Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Marl napisał:

Sugerujesz, że kontraktacji tytoniu nie będzie po 2027 roku? Tytoniu jest 0.5 ha, tu chodziło aby dostać 3 ptk za udział w grupie producenckiej. Oczywiście mamy suszarnie, zrywamy ten tytoń. Nie jest to uprawa pozorowana. Ogólnie to u regulaminie jest zapisana "siła wyzsza"- i jeśli w którymś roku nie wykonasz założeń biznesplanu to zawsze możesz napisać pismo o zwolnienie z zobowiazan.

Eeee tylko 0,5 ha to nie ma o czym mówić u mnie jest to główna roślina, mam tylko tytoń tak więc i śmiało możesz myśleć nad przejściem nad VAT 

Opublikowano
We wniosku jest tez: kukurydza, rzepak, pszenica. Tak jak pisałem wcześniej, żona ma.swoje gosp, ja mam swoje ( mamy 2 numery gospodarstw ). Ja też mam tytoń (.2.5 ha) jestem.na vat, no i średnio się wychodzi przy tej stawce podatkowej, no cóż, zmieniono te stawki podatkowa z 8% na 23%, to jawna grabież :/
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Marl napisał:

We wniosku jest tez: kukurydza, rzepak, pszenica. Tak jak pisałem wcześniej, żona ma.swoje gosp, ja mam swoje ( mamy 2 numery gospodarstw ). Ja też mam tytoń (.2.5 ha) jestem.na vat, no i średnio się wychodzi przy tej stawce podatkowej, no cóż, zmieniono te stawki podatkowa z 8% na 23%, to jawna grabież :/

Ja rezygnuje z dotacji bo rynek tytoniowy zaczyna się sypać ,ten rok zapowiada się trudny i raczej będzie coraz gorzej a od 2027 zaczyna obowiązywać umowa na handel bezcłowy z Indiamy juz zapowiadają ze zaleją Europe tanim tytoniem i nie tylko oczywiście tytoniem ale boję się ryzyka że nie będę w stanie wywiązać się z umowy 

Opublikowano
45 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

a sprzedać go można panu janu kowalskiemu lub panu franciszkowi nowakowi?
A nie sprzedane zgniło i poszło w mulcz?

Nawet księdzu możesz sprzedać, aby dokument na to był. 

1 godzinę temu, Rafiklubelskie napisał:

Ja rezygnuje z dotacji bo rynek tytoniowy zaczyna się sypać ,ten rok zapowiada się trudny i raczej będzie coraz gorzej a od 2027 zaczyna obowiązywać umowa na handel bezcłowy z Indiamy juz zapowiadają ze zaleją Europe tanim tytoniem i nie tylko oczywiście tytoniem ale boję się ryzyka że nie będę w stanie wywiązać się z umowy 

Jest na to odpowiedni zapis w rozporządzeniu. Nie chcę mi się szukać,  ale to było gdzieś na końcu  ,,kiedy rolnik musi zwracać pomoc a kiedy nie  musi " 

2 godziny temu, Marl napisał:

Sugerujesz, że kontraktacji tytoniu nie będzie po 2027 roku? Tytoniu jest 0.5 ha, tu chodziło aby dostać 3 ptk za udział w grupie producenckiej. Oczywiście mamy suszarnie, zrywamy ten tytoń. Nie jest to uprawa pozorowana. Ogólnie to u regulaminie jest zapisana "siła wyzsza"- i jeśli w którymś roku nie wykonasz założeń biznesplanu to zawsze możesz napisać pismo o zwolnienie z zobowiazan.

