Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz wiedzę lub sprawdziłeś w kk lub w google. To nie wazne. Zdales pytanie o zbrodnie.  

W doplatach nic mu nie grodzi. Nie dostanie kasy i tyle. Nie ma konsekwencji prawnych. 

W rmg nie zalicza mu do wzrostu w roku wyjściowym i ewentualnie w docelowym będzie jako inne.

Opublikowano

Lepiej chwalcie się czy macie jakies przecieki odnośnie przedłużenia naboru . W tamtym roku chyba izby rolnicze występowały z wnioskiem , w tym roku chyba cisza 

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

przyczepe i opryskiwacz- myslalem tez nad beczkowozem do podlewania.

jak tu sa takie tegie glowy to zapodam kwadrature kola- jak wyglada sprawa z posiadaczem samoistnym gruntu na ktory nie ma ksiegi wieczystej ?? niejeden urzednik i doradca sie nad tym glowil a rada byla tak -nie ujmowac w dokumentach, nie tylko w agencji jest taki problem.

problem jest taki ze to kawal pola -jest to jest gdybym chcial go np.zasiedziec to niejeden zainteresowany by sie znalazl do udzialu czy splaty..

no chyba bez, to możesz mieć problem. chcą papierka na wszystko. ja miałem inny nr działki, po prostu się zmienił i miałem delikatny problem. trzeba było wyjaśniać i papierek ze starostwa że ewidencja zmianie uległa. no bez papierka w Agencji się chyba nie da.

Opublikowano
4 minuty temu, robert55555 napisał:

Masz wiedzę lub sprawdziłeś w kk lub w google. To nie wazne. Zdales pytanie o zbrodnie.  

W doplatach nic mu nie grodzi. Nie dostanie kasy i tyle. Nie ma konsekwencji prawnych. 

W rmg nie zalicza mu do wzrostu w roku wyjściowym i ewentualnie w docelowym będzie jako inne.

no, a świadczenie nienależnie pobrane- zgodnie postępowanie egzekucyjnym w administracji- do ilu lat wstecz jest do zwrotu???

mam specjalizacją z postępowania karnego ( wybrałeś zły dział prawa:) )

Opublikowano

Jak do poniedzialku nie przedluza to robię akcje puste wnioski. 

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

Lepiej chwalcie się czy macie jakies przecieki odnośnie przedłużenia naboru . W tamtym roku chyba izby rolnicze występowały z wnioskiem , w tym roku chyba cisza 

Ponoć przedłużą. Ale pewnie na sam koniec.  

Opublikowano
1 minutę temu, sadsadgreylife napisał:

no, a świadczenie nienależnie pobrane- zgodnie postępowanie egzekucyjnym w administracji- do ilu lat wstecz jest do zwrotu???

Mogę zadać pytania z innych dziedzin. Pytanie po co? W Googlach można sprawdzić. To nie ważne. Wierzę na słowo.

Cały czas odnoszę do postępowania arimr. Nie np kowru. Tego nie wylapales. Wiesz dlaczego stworzono potrzebę zgody? Bo rolnicy składali wnioski o dopłaty na działki kowr i dostawali kasę. Teraz trzeba mieć zgodę, inaczej nie dostaniesz dotacji. Przepływ danych między instytucjami jest marny.

10 minut temu, sadsadgreylife napisał:

Skoro poruszyłeś taki temat. Zadam inne pytanie co dzieje się z dr18 w dopłatach bezpośrednich? Jakie są konsekwencje?

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

Mogę zadać pytania z innych dziedzin. Pytanie po co? W Googlach można sprawdzić. To nie ważne. Wierzę na słowo.

Cały czas odnoszę do postępowania arimr. Nie np kowru. Tego nie wylapales. Wiesz dlaczego stworzono potrzebę zgody? Bo rolnicy składali wnioski o dopłaty na działki kowr i dostawali kasę. Teraz trzeba mieć zgodę, inaczej nie dostaniesz dotacji. Przepływ danych między instytucjami jest marny.

