Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja częściowo w tunelach będę miał truskawki, agencja wymaga folii uv5 żeby można zaliczyć ją do środków trwałych a nie obrotowych w kwocie premii.

Sam musiałem szczegółowo określić na szkicach jak będą wyglądać i gdzie będą stać na działce...

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, galan99 napisał:

Tak się zapytam w tunelach co będą uprawiać ?

Różnie - fasolę szparagową, paprykę, ogórki. No i wczesne: botwinkę, sałatę, kapustę, kalafior. A niektórzy też kwiatki. 

GRZES1545 - co Cię tak śmieszy? :P 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lucash napisał:

Ja częściowo w tunelach będę miał truskawki, agencja wymaga folii uv5 żeby można zaliczyć ją do środków trwałych a nie obrotowych w kwocie premii.

Sam musiałem szczegółowo określić na szkicach jak będą wyglądać i gdzie będą stać na działce...

Jaka cena teraz takiego tunelu jakie wymiary , czy z własnego materiału stawiany  , pytam bo dalszy sąsiad  ma stawiać 4 szt ale mało rozmowny jest i po ile teraz taka folia na na tunel .

Ale dlaczego wymagają uv5 to stawiasz ten tunel już 2018 r .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Mała informacja do Galana. Folia UV5 oznacza, że jest ona na 5 sezonów uprawy. W jednym roku liczymy 2 sezony czyli taka folia wystarcza wg producenta na 2,5 roku kalendarzowego.

Co do kosztów to np. w łódzkim UV 5 z płocka kosztuje coś ok. 650zł, oczywiście z gardenvitu (niemiecka) wyjdzie drożej (ok. 900zł). Mówię tu o wymiarze 12x33m, bo sa też 8x33, 16x33.

Koszt tunelu. Pytanie jaki wymiar sobie w bp zaplanowałeś. Standardowy wymiar to 7x30m, ale u badylarzy spotkać można przeróżne wymiary tuneli. Na taki tunel potrzeba rury ok.380mb

Opublikowano (edytowane)

Folia UV5 oznacza, że jest ona na 5 sezonów uprawy. W jednym roku liczymy 2 sezony czyli taka folia wystarcza wg producenta na 2,5 roku ???

To jak producent  liczy , że w 1 roku jest 2 sezony co za wymysł , wiem że założenie foli na tunel w ogóle nie ściągana wytrzymuje 4 lub 5 lat , to zależy czy dany tunel stoi zaciszu , czy na otwartej przestrzeni gdzie hula wiatr .

Dzięki za info JonnyDeep :)

Poruszę taki temat każdy miał kontrolę pomiary pul z zasiewami do programu RMG - czy zgadzają się pomiary tak jak podaje się do agencji na dopłaty czy się różnią , jeśli ktoś miał kontrolę z agencji z obszarówki , czy te pomiary są zgodne .

Piszę o tym bo takiemu jednemu zmniejszyli powierzchnie o 0,12 ary a miał rok wcześniej kontrolę z agencji do dopłat wszystko było ok .

To co kontrola to inny pomiar wychodzi .

To teraz robić nasadzenia jak zmierzyć żeby było ok jak będzie 3 uprawy na działce , żeby było tyle ile ma być danej uprawy  jak pole jest nie równe brzuchate , węże i szersze ? 

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Wszydtko było ok bo mieścił się w tolerancji.

Ja w bp podalem powierzchnie z dopłat, a kontrola pól wykazała nieznaczną różnicę mieszczącą się niby w tolerancji. Sami kontrolujący tak mi powiedzieli. I co z tego jak musiałem poprawiać cały biznesplan by było dokładnie tyle co w raporcie z kontroli. 

Opublikowano

u mnie mierzyli jadąc samochodem od rogu do rogu,też powiedzieli że blad jest w granicy tolerancji ale właśnie wrócił syn z pracy ze swoim GPS-em i im dowalił że jeśli jest błąd jakiś to trzeba będzie iść jeszcze raz pieszo żeby wykluczyć błędy ,no i że zrobi się to od razu na 2 GPS-y,i w tym momencie okazało się że błędów nie ma

Opublikowano

Mi podczas kontroli policzyli nawet łąkę o pow. działki 7 ar co nie można brać dopłat ,ale w bp ta działka musiałem pisać.

W sumie mam około 30 arów więcej według kontroliO.o 

Nawet w papierach mam mniejsze działki , w stosunku co oni mierzyli.

Ale tak to jest jak się chodzić nie chcę po polu urzędnikom....

Opublikowano (edytowane)

Nie będzie w Grudniu płatności  48 tyś  dopiero około 20 stycznia można się coś spodziewać .

Udało mi się skontaktować w lublinie kto sprawdza mój wniosek o płatność  ale jeszcze nie sprawdzany  a składany 2 tyg temu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Nie będzie w Grudniu płatności  48 tyś  dopiero około 20 stycznia można się coś spodziewać .

Udało mi się skontaktować w lublinie kto sprawdza mój wniosek o płatność  ale jeszcze nie sprawdzany  a składany 2 tyg temu .

Ja skladalam 30go października więc licząc 90 dni to mają czas do konca stycznia więc może niedługo już kasa bedzie, chociaż znajac zycie to wyślą pismo o przedłużeniu terminu bo sie nie wyrabiaja, u nas w agencji teraz zajmują sie odszkodowaniami za wiosenne przymrozki

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Po co ty podajesz te terminy za przeproszeniem z d*py wzięte.  Pisałeś wcześniej o grudniu teraz o styczniu. Potem ludzie są wielce rozczarowani, bo jak to, przecież miało być w grudniu. Termin jest 90 to tego się trzymajmy .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja opieram się tylko z Lubelskiego , a jak podawałem to , że może być w grudniu , ale bardziej realnym to styczeń .

Lubelskie dostało dopiero końcem listopada decyzje ale są , woj co wcześniej dostali decyzje to mogą mieć inaczej .

Zaznaczam ja mam informacje z lubelskiego tu jest numer tef - miły pan 817568856 poda kto rozpatruje wniosek o płatność . Lubelskie ...

Opublikowano

Koledzy to powiedzcie skoro o platnosc skladalem koniec listopada inwestycje w bp mam na polowe stycznia to co teraz robic jak kasa nie wplynie to skladac jakis wniosek o przesuniecie terminu realizacji bp czy jak bo u mnie 90 dni wychodzi na lutego a doradca mi powiedzial ze wyplata powinna byc w przeciagu 1,5 miesiaca jak by tak bylo to bym mogl sie rwalizowac z bp

Opublikowano (edytowane)

Ale nie możecie kupić już tych maszyn? Ja jasno dogadałem się z dealerem, gadką typu: Słuchaj jest trzy miesiące na płatność z agencji, pasowało by zamawiać? Dealer na to  - To zamawiamy.  Podzwonił, ustalił ceny u producenta. Aktualnie jest w trakcie sprowadzania. Przecież mają oni swój kapitał. To jak faktura z wydłużonym terminem płatności. 

Edytowane przez ZYLA
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Beniu anie możesz dać zaliczki i zamówić te maszyny po tych cenach z biznesplanu?

Ja zaraz po decyzji zrobiłem tak jak ,,Zyla,, żadne ceny mi już nie poniosą bo mam z nimi umowę na określone kwoty.

Edytowane przez GRZES1545