Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/projekt-iii-zmiany-wytycznych-szczegolowych-w-zakresie-przyznawania-wyplaty-i-zwrotu-pomocy-finansowej-w-ramach-planu-strategicznego-dla-wspolnej-polityki-rolnej-na-lata-2023-2027-dla-interwencji-i105-rozwoj-malych-gospodarstw

Zaciekawiła mnie jedna kwestia w tym projekcie mianowicie :
"IV.3.6. Inwestycje budowlane
Jeżeli szacunkowa wartość planowanych inwestycji budowlanych przewidzianych w biznesplanie stanowi co najmniej 50 % wnioskowanej kwoty płatności ryczałtowej przyznaje się 3 punkty."

Czyli jeśli te zmiany byłyby zatwierdzone to wydając połowę pieniędzy na budowę można bez wchodzenia w IP skorzystać z pomocy.
Jeśli wchodzę w budowę to muszę wydać 50 000 netto na inwestycje budowlaną ?

Zmiana jeszcze jedna którą ja widzę to to że chcąc składać wniosek już trzeba mieć certyfikat IP a to mocno ograniczy potencjalnych wnioskujących chcących zdobyć punkty za IP 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

hmm i juz by było do zaakceptowania... szkolenia 2pkt + jakies goowno garaze z płyty warstwowej na płody rolne za min 50% wsparcia =3pkt. 5pkt i droga otwarta... trzeba sie powoli interesowac tematem. 

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

hmm i juz by było do zaakceptowania... szkolenia 2pkt + jakies goowno garaze z płyty warstwowej na płody rolne za min 50% wsparcia =3pkt. 5pkt i droga otwarta... trzeba sie powoli interesowac tematem. 

Mam gospodarstwo ekologiczne ale sprzedaje bydło konwencjonalne tylko jak tu wycisnąć te 100tysi? 

Opublikowano
23 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Mam gospodarstwo ekologiczne ale sprzedaje bydło konwencjonalne tylko jak tu wycisnąć te 100tysi? 

Prawie 118, pamiętaj wkład własny jeszcze . Na pewno znajdziesz jakieś dziury w gospodarstwie. 

Opublikowano

liczac ze chce wejsc w to 100k (bez RDH, KŁD ui mui)  wykładam ok 117k + rozliczam sie netto jako ryczałtowiec a wiec dodatkowo wykładam 23% VAT. czyli w sumie ~40k ze swoich. SO mam na świeżo wyliczone (rozliczałem stare RMG teraz) i  wynosi ~13500euro. czyli liczac ich wskaźnikami musze miec wzrost z poziomu 46kPLN na 60kPLN, od razu rzuca sie w oczy ze ze zbóż to jest nieosiagalne dla małego. Trzeba jeszcze z rok-dwa poczekać na poluzowanie wymogów. cytując pewną agencję:

image.png.95dcc4d509e1a56d0ae22abd322d381f.png

Opublikowano

O budowlance nie jeden tu spisał jakie cyrki były. 

Co do plonów to wystarczy poczytać tutaj po ile z ha przy suszy i przymrozkach zbierają zboża czy rzepaku 10t to chyba średnia 🤭

Opublikowano
Godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Ciekawe tylko jak będą patrzeć na duży przychód z faktur za zboża,rzepak mając dość mało oficjalnej ziemi na własność.

Przyjda smutni panowie z KAS i przybija udzial w karuzeli ^^ . Wiec jak juz isc siedziec to za jacht z kpo niz takie cos

@GRZES1545 blaszak lub garaz z plyty warstwowej majac juz pozwolenie lub jak ponizej 35m2 to i samo zgloszenie  pewnie wystarczy na plycie fundamentowej to mysle ze minimum formalnosci trzebaby bylo i max 1- 3faktury zalezy czy calosc wykona 1firma czy  projekt ktos inny, wylewke inny a konstrukcje inny. Pobawilby sie w to, lecz ten przychod dla mnie nieosiagalny w moich warunkach gospodarczych. 