Inaczej. Wiesz po ilu latach przedawnia się świadczenie nienależnie pobrane zgodnie z postępowanie adm ( przypomnę ARiMR działa na podstawie prawa administracyjnego)??? Fajnie, Robert, masz sporą wiedzę praktyczną, to widać. I doceniam to, ale podążaj ze zmianami w prawie. Zbrodnia jest zbrodnią od kodeksu makarewiczowskiego co najmniej, a tytuł prawny do gruntów publicznych w płatnościach bezpośrednich trzeba mieć od 2018. I ARiMR będzie to egzekwować, ze wszelkimi możliwymi konsekwencjami. Toteż, na własną i rolników odpowiedzialność, doradzasz tak, jak doradzasz. 

Opublikowano (edytowane)

Masz rację. Zrozum jedno skoro od osoby która poruszyła temat nie zadano dokumentu w dopłatach bezpośrednich, że dana działaka należy do kowr czy jst to oznacza że albo ARiMR nie ma jej w bazie( dana instytucja nie przekazała danych) lub ktoś inny jest właścicielem. Tyle w temacie.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
25 minut temu, robert55555 napisał:

Masz rację. Zrozum jedno skoro od osoby która poruszyła temat nie zadano dokumentu w dopłatach bezpośrednich, że dana działaka należy do kowr czy jst to oznacza że albo ARiMR nie ma jej w bazie( dana instytucja nie przekazała danych) lub ktoś inny jest właścicielem. Tyle w temacie.

no, zastanawiałeś jak długo nie będzie jej w bazie albo  jak długo potrwa aż trafi do bazy?? Właściciel zawsze jest. Bazy są aktualizowane na bieżąco, to proces. Przepływ między instytucjami jest powolny, ale jest. Czasem ten proces przyśpiesza. Często przyśpiesza, jeśli jest jakaś zmiana do działki: program rś, re, zgłoszenie działki w działaniu premiowym. Myślisz, że nie zdążą przez 10 lat???..Te 10 lat liczy się od zakończenie postępowania o ustalenie nienależnie pobranych, czyli w praktyce at aeternitas. Myślisz, że nigdy nie zdążą? Nie obstawiajcie w totolotka cudzymi pieniędzmi.

1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Skoro poruszyłeś taki temat. Zadam inne pytanie co dzieje się z dr18 w dopłatach bezpośrednich? Jakie są konsekwencje?

nie ma działalności rolniczej, nie ma dopłat

Opublikowano (edytowane)

W roku w którym dokonywana jest kontrola która stwierdzi dr18 załóżmy na powierzchni 0.50 ha, to wykluczy ( nie przyzna doplat na powierzchnię 0.50 ha). A co będzie jak dodane nie użytkowanie przez okres 5 lat na powierzchni 0.50 ha? Ma oddać dopłaty, bo zaniechano prowadzenia działalności rolniczej?

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

W roku w którym dokonywana jest kontrola która stwierdzi dr18 załóżmy na powierzchni 0.50 ha, to wykluczy ( nie przyzna doplat na powierzchnię 0.50 ha). A co będzie jak dodane nie użytkowanie przez okres 5 lat na powierzchni 0.50 ha? Ma oddać dopłaty, bo zaniechano prowadzenia działalności rolniczej?

nie, nie przyznają do powierzchni za rok, w którym stwierdzono zaniechanie. Rok wcześniej mogło być użytkowane. Tu przecież sprawdzają stan faktyczny, a nie stan prawny. I to nie przyznają dopiero jak rolnik się nie odwoła albo odwołanie będzie nieskuteczne. Zupełnie inne historie.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ja jestem  pilotem szybowca, odrzutowca..😉. I jeszcze rolnikiem..... Wisz napisać można wszystko😉😀.. 

no, tylko, że ja piszę prawdę. Sprawdż na listach CDR-u i GIJHARS-u. Moje dane poniżej. 

Nabory na PRM i RMG zostaną przedłużone, bo przedłużony został termin na składnie bezpośrednich.

