Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ciaastus napisał(a):

Mi 5 lat od wypłaty I raty mija 23 kwietnia, czyli 90 dni przed to 23 stycznia. 

A właśnie dostałem pismo z ARiMR, że mam 90 dni przed upływem 5 lat złożyć kwity. Jednocześnie napisali, że ostateczny termin na złożenie kwitów to 23 kwietnia. 

Więc już nic z tego pisma nie rozumiem bo sami sobie zaprzeczają. Jutro składam kwity. 

Czego nie rozumiesz? W okresie 90dni przed 23kwietnia masz złożyc dokumenty.

Opublikowano
1 godzinę temu, full_divix napisał(a):

Czego nie rozumiesz? W okresie 90dni przed 23kwietnia masz złożyc dokumenty.

Właśnie ty nie rozumiesz. Nie w okresie 90 dni przed 23 kwietnia tylko max do 23 stycznia.

Opublikowano

No właśnie ten termin jest bardzo ch..owo określony i można go interpretować jak się komu podoba. Ten zapis można było zrobić jaśniej i klarownie. Zresztą jak milion innych w tej instytucji. 😉

Opublikowano

Witam. Nabór 2021. Robię biznesplan pod rok docelowy. Wpisałem uprawy w tab.4 zgodnie z wnioskiem o dopłaty (od naboru doszło trochę dzierżaw bez umowy). W tab.9 i kolumnie 5 na dole zaznacza mi na czerwono (wartość jest na minusie). Co poradzić z tym fantem?

Opublikowano
11 godzin temu, czaro napisał(a):

Witam. Nabór 2021. Robię biznesplan pod rok docelowy. Wpisałem uprawy w tab.4 zgodnie z wnioskiem o dopłaty (od naboru doszło trochę dzierżaw bez umowy). W tab.9 i kolumnie 5 na dole zaznacza mi na czerwono (wartość jest na minusie). Co poradzić z tym fantem?

A dodałeś te  działki w tab.3?, nie wiem czy dzierżawy na słowo przechodzą

20 godzin temu, Paramonov napisał(a):

A ten program do prychodów i rozchodów w czym otwieracie w excelu ? Nie mam tego programu i widzę że teraz to tylko płatny jest 

..

Darmowy to np libreoffice https://www.libreoffice.org/donate/dl/win-x86_64/24.8.4/pl/LibreOffice_24.8.4_Win_x86-64.msi

Opublikowano

Nie dodawałem. Ale chyba jeśli dobrze pamiętam to takie dzierżawy przechodziły. 

Poprawiłem ręcznie w kolumnie 2 i niby błąd zginął. Może będzie dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałem się dowiedzieć czy jak osiągnąłem wszystko w tym biznes planie, oprócz tej tabeli punktów miałem jej 7 czyli minimum a obecnie po sprawdzeniu mam 6. Chodzi o udział zbóż w strukturze z 2024 miało być max 66% a mam 72%, to czy będę musiał oddawać te 60 tyś?. wielkość ekonomiczną mam nawet na duzym plusie. pozdrawiam

Edytowane przez morwsin
Opublikowano
10 godzin temu, morwsin napisał(a):

Witam, chciałem się dowiedzieć czy jak osiągnąłem wszystko w tym biznes planie, oprócz tej tabeli punktów miałem jej 7 czyli minimum a obecnie po sprawdzeniu mam 6. Chodzi o udział zbóż w strukturze z 2024 miało być max 66% a mam 72%, to czy będę musiał oddawać te 60 tyś?. wielkość ekonomiczną mam nawet na duzym plusie. pozdrawiam

będziesz musiał oddać, ale tylko 5%

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.01.2025 o 14:31, ciaastus napisał(a):

Mi 5 lat od wypłaty I raty mija 23 kwietnia, czyli 90 dni przed to 23 stycznia. 

A właśnie dostałem pismo z ARiMR, że mam 90 dni przed upływem 5 lat złożyć kwity. Jednocześnie napisali, że ostateczny termin na złożenie kwitów to 23 kwietnia. 

Więc już nic z tego pisma nie rozumiem bo sami sobie zaprzeczają. Jutro składam kwity. 

Jakie to dokumenty konkretnie mają być? Jest to gdzieś  podane na stronie armir?

Edytowane przez justin501
Opublikowano
5 godzin temu, justin501 napisał(a):

ok dzięki, a czy oprócz tej informacji o realizacji warunków i oświadczenia o ewidencji przychodów i rozchodów trzeba dołączyć jakieś załączniki?

Sprawozdanie z wielkości ekonomicznej w V roku. 

Jeśli miałeś przygotowanie do sprzedaży to jakieś faktury czy dokumenty potwierdzające. 

Jak miałeś plan nawozowy w biznesplanie to też za V rok i badania gleby. 

Opublikowano
3 godziny temu, ciaastus napisał(a):

Sprawozdanie z wielkości ekonomicznej w V roku. 

Jeśli miałeś przygotowanie do sprzedaży to jakieś faktury czy dokumenty potwierdzające. 

Jak miałeś plan nawozowy w biznesplanie to też za V rok i badania gleby. 

Faktury to miałem wysłane przy wniosku o II ratę. Wszystkie te dokumenty wysyłałeś pocztą czy przez neta?

Opublikowano
10 godzin temu, melon10641 napisał(a):

A czy fasola wielokwiatowa liczy się do roślin wysokobiałkowych w tym programie? 

nie ma osobnej kategorii do tego programu, zrób sobie wniosek na PUE roboczy, wybierz tą uprawe i zobacz czy ci pozwoli zaznaczyć płatność do strączkowych - P_STR (po wcześniejszym zaznaczeniu checkboxa tej płatności we wniosku -zakładkę wcześniej). Ale wydaje mi sie że nie zalicza wg:

obraz.png.d9e22e0802035f623493559ac1d8ec50.png

46 minut temu, marluk napisał(a):

Ale w sprawozdaniu końcowym jest załącznik dokumentuacy przygotowanie do sprzedaży jeśli ktoś miał Pkt za to. Czyli znowu trzeba kupować worki na zboże?

ja bym wysłał drugi raz ta samą fakture co na poczatku, albo  dla świętego spokoju kupił 50worków na allegro za 60zł z fv i ja zamiescil, osobiście kupowałem jeszcze BB ostatnio wiec pewnie tą faktura sie posłużę w przyszłości . Ty się teraz rozliczasz? który rok naboru jestes?

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 21.01.2025 o 08:26, mariusz2345 napisał(a):
W dniu 21.01.2025 o 08:26, mariusz2345 napisał(a):

będziesz musiał oddać, ale tylko 5%

Witam.U mnie lepiej.Mój doradca w ostatnim roku rmg zapomniał złożyć wniosek o dopłaty bezpośrednie.Bez tego chyba nie da rady przygotować tych dokumentów do złożenia 90 dni przed końcem programu? Czy może da się w jakichś inny sposób udowodnić agencji że miałem deklarowane uprawy posiane na polu ?

Opublikowano
Godzinę temu, Darek16112002 napisał(a):

Wszystko się da, tylko trzeba chęci i dobrej argumentacji. Żadnemu urzędnikowi nie zależy by rolnik musiał kasę wracać, dużo więcej mają z tym biurokracji. Trzeba zgłosić, a najlepiej żeby to zrobił doradca i wspólnie z agencją znaleźli sposób na uzasadnienie, że to pole uprawiałeś.

• Thanks 1