Dokładnie, widać odrazu kto czyta info o programie w który wchodzi 👍

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał:

To w nowym RMG dalej przechodzi patent ze słonecznikiem ozdobnym?

to stary zamykanie tej stawki za rok końcowo

do tej pory ciezko coś wymyślić, stawianie osłon na 1,5 metra jest trochę ryzykowne.. wiaterek i po zabawie

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jak go sprzedasz i będziesz mieć faktury to tak 😎

bez przesady można sprzedac na ryneczku.. 

gorzej żeby miec faktury ale na zakup właściwej odmiany i żeby wyrosło.. 

mówimy  o starych naborach

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, JanKropka napisał:

bez przesady można sprzedac na ryneczku.. 

gorzej żeby miec faktury ale na zakup właściwej odmiany i żeby wyrosło.. 

mówimy  o starych naborach

Mowa o nowym RMG i sprzedaży produktów rolnych. Bo tylko sprzedażą robisz wzrost a nie jak w starym programie uprawą we wniosku czy stanem zwierząt. 

Trochę te tematy tu się mieszają widzę...

11 minut temu, galan99 napisał:

Program RMG -jest nie poważnym programem - ekologia i integrowana produkcja , szybka droga do likwidacji gospodarstwa obecnym czasie .

To jest uprawa dopłat i likwidacja . 

Galan nie zmieniam prawie nic w profilu gospodarstwa. Jedynie to mam więcej papierów i koszt certyfikacji, który zniweleje ekoschematem. I sprzedaż produktów bedzie dokumentowana. Nie jest łatwo ale narazie nie będę się poddawał, takie czasy że nie ma nic za darmo.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Nie ma nic za darmo .

Jedynie to mam więcej papierów i koszt certyfikacji,

Integrowana produkcja - spadek plonu 30 % a jak warunki nie pozwolą to i 50 % podziękował za takie dobrodziejstwo Eurokołchozu .

Ekologia to stan umysłu .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
Rafiklubelskie napisał:

.... a od 2027 zaczyna obowiązywać umowa na handel bezcłowy z Indiamy juz zapowiadają ze zaleją Europe tanim tytoniem i nie tylko oczywiście tytoniem ale boję się ryzyka że nie będę w stanie wywiązać się z umowy

To potwierdzone info?? Bo Ja z moimi kolegami myślimy pomału o zakupie ( wspólnie na 3 rolnikow ) używanego kombajnu do zrywania tytoniu. Np: firmy DeCloet. Suszarnie trzeba modyfikować ma.koszowe. To dość duże wydatki. Narazie mamy "kontenery" od Mazurkiewicza lub Muller. Jak wejdzie to porozumienie z Indiami ( słyszałem o tym ) to klapa...

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nawet księdzu możesz sprzedać, aby dokument na to był. 

Jest na to odpowiedni zapis w rozporządzeniu. Nie chcę mi się szukać,  ale to było gdzieś na końcu  ,,kiedy rolnik musi zwracać pomoc a kiedy nie  musi " 

Dokładnie, widać odrazu kto czyta info o programie w który wchodzi 👍

1 minutę temu, Marl napisał:

To potwierdzone info?? Bo Ja z moimi kolegami myślimy pomału o zakupie ( wspólnie na 3 rolnikow ) używanego kombajnu do zrywania tytoniu. Np: firmy DeCloet. Suszarnie trzeba modyfikować ma.koszowe. To dość duże wydatki. Narazie mamy "kontenery" od Mazurkiewicza lub Muller. Jak wejdzie to porozumienie z Indiami ( słyszałem o tym ) to klapa...

A masz firmę która Ci taki tytoń zbierany kombajnem przyjmie ? Najpierw zagwarantujcie sobie odbiorcę ,a potem można myśleć o kombajnie bo u nas puki co firmy nie chcą słyszeć o takim pomyśle ,jest czterech dużych gospodarzy jeden ma prawie 200 ha tytoniu i oni wszyscy mają swoje wykupy tytoniu i biorą tylko swój tytoń zbierany kombajnami 

Opublikowano

U was w lubelskim to pewnie Pękala. Ja sprzedaje do.Uniwersal Jedrzejow ( mieszkam w swietokrzyskie ) . Jeden plantator zakupił już taka maszynę, mają być pokazy pracy w sierpniu. Firma skupowa pomału przygotowuje się do odbioru tytoniu w kartonach. Jak to będzie to okaże się w ciągu 2 najbliższych lat. Tytoniu ubywa bo nie ma go kto zbierać...

