Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

a ze 2kg na 15 arów.

spokojnie wystarczy, ja siałem niecałe 400 g na 0,05 ha i było gęsto, miałem siać na zaorane i potem brony ale znajomy co też siał od starego kultywatora odkręcił zęby zostawiając 4 i robił rowki i fajnie to wyszło. Widziałem też rzutowo i też spoko. Co do sprzedaży to porażka. W kwiaciarni nie chcieli. Wziąłem raz na rynek z malinami to sprzedało się dosłownie kilka kwiatów. Jedyne co to te kwiaty to oko cieszą 

@Pafnucy ja co prawda kupowałem na allegro ale potem dostałem linka do sklepu w którym jest sporo taniej https://semini.pl/produkt/slonecznik-ozdobny/

Opublikowano
7 minut temu, RolnikZwielkopolski123 napisał:

Czy cena maszyny może być wyższa lub niższa niż w biznesplanie?

Przed 2 rata dostosujesz biznesplan do stanu zgodnego z cenami maszyn.

7 minut temu, RolnikZwielkopolski123 napisał:

Czy cena maszyny może być wyższa lub niższa niż w biznesplanie?

Przed 2 rata dostosujesz biznesplan do stanu zgodnego z cenami maszyn.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, pawelol111 napisał:

15 arow

czyli potrzeba Ci z 1 - 1,20 kg  ja na Twoim miejscu kupiłbym mniej tego ozdobnego i dorzucił zwykłego jeśli chcesz coś zaoszczędzić a jeśli nie potrzebna Ci faktura to popatrz na olx bo w sezonie było dużo kwiatów wystawione to pewnie i ktoś na nasiona cos zebrał. 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
21 godzin temu, kazik6 napisał:

jest szansa zeby wyrwac ciągnik 75km na 10 ha wniosek z 2021 przeszedl pozytywniw mialem wpisane zakup ziemi ale bedzie ciezko cos znalezc mam swoje ciagniki 37 km z 80 roku i 105 km z 2006 roku jak opisac zeby przeszedl nowy ??? 

Oczywiście, na kupiłem NH T475S bez problemu. Uzasadnić trzeba rozwojem gospodarstwa, emisją CO, ekologią, bezpieczeństwem  i tym, że mniejsze chodniki  to tylko sadownicze. 

Opublikowano

Panowie takie pytanie mam do zrobienia korekte biznesplanu. Tzn wymiana maszyny, wypada jedna maszyna a w te miejsce wchodzą 3 o tej samej wartości w kosztorysie wiem jak to zrobić ale gdzie i w jakiej formie napisać uzasadnienie?  Pozdrawiam. 

Opublikowano
3 minuty temu, arkady12 napisał:

Panowie takie pytanie mam do zrobienia korekte biznesplanu. Tzn wymiana maszyny, wypada jedna maszyna a w te miejsce wchodzą 3 o tej samej wartości w kosztorysie wiem jak to zrobić ale gdzie i w jakiej formie napisać uzasadnienie?  Pozdrawiam. 

Dane osobowe twoje, do dyrektora właściwego or ARiMR. 

Wpisujesz maszyny jakie zamieniasz i dlaczego. Wszystko robisz na kartce papieru(Word).

Opublikowano
22 godziny temu, jacus napisał:

ja sie zastanawiam dlaczego chcesz kupic takie cos- chyba ze do serwisu korbanka masz blisko 😛, zamiast tego bym kupil jakiegos uzywanego sadownika porzadnej firmy a jako nowy inny sprzet. ogladalem te arbosy na targach rolniczych-zaufania nie wzbudzaja jak kazda chinsczyzna a i cena nie jest jakas rewelacyjna.

O wiele taniej wyjdzie LOVOL a jest to ten sam ciągnik. Sąsiad akurat kupił LOVOL za dotacje.  U mnie do NH serwis był trzy razy a u niego tylko na wymianę oleju i  się ze mnie śmieje. To dobry ciągnik, twardy, żelazny, ale dobry. Oczywiście komfort u mnie inny, ale nie śmieje się z tej marki. Chińczyk już dawno przegonił Europę, technologia to u nich kopia zachodu plus poprawki. Polscy inżynierowie mogą pomarzyć, zresztą juz tysiąc lat pokazujemy na co nam stać. 

