Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Wyglada na to że duże zainteresowanie, na fb i innych portalach rolniczych widać po wpisach. Do tego oprócz młodego rolnika nie ma innych programów tego typu.

To że ludzie pytają to jedno a ilu złoży papiery to drugie a trzecie to to ilu dostanie 

U mnie na wsi praktycznie każdy miał składać na rmg to 60tys jak okazało się że to nie niskotowarowka to już większość dała sobie spokój reszta w miarę uświadamiania co trzeba robić a w sumie na większą okolice wzięły 4 osoby

Myślę że jak zawsze większość usłyszała że dają to się napalili a co do czego to 20% poważnie do tego podejdzie tym bardziej że wniosek drogi to też zniechęci

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nie ktoś tylko wszyscy, i dalej robią się te same szanse na wejście w program . 

@Celownik07 co do luzowania to nie był bym taki pewien, skorzystałem z pierwszego naboru RMG i pamietam że wymagania były mniejsze niż w kolejnych np. Przy inwestycjach budowlanych.

robiłeś coś z inwestycji budowlanych w rmg?

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
16 godzin temu, damianos95 napisał:

To że ludzie pytają to jedno a ilu złoży papiery to drugie a trzecie to to ilu dostanie 

U mnie na wsi praktycznie każdy miał składać na rmg to 60tys jak okazało się że to nie niskotowarowka to już większość dała sobie spokój reszta w miarę uświadamiania co trzeba robić a w sumie na większą okolice wzięły 4 osoby

Myślę że jak zawsze większość usłyszała że dają to się napalili a co do czego to 20% poważnie do tego podejdzie tym bardziej że wniosek drogi to też zniechęci

U mnie kto mógł to wziąl.

Opublikowano

no właśnie mi jakby teraz udało się dostać to wymieniłbym resztę azbezstu na budynkach? Dużo z tym papierologii było czy to te same papiery co teraz moźna było wymieniać eternit z tym dofinansowaniem?

Opublikowano
Dnia 31.03.2023 o 20:10, masa24 napisał:

Papfu to fachowcy . Oglądałeś filmik jak nazywa większość naciąganych osób które wzięły 60 pseudorolnikami?? Kasiorkę dovrze było brać 😁

to prawdziwi fachowcy-znaja swoj fach bo jest dokladnie tak jak pisza ...ja naciagalem w dol a inni w gore.

kazdy kto zna realia chyba nie ma co do tego watpliwosci

Dnia 31.03.2023 o 21:27, masa24 napisał:

nie znam oponii o firmie poza tymi filmikami z neta.  Nie wypowiadam sie o konkurencji ale jak widze goscia, ktory sam pewnie narobil wnioskow dla naciaganych rolnikow , zarobil a teraz nazywa ich pseudorolnikami to cos tu chyba jest nie tak......  Wielce uczciwy, wnosil o zmiany zeby nie bylo pseudorolnikow:P dobre sobie,  jak tak chcial dbac o interes rolnictwa to mogl naciaganych wnioskow nie robic..  nie ma jak to pluc na klienta  

fachowo to sie nazywa hipokryzja a w zargonie wspoludzial  w przestepstwie.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

to prawdziwi fachowcy-znaja swoj fach bo jest dokladnie tak jak pisza ...ja naciagalem w dol a inni w gore.

kazdy kto zna realia chyba nie ma co do tego watpliwosci

fachowo to sie nazywa hipokryzja a w zargonie wspoludzial  w przestepstwie.😂

zakładanie grup chyba też niepoważne, chyba że się mylę, przecież tam trzeba zarząd i dbanie o papiery, kto to  będzie robił, albo kto z tym zostanie

Opublikowano

Czy jak korzystałem z młodego rolnika w 2020r to mogę teraz z restrukturyzacji małych gospodarstw? Podobno się nie wyklucza.  Jak rozumieć wzrost wartości sprzedaży o 30%, czyli jak np. mam roczny dochód 100tys to przez 5 lat mam mieć minimum 130 tys?