Edytowane przez sadsadgreylife
Opublikowano

ja to jezdem prosty chlop ze wsi, uprawnienia mam tylko na widly i lopate, ciagnikiem umiem jezdzic tylko do przodu,nawet gimnazjum nie skonczylem, moja rodzina jest patologiczna 500 +-pozwolcie ze sie przedstawie po 14 latach na af.      a zapomnialem mam uprawnienia na napelnianie butli gazowych .

widze ze testosteron buzuje............

czy gminy przekazaly wykaz swoich nieruchomosci rolnych do rejestrow arimr czy innych panstwowych ??? az zapytam znajoma u nas w gminie. u nas maja sporo ziemi-ponad 100 ha, w wiekszosci sa to male dzialki lub krzki i zarosla, wystawiaja czasami do dzierzawy-ale zwykle to na wniosek kogos albo za takie pieniadze ze nikt rozsadny tego nie wydzierzawi,

mam papiery na wierzchu -u mnie we wsi- 62 ha w 38 dzialkach-jedna ja posiadam.

kowr tez ma parenascie ha-wystawiaja czasami-gmina to umieszcza na stronie-, za moja ojcowizne-krzaki i chaszcze nad brzegiem wisly ,chcieli 800 kg pszenicy za ha, chyba nikt nigdy na tej dzialce nie byl.

po sniadaniu walki czesc dalsza- dolalo tak ze w tym tygodniu w pole nie wjedzie, majster od ogrzewania mial zaczynac robote ale zamiast zamowic piec wczesniej to zamowil w poniedzialek i nie maja na stanie....moze choc wniosek sie uda zrobic 😛

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, masa24 napisał:

To ze termin na składanie dopłat będzie wydłużony było wiadomo od okolo miesiąca 

Tak, od około 15 kwietnia, choć formalnie dopiero bodajże wczoraj. Przedłużą i ten na nabory premiowe, bo jak nie przedłużą to wiele rzeczy nie będzie grało i zmiany w prawie dopłat, jakie zrobili w tym roku okażą się bez sensu..., choć ja tam w ministerstwie nie siedzę i z obserwacji wiele rzeczy w prawie dopłat jest z małą dozą sensu :)

11 minut temu, pawelol111 napisał:

Czy jak chce punkty za ubezpieczenie w KRUSie to muszę dołączyć zaświadczenie?

nie

27 minut temu, jacus napisał:

ja to jezdem prosty chlop ze wsi, uprawnienia mam tylko na widly i lopate, ciagnikiem umiem jezdzic tylko do przodu,nawet gimnazjum nie skonczylem, moja rodzina jest patologiczna 500 +-pozwolcie ze sie przedstawie po 14 latach na af.      a zapomnialem mam uprawnienia na napelnianie butli gazowych .

widze ze testosteron buzuje............

czy gminy przekazaly wykaz swoich nieruchomosci rolnych do rejestrow arimr czy innych panstwowych ??? az zapytam znajoma u nas w gminie. u nas maja sporo ziemi-ponad 100 ha, w wiekszosci sa to male dzialki lub krzki i zarosla, wystawiaja czasami do dzierzawy-ale zwykle to na wniosek kogos albo za takie pieniadze ze nikt rozsadny tego nie wydzierzawi,

mam papiery na wierzchu -u mnie we wsi- 62 ha w 38 dzialkach-jedna ja posiadam.

kowr tez ma parenascie ha-wystawiaja czasami-gmina to umieszcza na stronie-, za moja ojcowizne-krzaki i chaszcze nad brzegiem wisly ,chcieli 800 kg pszenicy za ha, chyba nikt nigdy na tej dzialce nie byl.

po sniadaniu walki czesc dalsza- dolalo tak ze w tym tygodniu w pole nie wjedzie, majster od ogrzewania mial zaczynac robote ale zamiast zamowic piec wczesniej to zamowil w poniedzialek i nie maja na stanie....moze choc wniosek sie uda zrobic 😛

też mam gospodarstwo na wsi, żadne milion hektarów, i też były to chaszcze i nieużytki, a teraz są to tereny generujące dobry, godny przychód. Korzystałem z młodego rolnika, premii na założenie pozarolniczej, jestem od siedmiu lat w rolnictwie ekologicznym. Bardzo serdecznie zachęcam i Ciebie do korzystania z wszelkich możliwych form wsparcia. Naprawdę warto, tylko rozważnie. Najlepiej samemu wszystko ogarnąć i zrobić. Wiesz, na czym stoisz i masz pełną świadomość, wiedzę o możliwych konsekwencjach. Możesz wszystko zmieniać w granicach zakreślonych warunkami.

