Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego tak mało ludzi złożyło papiery na ten program bo się bali .

Czemu mam nie dostać jak byłem dziś w Agencji w tej sprawie i sam kierownik mówił że po 20 sierpnia będą już wystawiane decyzje  bo zamówiłem 8 tyś szt sadzonek borówki na wiosnę . Czemu boicie się pytać w Agencji ja się nie boie , to wiem a pozatym wasza sprawa .

Opublikowano

Dlatego tak mało ludzi złożyło papiery na ten program bo się bali .

Czemu mam nie dostać jak byłem dziś w Agencji w tej sprawie i sam kierownik mówił że po 20 sierpnia będą już wystawiane decyzje  bo zamówiłem 8 tyś szt sadzonek borówki na wiosnę . Czemu boicie się pytać w Agencji ja się nie boie , to wiem a pozatym wasza sprawa .

Powiedz mi czy te decyzje mają wystawiać wszystkim stopniowo czy tylko Tobie bo zamówiłeś borówki?

Opublikowano

Co za pytanie wszystkim tym co mają dobrze napisane biznesplany nie  wymagające wielu poprawek decyzje otrzymają najszybciej , taką uzyskałem odpowieć od kierownika .

Od 20 sierpnia będą już pisane i systematycznie wysyłane .

Opublikowano

Masz na prywo napisane bo zaraz będą krytycy szczekać .

Szczekasz to może ty. Jak kozaczy bo zna wielce tajną informację kiedy dostanie decyzję :D Jak już powiedziałem, mogę otrzymać ostatniego dnia zakladanego terminu i nie będę płakał. A jak masz srakę i latasz po agencjach to twój problem :)
Opublikowano

Latać po Agencjach i wypytywać się jak debil jakiś ludzie trochę wstydu ZYLA ma racje mi tam tez nawet w ostatni dzień decyzje mogą przysłać i tez będę zadowolony dziwne ze już maszyn nie kupujecie za te pieniądze jak niektórzy zaczynaja już księgowość prowadzić

Opublikowano

Latać po Agencjach i wypytywać się jak debil jakiś ludzie trochę wstydu ZYLA ma racje mi tam tez nawet w ostatni dzień decyzje mogą przysłać i tez będę zadowolony dziwne ze już maszyn nie kupujecie za te pieniądze jak niektórzy zaczynaja już księgowość prowadzić

Nie latam tam codzień tylko złozyłem zamówienie to mam prawo wiedzieć co kiedy będzie , co do ZYŁY  to twój problem czy dostaniesz czy nie ja dbam oswe sprawy .

Opublikowano (edytowane)

Od tego pracownicy są w agencji ,żeby się coś od nich dowiedzieć,tak samo ten temat jedni się podzielą swoją wiedzą a drudzy nie.Muszę publicznie podziękować galan99 za konkretną odpowiedż.

Edytowane przez robo1980
Opublikowano

Tylko pozazdrościć konkretnych odpowiedzi w Agencji,no i oby były prawdziwe,ja niestety nie mam na razie konkretnych informacji.

A informacja na tel, czy na gębę to żadna informacja jak nie ma dokumentu w ręce.

Oby sie dobrze przyłożyli do roboty i działali bo MY czekamy.;-)

Opublikowano

Jak ze 2-3 lata będziesz na VAT to zobaczymy czy Ci ten uśmiech nie zgaśnie ;-))))))))

Hehe, po czym wnosisz? I tak musisz trzymać w ryzach swoją rachunkowość, a jak ktoś zamierza inwestować to moim zdaniem jest to bardzo opłacalne, bynajmniej jak ktoś myśli to na tym nie straci nigdy :)

przechodzisz na vat ale ile to potrwa? i ile lat muisz byc na tym vacie? ale to chyba tez płacisz wiekszy krus

Tutaj masz ogólne zasady

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/jak-przejsc-na-vat,55878.html 

Ile będę na Vacie? Raczej dłużej bo chce trochę doinwestować (wymiana wszystkich dachów, kupno maszyn, itp.) 

Z tego co wiem to krus płaci się normalny

Opublikowano

Hehe, po czym wnosisz? I tak musisz trzymać w ryzach swoją rachunkowość, a jak ktoś zamierza inwestować to moim zdaniem jest to bardzo opłacalne, bynajmniej jak ktoś myśli to na tym nie straci nigdy :)

Tutaj masz ogólne zasady

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/jak-przejsc-na-vat,55878.html%C2%A0

Ile będę na Vacie? Raczej dłużej bo chce trochę doinwestować (wymiana wszystkich dachów, kupno maszyn, itp.) 

Z tego co wiem to krus płaci się normalny

Sam nie jestem na Vat to się nie będę wymądrzał ,ale większość w mojej grupie producenckiej jest i KU....ują na czym swiat stoi,a trochę musisz być na nim jak kupisz traktor abo budowę rozliczysz,zresztą zobaczysz,napisz za kilka lat czy ci moi koledzy to tylko marudy;-)

Opublikowano (edytowane)

Z tego ca ja wiem to Krus jest wiekszy jak przejdziesz na vat, mam też znajomych którzy na początku byli tez zadowoleni z tej opcji, teraz pomaga im cała rodzina i na wszystko zbieraja faktury, fajnie jest dopóki inwestujesz w gospodarstwo to odzyskuje się zwrot podatku. Ja tez miałem ochotę na taka zmiane ale narazie za dużo rolników w moich stronach jest w słabej kondycji finansowej po przejściu na vat.

