Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, thor1984 napisał:

Ja kilka dni temu dzwoniłem do osoby która robiła mi pierwszy nabór i mówiła, żeby spokojnie poczekać na ostateczne przepisy i wtedy będziemy działać.

9 godzin temu, benio1967 napisał:

też czekam

a do kiedy można składać wnioski?

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Zgadza się, ale jak w przepisach luki to kto może  to kombinuje. 

Za to kto miał jakiś pomysł i chęci to realnie coś w gospodarstwie zrobił za tę kasę .

Na tę czasy to ta kwota niewiele warta a wymagania każdy  widzi.

Próbujesz, czy nie?

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

Zgadza się, ale jak w przepisach luki to kto może  to kombinuje. 

Za to kto miał jakiś pomysł i chęci to realnie coś w gospodarstwie zrobił za tę kasę .

Na tę czasy to ta kwota niewiele warta a wymagania każdy  widzi.

To tylko 2 lata wymogów nic strasznego .

• Thanks 1
Opublikowano

Jako firma nie robimy wniosków z tego naboru

46 minut temu, GRZES1545 napisał:

Będę się starał ale nie za wszelką cenę, zobaczę co doradca mi podpowie jak już będzie rozporządzenie wydane.

Są podpisane wytyczne

47 minut temu, galan99 napisał:

To tylko 2 lata wymogów nic strasznego .

Niby czemu 2 lata ? Wiesz od kiedy trzeba wejść w ekologię lub integrowana produkcje?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Nie rozumiem 

Chyba Celownikiwi chodziło o to, że  jak Wy nie będziecie pisać wniosków w tym naborze to tym bardziej jak ktoś chce sam napisać i próbować dostać te punkty to będzie bardzo ciężko.

Tylko ja rozumiem to tak, że nie chcecie klientów na siłę "uszczęśliwiać" tymi punktami np. z pseudo grup producenckich bo później i klienci będą mieli problem z agencją i Wy z klientami.

Tak jak pisane było na FB lepiej przeczekać pierwszy nabór i nie robić konkurencji Galanowi niech sobie weźmie te 100tys na 2 lata zobowiązań a w kolejnym naborze pewnie obniża warunki, zejdą z wymaganiami i wtedy nawet taki pseudo rolnik jak ja to weźmie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie  tylko dla ciebie obniżą warunki , nie mogą zmieniać zasad naborów raz ustalonych w danym programie .

Nic nie ma trudnego w tym programie . 

niech sobie weźmie te 100tys na 2 lata zobowiązań 

wezmę bez problemu .

Masz 3 lata na spełnienie zgadza się .

Zaś 2 lata na utrzymanie jak ktoś nadgorliwy i wypełni w 1 roku jego problem .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
10 minut temu, melon10641 napisał:

Chyba Celownikiwi chodziło o to, że  jak Wy nie będziecie pisać wniosków w tym naborze to tym bardziej jak ktoś chce sam napisać i próbować dostać te punkty to będzie bardzo ciężko.

Tylko ja rozumiem to tak, że nie chcecie klientów na siłę "uszczęśliwiać" tymi punktami np. z pseudo grup producenckich bo później i klienci będą mieli problem z agencją i Wy z klientami.

Tak jak pisane było na FB lepiej przeczekać pierwszy nabór i nie robić konkurencji Galanowi niech sobie weźmie te 100tys na 2 lata zobowiązań a w kolejnym naborze pewnie obniża warunki, zejdą z wymaganiami i wtedy nawet taki pseudo rolnik jak ja to weźmie. 

Po pierwsze nie jest jasny sposób udokumentowania tego wymaganego wzrostu . Co w przypadku spadku cen ?? 
grupy producenckie to dla mnie nieporozumienie . Istniejące grupy nie będą nikogo przyjmować . Może ktoś zwęszy interes i będzie zakładał takie grupy dka wnioskodawców ake to gra nie warta świeczki bo wnioskodawca zapłaci sporo za księgowość takiej grupy . Ludzie chcą brać bo są napaleni i mało do nich dociera . W poprzednich naborach mieli siać słonecznik , mówiło się im to przed naborem a jak trzeba byko siać to było : jak to ? Nic pan nie mówił . A teraz mówiły o uczestnictwie w ekologii lub integrowanej produkcji , wiec będzie zdziwienie ze coś trzeba albo prowadzenie za rękę przez re procesy . 

