Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 4.09.2023 o 21:59, GRZES1545 napisał:

Nerwowo to i tak czesto jest😁 jak to się mówi nie ma nic za darmo trzeba czasem się napocić żeby coś zdobyć.

Dla mnie na ten moment tylko integrowana zostaje, i rhd z młodym ziemniakiem. 

Ja tak właśnie myślę żeby zarejestrować rhd pod ziemniak i ewentualnie ogorek. Za rhd jest też punkt czy tylko możliwość wzięcia większej kasy?

Opublikowano
6 godzin temu, ciaastus napisał:

Miałem kontrolę po złożeniu wniosku o II ratę. Wszystko było pięknie, mili ludzie, brak zastrzeżeń. 

Po miesiącu przysłali korektę raportu z kontroli - dopatrzyli się za dużo potasu na dwóch działkach. Niezgodnie z planem nawozowym. Moja wina, zakręciłem się i wpisałem za dużo soli potasowej. Ale już poszło i tyle. 

Co teraz będzie? Urwią mi łeb? Czy tylko jaja? 

Jakie województwo?

Złożyłem O druga ratę w połowie czerwca i cisza.....

Opublikowano (edytowane)

Za jakie kryteria wyboru operacji są przyznawane punkty?

W ramach interwencji 10.5 pieniądze są przyznawane za następujące kryteria wyboru:

uczestnictwo w systemach jakości (unijnych i krajowych),

udział lub planowany udział w zorganizowanych formach współpracy (grupy i organizacje producentów), przy czym przedmiot operacji powinien mieć związek z zakresem działalności będącej przedmiotem współpracy,

co najmniej 50% gruntów użytkowanych przez gospodarstwo w roku wyjściowym znajduje się na ONW typ górski lub ONW typ specyficzny strefa II (tylko obszary, w których co najmniej 50% powierzchni użytków rolnych znajduje się powyżej 350 m n.p.m.),

udział lub planowany udział w szkoleniu związanym z zakresem operacji przewidzianym w biznesplanie (tematyka szkolenia ma bezpośredni związek z przewidzianą w biznesplanie działalnością rolniczą, organizacją produkcji, organizacją i zarządzaniem gospodarstwem lub wprowadzaniem produktów na rynek w ramach KŁD oraz nie jest szkoleniem obligatoryjnym, wynikającym z obowiązującego prawodawstwa, jak np. obowiązkowe szkolenia z zakresu stosowania środków ochrony roślin).

utrzymanie realizowanej operacji i prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie (w przypadku uzyskania pomocy na ten zakres działalności),

prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie oraz działalności w zakresie wprowadzania produktów na rynek w ramach KŁD lub produkcji ekologicznej (w przypadku uzyskania pomocy na ten zakres działalności),

prowadzenie w gospodarstwie co najmniej ewidencji przychodów i rozchodów,

uczestniczenie w systemach jakości (jeżeli za to kryterium wyboru otrzymał punkty),

udziału w zorganizowanej formie współpracy, z której zakresem działalności miał związek przedmiot operacji (jeżeli za to kryterium wyboru otrzymał punkty).

b) krajowym systemie jakości – 1 punkt, pod warunkiem, że jest to system jakości żywności
uznany na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

ponawiam pytanie,  gdzie tu punkt za rhd?  widze szkolenia, systemy jakosci

Krajowe Systemy Jakości obejmują następujące systemy: za to jest 1punkt . 

Wchodzą następujące .

/ system Integrowanej Produkcji - nie jest ekologią ...

1/ system Integrowanej Produkcji Roślin IP wykorzystujący w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracający szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Certyfikaty w zakresie IP wydaje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

W systemie jakości IP może uczestniczyć podmiot który:

a) ukończy szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin i będzie posiadał zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia,

b) będzie prowadził produkcję i ochronę roślin według szczegółowych metodyk zatwierdzonych przez Głównego Inspektora i udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa,

c) będzie stosował nawożenie na podstawie faktycznego zapotrzebowania roślin na składniki pokarmowe, określone w szczególności na podstawie analiz gleby lub roślin,

d) będzie dokumentował prawidłowo prowadzenie działań związanych z integrowaną produkcją roślin,

e) będzie przestrzegał przy produkcji roślin zasad higieniczno-sanitarnych, w szczególności określonych w metodykach,

f) w próbkach roślin i produktów roślinnych pobranych do badań nie zostaną stwierdzone przekroczenia najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin oraz poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich,

g) będzie przestrzegał przy produkcji roślin wymagań z zakresu ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi, w szczególności określonych w metodykach.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Powiadasz że nie ma za to punktu .

Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności czy to Unijny czy krajowy .

b) w ramach krajowych, uznanych systemów jakości żywności:

- integrowanej produkcji (IP),

produkcji ekologicznej lub produkcji ekologicznej i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie metodami ekologicznymi,

rozpoczynania działalności w zakresie wprowadzania żywności (tylko produktów rolnych) na rynek w ramach KŁD (RHD, sprzedaży bezpośredniej lub dostaw bezpośrednich).

To są  różniące  się działania jedno ekologia zaś 2 nie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Za jakie kryteria wyboru operacji są przyznawane punkty?

W ramach interwencji 10.5 pieniądze są przyznawane za następujące kryteria wyboru:

uczestnictwo w systemach jakości (unijnych i krajowych),

udział lub planowany udział w zorganizowanych formach współpracy (grupy i organizacje producentów), przy czym przedmiot operacji powinien mieć związek z zakresem działalności będącej przedmiotem współpracy,

co najmniej 50% gruntów użytkowanych przez gospodarstwo w roku wyjściowym znajduje się na ONW typ górski lub ONW typ specyficzny strefa II (tylko obszary, w których co najmniej 50% powierzchni użytków rolnych znajduje się powyżej 350 m n.p.m.),

udział lub planowany udział w szkoleniu związanym z zakresem operacji przewidzianym w biznesplanie (tematyka szkolenia ma bezpośredni związek z przewidzianą w biznesplanie działalnością rolniczą, organizacją produkcji, organizacją i zarządzaniem gospodarstwem lub wprowadzaniem produktów na rynek w ramach KŁD oraz nie jest szkoleniem obligatoryjnym, wynikającym z obowiązującego prawodawstwa, jak np. obowiązkowe szkolenia z zakresu stosowania środków ochrony roślin).

utrzymanie realizowanej operacji i prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie (w przypadku uzyskania pomocy na ten zakres działalności),

prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie oraz działalności w zakresie wprowadzania produktów na rynek w ramach KŁD lub produkcji ekologicznej (w przypadku uzyskania pomocy na ten zakres działalności),

prowadzenie w gospodarstwie co najmniej ewidencji przychodów i rozchodów,

uczestniczenie w systemach jakości (jeżeli za to kryterium wyboru otrzymał punkty),

udziału w zorganizowanej formie współpracy, z której zakresem działalności miał związek przedmiot operacji (jeżeli za to kryterium wyboru otrzymał punkty).

b) krajowym systemie jakości – 1 punkt, pod warunkiem, że jest to system jakości żywności
uznany na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności

Galan za samo RHD czy KŁD nie ma dodatkowych punktów. 

W miarę swierze informacje, trochę czasu trwa ale kto chce coś wiedzieć to siadać i słuchać gościa.  Dokumenty sprzedaży  które będą uznawane przez arimr muszą  być potwierdzone przelewem bankowym.

Gospodarstwa ekologiczne będą musiały wykazać wzrost sprzedaży produktami ekologicznymi...idt. warto wysłuchać.

https://youtu.be/qOVls3Fd-kw?si=HseA8uB8S4T8-uO4

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

To wiadomo że trzeba  w systemy jakości i dopiero   RHD certyfikatem .

Inaczej się nie da  KŁD jest z tym powiązany .

Że jest za to  punkt tak napisałem z powiązane z systemem jakości i certyfikatem .

Co powiada to jeszcze nie ma szczegółowego opracowania co i jak będzie na 100 % .

Cały czas pracują wiec to nic nie da teraz gadanie jak się nie pojawią ostateczne dane wiec do 28 września jest czas jak znowu nie przesuną .

Pokazuje że tak jest za co można zdobyć punkty .

jest Krajowy  system jakości daje 1 punkt to jak nie ma .

Szkolenia 2 punkty i wystarczy po co więcej wystarczy . 3 wystarczy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nabór prawdopodobnie będzie przesunięty o kolejne 2 tyg. Trwają dalsze konsultacje i rozmowy, może  coś zmienia na naszą korzyść.

Albo na swoją 😅

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

@GRZES1545 interesowales sie juz cos wiecej integrowana produkcja?chodzi mi po glowie ta gryka

Tylko tyle co w necie poczytałem o tym. Czekam na ostateczne wytyczne i nabór wtedy wezmę się konkretnie za to.

2 godziny temu, rolnik039 napisał:

Albo na swoją 😅

To będzie kilka wniosków na województwo i tyle,  zdziwią się  niektóre firmy co liczą na armie naiwnych rolników co zapłacą po 8tys za wniosek😎