Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Wniosek o 2 rate skalda sie przed uplywem 3 lat od od dostania 1 raty.

Te podpunkty to chodzi o to ze jak dostales kase powiedzmy przed 15 maja np 2020 to w 2025 juz nie musisz utrzymac biznesplanu iw zrostu a jezeli kasa by wplynela po 15 maja to jesccze caly 2025 bys musial utrzymywac

Ok, w takim razie w moim przypadku wniosek o 2 rate musze złozyć max do 1.04.2024 r

A wiec to co jest w rozporządzeniu dt. ustaleniu docelowej wielkosci ekonomicznej gospodarstwa ma zastosowanie w przypadku powiadomieniu Agencji o zakończeniu realizacji BP a wiec w moim przypadku 2026 r. I w zależności od terminu złożenia tego oświadczenia prze/po 15 maja, uprawy  z którego roku beda brane pod uwage?

Opublikowano (edytowane)

jesli dostales kase przed 15 maja to tak. o 2 rate skladasz do kwietnia 2024. Uprawy utrzymuejsz w laatch 2023 2024 2025.

Sprawozdanie konczace skladasz do kwietnia 2026

Edytowane przez mds212
Opublikowano
3 minuty temu, mds212 napisał:

jesli dostales kase przed 15 maja to tak. o 2 rate skladasz do kwietnia 2024. Uprawy utrzymuejsz w laatch 2023 2024 2025.

Sprawozdanie konczace skladasz do kwietnia 2026

Czyli reasumując. Nie ma zadnych przeciwwskazań formalnych zebym teraz złożył wniosek o II rate ( tzn. zaraz po złożeniu wniosku o Dopłaty Bezpośrednie żeby wszystko grało)?  Uprawy bede misiał miec w latach 2023-25

Przed 15 majem 2026 składam wniosek "Sprawozdanie z realizacji BP" Tym samym docelowe SO mam wyliczane z upraw z 2025 r. W 2026 moge siać co chce?

Kase dostałem 1.04.2021.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mds212 napisał:

nie przed 15 mają 2026 tylko 5 lat od dostania kasy czyli 1 kwietnia 2026

Jeszcze doprecyzuje bo źle to zapisałęm.

Sprawozdanie z realizacji BP składam do wniosku o II rate, najpóźniej do 31.08 2023 (nie przedłużałem terminu )

Natomiast Sprawozdanie z zakończenia realizaji BP musze złożyć do 1.04.2026

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano
17 godzin temu, escobar123 napisał:

czy ten 5 letni staz przejdzie do dotacji na mlodego rolnika czy musi byc wyksztalecenie? planuje skorzystac z mlodego lub rmg jednak przy MR blokuje mnie wyksztalcenie... wiem ze mozna uzupelnic jednak mam duzo wazniejszych spraw niz chodzenie teraz 2/3 lata do szkoly

Bez wykształcenia rolniczego nie dostaniesz MR, albo musisz zrobić albo uzupełnić w 3lata 

Opublikowano

Czy faktura z zakupu musi być podpisana przez sprzedającego długopisem czy może być tak jak to wysyłają meilem , ze jest w tym miejscu wpisane komputerowo jego imie i nazwisko?

Opublikowano

@mds212mój wniosek o drugą płatność leżał w agencji od sierpnia do połowy styczna, czyli 5miesięcy, w dniu w którym mijało 3lata od wypłaty pierwszej raty pani z agencji dzwoni że wykryła bzdurną rozbieżność tj. w rozliczeniu nie wpisaniem krowy którą miałem pare dni w styczniu. Jako ze pracuje do 14-tej było przed 13-tą wiec pani grzecznie mówi ze nie zdążę poprawić już biznesplanu wiec muszę w tym dniu im napisać i wysłać wniosek o wycofanie wniosku o drugą płatność, złożyć wniosek o wydłużenie realizacji biznesplanu o rok i po tym terminie biznesplan i znów wniosek o drugą płatność... drugą płatność dostałem gdzieś dopiero w październiku. Morał z tego taki że należy uzbroić się w anielską cierpliwość i wszystkiego się spodziewać 😁 

Opublikowano
Dnia 11.03.2023 o 09:48, Elvis1090 napisał:

Witam, chciałem złożyć wniosek na restrukturyzację małych gospodarstw i zrobić silos do kiszonek i  utwardzić teren wokół obory ,problem jest tego typu że właścicielem działki jest moja żona a ja w akcie widnieje tylko jako małżonek a nie współwłaściciel, ktoś się orientuje czy przejdzie to w agencji albo co trzeba zrobić żeby przeszło?

