Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mało realne a w Polsce możliwe. Jak nie będzie pieniędzy z KPO to nie będzie tego typu programów. 

Ma być 100 tys ale prędzej w 2024 niż 2023. Poczekajmy na kalendarium naborów programów jakie ARiMR publikuje.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
Dnia 26.08.2022 o 19:13, Pafnucy napisał:

phiii 2 ary słonecznika w te czy we wte....

chętnie bym drugi raz skorzystał z tak prostej kasy.

Tylko że teraz trzeba wykazać wzrost sprzedaży to jak byś podał słonecznik np 0, 20 ha to 5000 euro na fakturze musisz mieć .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

0, 20 ha to 5000 euro na fakturze musisz mieć .

znaczy, ze mam mieć faktury na tyle, czy jak bym zwiekszył?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.08.2022 o 21:09, Mariusz2903 napisał:

Tylko że teraz trzeba wykazać wzrost sprzedaży to jak byś podał słonecznik np 0, 20 ha to 5000 euro na fakturze musisz mieć .

Od kiedy takie zasady, że trzeba wykazać faktyczną sprzedaż? Dotyczą któregoś konkretnego naboru?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano

Dochody trzeba wykazać od przyszłego roku. Tylko nie wiem czy tyczy się to wszystkich czy tylko naboru 2022r

Czego spodziewać się na kontroli? 

Co jeśli nie będzie zgadzała się liczba zwierząt (np drobiu) względem podanej we wniosku? Pod uwagę będzie brana liczba podana we wniosku czy ta na dzień dzisiejszy? - mam zmianę profilu gospodarstwa 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, FarMaster napisał:

Dochody trzeba wykazać od przyszłego roku. Tylko nie wiem czy tyczy się to wszystkich czy tylko naboru 2022r

Co jeśli nie będzie zgadzała się liczba zwierząt (np drobiu) względem podanej we wniosku? Pod uwagę będzie brana liczba podana we wniosku czy ta na dzień dzisiejszy? - mam zmianę profilu gospodarstwa 

Pokaż zapis w rozporządzeniu? Jeśli nie było mowy o tym wcześniej a nie było, to nikt teraz nie ma prawa wymagać nowych zasad . Jestem z pierwszego naboru i obowiązująnie zasady które były w tamtym czasie zapisane.

A jak piszesz o przyszłym roku to możliwe że będzie taki wymóg obowiązywał przy nowym naborze RMG🤔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Nie interesowałem się tym, bo nie muszę siać żadnych słoneczników itp. 

Składałem w naborze 2022 i prowadzący wniosek mówił o tym że trzeba te dochody bedzie wykazać, od przyszłego roku. Koledze robił wniosek ktoś inny i to samo. Tyle że on akurak będzie siał słonecznik na kwiatki

Opublikowano

Źle chyba Panowie zrozumieli doradcę.

Gdzie tu w tych warunkach jest napisane że trzeba wykazac te dochody?:

https://www.gov.pl/web/arimr/poddzialanie-63-restrukturyzacja-malych-gospodarstw---nabor-31-marca-do-29-maja-2021-r

Przecież nagle warunki się zmienić nie mogą po zakończeniu przyjmowania wniosków. Temat raczej dotyczy przyszłych naborów 2023-2027 ale to też nie jest pewne bo nowe WPR jeszcze jest nie zatwierdzone.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, FarMaster napisał:

Nie interesowałem się tym, bo nie muszę siać żadnych słoneczników itp. 

Składałem w naborze 2022 i prowadzący wniosek mówił o tym że trzeba te dochody bedzie wykazać, od przyszłego roku. Koledze robił wniosek ktoś inny i to samo. Tyle że on akurak będzie siał słonecznik na kwiatki

Niech wtedy przyjdzie susza, albo problemy ze sprzedażą z braku kupujących i będzie wesoło🙆‍♂️ ale i na takie coś też sposób pewnie znajdzie się  aby w papierach sie zgadzało 🤔

Opublikowano

Ale nikt o żadnych dochodach nie mówił, ma zostać zwiększona wartość ekonomiczna gospodarstwa wg przelicznika. To jak mam 5 krów to też mam pokazać fakturę na x euro rocznie? tak samo ze słonecznika czy pszenicy.... Kto zagwarantuje corocznie taki przychód? a warunki pogodowe? czasem się dokłada tylko. Wątpię, żeby wymagali takich faktur...

Opublikowano
20 godzin temu, FarMaster napisał:

Ja mam większą ilość niż deklarowałem. Więc nie powinno być problemu. 

Opublikowano

Mój doradca w Odr powiedział że wreszcie wzięli się za te,, fikcyjne uprawy''  I odradzał uprawę słonecznika, bo od przyszłego roku trzeba będzie wykazać z niej dochód. Niezagłębiałem się w ten temat,bo mnie to nie dotyczy. Ale chyba coś musi być na rzeczy. Bo już kilku to słyszało  i to nie od jednego doradcy. 

