualnej kontroli?

A to będzie, że jak wpadnie kontrola to zarzucą ci nierealizowanie założeń biznesplanu. Przeczytaj sobie rozporządzenie. Tam są opisane sankcje za poszczególne uchybienia

3 godziny temu, TOMASZ098 napisał:

Czy aby zakupić maszyne np opryskiwacz to potrzebny jest traktor na własność i czy potrzebne są budynki aby zakupić stado podstawoe

Napewno będą pytać gdzie będą zwierzęta przetrzymywane. Ja nie mając kombajnu zbożowego musiałem argumentować w jaki sposob je koszę. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jezeli na 1 stycznia w gospodarstwie ojca było 11 krów 16 byków i 2 jalówki a na teraz(to co jest na stanie i podane o dopłaty) 1 krowa 5 byków i 2 jałówki to co sie liczy do wartości ekonomicznej gospodarstwa? Ludzie z arimr mówią że to co teraz podane o dopłaty. Wecie coś ?