Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tam jest między innymi takie zdanie: "Ponadto rolnik ma możliwość sprzedaży swoich produktów bezpośrednio do klienta ostatecznego lub np. do sklepu. Taka sprzedaż nie podlega opodatkowaniu do 100 000 zł rocznie. Jedynym obowiązkiem jest zgłoszenie KŁD i prowadzenie własnoręcznie przygotowywanej ewidencji sprzedaży. Oczywiście nie wymaga to żadnych paragonów itd. Rodzajem sprzedaży tego typu jest sprzedaż na targach, ulicy bądź prowadzona we własnym gospodarstwie". 

Z tego co ja się dowiadywałem to tak jest ale w przypadku KŁD gdy nie wchodzimy w żadne dotacje, sam już nie wiem namieszane strasznie. 

Co do punktów to 5 bo 3 za budowlane inwestycje i 2 za szkolenia. Remont budynku (więźba, pokrycie, wrota, posadzka)  z uzasadnieniem, że chce przechowywać zboże w oczekiwaniu na lepszą cenę. Drugi budynek to miejsce na przechowywanie malin i truskawek oraz opakowań do tego. Może jakaś maszyna do tego ale będę wiedział jak będę miał kosztorysy.

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał(a):

Jaki przychód przy wielkości ekonomicznej około 17tys ? Albo jak to policzyc ?

No i może wiesz czy pokrycie dachu na którym jest teraz papa blacha trapezowa to inwestycja budowlana ? Budynek to stodoła z obora 

Przychód bazowy = 0,8086 * 4,2722 * wielkość ekonomiczna gospodarstwa w roku wyjściowym [wyrażona w euro]

Dla wielkości ekonomicznej przychód bazowy wynosi 58 726,52 zł. Wzrost o 30% to wymagana sprzedaż na kwotę 76 344,47 zł.

Inwestycje budowlane to inwestycje związane z budową albo remontem połączonym z modernizacją budynku lub budowli do produkcji rolnej. Zmiana pokrycia dachowego na pewno jest inwestycją budowlaną, ale zostanie to zakwalifikowane jako remont połączony z modernizacją?

1 godzinę temu, thor1984 napisał(a):

Przeglądając sieć można też spotkać się z tym, ze minimalna kwota przychodu to 51 600 zł? Od czego to zależy? 

Przed zmianą wytycznych był zapis, że wzrost przychodu musi wynosić co najmniej 30% i na kwotę nie mniejszą niż równowartość minimalnego wynagrodzenia w roku, w którym jest składany wniosek o przyznanie pomocy (dla roku 2023 - 42 300 zł, dla roku 2024 - 51 600 zł). Po zmianie jest to dalej wzrost o 30% i na kwotę nie mniejszą niż równowartość minimalnego wynagrodzenia dla roku 2023, czyli 42 300 zł.

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, thor1984 napisał(a):

Tam jest między innymi takie zdanie: "Ponadto rolnik ma możliwość sprzedaży swoich produktów bezpośrednio do klienta ostatecznego lub np. do sklepu. Taka sprzedaż nie podlega opodatkowaniu do 100 000 zł rocznie. Jedynym obowiązkiem jest zgłoszenie KŁD i prowadzenie własnoręcznie przygotowywanej ewidencji sprzedaży. Oczywiście nie wymaga to żadnych paragonów itd. Rodzajem sprzedaży tego typu jest sprzedaż na targach, ulicy bądź prowadzona we własnym gospodarstwie". 

Z tego co ja się dowiadywałem to tak jest ale w przypadku KŁD gdy nie wchodzimy w żadne dotacje, sam już nie wiem namieszane strasznie. 

Co do punktów to 5 bo 3 za budowlane inwestycje i 2 za szkolenia. Remont budynku (więźba, pokrycie, wrota, posadzka)  z uzasadnieniem, że chce przechowywać zboże w oczekiwaniu na lepszą cenę. Drugi budynek to miejsce na przechowywanie malin i truskawek oraz opakowań do tego. Może jakaś maszyna do tego ale będę wiedział jak będę miał kosztorysy.

No to właśnie to mówią firmy o tym 100tys w sumie to nie ma znaczenia czy bierzesz program czy nie masz takie prawo że do 100tys możesz sobie ot tak sprzedawać 

2 minuty temu, NevPro napisał(a):

Przychód bazowy = 0,8086 * 4,2722 * wielkość ekonomiczna gospodarstwa w roku wyjściowym [wyrażona w euro]

Dla wielkości ekonomicznej przychód bazowy wynosi 58 726,52 zł. Wzrost o 30% to wymagana sprzedaż na kwotę 76 344,47 zł.

