Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

Tak. W obrotowych może być wyższa od brakujacej kwoty. Tylko teraz chyba  to co rozpisałeś, będziesz musiał kupić i zewidencjonowac. 

Coś mi się zdaje ze z rozpędu sam sobie zawyżyłem niepotrzebnie środki obrotowe:

1. Koszty bez[pośredniej  produkcji zwierzęcej mam  - 3600 zł

2. Koszty bezpośredniej produkcji roślinnej       -         12200 zł.

3. Koszty ogólnoprodukcyjne                           -            7000  zł    Na logikę przez pięć latek takie koszty się poniesie ale wymagane jest na 12000 i mniej wpisywania do księgi. Ważne, żeby dostać kasiorkę to będzie się zmieniać? Chyba będę próbował zmieniać po w pozycji "inne" nie wstawiłem kwoty za KRUS ,  ubezpieczenie budynków gospodarczych kwoty podatku rolnego?

Opublikowano
2 godziny temu, many12 napisał:

Coś mi się zdaje ze z rozpędu sam sobie zawyżyłem niepotrzebnie środki obrotowe:

1. Koszty bez[pośredniej  produkcji zwierzęcej mam  - 3600 zł

2. Koszty bezpośredniej produkcji roślinnej       -         12200 zł.

3. Koszty ogólnoprodukcyjne                           -            7000  zł    Na logikę przez pięć latek takie koszty się poniesie ale wymagane jest na 12000 i mniej wpisywania do księgi. Ważne, żeby dostać kasiorkę to będzie się zmieniać? Chyba będę próbował zmieniać po w pozycji "inne" nie wstawiłem kwoty za KRUS ,  ubezpieczenie budynków gospodarczych kwoty podatku rolnego?

Jak ty to zrobiłeś że zawyżyłeś prawie dwa razy...? :D

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, krismen napisał:

Jak ty to zrobiłeś że zawyżyłeś prawie dwa razy...? :D

Kalkulowałem jakie będę miał koszty na produkcję zwierzęcą i roślinną w ciągu 5 lat trwania projektu trzymając się  wyszczególnionych danych w Tabelce "Środki obrotowe" i tak mi wyszło. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, iż teoretycznie ta kwota ma być ogarnięta w 12 tys. zł. Będę zmieniał bo widzę, że w akapicie "Inne" nie wstawiłem podstawowych wydatków co prawda nie związanych z produkcją jak: opłaty pięcioletnie za KRUS, ubezpieczenie budynków gospodarczych i podatek rolny? Uczymy się na błędach szkoda, a może dobrze, że swoich i ku przestrodze tych którzy jeszcze w tym roku 2018 będą mieli odwagę zmierzyć się z pozytywnym  rozgryzieniem tego zdaje się dopiero teraz niezbyt skomplikowanego projektu i sami będą wypełniać tabele biznes planu?

Opublikowano
20 godzin temu, aga1985 napisał:

Rozdrabniacz Tad-Len 1.6 4920 Glebogryzarka Bomet 1.6 5000 przepłaciłam?

To teraz na dniach kasa będzie :) 1,5 roku czeka no to za***iście :(

Rozdrabniacz mam tez za 5100 tad len,glebogryzalka 2m za 4.900

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, freetaxi napisał:

O planowanych zmianach w restrukturyzacji małych gospodarstw.

https://prow2014-2020.pl/2018/02/17/zmiany-w-restrukturyzacji-malych-gospodarstw/

moim zdaniem jak te zmiany przejda . .  plus to te zmiany w krus. minus zmniejszenie puktacji....i opcja  niewymagane wykdztalcenie......... bedzie trudniej pukty uzbierac

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano

4 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

moim zdaniem jak te zmiany przejda . .  plus to te zmiany w krus. minus zmniejszenie puktacji....i opcja  niewymagane wykdztalcenie......... bedzie trudniej pukty uzbierac

Zmniejszą punktacje ale też minimalną ilość punktów do 8. Poza tym można będzie dostać 2 pkt za 12 miesięcy w krus które przecież każdy  z nas składających w tamtym naborze by dostał także raczej będzie łatwiej.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

tylko ze bedzi zmniejszona punktacja do 1 pkt. za kazde zobowiazanie, wiec trzeba wziasc wiecej zobowiazan zeby te pukty uzbierac,.....

Rezygnacja w nowym działaniu projektu RMG z kryterium dotyczącego kwalifikacji zawodowych w/g mojej oceny mija się z celem. W sytuacji próby zatrzymania młodych  wykształconych na rodzinnych gospodarstwach i perspektywicznego utrzymania małych specjalistycznych  gospodarstw  z rodzimymi produktami rolnymi w obliczu imperialistycznej produkcji zachodniej system przedstawiając takie propozycje zaprzecza od lat tworzonej przez siebie strategii rozwoju i utrzymania małych gospodarstw. Kryteria punktowe dla wykształcony, młodych  z pomysłem,  których  chcemy zatrzymać na lokalnym rynku  pracy a do tego przy zmniejszonym okresie ubezpieczenia z 24 do 2 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku o przyznanie pomocy stworzył by szansę nowym beneficjentom tego projektu.

