Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Jefrey dzięki wielkie za rozjaśnienie sytuacji, bo o tym nie wiedziałem.

A jeszcze mam pytanie odnośnie zwierząt. Jak zgłaszałem doradcy uprawy do wniosku, to podałem, że mam 10 uli. Doradca stwierdził, że nie trzeba ich dodawać, bo wystarczy to co mam w uprawach, no ale jakby nie było co roku te 10-15 będę miał, więc jeżeli nie zostały uwzględnione w biznesplanie to też je powinienem/mogę zaliczać czy nie? Rozpoczynam też "zabawę w króliki", więc je też teoretycznie powinienem/mógłbym zaliczać do obliczania wielkości SO, czy olać temat i hodować bez podawania takiego info do ARiMR? 

Opublikowano

Jeśli nie były podane to bym już tak zostawił. Króliki, jeśli tylko dla siebie też nie ma sensu wpisywać.

Nie, powierzchnia dzierżaw w roku docelowym nie może być większa niż w roku wyjściowym. Nawet arkusz kalkulacyjny biznesplanu nie wyliczy wielkości ekonomicznej w takim przypadku tylko zgłosi błąd.

• Like 1
Opublikowano

Mam w tym sezonie "najważniejszy " cel mojego programu RMG a mianowicie zasiew 42 arów słonecznika na kwiat cięty.
Internet naprawdę mówi różnie , strona Lodr np http://lodr.konskowola.pl/www_m/index.php/2202-technologia-uprawy-slonecznika-na-kwiat-ciety 
Wysiew 75 tyś sztuk na hektar - odchwaszczanie pendimetilina .
Znalazłem również sprzedawcę który 1 kg określa na 15 arów ale deklaruje 80 tys nasion w tym kilogramie - totalna abstrakcja
Pomijając sam fakt realnej uprawy.
Ile potrzebuję tego słonecznika by kontrola nie powiedziała "za mało nasion na dany areał , nie spełnia Pan norm " ?
Nie ukrywam chce spełnić ich wymaganą ilość minimalna fakturą z paszportem tak by nie było do czego się przyczepić i dorzucić 50% nasion zwykłego by ograniczyć zachwaszczenie.

Drugi temat ktoś doswiadczony powie mi coś o odchwaszczaniu ?
Pendimetilina czyli Stomp podobno pali
Bandur jak dzwoniłem do przedstawiciela Bayer'a też powoduje fito nawet w zwykłym słoneczniku
Znalazłem takie rozwiązania np https://doradca-rolniczy.pl/slonecznik-coraz-bardziej-popularna-uprawa/ 
Ma ktoś z Was coś sprawdzonego ?

Opublikowano

Ja jak siałem w pierwszym roku to około 350 g na 5 arów i było na prawdę gęsto. Spokojnie starczyłoby te 300 g. Na dobrej ziemi zasialem i był na prawdę ładny jednak zbytu praktycznie zero. Na następny rok więc poszedł na najsłabszej ziemi i już taki ładny nie był. 

Opublikowano

ale to chodzi zeby zasiac a nie uprawiac czy zebrac ....

az popytam w okolicznych kwiaciarniach czy jest jakies  zainteresowanie. w sumie to gielada kwiatowa jest z 20 km, mozna przyczepe zaladowac i jechac 🤣

w tamtym roku raz widzialem na ulicy kobiete ze slonecznikiem.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

az popytam w okolicznych kwiaciarniach czy jest jakies  zainteresowanie.

u nas nie ma...  wzięła na próbe  i guzik... może jak by jeszcze pachniały ładnie...

Opublikowano

Odchwaszczałem mechanicznie w pierwszym roku, w drugim już nie bo jest tak silną rośliną, że poradzi sobie z chwastami a jak je przerośnie to i je szlag trafi. Jeśli chodzi o zbyt, to dwa lata temu sprzedałem więcej, w ubiegłym roku jeden strzał gdzie jedno stowarzyszenie wzięło ode mnie na jakąś gminną imprezę 500 sztuk. Reszta poszła pod rokosan.

Opublikowano
4 minuty temu, AroniowyLiść napisał:

Odchwaszczałem mechanicznie w pierwszym roku, w drugim już nie bo jest tak silną rośliną, że poradzi sobie z chwastami

yyyy, jak...? dwuletni słonecznik????🤔

Opublikowano

Jak to jest z tym wpisaniem słonecznika na kwiat w dopłatach? Co trzeba zaznaczyć? Samą opcję słonecznik i czy dobrze słyszałem że bez UPP ?

Wypowie się ktoś mądry ? 

Opublikowano

W komentarzach na FB napisali że słonecznik bez UPP, dlatego pytam bo jeszcze dopłat nie składałem. Może ktoś jeszcze się wypowie 😉

Wczoraj zasialem te swoje 40 arów, siewnikiem punktowym poszło trochę ponad 1 kg, a zakupiłem nasion 3 kg 😁 Stwierdziłem że może być ciut za mało i jeszcze pomiędzy rzędami wsialem ręcznym siewnikiem kolejny 1 kg 😄 zobaczymy co z tego będzie. Powiem wam że ręcznym siewnikiem też elegancko idzie robota dwie rodziny i zasiane, ale pot z tyłka się łał 😉Poszedł też oprysk Bandur 1L na ten areał, deko za mało bo dawka jest 3L/ha.

Opublikowano

a tera łapie...

no powiem ze mi chemia nie zadziałała nic... nająłem Panie które mi to oplewiły pieknie... póżniej to już sobie sam poradził... więcej po kartoflach nie posadzę.,. wydaje mi się ze to przez to...

Opublikowano

po kartoflach to sie pszenice sieje...

ja zasialem na probe 3 rzadki. objade maszynka i bedzie. przed wschodami to i randapem mozna prysnac a przy szerokiej rozstawie i malym areale to i pozniej w srodku przeleciec.

Opublikowano
20 godzin temu, Kucyk1983 napisał:

Jak to jest z tym wpisaniem słonecznika na kwiat w dopłatach? Co trzeba zaznaczyć? Samą opcję słonecznik i czy dobrze słyszałem że bez UPP ?

Wypowie się ktoś mądry ? 

Jeśli uprawa na kwiat cięty to nie ma dopłat

20 minut temu, Pafnucy12 napisał:

a tera łapie...

no powiem ze mi chemia nie zadziałała nic... nająłem Panie które mi to oplewiły pieknie... póżniej to już sobie sam poradził... więcej po kartoflach nie posadzę.,. wydaje mi się ze to przez to...

Nie no jak ja mam to pielic?

Opublikowano

no musiałem nająć... zarósł by chwastem... później było czysto.

Opublikowano
15 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no musiałem nająć... zarósł by chwastem... później było czysto.

Ile ludzi na jaki areał? Jeszcze będę musiała sama tam działać. Nie można broniami albo opielaczem?

Opublikowano

Ja opielaczem w pierwszym roku robiłem, rozstaw rzędów 40 cm i ręcznie latałem po 20 arach dwa razy. Obornika spód nie proponuję bo wyrosną giganty :)

W ubiegłym roku siałem na działce po wykarczowanym lesie samosiejce, chwasty go goniły ale nie dały rady.

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Ile ludzi na jaki areał? Jeszcze będę musiała sama tam działać. Nie można broniami albo opielaczem?

można, tylko że ja trochę siew spierdzieliłem...

ale w tym roku juz zrobię to tak jak trzeba...