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

U was w lubelskim to pewnie Pękala. Ja sprzedaje do.Uniwersal Jedrzejow ( mieszkam w swietokrzyskie ) . Jeden plantator zakupił już taka maszynę, mają być pokazy pracy w sierpniu. Firma skupowa pomału przygotowuje się do odbioru tytoniu w kartonach. Jak to będzie to okaże się w ciągu 2 najbliższych lat. Tytoniu ubywa bo nie ma go kto zbierać...

W kartonach to my sprzedajemy już od 4 lat ,jak mają być pokazy to niech jeszcze wam pokażą jak wygląda tytoń jakościowo po kombajnie ,i z tego co mi wiadomo to musi być też specjalna suszarnia do suszenia tego tytoniu , przynajmniej u nas mają inne, no chyba że będziecie go po skoszeniu z pola ręcznie nabijać na szpile i susząc w tych co macie 

Opublikowano
Tak, suszarnie muszą być podobne do tych koszowych. wsypujesz luzem do "kosza" wbija się szpile i wklada się taki wozek.do suszarni. Na agrifarries widziałem suszarnie we Francji co napełniasz koszem przyjeciowym, w srodku suszarni jest łańcuch z kolcami (coś podobnego jak w rozrzutniku obornika ) co przesuwa liście do.wnetrza. Narazie się uczymy, podglądamy bo u nas to nowość... Słyszałem, że tytoń po kombajnie jest poobijany, ale za kilka lat nie będzie miał.kto zrywać tytoń w tradycyjny sposób. Ok, dzięki kolego za odpowiedzi na temat.tytoniu :)
Opublikowano
19 godzin temu, galan99 napisał:

Nie ma nic za darmo .

Jedynie to mam więcej papierów i koszt certyfikacji,

Integrowana produkcja - spadek plonu 30 % a jak warunki nie pozwolą to i 50 % podziękował za takie dobrodziejstwo Eurokołchozu .

Ekologia to stan umysłu .

Wszystko zależy co uprawiasz. Ja mam grykę w IP i jedyne co się zmieniło w uprawie to że muszę prowadzić notatnik do tego. Reszta tak samo. 

Opublikowano

Witam, dostałem drobne poprawki z restrukturyzacji i potrzebuję małej pomocy:

-podałem działkę którą dopiero zamierzam kupić i między innymi dzięki niej realizować wzrost, na razię się wstępnie dogadałem ustnie i dałem zadatek z pokwitowaniem, agencja chce tytuł prawny do działki, usunąć tą działkę czy co zrobić najlepiej?

-plan marketingowy, może ktoś posiada jakiś przykładowy lub z grubsza co powinno być w nim zawarte, z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Może ktoś wie jak wygląda dobór maszyn np. pługów, agregatu do wielkości gospodarstwa w aktualnym naborze? Są jakieś nowe tabelki/wskaźniki czy oceniają według wskaźników z prow 2014-2020?

Opublikowano
Dnia 11.08.2024 o 11:12, galan99 napisał:

Program RMG -jest nie poważnym programem - ekologia i integrowana produkcja , szybka droga do likwidacji gospodarstwa obecnym czasie .

To jest uprawa dopłat i likwidacja . 

Bo o to im chodzi właśnie

Opublikowano (edytowane)

Jak jest okazja wziąść 100/120 tys to jaki problem.wejsc w IP? Doplaty są wyższe, rekompensują koszty dodatkowe. Znajomy co robi ludziom wnioski to mówi, że sporo "malych" rolnikow bierze przyczepy 6-8 ton lub ciągniki o mocy 70-80 KM na wąskim ogumieniu. Ponoć nie planują tymi maszynami w polu robić. Sprzedażą po 6 latach jako prawie nowa maszyna... Jakieś plugi czy talerzowki lub agregat to może kupca nie znajsc ale.ciagnik/przyczepa sie sprzeda szybko. Ci ludzie mają tylko.gospodarstwo przydomowe, owszem pracują zawodowo a "gospodarke" mają dodatkowo. Mówią, że to.swietny program.

Edytowane przez Marl
  • Haha 1