Gminy przekazują albo i nie, nie o tu chodzi. Jak nie przekazały, a będzie trzeba przekazać, to przekażą. Jeszcze raz. Żeby pobierać dopłaty do gruntów, które są własnością Skarbu Państwa, państwowej osoby prawnej, jednostki samorządu terytorialnego, samorządowej osoby prawnej trzeba mieć tytuł prawny. Chcesz zasiedzieć w złej wierze, czekaj aż upłynie 30 lat nieprzerwanego posiadania samoistnego i składaj wniosek do sądu rejonowego właściwego miejscowo o zasiedzenie plus dowody. Najlepiej przez adwokata, choć możesz sam. Opłata sądowa to 2000 PLN plus koszty zastępstwa indywidualnie uzgodnione z adwokatem (radcą prawnym). Chcesz mieć tytuł prawny, podjedź do starostwa, dowiedz się kto jest właścicielem i działaj dalej. A nuż okaże się, że wcale nie podmiot publiczny, a prywatny. Wtedy będzie łatwiej.

Opublikowano
1 godzinę temu, sadsadgreylife napisał:

nie, nie przyznają do powierzchni za rok, w którym stwierdzono zaniechanie. Rok wcześniej mogło być użytkowane. Tu przecież sprawdzają stan faktyczny, a nie stan prawny. I to nie przyznają dopiero jak rolnik się nie odwoła albo odwołanie będzie nieskuteczne. Zupełnie inne historie.

Nie znasz tematu, skoro piszesz takie rzeczy.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, robert55555 napisał:

Nie znasz tematu, skoro piszesz takie rzeczy.

Znam, ale w tym konkretnym przypadku najważniejsze żebyś Ty znał i rolnik, któremu robisz miał dobrze zrobione. Jak dodał nieużytkowane przez 5 lat, to przez 5 lat nie były do tego pobierane dopłaty. Dopłaty przysługują do gruntów użytkowanych rolniczo.

Chcesz napisać, że masz taki przypadek, że była KM, stwierdziła dr18, a rolnik dodatkowo oświadczył, że przez 5 lat wstecz nie użytkował, ale dopłaty pobierał? Na jakim gruncie to dr18 ornym, TUZ, sad???

Opublikowano

Dalej nie rozumiesz tematu

2016, 2017, 2018, 2019, 2020 rolnik skladał wniosek o dopłaty-wypłacone 100% w każdym roku

2021 jedzie kontrola stwierdza nie użytek na powierzchni 0,5 ha i stwierdza że nie użytkowane jest przez okres 5 lat. W 2021 nie dostanie kasy a co z wcześniejszymi latami?

Opublikowano
14 godzin temu, robert55555 napisał:

Mieliście taki przypadek? Zgłosił się pewien Pan z naboru 2019. Rok docelowy ma 2021. Chciałby sobie go przesunąć na 2023 rok. Przelew miał któregoś lipca 2020 rok.  Zmiana roku docelowego jest możliwa o rok. Czy zgodzą się o 2 lata? Rokiem docelowym byłby wtedy 2023. Termin na złożenie rozliczenia upływa w lipcu 2023 roku.

Skoro I ratę dostał w 2020, to normalnie może mieć rokiem docelowym 2023, bez żadnych próśb. A prosić może o przedłużenie o rok, czyli do 2024 

Opublikowano

0,5 ha powierzchni nieużytków i mieści do 3 % w przedeklarowaniu.