Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli cielne tak? Cy odsadki z papierami?

I jeśli rodzice odpiszą mi 7 ha nie będizie to uznane jako stworzenie sztucznych warunków?

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano

Przepis § 3 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia stanowi, że pomoc może zostać przyznana, jeżeli biznesplan przewiduje wydatki dotyczące działalności rolniczej w gospodarstwie lub przygotowania do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie w kwocie stanowiącej co najmniej 100% kwoty pomocy, w tym inwestycje w środki trwałe o szacunkowej wartości równej co najmniej kwocie stanowiącej 80% kwoty pomocy.

Zgodnie z art. 3 ust. 15 ustawy o rachunkowości, jeśli mowa o środkach trwałych, rozumie się przez to, z zastrzeżeniem pkt 17, rzeczowe aktywa trwałe i zrównane z nimi, o przewidywanym okresie ekonomicznej użyteczności dłuższym niż rok, kompletne, zdatne do użytku i przeznaczone na potrzeby jednostki. Zalicza się do nich w szczególności: nieruchomości - w tym grunty, prawo użytkowania wieczystego gruntu, budowle i budynki, maszyny, urządzenia, środki transportu, inwentarz żywy. 
W  ustawie o rachunkowości brak jest wytycznych określających sposoby klasyfikacji oraz wyceny zwierząt. W kwestiach nieuregulowanych ustawą, stosuje się postanowienia Międzynarodowego Standardu Rachunkowości 41 "Rolnictwo". Jednak jest to dokument wykorzystywany dla celów księgowania m.in. aktywów biologicznych, do których zalicza się zwierzęta w hodowli oraz chowie. W praktyce rachunkowej stosuje się następujący podział zwierząt:

Środki trwałe

Składniki majątku obrotowego

1. Zwierzęta pociągowe

1. Zwierzęta młode w odchowie:
a) cielęta, jałówki i buhajki
b) źrebaki
c) prosięta, warchlaki, maciorki i knurki
d) jagnięta i jarlaki

2. Bydło (krowy i buhaje)

2. Zwierzęta w tuczu (opasy, konie rzeźne, bekony i tuczniki, drób w tuczu)

3. Konie hodowlane (klacze i ogiery)

3. Zwierzęta futerkowe

4. Trzoda (maciory i knury)

4. Zwierzęta będące przedmiotem obrotu handlowego 

5. Owce (matki i tryki - skopy)

5. Drób (nioski, koguty i kurczęta)

6. Roje pszczół

Zwierzęta, których okres używania jako hodowlanych jest dłuższy niż rok zalicza się do środków trwałych, aczkolwiek nie jest to jedyne kryterium. Na mocy art. 3 ust. 1 pkt 15 ustawy o rachunkowości oraz MSR 41, należy też uwzględnić przeznaczenie zwierząt do użytku na potrzeby własne, jako pociągowych lub do rozpłodu albo w celu pozyskania z nich mleka (krowy mleczne) czy wełny (owce) w okresie dłuższym niż rok. Pozostałe zwierzęta zaliczane będą do majątku obrotowego.

Szczegółowa klasyfikacja środków trwałych stanowi załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 października 2016 r. w sprawie Klasyfikacji Środków Trwałych (Dz. U. poz. 1864).

W świetle powyższego, premię można przeznaczyć na każdy środek trwały związany z przewidzianą w biznesplanie produkcją rolną lub przygotowywanie do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie, w tym m.in. grunty, zakup stada podstawowego zwierząt, czy zakładanie sadów i plantacji wieloletnich gatunków użytkowanych efektywnie dłużej niż 5 lat.

Źródło: ARiMR 

W myśl tego co powyżej nawet jesli kupuje się np. cielę samicy, która zostanie przeznaczona na krowę czy mamkę, to nie powinni się czepiać i klasyfikowac jako zakup środka trwałego. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Pamietam że też kiedyś doradcy mieli ten dylemat, ale nie ma nigdzie takiego wymogu. Parę osób tutaj kupuje stado podstawowe i nie przypominam sobie by pisali coś o tym. 