Inwestycje budowlane to inwestycje związane z budową albo remontem połączonym z modernizacją budynku lub budowli do produkcji rolnej. Zmiana pokrycia dachowego na pewno jest inwestycją budowlaną, ale zostanie to zakwalifikowane jako remont połączony z modernizacją?

Przed zmianą wytycznych był zapis, że wzrost przychodu musi wynosić co najmniej 30% i na kwotę nie mniejszą niż równowartość minimalnego wynagrodzenia w roku, w którym jest składany wniosek o przyznanie pomocy (dla roku 2023 - 42 300 zł, dla roku 2024 - 51 600 zł). Po zmianie jest to dalej wzrost o 30% i na kwotę nie mniejszą niż równowartość minimalnego wynagrodzenia dla roku 2023, czyli 42 300 zł.

Dzięki ale z tego co się doczytałem i dowiedziałem to wielkość ekonomiczna jest brana z roku tego co składamy wniosek i z tego jest liczony przychód oraz wzrost przychodu czyli jak u mnie około 17 tys euro na 2025 rok a że w 2028 roku będę miał wielkość ekonomiczna bo 10 tyle euro to ich nie interesuje dobrze rozumiem ? 

Jest opcja żeby to dobrze uzasadnić ? Są zwierzęta w oboze a w stodole zboże siano słoma trochę by mi na tym zależało bo jednak ponad 450m dachu

Opublikowano
23 minuty temu, thor1984 napisał(a):

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/63539-restrukturyzacja-malych-gospodarstw-polaczone/#findComment-4731402

Ogólnie tak jest. Problem jedynie w tym, że narzędzie do oceny ekonomicznej gospodarstwa - to, za pomocą którego należy wykazać wzrost sprzedaży - nie uwzględnia jako dokument potwierdzający transakcje własnoręcznie przygotowanej ewidencji sprzedaży.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Nie chcę wchodzić w rhd 

Jedyne co ustaliłem to to że każdy może sprzedawać lokalnie na rynkach bazarach czy nawet z domu z niczym się to nie wiąże nie trzeba odprowadzać podatków skarbówka też podobno nic do tego nie ma chyba do 100tys na rok 

Kolejną kwestia że podobno tak da się załatwić i udokumentować przychód 

No ale kasa to i pewnie skarbówka legalizacja kasy sam jej zakup itd czy inaczej to wygląda 

Podobno będzie można to rozliczać z zapisków w zeszycie mają być zmiany ale czy to prawda to nie wiem

Słowo kluczowe ,,PODOBNO" jak to miało by sie do wcześniejszego naboru gdzie to o czym piszesz nie miało racji bytu 🤔 

5 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Właśnie nie wiem czy te firmy wiedzą wiecej niż my czy po prostu jest to taka zagrywka żeby złapać dużo ludzi a później niech się martwią 

Orientowałes się z czym wiąże się posiadanie kasy ? Jak z skarbówka nipem itd ?

Postaram się coś dowiedzieć ale wątpię że ktoś coś powie jedynie to że oni prowadzą wniosek i że są pewni swego 

Jaki przychód przy wielkości ekonomicznej około 17tys ? Albo jak to policzyc ?

No i może wiesz czy pokrycie dachu na którym jest teraz papa blacha trapezowa to inwestycja budowlana ? Budynek to stodoła z obora 

To w takim razie jak są pewni, niech prowadzą Ci tą ewidencję przychodów i rozchodów. Niech dadzą Ci na piśmie to co powiedzieli i podpiszą że jeśli wprowadzili Cie w błąd to oni będą zwracać dotacje z odsetkami . Ciekawe czy się podpiszą🤔

Opublikowano
Godzinę temu, damianos95 napisał(a):

No to właśnie to mówią firmy o tym 100tys w sumie to nie ma znaczenia czy bierzesz program czy nie masz takie prawo że do 100tys możesz sobie ot tak sprzedawać 

Dzięki ale z tego co się doczytałem i dowiedziałem to wielkość ekonomiczna jest brana z roku tego co składamy wniosek i z tego jest liczony przychód oraz wzrost przychodu czyli jak u mnie około 17 tys euro na 2025 rok a że w 2028 roku będę miał wielkość ekonomiczna bo 10 tyle euro to ich nie interesuje dobrze rozumiem ? 

Jest opcja żeby to dobrze uzasadnić ? Są zwierzęta w oboze a w stodole zboże siano słoma trochę by mi na tym zależało bo jednak ponad 450m dachu

Z tego co ja zrozumiałem to wielkość ekonomiczna ma tylko znaczenie w roku wyjściowym do wyliczeń miedzy innymi przychodu bazowego i określenia jaki przychód masz osiągać w 3-4-5 roku. 

