Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Przychod to so liczone z upraw , dochód to hektary przeliczeniowe i dochód z działów specjalnych . Tyle na ten temat. Nie trzeba obdzwaniac pół polski tylko przeczytać rozporządzenie jak zabierasz się do samodzielnego zrobienia wniosku lub poczytać ten temat 

Kurs 4,0285

Kurs 4,0285 jak teraz euro 4,65 🤣 paranoja.

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Nie musisz dziękować bylebyś znowu mnie nie zj***l za pomoc 

To nie jest żadne kombinowanie, uprawa jak kazda .

Nie no pewka, żadne kombinowanie 😅 99% osób nigdy nie majacych nic do czynienia ze słonecznikiem nagle decyduje się na tę uprawę. Jasna sprawa, że nie ma tu mowy o naciąganiu rzeczywistości pod spełnienie warunków.

Opublikowano

Słonecznik nie jest dla kombinatorów, słonecznik jest zgodny z rozporządzeniem i tyle w temacie. Lepiej zasiać 0,50 ha słonecznika niż np 0,5 ha aksamitki.

Ustawodawca sam dopuścił do uprawy słonecznik. A w polski prawie co nie jest zakazane jest dozwolone. Kontrole były , są i będą. Nie wiem poco takie rzeczy pisać, chyba że tylko z nudów.

Opublikowano (edytowane)

No to słowem podsumowania - za***iście rozsądne podejście ze strony ARIMR, świetnie trafiony projekt dotyczący restrukturyzacji gospodarstw, gdzie większość beneficjentów kombinuje jak tylko dostać kasę, a w praktyce nijak ma się to do podniesienia wartości gospodarstw czy jakichkolwiek działań mających rozwijać gospodarstwa. 

26 minut temu, robert55555 napisał:

Słonecznik nie jest dla kombinatorów, słonecznik jest zgodny z rozporządzeniem i tyle w temacie. Lepiej zasiać 0,50 ha słonecznika niż np 0,5 ha aksamitki.

Ustawodawca sam dopuścił do uprawy słonecznik. A w polski prawie co nie jest zakazane jest dozwolone. Kontrole były , są i będą. Nie wiem poco takie rzeczy pisać, chyba że tylko z nudów.

No faktycznie - przestraszę potencjalnych klientów, którzy mogliby skorzystać z usługi stworzenia biznesplanu, sorry 😅swoją drogą dlaczego aksamitka ma być dyskryminowana w stosunku do słonecznika? I jedno, i drugie w praktyce ma śmieszny odbiór z punktu widzenia rozwoju gospodarstwa.

Dobra już, abstrahując - czy faktycznie ziemniaki jadalne tak bardzo podbijają SO? zamieniłem 0,7ha traw na zielonkę na ziemniaki i podskoczyło mi o szybko licząc, 2k euro?

Edytowane przez db09
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, masa24 napisał:

Proponuje gościa nie brać poważnie 

ohh pan ekspert się oburza, bo ktoś zadaje niewygodne pytania i podważa kompetencje pozostałej świty doświadczonych forumowych wyjadaczy (/krętaczy)? ;) ale wiadomo, tacy szeryfowie nawet na forum rolniczym też są potrzebni 😂

Edytowane przez db09
Opublikowano

tylko ty zadnych niewygodnych pytan nie zadajesz, poprostu nie rozumiesz co sie do ciebie mowi i wiesz wszystko najlepiej. Sluchaj dotacja jest dobrowolna, nie pasuje ci warunki lub ich nie spelniasz to nie sadz ziemniakow bo w ten sposob tez naginasz sprawe tak samo jak ze slonecznikiem.  Nikt nikogo do brania nie  zmusza, nie podobaja ci sie zasady to w tym nie uczestnicz.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, masa24 napisał:

tylko ty zadnych niewygodnych pytan nie zadajesz, poprostu nie rozumiesz co sie do ciebie mowi i wiesz wszystko najlepiej. Sluchaj dotacja jest dobrowolna, nie pasuje ci warunki lub ich nie spelniasz to nie sadz ziemniakow bo w ten sposob tez naginasz sprawe tak samo jak ze slonecznikiem.  Nikt nikogo do brania nie  zmusza, nie podobaja ci sie zasady to w tym nie uczestnicz.