Pytanie brzmi; czy dobrym rozwiązaniem jest wydłużenie z automatu terminu realizacji biznes planu do okresu 5-o letniego czyli zaczynamy realizację bp w roku 2019 a o wypłatę II raty składamy wniosek do 31.08.2023 roku. W pierwszym działaniu tego projektu RMG o wypłatę drugiej transzy ubiegamy się po realizacji założeń bp. Jeżeli ktoś się nie wyrobi z realizacją założeń biznes planu w ciągu 3-y letniego terminu to mamy możliwość wydłużenia  za zgodą Regionalnej  Dyrekcji. Uważam, że system sam stwarza bariery dla rozwoju małych i średnich gospodarstw a determinowany przez junijne rozporządzenia stwarza  pozoracyjne  sytuacje że coś robi? Kto ma inne zdanie bo ja modę mieć błędne odczucia?

Opublikowano
3 minuty temu, FarmerzMalopolski napisał:

Cześć wszystkim,może mi ktoś wytłumaczyć jakie zmiany zajdą względem poprzedniego naboru?

Jakie zmiany dla małych gospodarstw?

Zasadnicza zmiana to możliwość składania wniosku przez osoby ubezpieczone w KRUS w pełnym zakresie na wniosek. Dodatkowo proponuje się aby zmniejszyć okres ubezpieczenia z 24 do 2 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku o przyznanie pomocy. Doprecyzowany będzie termin nieprowadzenia działalności gospodarczej. Warunek będzie spełniony jeśli wnioskodawca nie prowadził działalności przez okres 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku.

Doprecyzowane będzie również pojęcie inwestycji budowlanej. Proponuje się aby była to inwestycja polegająca na budowie, przebudowie, remoncie budynków lub budowli służących do produkcji rolnej. Dodatkowo inwestycje takie będą uznane jeśli zostały rozpoczęte najwcześniej w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy. Do wniosku będziemy dołączać kosztorys inwestorski. Pozwoli to ARiMR na szybką weryfikację.

W kwestii ustalania wielkości ekonomicznej gospodarstwa proponuje się aby była ona wyliczana również z użytków rolnych, które wnioskodawca posiada we współwłasności. Docelowa wielkość ekonomiczna będzie uwzględniona produkcja rolna prowadzona na  użytkach rolnych wchodzących w skład gospodarstwa wnioskodawcy.

Zmiany dotyczyć będą również punktacji. Proponuje się aby zwiększyć ilość punktów za odpowiedni wzrost wielkości ekonomicznej w przedziale 12-20 tyś euro. Zmniejszenie ilości punktów obejmie:

• zobowiązanie do uczestnictwa w systemach jakości do ( z 2 pkt do 1 pkt);

• produkcja roślin wysokobiałkowych (z 2 pkt do 1 pkt);

• szkolenia i usługi doradcze (z 2 pkt do 1 pkt);

• przetwarzanie produktów ( z 3 pkt do 2 pkt);

• udział w grupie producentów rolnych lub organizacji producentów (z 2 pkt do 1 pkt);

• wiek wnioskodawcy (z 3 pkt do 1 pkt);

Zwiększenie obejmie natomiast procentowy udział zbóż w gospodarstwie (z 0,5 pkt do 1 pkt).

Dodatkowo powstaną nowe kryteria:

• preferencja dla operacji przyczyniającej się do zmiany kierunku produkcji w gospodarstwie (2 pkt);

• podleganie ubezpieczeniu społecznemu w pełnym zakresie co najmniej 12 miesięcy (2 pkt);

Proponuje się także aby zrezygnować z kryterium dotyczącego kwalifikacji zawodowych.

Zmniejszona zostanie minimalna ilość punktów, dzięki którym otrzymamy pomoc (8 pkt).

Zmiany będą dotyczyć również zobowiązania wnioskodawcy. Proponuje się aby niezrealizowanie założeń dotyczących biznesplanu (udział w szkoleniach, przygotowanie planu nawozowego, etc) skutkowało odmową wypłaty II raty pomocy.

Wydłuży się również okres na złożenie wniosku o wypłatę II raty do 31 sierpnia 2023 roku.

Opublikowano

Nam się zmian nie chce czytać ale Wy wiecie jaki to będzie syf  jak sie zaczniemy rozliczac z BP,my z innej punktacji  nowy nabór z innej a przyszłoroczny jak będzie  to może jeszcze pozmieniają,ja już nie zazdroszcze nam a i mimo wszystko żal mi tych w Agencji.

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, kopin napisał:

Nam się zmian nie chce czytać ale Wy wiecie jaki to będzie syf  jak sie zaczniemy rozliczac z BP,my z innej punktacji  nowy nabór z innej a przyszłoroczny jak będzie  to może jeszcze pozmieniają,ja już nie zazdroszcze nam a i mimo wszystko żal mi tych w Agencji.

Po prostu znowu o swoje trzeba będzie walczyć :).Dobrze że teraz nie było trzeba robić kosztorysów na inwestycje trwałe -można było zrobić więcej za te same pieniądze.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, polka napisał:

Po prostu znowu o swoje trzeba będzie walczyć :).Dobrze że teraz nie było trzeba robić kosztorysów na inwestycje trwałe -można było zrobić więcej za te same pieniądze.

No potem tak wychodzi że dadzą 60 tyś,ale z tego 20 wydamy na bp,kosztorysy,szkolenia,iiiitttttdddd

• Like 1