I jeszcze nie wiemy jak będzie wygladal biznesplan . Plan marketingowy dla rzepaku i pszenicy ? Ja dziękuje ☺️niech ambitniejsi doradcy działają 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

integrowanej produkcji 

Krótkie łańcuchy dostaw .

Sprzedasz detaliczna piękna sprawa  , jak dla mnie .

Czekam tylko na ogłoszenie naboru i Pani pisze biznes plan i niczego się nie boję są ludzie co na swej pracy się znają .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Dla ciebie zobowiazanie trwa dwa lata to i się bie boisz

Żeby nie było , jeżeli ktoś prowadzi rzeczywista produkcje rolna i zainteresuje się tematem czyli wejściem w ekologię lub integrowana i nie widzi w tym kłopotu dla siebie to pieniądze są do wyciagnięcia 

Opublikowano
11 minut temu, masa24 napisał:

Dla ciebie zobowiazanie trwa dwa lata to i się bie boisz

Żeby nie było , jeżeli ktoś prowadzi rzeczywista produkcje rolna i zainteresuje się tematem czyli wejściem w ekologię lub integrowana i nie widzi w tym kłopotu dla siebie to pieniądze są do wyciagnięcia 

A jak to wygląda w sytuacji gdy już teraz licząc przychód bazowy ze współczynników SO mam przychód dużo wyższy niż wymagany wzrost o 30%? Teoretycznie nie muszę nic zwiększać?

Opublikowano

Musisz . 
masz mieć wzrost 30 od przychodu bazowego czyli so liczone z tego roku . Zapis o tym ze nie mniej niż minimalne wynagrodzenie dotyczy tych którzy maja np so 1000 euro . Wtedy musza mieć te minimum 40 pare tys w roku docelowym 

Opublikowano
49 minut temu, galan99 napisał:

Pewnie  tylko dla ciebie obniżą warunki , nie mogą zmieniać zasad naborów raz ustalonych w danym programie .

Nic nie ma trudnego w tym programie . 

Galan ja po prostu nie chce Ci konkurencji robić. Nie obrażając nikogo postronnego niech w pierwszym naborze biorą udział tylko prawdziwi rolnicy najlepiej po szkole podstawowej i gumofilcach. A złodzieje i kombinatorzy tak jak ja to później.

No a teraz wyjaśnię skąd moja złośliwość wobec Ciebie. Mówisz nie mogą zmienić zasad naboru. A jak wytłumaczysz że np. w modernizacji zwiększyli kwotę pomocy z 200 na 250 albo że w pierwszym naborze na RMG trzeba było zdobyć więcej punktów niż w kolejnych? Pewnie zmian było więcej ale tylko o takich wiem. Więc nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić później zmianę do rozporządzenia.

Oczywiście nikt nie wie, czy  takie zmiany będą. Być może teraz są to pobożne życzenia o złagodzeniu punktacji i warunków. Ale tak jak uczy doświadczenie np. z ekoschematami pierwotne założenia były dużo bardziej wyśrubowane niż obecne. Sen urzędników zderzył się z rzeczywistością i trochę wymiękają.  A nie jest powiedziane, że zmian na lepsze nie będzie więcej. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał:

Mając ekologie na produkcję roślinna i konwencjonalne bydło wchodząc w nowy program restrukturyzacji muszę sprzedać zboże jako ekologiczne czy rozliczyc się sprzedając bydło? 

Mowa o dokumentach potwierdzających prowadzenie działalności rolniczej? Jeśli tak, to:

Jeżeli ubiegasz się o pomoc na operację dotyczącą produkcji ekologicznej w kwocie 120 tys. zł należy wykazać przychody ze sprzedaży produktów wytworzonych metodami ekologicznymi, tj. produktów ekologicznych lub produktów w okresie konwersji.

