Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

A to nie jest tak że inwestycja ma przyczyniać sie do wzrostu sprzedaży produktów z gospodarstwa ? Jak uzasadnisz że zmiana pokrycia dachu na to wpłynie? 

Akurat tutaj, kolega chce wybudować wiatę na magazynowanie zboża, więc raczej nie będzie problemu z uzasadnieniem. 

Opublikowano
5 godzin temu, mazurek1212 napisał(a):

Z dofinansowaniem do wymiany eternitu też sporo papierologi a dużo ludzi korzystało także może być do zrobienia 

Ten program z kpo? Jeżeli sama wymiana dachu bez zmian konstrukcyjnych dachu to było samemu do ogarnięcia.

Opublikowano

Jak długo czekaliście  na wypłatę I raty po złożeniu wniosku o płatność? 

W dniu 27.02.2025 o 12:32, pomidor65 napisał(a):

witam ja dostalem przelew 80tys na poczatku lutego

A kiedy składałem wniosek o płatność pierwszej raty?

Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 13:10, 777rafal napisał(a):

Jak długo czekaliście  na wypłatę I raty po złożeniu wniosku o płatność? 

A kiedy składałem wniosek o płatność pierwszej raty?

10 -grudzien

Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 19:48, mazurek1212 napisał(a):

A ktoś z państwa brał jeszcze rmg na jakieś budowy lub wymiane pokrycia dachowego ? 

Jednym z elementów mojego programu była wymiana pokrycia dachowego - eternitu. Wniosek był składany w 2019 roku, w grudniu 2019 przelano mi pierwszą transzę, wówczas 48 tys. W grudniu zeszłego roku program został zakończony. I co ciekawe, pomimo że w grę wchodziła tzw. budowlanka, obyło się bez żadnej kontroli wykonania założeń biznesplanu. Jedyna kontrola miała miejsce przed wydaniem decyzji, latem 2019 roku i dotyczyła sprawdzenia powierzchni zasiewów.

Opublikowano
24 minuty temu, quetzalcoatl napisał(a):

Jednym z elementów mojego programu była wymiana pokrycia dachowego - eternitu. Wniosek był składany w 2019 roku, w grudniu 2019 przelano mi pierwszą transzę, wówczas 48 tys. W grudniu zeszłego roku program został zakończony. I co ciekawe, pomimo że w grę wchodziła tzw. budowlanka, obyło się bez żadnej kontroli wykonania założeń biznesplanu. Jedyna kontrola miała miejsce przed wydaniem decyzji, latem 2019 roku i dotyczyła sprawdzenia powierzchni zasiewów.

Witam w klubie. Również jestem z tego samego naboru . Ja miałem wymianę pokrycia dachowego z eternitu i budowę zbiornika na gnojówkę i u mnie również odbyło się wszystko bez żadnej kontroli na miejscu. 

Opublikowano
47 minut temu, full_divix napisał(a):

Witam w klubie. Również jestem z tego samego naboru . Ja miałem wymianę pokrycia dachowego z eternitu i budowę zbiornika na gnojówkę i u mnie również odbyło się wszystko bez żadnej kontroli na miejscu. 

Ja miałem dodatkowo zakup wałów i talerzówki. Co do pytania mazurek 1212 dotyczącego rozliczenia budowlanki: ja robiłem kosztorys, materiał tj. blachę i dodatki dostarczał dekarz i na koniec wystawiał fakturę obejmującą całość jako jedną pozycję, czyli materiały plus robocizna, na kwotę identyczną jak w kosztorysie. Tak jest łatwiej, bo nie rozlicza się szczegółów zawartych w kosztorysie. Inna sprawa, że zaakceptowanej przez ARiMR drugiej wersji kosztorysu (pierwszą kazano mi korygować w dół), nie sposób byłoby szczegółowo rozliczyć, bo nie przystawała do rzeczywistych kosztów. Ale dla urzędnika najważniejszy jest papier i to, by na nim wszystko się zgadzało.

Opublikowano

Witam , wczoraj zorientowałem się u pani co pisze wnioski i stare rmg 60 tys a nowe 100 tys to całkiem inne, muszę się jeszcze dobrze zastanowić czy brnąć w to czy jednak robić dłużej ale za swoja kasę . 

Opublikowano
8 godzin temu, mazurek1212 napisał(a):

Witam , wczoraj zorientowałem się u pani co pisze wnioski i stare rmg 60 tys a nowe 100 tys to całkiem inne, muszę się jeszcze dobrze zastanowić czy brnąć w to czy jednak robić dłużej ale za swoja kasę . 