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Prawie 118, pamiętaj wkład własny jeszcze . Na pewno znajdziesz jakieś dziury w gospodarstwie. 

Jedynie na dziś sobie bydłem mogę zrobić wzrost... Za rok to czarno widzę ceny a za 5 lat to bardzo niepewny interes. 6.5 ha pola to ile to muszę owsa sprzedać na 60 tysięcy? To nierealne

Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jedynie na dziś sobie bydłem mogę zrobić wzrost... Za rok to czarno widzę ceny a za 5 lat to bardzo niepewny interes. 6.5 ha pola to ile to muszę owsa sprzedać na 60 tysięcy? To nierealne

Licząc że zbierzesz po 10 ton to by szło się wyrobić 😂

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

@Rolnik1973 będzie nowy nabór na małe fospodarstwa. Ogladasz Agrobiznes ? Skladaj bedzie troszek latwiej ponoć.

on sie łapie ? znajomemu po 50ce ostatnia rzecz jaka przeszła w agencji to kombajn i opryskiwacz , sieczkarnię wziął za swoje tzn bez dofinansowania 

Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Chcecie skorzystać to musicie mieć pomysł na gospodarstwo, inaczej szkoda czasu waszego.

Przyczajony tygrys, ukryty smok. Poczekamy zobaczymy żeby z sensem było wszystko i na plus a nie przewalać na pusto i kombinować.

Opublikowano
22 minuty temu, konteno napisał(a):

on sie łapie ? znajomemu po 50ce ostatnia rzecz jaka przeszła w agencji to kombajn i opryskiwacz , sieczkarnię wziął za swoje tzn bez dofinansowania 

Raczej by ogarnął, trzeba tylko chęci i ruszyć głową.  

Opublikowano

Ja bym pewnie teraz dostał bez problemu ale może za rok, na teraz nie chce mi się bo znów zobowiązanie na kolejne 5 lat (nie dość że do bydła przywiązany to jeszcze jakieś zobowiązania), maszyny prawie wszystkie mam, jedynie jakaś tam włóka czy ciężkie brony to z własnych funduszy mogę kupić a budowlankę ciężko ogarnąć 

Opublikowano
12 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Chcecie skorzystać to musicie mieć pomysł na gospodarstwo, inaczej szkoda czasu waszego.

Pomysłem dość często w przypadku starego RMG była borówka ale 70% to słonecznik bądzmy realistami :D
W przypadku tego programu wszelkie borówki,maliny, nie wchodzą w grę bo to potrzebuje czasu by wydać plon a sam wynik wielkosci ekonomicznej z kalkulatora nic nie znaczy.
Innym pomysłem mogą być warzywa ale tak robione naprawdę a nie 10arów ogórka na IP zeby certyfikat był.
Ale chcąc wchodzić w warzywa to za 100 tyś nie ogarniesz za wiele -na przechowalnię zabraknie :)
Dlatego dalej wiele osób chciałoby zostać przy "swoim" czyli odnowić trochę park maszynowy,zwiększyć efektywność pracy na polu, nawożenia,siewu czy oprysku.
Sam osobiscie przez 2 nabory miałem chęć wystartować bo 46 tys wkładu własnego to nie problem ( taki koszt musze ponieść będac na ryczałcie ) ale przeraża mnie fakt, że 1 rok na tego ogórka ktoś nie wystawi certyfikatu i zwracam 100k. 
Bo wchodzić w IP w pszenicy czy rzepaku nie wiem czy bym chciał 
Jedynie pociesza teraz fakt, że może dzięki inwestycji budowlanej dałoby się te punkty zdobyć to z miłą chęcią postawił bym kawałek magazynu na zboże , trochę zboża, trochę maszyn jak to na wsi 
Tylko tu znowu kwestia rozliczenia inwestycji - z tego co się orientuję najlepiej mieć 1 generalnego wykonawcę dosłownie od "pierwszej łopaty po drzwi wejściowe" a to nigdy nie jest tanio :)

Opublikowano

Witam wszystkich. Takie pytanie bo nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie: czy tunele foliowe podchodza pod inwestycje budowlane? Czy mozna je sfinansowac z tego programu?