Godzinę temu, NevPro napisał(a):

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/63539-restrukturyzacja-malych-gospodarstw-polaczone/#findComment-4731402

Ogólnie tak jest. Problem jedynie w tym, że narzędzie do oceny ekonomicznej gospodarstwa - to, za pomocą którego należy wykazać wzrost sprzedaży - nie uwzględnia jako dokument potwierdzający transakcje własnoręcznie przygotowanej ewidencji sprzedaży.

czyli wychodzi na to, że to wina ludzi odpowiedzialnych za założenia programu bo to takie poplątanie niby możesz a jednak nie możesz

Opublikowano
Godzinę temu, NevPro napisał(a):

Dokladnie. Jak składałem wniosek to była głośno mowa o tym aby wyeliminować fikcyjne gospodarstwa, żeby nie było jak w starym rmg gdzie ludzie brali kase a nie było efektów rozwoju. A jak wejdzie zapisaywanie sprzedaży na kolanie to będzie większy kit niż był.  

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Słowo kluczowe ,,PODOBNO" jak to miało by sie do wcześniejszego naboru gdzie to o czym piszesz nie miało racji bytu 🤔 

To w takim razie jak są pewni, niech prowadzą Ci tą ewidencję przychodów i rozchodów. Niech dadzą Ci na piśmie to co powiedzieli i podpiszą że jeśli wprowadzili Cie w błąd to oni będą zwracać dotacje z odsetkami . Ciekawe czy się podpiszą🤔

Nie wiem czy podpiszą czy nie wiem że czasami oni wiedzą coś szybciej niż zwykli ludzie przykład jak były dopłaty do urodzonych prosiaków to znajomy od goscia co mu ogarnia programy dotacje dostał info tydzień wcześniej niż zostało to ogłoszone 

Ja jedynie pisze co wiem a raczej co się dowiedziałem 

24 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Dokladnie. Jak składałem wniosek to była głośno mowa o tym aby wyeliminować fikcyjne gospodarstwa, żeby nie było jak w starym rmg gdzie ludzie brali kase a nie było efektów rozwoju. A jak wejdzie zapisaywanie sprzedaży na kolanie to będzie większy kit niż był.  

Ja się nie interesowałem starym naborem że względu na brak punków 

No jeśli tak będzie to skończy się jak wcześniej tyle że wcześniej ktoś musiał siać słonecznik teraz napiszę na kartce w 10min 

Będę drążył temat w ARiMR jakieś stanowisko musi być ich na ten temat

Opublikowano
47 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

pierwszy stary nabór to dopiero było pole do popisu 😄chyba jednym z popularniejszych było kupowanie ziemi od rodziów 😄

20 minut temu, damianos95 napisał(a):

Nie wiem czy podpiszą czy nie wiem że czasami oni wiedzą coś szybciej niż zwykli ludzie przykład jak były dopłaty do urodzonych prosiaków to znajomy od goscia co mu ogarnia programy dotacje dostał info tydzień wcześniej niż zostało to ogłoszone 

Ja jedynie pisze co wiem a raczej co się dowiedziałem 

Ja się nie interesowałem starym naborem że względu na brak punków 

No jeśli tak będzie to skończy się jak wcześniej tyle że wcześniej ktoś musiał siać słonecznik teraz napiszę na kartce w 10min 

Będę drążył temat w ARiMR jakieś stanowisko musi być ich na ten temat

tam siało się słonecznik bo trzeba było podnieść wielkość ekonomiczną gospodarstwa uprawami a słonecznik miał jeden z lepszych przeliczników a teraz już trzeba udowodnić przychód gotówkowy i już jest trudniej dla małych jak ja. Tam wystarczyło dodatkowo wsiać 10 czy 15 arów tego słonecznika i już so szło ładnie do góry

Opublikowano

hala namiotowa bez problemu przejdzie tylko Czy  w tej hali  ja mogę sobie  trzymać co chcę chodzi mi o zwierzęta czy jednak tylko magazyn ma płody rolne, jak to jest agencja będzie się czepiać?

Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał(a):

Z tego co ja zrozumiałem to wielkość ekonomiczna ma tylko znaczenie w roku wyjściowym do wyliczeń miedzy innymi przychodu bazowego i określenia jaki przychód masz osiągać w 3-4-5 roku. 

Zgadza się

2 godziny temu, thor1984 napisał(a):

czyli wychodzi na to, że to wina ludzi odpowiedzialnych za założenia programu bo to takie poplątanie niby możesz a jednak nie możesz

2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

W pierwszym naborze w 2023 roku nie było jeszcze instrukcji do narzędzia do oceny gospodarstwa i z regulaminu oraz wytycznych wynikało, że ewidencja sprzedaży w ramach RHD będzie dokumentem potwierdzającym transakcje. Dopiero gdy pojawiła się instrukcja zostało to bliżej uszczegółowione. Wszystko kwestia jednego zapisu - zmiana instrukcji i może się okazać, że jednak taka sprzedaż będzie uwzględniana.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mzk napisał(a):

Dzień dobry 

Czy namiot foliowy to budowa?