rozumiem jeżeli odpowiadający w sposób logiczny potrafi uzasadnić to co chcę przekazać. Forum, być może Cię zdziwię, jest m.in. od zadawania pytań wychodzących od laików w danej kwestii. Jeżeli panie wszechwiedzący masz problem z odpisaniem w normalny sposób to zwyczajnie pomiń. A co do ziemniaków to tak niekoniecznie naginam - już jakiś czas temu o tym myślałem, a przede wszystkim zbiory w przyszłości będą jakąś wartością dodaną, a nie jak to w przypadku kwiatów ze słonecznika - potem co drugi kiszący się ze słonecznikiem będzie myślał co z tym zrobić i gdzie to sprzedać, bo eksperci z forum doradzili ;)

ale dobra, kończę tę nierówną walkę - ktoś musi jako pierwszy nawiązując do słynnego powiedzenia ;)

Edytowane przez db09
  • Haha 1
Opublikowano
59 minut temu, db09 napisał:

No to słowem podsumowania - za***iście rozsądne podejście ze strony ARIMR, świetnie trafiony projekt dotyczący restrukturyzacji gospodarstw, gdzie większość beneficjentów kombinuje jak tylko dostać kasę, a w praktyce nijak ma się to do podniesienia wartości gospodarstw czy jakichkolwiek działań mających rozwijać gospodarstwa. 

No faktycznie - przestraszę potencjalnych klientów, którzy mogliby skorzystać z usługi stworzenia biznesplanu, sorry 😅swoją drogą dlaczego aksamitka ma być dyskryminowana w stosunku do słonecznika? I jedno, i drugie w praktyce ma śmieszny odbiór z punktu widzenia rozwoju gospodarstwa.

Dobra już, abstrahując - czy faktycznie ziemniaki jadalne tak bardzo podbijają SO? zamieniłem 0,7ha traw na zielonkę na ziemniaki i podskoczyło mi o szybko licząc, 2k euro?

Średnio ziemniak jadalny ma 3,5 tys SO znaczy się wartości ekonomicznej. Marchew jadalna w uprawie z rolnymi  ma prawie 5 tys SO/ha. Jak robisz rządki na ziemniaki to lepiej  śmignąć w nie marchew - mniej zajęcia i tylko dwa opryski. Nie cwaniakuj bo masz tu orłów w temacie tylko zadawaj konkretne pytanka?

Opublikowano
1 minutę temu, many13 napisał:

Średnio ziemniak jadalny ma 3,5 tys SO znaczy się wartości ekonomicznej. Marchew jadalna w uprawie z rolnymi  ma prawie 5 tys SO/ha. Jak robisz rządki na ziemniaki to lepiej  śmignąć w nie marchew - mniej zajęcia i tylko dwa opryski. Nie cwaniakuj bo masz tu orłów w temacie tylko zadawaj konkretne pytanka?

orłów jak na infolinii ARIMR pewnie 👌nie no, nie neguje wiedzy co niektórych, zapewne siedzą w tym kilka lat więc to samo z siebie wiele tłumaczy. Dodałem od siebie tylko i wyłącznie własne spostrzeżenia, ale jak widzę pojawia się tu ból pewnej części ciała, bo ktoś śmiał skrytykować jakże zabawną uprawę słonecznika ;)

Opublikowano

Powiem tak . Zabawna nie zabawna efekt daje . Teraz każdy mądry bo większość zna sposób na słonecznik . Ale zmienia sir w prow i zawsze tak jest ze są jakies haczyki które dają pkt . Zobaczymy ilu doradców błyśnie takimi sposobami w nowym prow bo tu na forum zawsze czymś ciekawym się dzielimy 