Opublikowano

Dodzwoniłem się w końcu do jakiejś konkretnej kobiet w departamencie działań premiowych  czy cos takiego. Pani bardzo miła i rzeczowa. Powiedziała, że wchodząc w Restrukturyzację i  w RHD nie ma opcji aby dokumentować sprzedaż na przysłowiowej kartce papieru, jedynie tak jak wspomniał @NevPro. Mają sporo telefonów i zapytań w tej sprawie i z tego co powiedziała to najlepszą opcją byłaby chyba kasa fiskalna jeśli sprzedajemy  na rynku czy giełdzie z tym, że trzeba by się dowiedzieć czy można na kasie np. nabić transakcje w oparciu np. na miesiąc żeby co dzień nie stukać paragonów. Można by też sprzedać i dostać fakturę ale od osoby która jest klientem końcowym więc na skup czy innemu pośrednikowi raczej odpada. Podobno sygnalizowali ministerstwu rolnictwa aby może ułatwić jakoś tą ewidencję przychodów ale bez odpowiedzi.  Podkreślam, że to dotyczy RHD. 

Opublikowano
Lubeelskirolnik napisał:

12 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Pomysłem dość często w przypadku starego RMG była borówka ale 70% to słonecznik bądzmy realistami :D
W przypadku tego programu wszelkie borówki,maliny, nie wchodzą w grę bo to potrzebuje czasu by wydać plon a sam wynik wielkosci ekonomicznej z kalkulatora nic nie znaczy.
Innym pomysłem mogą być warzywa ale tak robione naprawdę a nie 10arów ogórka na IP zeby certyfikat był.
Ale chcąc wchodzić w warzywa to za 100 tyś nie ogarniesz za wiele -na przechowalnię zabraknie :)
Dlatego dalej wiele osób chciałoby zostać przy "swoim" czyli odnowić trochę park maszynowy,zwiększyć efektywność pracy na polu, nawożenia,siewu czy oprysku.
Sam osobiscie przez 2 nabory miałem chęć wystartować bo 46 tys wkładu własnego to nie problem ( taki koszt musze ponieść będac na ryczałcie ) ale przeraża mnie fakt, że 1 rok na tego ogórka ktoś nie wystawi certyfikatu i zwracam 100k. 
Bo wchodzić w IP w pszenicy czy rzepaku nie wiem czy bym chciał 
Jedynie pociesza teraz fakt, że może dzięki inwestycji budowlanej dałoby się te punkty zdobyć to z miłą chęcią postawił bym kawałek magazynu na zboże , trochę zboża, trochę maszyn jak to na wsi 
Tylko tu znowu kwestia rozliczenia inwestycji - z tego co się orientuję najlepiej mieć 1 generalnego wykonawcę dosłownie od "pierwszej łopaty po drzwi wejściowe" a to nigdy nie jest tanio :)

jeżeli ktoś rzeczywiście grzebie w tej głębie i próbuje się rozwijać i coś robi to każdy grosz i dofinansowanie się przyda chyba że ktoś chce wziąść kasę I po kilku latach sprzedać maszyny i zasiac jakiś słonecznik to chyba teraz to nie przejdzie ale przemyślane działania mają sens

I to nie jest już dofinansowanie małych gospodarst tylko bardziej średnich takich powyżej 10ha bo ten co 1÷3 łąki to raczej będzie miał ciężko ogarnąć chyba ze ktoś na małym areale uprawia jakieś dochodowe warzywa czy owoce

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, korbolix88 napisał(a):

Witam wszystkich. Takie pytanie bo nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie: czy tunele foliowe podchodza pod inwestycje budowlane? Czy mozna je sfinansowac z tego programu?

.

Edytowane przez Celownik07
Blad
  • Like 1