Na posadowienie hali łukowej na okres powyżej 180 dni wymaga się pozwolenia na budowę. Gdy przekracza pewne wymiary . Wiata do 150 m2  ,głoszenie . Zaś od 15m2 - wzwyż plan .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Czy budowa kurnika 50m2 na nioski przejdzie jako inwestycja budowlana i czy trzeba mieć jakiś plan, projekt na taki kurnik, czy można go zbudować własnymi siłami, kupując tylko materiały na fakturę? 

Opublikowano

Opieranie punktacji w tym programie na budowlance to czyste szaleństwo. Dzisiaj chcąc skorzystać ze środków publicznych, ciężko jest zrobić cokolwiek gospodarczym sposobem. Kosztorys, pozwolenia , faktury i co najgorsze tłumaczenia urzędnikowi,że tak a nie inaczej, niejednokrotnie jest niewarte nerwów i tej kasy. Ogólnie to ten program jest mało interesujący, pod względem samego otrzymania  jak i później spełnienia.

• Like 2
Opublikowano

Innych podobnych programów nie będzie 

Najłatwiej to zrobić dach bądź silos i tylko i wyłącznie przez firmę najlepiej z 1 faktura Max 2 faktury żeby nie było później problemów w ARiMR kto rozliczał budowlankę w agencji wie o czym mówię 

• Like 1
Opublikowano

Witam chciałbym się zapytać: jeśli brałem dotacje na restrukturyzację małych gospod. w roku 2023 to czy mnie eliminuje z nowego naboru czy jest możliwość przystąpienia?

Opublikowano
48 minut temu, hektor2040 napisał(a):

Witam chciałbym się zapytać: jeśli brałem dotacje na restrukturyzację małych gospod. w roku 2023 to czy mnie eliminuje z nowego naboru czy jest możliwość przystąpienia?

Nie eliminuje, możesz przystępować 

Opublikowano

@NevPro powiedz jeszcze czy:

1. Mając kasę fiskalną i będąc rolnikiem ryczałtowym mam obowiązek wystawienia faktury np. na żądanie ?

2. Sprzedając np. 200 łubianek truskawek pojedynczo muszę nabijać każdą łubiankę, czy mogę np. na koniec dnia nabić wszystkie na jednym paragonie? 

3. W  roku docelowym mając np. osiągnąć przychód 50 tys i deklarując się, że np. 30 tys będzie z malin, 15 tys truskawek, 5 tys z ogórków to muszę trzymać się sztywno tych założeń czy mogą się zmienić (być elastyczne) w trakcie trwania sezonu w roku docelowym  że np. z malin mam 20 tys, truskawek 25 tys, ogórków 5 tys?

Opublikowano
18 godzin temu, thor1984 napisał(a):

@NevPro powiedz jeszcze czy:

1. Mając kasę fiskalną i będąc rolnikiem ryczałtowym mam obowiązek wystawienia faktury np. na żądanie ?

2. Sprzedając np. 200 łubianek truskawek pojedynczo muszę nabijać każdą łubiankę, czy mogę np. na koniec dnia nabić wszystkie na jednym paragonie? 

3. W  roku docelowym mając np. osiągnąć przychód 50 tys i deklarując się, że np. 30 tys będzie z malin, 15 tys truskawek, 5 tys z ogórków to muszę trzymać się sztywno tych założeń czy mogą się zmienić (być elastyczne) w trakcie trwania sezonu w roku docelowym  że np. z malin mam 20 tys, truskawek 25 tys, ogórków 5 tys?

1. Rolnik ryczałtowy może na żądanie wystawić rachunek (nie paragon) albo umowę kupna-sprzedaży. Rachunek w przypadku, gdy prowadzi stałą sprzedaż (np. sklepik poza gospodarstwem czy na wynajętym stoisku w galerii handlowej), a umowa kupna-sprzedaży w przypadku sprzedaży prosto z gospodarstwa lub na targowisku. Rolnik ryczałtowy nie wystawia faktury.

2. Paragon jest dla klienta i powinien zawierać taką wartość jaką kupił klient, a Ty na koniec dnia drukujesz zestawienie dobowe sprzedaż. A więc pojedynczo, zgodnie z dokonaną sprzedażą.

3. Wydaje mi się, że takie niewielkie różnice jak wskazałeś nie będą znaczące przy rozliczaniu wniosku, chociaż niektórzy weryfikujący mogą wymagać aktualizacji biznesplanu. Natomiast w przypadku istotnych zmian, np. zamiast 30 tys. z malin 30 tys. ze zbóż to może być problem, bo może się okazać, że zrealizowana inwestycja nie jest powiązana ze sprzedażą.

• Thanks 1