Jeśli na pozostałe operacje, gdzie kwota dotacji wynosi 100 tys. zł mogą być to faktury z rolnictwa konwencjonalnego.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

integrowanej produkcji 

Krótkie łańcuchy dostaw .

Sprzedasz detaliczna piękna sprawa  , jak dla mnie .

Czekam tylko na ogłoszenie naboru i Pani pisze biznes plan i niczego się nie boję są ludzie co na swej pracy się znają .

A to nie trzeba w integrowanej być już w momencie składania wniosku o pierwszą  ratę? Podobnie w ekologię jest z tego co czytałem 🤔

2 godziny temu, melon10641 napisał:

Galan ja po prostu nie chce Ci konkurencji robić. Nie obrażając nikogo postronnego niech w pierwszym naborze biorą udział tylko prawdziwi rolnicy najlepiej po szkole podstawowej i gumofilcach. A złodzieje i kombinatorzy tak jak ja to później.

No a teraz wyjaśnię skąd moja złośliwość wobec Ciebie. Mówisz nie mogą zmienić zasad naboru. A jak wytłumaczysz że np. w modernizacji zwiększyli kwotę pomocy z 200 na 250 albo że w pierwszym naborze na RMG trzeba było zdobyć więcej punktów niż w kolejnych? Pewnie zmian było więcej ale tylko o takich wiem. Więc nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić później zmianę do rozporządzenia.

Oczywiście nikt nie wie, czy  takie zmiany będą. Być może teraz są to pobożne życzenia o złagodzeniu punktacji i warunków. Ale tak jak uczy doświadczenie np. z ekoschematami pierwotne założenia były dużo bardziej wyśrubowane niż obecne. Sen urzędników zderzył się z rzeczywistością i trochę wymiękają.  A nie jest powiedziane, że zmian na lepsze nie będzie więcej. 

Zmieniali zasady...w 2017r były uproszczone dokumenty np. Do inwestycji budowlanych, w kolejnym roku juz  były potrzebne kosztorysy itp. Np. Na wymianę dachu. 

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Musisz . 
masz mieć wzrost 30 od przychodu bazowego czyli so liczone z tego roku . Zapis o tym ze nie mniej niż minimalne wynagrodzenie dotyczy tych którzy maja np so 1000 euro . Wtedy musza mieć te minimum 40 pare tys w roku docelowym 

Jeżeli obliczając przychód bazowy wychodzi mi 60000 zł to przyjmując wzrost o 30 % w roku docelowym wychodzi że muszę udokumentować około 78000 zł. Zakładając że dużo wyższy przychód mam już teraz czyli w momencie składania wniosku(przychód  faktyczny ze sprzedaży udokumentowany fakturami) czyli wychodzi teoretycznie że nie muszę np. posadzić hektar więcej jakiejś uprawy.

Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał:

Ja to Ci się dziwię że z nim dyskutujesz. Już większość wie, że z nim nie jest do konca wszystko ok. Ja to nawet nie czytam, jego wypocin. Poprostu ignoruje

Opublikowano
26 minut temu, Miran napisał:

Jeżeli obliczając przychód bazowy wychodzi mi 60000 zł to przyjmując wzrost o 30 % w roku docelowym wychodzi że muszę udokumentować około 78000 zł. Zakładając że dużo wyższy przychód mam już teraz czyli w momencie składania wniosku(przychód  faktyczny ze sprzedaży udokumentowany fakturami) czyli wychodzi teoretycznie że nie muszę np. posadzić hektar więcej jakiejś uprawy.

Nie musisz 

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

51 minut temu, masa24 napisał:

Nie musisz 

To zależy jak będzie skonstruowany biznesplan do wniosku. Jeżeli będzie opierał się tylko na potencjalnej sprzedaży wynikającej z wielkości ekonomicznej to taki wzrost będzie musiał się z czegoś wziąć, np. zwiększenia powierzchni uprawy. A faktyczny przychód może nie być brany w ogóle pod uwagę przy tworzeniu biznesplanu.