Najważniejszy jest dobry doradca. Miałem to szczęście, że u mnie robił to kolega, który jest w tym naprawdę dobry. On sam zresztą namówił mnie na ten program i przeprowadził go od początku do końca. W każdym momencie mogłem liczyć na konsultacje i pomoc w kwestiach podnoszonych przez ARiMR. Do tego, jak to z kolegami bywa, odmówił przyjęcia jakiejkolwiek gratyfikacji. Skończyło się na porządnej dziękczynnej  libacji alkoholowej. Nawiasem mówiąc, namawiał mnie na nową odsłonę tego programu, ale przyznał, że jest o wiele trudniejsza. U mnie zresztą też zmieniły się perspektywy i nie chcę wikłać się w kolejną zależność od ARiMR na pięć lat.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mazurek1212 napisał(a):

A pan z czym miał największy problem podczas spełnienia warunków w tym dofinansowaniu ? 

Patrząc z dzisiejszej perspektywy mogę powiedzieć, że nie było żadnego problemu. Choć wówczas, wkraczając na nieznany sobie grunt, miałem pewne wątpliwości i obawy. Również na tym forum zadawałem pytania i szukałem odpowiedzi, obawiając się wielkiej pewności siebie (uzasadnionej, ale to wiem dzisiaj) prowadzącego mnie kolegi. Pierwsze podejście w 2018 roku skończyło się falstartem. RMG, wówczas łatwa, miała być w moim przypadku jeszcze łatwiejsza ze względu na to, że większość punktów miała być przyznana za wykształcenie. Tak było jeszcze w 2016 czy 2017 roku i kolega Wojtek określał tę sprawę jako spacerek. W swej nonszalancji nie sprawdził jednak zmian w nowym rozporządzeniu, regulującym zasady programu, no i skończyło się odmową. Jednak wkrótce po jej otrzymaniu przygotował nowe założenia, tym razem wnikliwie zagłębiając się w temat, i sprawa ruszyła na nowo. Dodatkowo mogę chyba stwierdzić, że o ile powiatowa ARiMR w Węgrowie rozpatrująca pierwszy wniosek była jakaś kostyczna, dociekliwa i szczegółowa, tak rozpatrujący drugi urzędnicy z Ciechanowa byli elastyczni i otwarci. Poza żądaniem dokonania ścięcia kosztów w kosztorysie, nie było z nimi żadnych problemów. Program rozliczony został, że tak powiem, zdalnie, na podstawie przesłanych dokumentów w tym faktur. Nie zastosowano kontroli na miejscu. Podsumowując dodam, że o ile wcześniej w kontaktach z ARiMR starałem się być bardzo correct, o tyle tamte doświadczenia podziałały na mnie wyzwalająco. I to, jak powiedział mi kolega Wojtek, starał się dla mnie bardziej osiągnąć ukazując pewne działania i mechanizmy niż 60 tysięcy... Proszę również próbować, na pewno się uda.

Opublikowano
55 minut temu, mazurek1212 napisał(a):

Ale nie wiem jeśli się już zdecyduje w tym roku na to 100 tys to próbować budowlanki czy kupić za to maszyny z którymi jest mniej zamieszania 

za co będziesz miał punkty ?

Opublikowano

2 pkt szkolenie 1 pkt ipr i trochę ten ipr skomplikowany i nie wiem czy się pchać w to przez to 

A grupy producenckiej,onw ani ekologi nie mam więc za dużego pola manewru nie mam 

Opublikowano

Mam pytanie do restrukturyzacji. Przyszło mi pismo, że zostało mi 3 tygodnie do rozliczenia drugiej raty. Wszystko mam spełnione, punkty i uprawy ale muszę biznesplan poprawić. Można złożyć podanie o zmianę biznesplanu i od razu wniosek o płatność? 

Opublikowano

A nie jest teraz tak, że składa się wniosek o wypłatę 2 raty z zmienionym biznesplanem bez potrzeby aneksowania ( podobno już nie ma czasu na aneksy). Zadzwoń do agencji i dopytaj, tam nie gryzą😉

Opublikowano
Godzinę temu, Stefan123321 napisał(a):

Mam pytanie do restrukturyzacji. Przyszło mi pismo, że zostało mi 3 tygodnie do rozliczenia drugiej raty. Wszystko mam spełnione, punkty i uprawy ale muszę biznesplan poprawić. Można złożyć podanie o zmianę biznesplanu i od razu wniosek o płatność? 

Nie może być tego samego dnia to złożone.

Opublikowano
2 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

Ponoc zmienili na dniach. Korekte mozna wyslac od razu z wnioskiem o 2rate. 

Ja jeszcze robie po staremu- na dniach idzie korekta a po 15maja rozliczam. 

Złożyłam 4 i 5 marca