Opublikowano
Dnia 1.04.2023 o 17:15, galan99 napisał:

Wiecie o tym że do nowego programu , trzeba pierw wyłożyć 40 tyś + opłata napisania biznes planu . Ceny różne od 5 tyś do 8 tyś plus minus 5 tyś nie przewidziane wydatki koszt własnego 50 tyś . Potem wrócą te 20 tyś jak się zrealizuje program .  Mowa o 100 tyś . 

Sprzedasz na 40 tyś z gospodarstwa  udokumentowane , żeby miało pokrycie z danych upraw jakie będą w gospodarstwie .

Jak 40 tys. ? przecież miało być 15 % wkład własny .

Opublikowano
15 godzin temu, piotrek7862 napisał:

witam mam pytanie czy mogę startować n nowym programie rozwój małych gospodarstw jeśli w 2020 roku skorzystałem z restrukturyzacji małych gospodarstw pozdrawiam

Umiesz czytać? To przeczytaj posty wcześniejsze i nie zadawać co chwilę tych samych pytań🤦‍♂️

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czy w Rozwoju Małych Gospodarstw można kupić ciągnik? Czy te 4 kryteria trzeba spełniać wszystkie czy wystarczy np. położenie na ONW bo ja tylko do tego mogę się podpiąć? Jaka punktacja za to kryterium ?

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galan99 napisał:

proszę po słuchać i będzie wiadomo .

https://www.papfu.pl/rozwoj-malych-gospodarstw/

A ty do programu chcesz przystąpić na podstawie filmiku doradców o wątpliwej opinii czy na podstawie rozporządzenia 

13 minut temu, rbit napisał:

Czy w Rozwoju Małych Gospodarstw można kupić ciągnik? Czy te 4 kryteria trzeba spełniać wszystkie czy wystarczy np. położenie na ONW bo ja tylko do tego mogę się podpiąć? Jaka punktacja za to kryterium ?

Jeszcze zależy jakie onw i czy pow 350mnpm

Edytowane przez bortys2001
Opublikowano

A ty do programu chcesz przystąpić na podstawie filmiku doradców o wątpliwej opinii czy na podstawie rozporządzenia 

Gdzie masz dokładne rozporządzenie ?. Są zarysy wytycznych .

Jak nazywasz ludzi co prowadzą wątpliwymi .

Opublikowano

Czyli trzeba mieć krótki łańcuch dostaw (co to jest?) lub być w ekologii by skorzystać w ogóle z tego programu? ONW górskie mam i powyżej 350mnpm.

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

Gdzie masz dokładne rozporządzenie ?. Są zarysy wytycznych .

Jak nazywasz ludzi co prowadzą wątpliwymi .

Sam sobie odpowiadasz, skoro jeszcze nie na wytycznych to filmik na podstawie czego? Zwykle łapanie naiwnych, i co każą ci utworzyć grupę producencką? Lecz już pisząc konkretnie nie na durnym filmiku lecz w projekcie póki co jest wyraźnie opisana jakie i kiedy są twoje koszty

2 minuty temu, rbit napisał:

Czyli trzeba mieć krótki łańcuch dostaw (co to jest?) lub być w ekologii by skorzystać w ogóle z tego programu? ONW górskie mam i powyżej 350mnpm.

Nie trzeba. Jeżeli masz onw górskie i dojdą ci szkolenia to masz 4 punkty które powinny starczyć 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

1.Jeśli chodzi później o zobowiązania a szczególnie min. 42000 zł przychodu to mogą być faktury za mleko tak jak do tej pory mam i sprzedaż cieląt/krów bezfakturowo ?

2. Czy ten przychód to musi być coś nowego co do tej pory nie miałem? 

3. Jakie są zobowiązania za przyznane punkty (ONW + szkolenia)?

4. Gdzie te szkolenia można odbyć na jaki temat i w jakiej ilości?

Edytowane przez rbit