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, krismen napisał:

Dorosłe sztuki, tak jak żyła przytoczył

1.  "Zwierzęta, których okres używania jako hodowlanych jest dłuższy niż rok zalicza się do środków trwałych, aczkolwiek nie jest to jedyne kryterium. Na mocy art. 3 ust. 1 pkt 15 ustawy o rachunkowości"
  2. Mam w bp. zakup stada podstawowego: zacielonych jałówek czyli takich do dwóch latek. Mam zamiar zmieniać  założenia bp. zwiększając kwotę zakupu w/w zwierzaków. 
13 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Jutro jadę do Grabanowa na 9;00  szkolenie z Rachunkowości może ktoś chętny to zabiorę po trasie Radzyń- Międzyrzec-Biała Podl:)

Mieszkam na tej trasie ale ten temat mam z głowy - szkolenie bezpłatne w Łosicach. Daj znać co było?

Opublikowano

Jak tam koledzy przelewy wielkopolska?? 

Ja dziś dzwoniłem na Poznań Pani mi powiedziała że 22 lutego poszło zlecenie do Warszawy na przelew..

Opublikowano

Dziś było szkolenie z Integrowana produkcja owoców ten pajac pierniczył takie głupoty coś komuś wiadomo że jak by wpadła kontrola nie zapowiedziana . i nikogo nie było to kontrolujący wystawia rachunek do zapłaty że darmo przyjechali .

• Confused 2
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Dziś było szkolenie z Integrowana produkcja owoców ten pajac pierniczył takie głupoty coś komuś wiadomo że jak by wpadła kontrola nie zapowiedziana . i nikogo nie było to kontrolujący wystawia rachunek do zapłaty że darmo przyjechali .

ta jasne, rece opadają na to co niektórzy potrafia wymyślić 

Opublikowano

czy ktos coś wie o tym nowym naborze chodzi głównie o punkty bo nieznalazłem dokładnej wzmianki jak to by miało byc z punktami za kwalifikacje zawodową 

mam 8 ha ziemi i 10 sztuk byczków i powinno mi przysługiwać a chciałbym kupic nowy ciągnik z wkładem własnym 

wiecie ile można by było dac za zrobienie biznesplanu

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

28458871_789453187911095_453010396_n.jpg

Opublikowano (edytowane)

Byłem w powiatowym ARiMR spytać o zmiany. Do pisma z uzasadnieniem zmian dołącza się zmieniony biznesplan na CD, wydruk strony tytułowej, wydruk wniosku, plus ewentualne oferty. 

I nie trzeba wysyłać. Można złożyć u nich w regionalnym

Spytałem ile mam punktów. Ku mojemu zaskoczeniu naciulałem aż 16 o.O

Edytowane przez ZYLA
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, roman099 napisał:

czy ktos coś wie o tym nowym naborze chodzi głównie o punkty bo nieznalazłem dokładnej wzmianki jak to by miało byc z punktami za kwalifikacje zawodową 

mam 8 ha ziemi i 10 sztuk byczków i powinno mi przysługiwać a chciałbym kupic nowy ciągnik z wkładem własnym 

wiecie ile można by było dac za zrobienie biznesplanu

To ile masz punktów?

Opublikowano
22 minuty temu, ZYLA napisał:

Byłem w powiatowym ARiMR spytać o zmiany. Do pisma z uzasadnieniem zmian dołącza się zmieniony biznesplan na CD, wydruk strony tytułowej, wydruk wniosku, plus ewentualne oferty. 

Spytałem ile mam punktów. Ku mojemu zaskoczeniu naciulałem aż 16 o.O

Żyła - jak otworzysz plik biznes planu rozwoju gospodarstwa to zauważysz w lewym dolnym rogu napis w kolorze czerwonym "Podsumowanie".  Po dokonaniu zmian w pliku "Biznes  PLan Poz............". - klikasz w ten napis i będziesz miał wydrukowane najważniejsze dane bp tz.

1. Strona tytułowa  BP.
  2. Kopia tabeli 25 "Zestawienie".
  3. Kopia tabeli 27 "Kryteria podlegające punktacji"
  4. Kopia tabeli 26 "Kryteria dostępu do programu". - nie zapomnij podłączyć drukarki. Nie zapomnij się czytelnie podpisać na dole wydruku kopii BP. Drukujesz jeszcze "Wniosek  o przyznanie pomocy na operacje RMG  dlatego, że tam mogą być nowe naniesione dane a na pewno musisz się podpisać na tym wniosku "czytelnie" - no i aktualna data.  Jak sam zauważyłeś   "plus ewentualne oferty" . 

Plik Biznes  Planu + plik Wniosku o przyznanie pomocy na operacje RMG wysmażone  na płytce  dołączasz  do w/w  kopii dokumentów pakujesz grzecznie do koperty i PRIORYTETEM witaj Regionalny Dyrektorze

• Like 1