żona musi złożyć wniosek tylko musi mieć dopłaty na siebie

Opublikowano
2 godziny temu, spwrp napisał:

@mds212mój wniosek o drugą płatność leżał w agencji od sierpnia do połowy styczna, czyli 5miesięcy, w dniu w którym mijało 3lata od wypłaty pierwszej raty pani z agencji dzwoni że wykryła bzdurną rozbieżność tj. w rozliczeniu nie wpisaniem krowy którą miałem pare dni w styczniu. Jako ze pracuje do 14-tej było przed 13-tą wiec pani grzecznie mówi ze nie zdążę poprawić już biznesplanu wiec muszę w tym dniu im napisać i wysłać wniosek o wycofanie wniosku o drugą płatność, złożyć wniosek o wydłużenie realizacji biznesplanu o rok i po tym terminie biznesplan i znów wniosek o drugą płatność... drugą płatność dostałem gdzieś dopiero w październiku. Morał z tego taki że należy uzbroić się w anielską cierpliwość i wszystkiego się spodziewać 😁 

Złożyłeś i tak sobie czekasz 5 miesięcy , nie zapytałeś ani razu co jest , nie tak .

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Złożyłeś i tak sobie czekasz 5 miesięcy , nie zapytałeś ani razu co jest , nie tak .

pewno liczył że wszystko jest z góry ustalone... :D

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jackowski11 napisał:

Pytanie, chciałem sie upewnić:

Wypłata I raty 1.04.2021. Marzec 2023 zakończenie zrealizowanie założeń BP (zakup ha)

W tym roku zaczynam zwiekszanie SO (zasiewy) zgodnie z BP. To mój rok docelowy

Kiedy powinienem złożyć wniosek o wypłate II raty - przed 15 maja b.r, czy po 15 maja? Chodzi o wyliczenie mojego SO

Jeśli chcesz, żeby brano pod uwagę uprawy z 2023 do wyliczenia dochodowości w roku docelowym, to składasz po 15 maja 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano
11 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Jeśli chcesz, żeby brano pod uwagę uprawy z 2023 do wyliczenia dochodowości w roku docelowym, to składasz po 15 maja 

Tak, chce zeby do wyliczenia dochodowości brany był rok 2023. W 2022 nie miałem jeszcze upraw

W takim razie  zacytowany przeze mnie zapis z Rozporządzenia RM dt. zakończenia realizacji BP (po 5tym roku) czy Sprawozdania z realizacji BP (po 3 latach od wypłaty I raty) ?

Czy mylę/żle rozumiem te terminy?

Opublikowano
2 godziny temu, Kondominium napisał:

żona musi złożyć wniosek tylko musi mieć dopłaty na siebie

Zona nie może złożyć wniosku na siebie bo wzięła młodego rolnika, ja otwieram gospodarstwo na siebie i biorę dofinansowanie do małych gospodarstw

Opublikowano
1 godzinę temu, jackowski11 napisał:

Tak, chce zeby do wyliczenia dochodowości brany był rok 2023. W 2022 nie miałem jeszcze upraw

W takim razie  zacytowany przeze mnie zapis z Rozporządzenia RM dt. zakończenia realizacji BP (po 5tym roku) czy Sprawozdania z realizacji BP (po 3 latach od wypłaty I raty) ?

Czy mylę/żle rozumiem te terminy?

Niezależnie od tego czy to wniosek o wypłatę drugiej raty czy sprawozdanie w 5 roku, zawsze jeśli będzie złożone przed 15 maja, to uprawy są liczone z roku poprzedniego 

Opublikowano
20 minut temu, mds212 napisał:

To nie ma znaczenia przy wniosku o 2 rate

Jak nie ma jak ma decydujące , chyba ze piszesz o czymś innym niż złożenie wniosku przed i po 15 maja 

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

dzwoniłem w grudniu, p. kierownik odpowiedziała, że jest  w rozpatrzeniu i żeby czekać... gdy pytałem panią dlaczego dopiero w ostatni dzień sobie o mnie przypomniała, grzecznie wytłumaczyła ze moje papiery otrzymała tydzień wcześniej i się w tym czasie zapoznała z moją sprawą... możesz sobie dzwonić, opowiedzą ci co będą chcieć i zrobią co będą chcieć i możesz im skoczyć. Mogłem się nie zgodzić i nie wycofywać wniosku o drugą płatność ale pani wytłumaczyła że sprawa po moim odwołaniu pewnie wyląduje w  sądzie i trwać  bedzie jeszcze dłużej wiec odpuściłem.

Opublikowano
9 godzin temu, mds212 napisał:

mozesz sobie wybrac ze rokiem docelowym jest 2 rok a zlozyc wniosek o 2 rate dopiero w 3 roku byleby nie dluzej niz 3 lata od dostania kasy.

Owszem ale składając wniosek o druga ratę musimy osiągnąć odpowiedni wzrost który liczony jest z upraw i hodowli a który rok jest brany pod uwagę determinuje data złożenia wniosku o druga ratę przed lub po 15 maja

• Like 3