8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Niech wtedy przyjdzie susza, albo problemy ze sprzedażą z braku kupujących i będzie wesoło🙆‍♂️ ale i na takie coś też sposób pewnie znajdzie się  aby w papierach sie zgadzało 🤔

W przypadku suszy, gradu czy innej klęski żywiołowej to zapewnie problemu by nie było. Jednak ze znalezieniem chętnych to będzie wielki problem. Konkurencja dosyć spora, a kwitnie to w takim nieciekawy okresie 

• Like 1
Opublikowano

Mi doradca mówił ze trzeba prowadzić ewidencje dochodów i wydatków. Począwszy od otrzymania 1 raty. Może to być nawet w zeszycie i to ile wpisze ze „sprzedałam” słonecznika to nawet nie sprawdzą. Oby tylko było wpisane bo przecież faktury czy paragonu nikomu nie wystawie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, agak507 napisał:

Mi doradca mówił ze trzeba prowadzić ewidencje dochodów i wydatków. Począwszy od otrzymania 1 raty. Może to być nawet w zeszycie i to ile wpisze ze „sprzedałam” słonecznika to nawet nie sprawdzą. Oby tylko było wpisane bo przecież faktury czy paragonu nikomu nie wystawie.

Ale nawet jeśli, to przecież absurdem byłoby wymagać taki dochód jaki oni liczą wg wartości ekonomicznej. To są wartości uśrednione, nie da się by rok w rok takie pieniądze zarabiać. Raz jest urodzaj potem nie ma, sami wiecie, że różnie bywa. 
To mając ul z pszczołami muszę z niego sprzedawać rocznie miodu za 83 E, bo inaczej mi zabiorą rotacje,  śmieszne by to było. 

Napisałem meila do arimr, zobaczymy co powiedzą 

Edytowane przez TomZet
Opublikowano

Ale jaki macie problem ? Bo nie rozumiem . Napisałem wyraźnie , ze wzrost sprzedaży będzie wymogiem w ramach nowej edycji programu w nowym prow . W naborze który bedsie za rok lub dwa 

ewidencja przychodów i wydatków jest obowiązkowa obecnie , ale nie ma wymogu wykazywania w niej wzrostu sprzedaży 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Ale jaki macie problem ? Bo nie rozumiem . Napisałem wyraźnie , ze wzrost sprzedaży będzie wymogiem w ramach nowej edycji programu w nowym prow . W naborze który bedsie za rok lub dwa 

ewidencja przychodów i wydatków jest obowiązkowa obecnie , ale nie ma wymogu wykazywania w niej wzrostu sprzedaży 

Tak z ciekawości wiadomo coś więcej już kto się będzieogl ubiegać o pomoc czy np ktoś kto skorzystał teraz czy będzie mógł 2 raz albo czy ktoś kto wziol młodego będzie mógł ? 

No i jak wykazać wzrost sprzedaży? Tyle że napiszesz sobie w zeszycie ? 

Opublikowano

Panowie, czy robiliście zmiany w BP jeżeli chodzi o uprawy? Pasowałoby mi zasiać zamiast owsa pszenicę. Mój rok docelowy to 2023.
Zauważyłem tylko, że wzrasta mi wielkość ekonomiczna gospodarstwa, ale czy powinna skoro jest to na działce o dzierżawie krótkoterminowej (umowa ustna)? 

Opublikowano
10 godzin temu, damianos95 napisał:

Tak z ciekawości wiadomo coś więcej już kto się będzieogl ubiegać o pomoc czy np ktoś kto skorzystał teraz czy będzie mógł 2 raz albo czy ktoś kto wziol młodego będzie mógł ? 

No i jak wykazać wzrost sprzedaży? Tyle że napiszesz sobie w zeszycie ? 

Konkretów nie ma

Opublikowano
Dnia 1.09.2022 o 22:55, Music napisał:

Panowie, czy robiliście zmiany w BP jeżeli chodzi o uprawy? Pasowałoby mi zasiać zamiast owsa pszenicę. Mój rok docelowy to 2023.
Zauważyłem tylko, że wzrasta mi wielkość ekonomiczna gospodarstwa, ale czy powinna skoro jest to na działce o dzierżawie krótkoterminowej (umowa ustna)? 

W takiej sytuacji nie musisz robić zmiany. Profil produkcji zostaje taki sam (bo to zboże, i to zboże), a wielkość ekonomiczna nie spada, więc jest ok. Uprawy na dzierżawach są wliczane do dochodowości, o ile nie stanowią więcej, niż połowę wszystkich gruntów (w dwóch pierwszych naborach więcej niż 30%), no i o ile były wzięte pod uwagę w biznesplanie w roku wyjściowym 

Opublikowano

witam wszystkich,

moj rok docelowy to 2023. Chciałem zrobić sobie taką symulacje ile czego musze w przyszłym roku zasiać żeby osiągnąć zadeklarowane SO.

Jak praktycznie to zrobić?  Czy np. wypełnić i obrysować działki w eWniosku, wyeksportować to i zaimportować działki do BP, czy na piechotę w BP wpisywać?