Opublikowano
2 minuty temu, robert55555 napisał:

Dane osobowe twoje, do dyrektora właściwego or ARiMR. 

Wpisujesz maszyny jakie zamieniasz i dlaczego. Wszystko robisz na kartce papieru(Word).

Nam wniosek robiła pracownica odr. Ja myślałem to zrobić tak jak ty piszesz czyli kartka papieru co miało być kupione co zostanie kupione kwoty i z jakiego powodu. A ta każe zmienieniac dane w rubrykach z wniosku, czyli go edytować to wydrukować zgrać na płytę i do tego napisać uzasadnienie  wtf ? I dlatego mowie zapytam tu, bo z nią to coś już dłuższy czas jest Podgórke, sama nie umie wytłumaczyć jak to do końca zrobic. 

Opublikowano
Dnia 11.12.2021 o 21:58, jacus napisał:

ja sie zastanawiam dlaczego chcesz kupic takie cos- chyba ze do serwisu korbanka masz blisko 😛, zamiast tego bym kupil jakiegos uzywanego sadownika porzadnej firmy a jako nowy inny sprzet. ogladalem te arbosy na targach rolniczych-zaufania nie wzbudzaja jak kazda chinsczyzna a i cena nie jest jakas rewelacyjna.

Każdy ma inną sytuacje i inne podejmuje decyzję. Mam komplet maszyn na swój niewielki areał. Po co kupować coś na siłę. A ciągnik c360 już jest wysłużony, ciągle coś jest do roboty. Już nawet nie chodzi o koszty, ale czas. Jest wolna sobota, planujesz robotę w polu i... Ciach. Podnośnik siada. :D

Nie wiem jak u Was, ale u mnie na małych gospodarstwach dzieje się źle... Już mało kto sam uprawia pole, wszystko łapią duzi, którzy mają 70 - 100 ha... Bez pracy poza gospodarstwem nie dałoby się wyżyć. Może gdzieś na lepszych glebach...

Opublikowano

a myslisz ze wiekszosc tu ma inaczej.....ja mam prawie 30 i tez musze dorabiac.

wystarczy ci wyplaty na pierwszy przeglad gwarancyjny 😛

ja kupuje kosiarke rotacyjna 1,85 na 1,5 ha lak wlasnych oczywiscie. gdyby to policzyl normalnie to glupota-zanim sie zamortyzuje to ja zdarze umrzec 🤣🤣

Opublikowano

Coraz więcej osób gospodarstwo traktuje jako dodatkowy dochód a utrzymuje sie z pracy poza rolnictwem. Albo masz dużo albo wcale. Zresztą mało kto chce sie bawić w hodowle a dwuetatowcy obsiewają sie kuku i gwizdolą.

• Like 1
Opublikowano

Ja podchodzę do tego w ten sposób, że skoro otrzymuję dotację, to taki ciągnik nie kosztuje mnie 110 tys. zł tylko 110 - 60 = 50 tys. zł.

A mieć za kwotę 50 tys. zł nowy ciągnik, to dla mnie dobry deal. Wszędzie jest chińszczyzna, elektronika. Wyboru niestety nie ma. Szkoda, że nie produkują nowych c360 :D

Widząc galopujące w górę ceny, coraz trudniejsze warunki dla małego rolnictwa, zwiększające się wymagania, normy, kryteria.... Uważam, że trzeba brać co jest, bo lepszego możemy się nie doczekać.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, ŻemPitek napisał:

Chłopaki pisaliście odwołania od decyzji?Wydzierżawione bliskiej osobie , dopłaty, słonecznik. Stwierdzili sztuczne warunki. Co robić? 
Poczekać namastepny nabór? 

Mieliśmy w rodzinie taki przypadek. Nie pisaliśmy odwołania. W kolejnym naborze przyznali na dokładnie to samo. Ale ze rok dłużej była dzierżawa, to stwierdzili chyba, że to już sztuczne warunki nie są.. 

Opublikowano

Wałcz bo szkoda roku.

Jak nie uda złożysz raz jeszcze

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

ja kupuje kosiarke rotacyjna 1,85 na 1,5 ha lak wlasnych oczywiscie. gdyby to policzyl normalnie to glupota-zanim sie zamortyzuje to ja zdarze umrzec 🤣🤣

Jakiej firmy bierzesz? 

Edytowane przez Gość