Opublikowano
3 minuty temu, many13 napisał:

Też mnie śmieszy ten słonecznik od kilku latek dlatego w tym programie sadzę 0,5 ha marchwi i sieje ponad ha koniczyny.

no i o to mi chodziło - no offence i bez spiny ;) wolność słowa chyba jeszcze jako tako funkcjonuje w obecnych czasach :) a co do moich ziemniaków - kilka lat temu właśnie na tej działce były i miały się dobrze stąd też uważam, że to rozsądny pomysł, a dwa, że jednak jest to jakaś sensowna uprawa zważywszy na aktualne ceny. Nie wygeneruje tony kwiatów ze słonecznika z którymi będę się potem bujał.

Opublikowano
1 godzinę temu, db09 napisał:

30 arów słonecznika mam posiać ewentualnie 1.5 ha ziemniaków. Wybieram słoneczniki. Ha pietruszki to 2.5 ha dyni 

Wolę zmarnować 30 arów pola niż dwa hektary 

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

30 arów słonecznika mam posiać ewentualnie 1.5 ha ziemniaków. Wybieram słoneczniki. Ha pietruszki to 2.5 ha dyni 

Wolę zmarnować 30 arów pola niż dwa hektary 

Dobrze myślisz. 

Opublikowano

@robert55555 tylko w ekologii nie można słonecznika i muszę wyłączyć akurat kawałek pola na ten slonecznik to mi trochę nie pasuje... Lubin sieje 1 ha ale to mi się pokrywa że strączkowymi w ekologii to też miałam 1 punkt w tym wniosku. Nie wiem po co sobie komplikować życie.

Opublikowano
3 godziny temu, robert55555 napisał:

Dobrze myślisz. 

czy można w bieżącym roku składać wniosek na rmg a w następnym wniosek na działalność poza rolniczą?

Opublikowano (edytowane)

@nie

W tym roku na rmg tak. Pozarolnicza to ostatni nabór tego programu. Nie będzie już tego programu. Szybka decyzja. Nabór do końca maja.

Na żonę rmg a na męża pozarolnicza, tak można ubiegać o dotacje jak spełnia się wymagania.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Dobra, to jeszcze do znawców tematu - przychodzę z konkretnymi wyliczeniami z prośbą o potwierdzenie lub zaprzeczenie wniosków. 

SO mojego gospdarstwa:

5.08ha - pszenżyto jare

0.7ha - trawy w uprawie polowej na zielonkę

0.33ha - pszenżyto jare

Byczki w wieku 1-2 lat, szt.2

Byczki poniżej 1 roku do dalszej hodowli, szt.3

6134,54 euro -> 24713 pln (po kursie 4,0285)

Gdy zamienię te 0,33ha i przerzucę się z pszenżyta na ziemniaki jadalne (gdzie wcześniej już z powodzeniem były tam zasadzone) to SO wychodzi 7359,49 euro -> 29648pln 

Moje zarobki brutto za 2021 z etatu: 114508,44pln, czyli kolejno 21,6% i  25,9%. Wniosek z tego taki, że zamieniając te 0,33ha z pszenżyta na ziemniaki mógłbym składać wniosek? Musiałbym w dopłatach bezpośrednich zmienić rodzaj uprawy, a w praktyce jak najszybciej zasadzić te ziemniaki? Za 60k planowałbym zakup 2ha ziemii (właściwie za bezcen) i uprawę czegoś sensownego.

Co do wstrzymania się i wnioskowania w przyszłym roku - to raczej odpada bo zarobki z etatu wzrosną w stosunku do 2021 o 1/4, a raczej tego warunku dot. 25% przychodów nie zniosą więc to chyba ostatnia szansa. 

Edytowane przez db09
Opublikowano

@db09

Najlepiej to wrzuć dane w biznesplan i zobaczysz co wyjdzie. Jaki powiat? Czy zwierzęta podlegają na przeklasyfikowanie? Jeśli tak należy to zrobić.