I najważniejsza sprawa, żeby ten vat odzyskać musisz go wpierw zapłacić.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Dopóki inwestycje będą większe od sprzedaży to jest fajnie, schody zaczynają się jak nie inwestujemy i do tego ciągłe tłumaczenia w urzędzie np. po co zimą 1000 l ON potrzebujemy :)

Opublikowano

Ci co mają dużą produkcję zawsze będą płakać, bo muszą płacić grube pieniądze do US, a wiadomo że jest to tak skonstruowane, że nie da się zarobić ;) Ja uważam że jak się podejdzie do tego rozsądnie i z głową na karku to nie będzie tak źle, mój szwagier ma 80ha i jest już 9 lat na Vacie, jakoś nie bankrutuje ma hodowlę i cały czas się rozwija, a zaczynał od starych maszyn zostawionych po ojcu...

Opublikowano

A ja miałem kontrole dzisiaj J

I wygląda to mniej więcej tak:

Dzwonią do osoby , która ma być kontrolowana i się umawiają na wizytę, niesyte telefonu nie miałem przy sobie, wiec spotkałem ich po prostu na polu i zapytałem o co chodzi. Przedstawili się mówią , że kontrola i że za chwile podjada do domu i tyle w temacie.

(W protokole  jest specjalna rubryczka do wpisania -sposób powiadomienia osobisty/ telefoniczny.)

Na polu sprawdzają jaka uprawa rośnie na konkretnej działce czyli czy żyto czy pszenżyto itd.

Wszystko mierzone jest przy użyciu GPS i co do metra i wpisane do specjalnej tabeli w protokole. Dodatkowo każda uprawa jest fotografowana , a zdjęcia są dołączone do protokółu (w formie elektronicznej do bazy danych )

Niesyty nie zgadza mi się, mniejsze lub większe nieścisłości powierzchni (w arach) lub inna uprawa niż opisana we wniosku . Po prostu tu wyjechano z zasiewem żyta, a powinno być na całym pszenżyto , tu trochę Ziemniaków zachodzi na działkę itd., takie pierdoły, które wynikają z tego, że sieje jak mi pasuje.

Co do zwierząt kontrola także się odbywa:

U Świń : fotografują książkę z wpisami i same zwierzęta czy fizycznie są w gospodarstwie, SŁOWNIE każdą świnie )

U bydła to samo: książka z wpisami, każdy paszport i każdą sztukę fotografują, wszystko ląduje w protokole.

Co do samej kontroli, to szybko i milo . Pytałem o te nieścisłości  z upławami, mówią że nie widzą, ale ogólnie chodzi o to czy naprawdę uprawiam to pole, w sensie czy to nie  jest ugór a podaje że sieje  i tyle.

Po kontroli dostajesz kopie protokołu. 

Opublikowano

A ja miałem kontrole dzisiaj J

I wygląda to mniej więcej tak:

Dzwonią do osoby , która ma być kontrolowana i się umawiają na wizytę, niesyte telefonu nie miałem przy sobie, wiec spotkałem ich po prostu na polu i zapytałem o co chodzi. Przedstawili się mówią , że kontrola i że za chwile podjada do domu i tyle w temacie.

(W protokole  jest specjalna rubryczka do wpisania -sposób powiadomienia osobisty/ telefoniczny.)

Na polu sprawdzają jaka uprawa rośnie na konkretnej działce czyli czy żyto czy pszenżyto itd.

Wszystko mierzone jest przy użyciu GPS i co do metra i wpisane do specjalnej tabeli w protokole. Dodatkowo każda uprawa jest fotografowana , a zdjęcia są dołączone do protokółu (w formie elektronicznej do bazy danych )

Niesyty nie zgadza mi się, mniejsze lub większe nieścisłości powierzchni (w arach) lub inna uprawa niż opisana we wniosku . Po prostu tu wyjechano z zasiewem żyta, a powinno być na całym pszenżyto , tu trochę Ziemniaków zachodzi na działkę itd., takie pierdoły, które wynikają z tego, że sieje jak mi pasuje.

Co do zwierząt kontrola także się odbywa:

U Świń : fotografują książkę z wpisami i same zwierzęta czy fizycznie są w gospodarstwie, SŁOWNIE każdą świnie )

U bydła to samo: książka z wpisami, każdy paszport i każdą sztukę fotografują, wszystko ląduje w protokole.

Co do samej kontroli, to szybko i milo . Pytałem o te nieścisłości  z upławami, mówią że nie widzą, ale ogólnie chodzi o to czy naprawdę uprawiam to pole, w sensie czy to nie  jest ugór a podaje że sieje  i tyle.

Po kontroli dostajesz kopie protokołu. 

Wszystko dobrze,tylko jak wchodzą do zwierząt przy ograniczaniu osób postronnych?

Odzież jednorazową chociaż mieli?

Opublikowano

A u mnie byli dziś ale protokołu nie mieli czasu piać i mają przyjechać jutro tj czwartek. Próbowali sie dodzwonić ale nie odbierałem tel bo byłem na kombajnie więc przyjechali na podwórko. Sprawdzili działki powiedzieli że się zgadza. Proponowałem że mogę ich zaprowadzić na pole do reszty działek ale powiedzieli że sobie znajdą sami i pojechali.

Powiedzieli że każdy kto składał będzie miał kontrole i jeśli bedzię się wszystko zgadzać to każdy dostanie kasę. Jesli będzie brakować pieniędzy w którymś woj to będą przesyłać z innego. U mnie tylko zboża rzepak i trusk bez produkcji zwierzęcej.

A dodam tylko że od jakiegoś tygodnia moja gmina jest w żółtej strefie chorych świnek :(