Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, renpio napisał:

Witam

Panowie jak myślicie jest sens starać się o tą premię w tym roku czy poczekać na przyszły? Bo z tego co słyszałem to mają być większe pieniążki 

czekać, bo za obecne pieniądze to ... zaraz na pług tylko wystarczy.

Opublikowano
Dnia 10.10.2022 o 21:06, Ksysu napisał:

Dzisiaj przyszły poprawki do rmg składane w lipcu, więc zabawa się zaczyna 😄

Skąd jesteś? Mój wniosek z podlaskiego nie jest nawet wprowadzony do systemu… nie spieszy im się

Opublikowano
Dnia 12.10.2022 o 09:31, agak507 napisał:

Skąd jesteś? Mój wniosek z podlaskiego nie jest nawet wprowadzony do systemu… nie spieszy im się

Powiat pleszewski

Opublikowano
Dnia 10.10.2022 o 09:16, many13 napisał:

Najpóżniej 3 miesięcy przed upływem 5 latek.

A nie najwcześniej? Jeżeli mnie 5 lat upływa 29-03-2023 to sprawozdanie mam złożyć w terminie od 29-12-2022 do 28-03 2023 czy wcześniej? many13 pisałeś że kasę dostałeś 14 marca, a sprawozdanie będziesz składał 13 grudnia to jest 91 dzień przed upływem 5 lat. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rtt77 napisał:

A nie najwcześniej? Jeżeli mnie 5 lat upływa 29-03-2023 to sprawozdanie mam złożyć w terminie od 29-12-2022 do 28-03 2023 czy wcześniej? many13 pisałeś że kasę dostałeś 14 marca, a sprawozdanie będziesz składał 13 grudnia to jest 91 dzień przed upływem 5 lat. 

Musisz złożyć przed 29-12-2022. Około miesiąc wcześniej dostaniesz pismo z przypomnieniem 

Opublikowano
4 godziny temu, sobczakkatarzyna napisał:

Musisz złożyć przed 29-12-2022. Około miesiąc wcześniej dostaniesz pismo z przypomnieniem 

Naprawdę? Byłem w dwóch ODR-ach to mówią że to jest te 90 dni przed upływem 5 lat i można złożyć w styczniu, lutym lub marcu. Ja już zgłupiałem. No to można sobie było złożyć sprawozdanie nawet rok wcześniej? To jak rozumować ten zapis w rozporządzeniu  ''W terminie 90 dni przed dniem, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, beneficjent przedkłada dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji''.

Opublikowano
1 godzinę temu, rtt77 napisał:

Naprawdę? Byłem w dwóch ODR-ach to mówią że to jest te 90 dni przed upływem 5 lat i można złożyć w styczniu, lutym lub marcu. Ja już zgłupiałem. No to można sobie było złożyć sprawozdanie nawet rok wcześniej? To jak rozumować ten zapis w rozporządzeniu  ''W terminie 90 dni przed dniem, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, beneficjent przedkłada dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji''.

Dokument, który trzeba złożyć nazywa się "Informacja o realizacji warunków w PIĄTYM roku od dnia wypłaty I raty", więc raczej nie można było sobie złożyć rok czy dwa lata temu ;) 

Natomiast co do zapisu w rozporządzeni sprawa wydaje mi się jasna. Termin złożenia, to 90 dni przed upływem pięciu lat. Czyli ostateczny termin, to będzie dzień, który wypada 90 dni przed dniem upływu pięciu lat od wypłaty pierwszej raty. Natomiast jak to z terminami bywa, nie trzeba składać w dniu terminu, można wcześniej.

A ODR-y, to nie wiem skąd się urwały. Albo są niedoinformowani, albo się nie dogadaliście 

• Like 1
Opublikowano

No nie wiem. Tu wyjaśnienie tego terminu w przypadku młodych rolników z 2016 roku.

Tekst rozporządzenia   -  ''W terminie 90 dni przed dniem upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy beneficjent przedkłada kierownikowi biura powiatowego Agencji informację o realizacji warunków, o których mowa w § 22 pkt 1–3, pkt 4 lit.''

A tu wyjaśnienie    https://www.agrofakt.pl/rozliczenie-premii-dla-mlodych/  

Ankietę monitorującą należy dostarczyć do oddziału regionalnego ARiMR, nie wcześniej niż po upływie 4 lat i 10 miesięcy, licząc od dnia wypłaty pomocy, jednak nie później niż do dnia upływu 5 lat od wypłaty pomocy.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, rtt77 napisał:

No nie wiem. Tu wyjaśnienie tego terminu w przypadku młodych rolników z 2016 roku.

Tekst rozporządzenia   -  ''W terminie 90 dni przed dniem upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy beneficjent przedkłada kierownikowi biura powiatowego Agencji informację o realizacji warunków, o których mowa w § 22 pkt 1–3, pkt 4 lit.''

A tu wyjaśnienie    https://www.agrofakt.pl/rozliczenie-premii-dla-mlodych/

Ankietę monitorującą należy dostarczyć do oddziału regionalnego ARiMR, nie wcześniej niż po upływie 4 lat i 10 miesięcy, licząc od dnia wypłaty pomocy, jednak nie później niż do dnia upływu 5 lat od wypłaty pomocy.

To to wyjaśnienie jakieś sprzeczne z rozporządzeniem jest. Bo nawet jeśliby tak na to patrzeć, to dlaczego akurat 4 lata i 10 miesięcy (czyli 2 miesiące przed końcem), skoro 90 dni, to 3 miesiące? Ja bym się jednak trzymała oficjalnych wytycznych ARiMR, a nie artykułów z innych stron, a Agencja wysyła pisma przypominające, w których wyszczególniony jest termin liczony w taki sposób, w jaki pisałam wyżej 

Aha, no i weź jeszcze pod uwagę, że przytoczony przez Ciebie artykuł jest z roku 2016, mało aktualne informacje 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano (edytowane)

Ja mam już dosyć tego programu i gdyby nie to, że tyle w to sił "zainwestowałem" to bym rzucił to w pizdzieć.  Program jest na ojca, który ma zaledwie 4,86ha. Kupujemy hektar ziemi + chciałem dobrać za to głębosza strumyk 3łapy - wszystko ładnie opisane, oferta od dealera... ALE OCZYWIŚCIE ktoś mądry przewidział maszynę o szerokości 2m do takiego gospodarstwa - Jak przebić ten mur? Powiedziałem wprost tej kierowniczce co o tym sądzę i wszystkie oczy jak pięć złoty zrobiły. Według tego planu mam kupić sprzęt który będzie stał pod płotem, bo przecież są wytyczne - szkoda, że nikt tego nie weryfikuje na żywo czyli jaki jest sprzęt do tej pory zakupiony i jak to wygląda w praktyce. Stanęło na tym, że za resztę tej kwoty z zakupu ziemi przeznaczę na sprzęt aby tylko spełnić wymóg 48tyś - niech stoi pod płotem, albo będę pożyczał bo kompletnie mi się nie przyda.

Wypisałem im całą specyfikację głębosza i uzasadniłem swój wybór, ale ona mi tłumaczy, że ja mam trzy agregaty w gospodarstwie i po co mi 4? Jak się zapytałem czy wie jaka jest różnica w agregacie talerzowym a głęboszu to wielce zmieszana :/ Fakt, że uprawiamy "trochę" więcej ziemi, ale przecież to nie nasza wina, że przez taki czas rozwinęliśmy gospodarstwo na własną rękę i mamy taki sprzęt - 

Edytowane przez Zetix