Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy Notariuszu wypłać .

Lub w domu właściciela tylko , sprzedający musi napisać oświadczenie że otrzymał kasę tyle ile w Akcje Notarialnym .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
melon10641 napisał:

pytanie do osób co kupowały ziemie. Czy pisaliście w akcie notarialnym, że kasa pochodzi z RMG? 

nie

Zetix napisał:

A tytuł przelewu musi być wg wytycznych, czy może bez problemu być np zakup działki uprawowo rolnej nr xxx i wsio?

Ja wpisałem "zakup gruntów akt notarialny nr...."

• Like 1
Opublikowano

Wy taki chajs nosicie ze soba do notariusza? Zazwyczaj jak kupuje na akcie sa podane dane do przelewu sprzedajacego ba raz mialem ziemie z 5 spadkobiercami i ich konta byly podane i % naleznosci i termin platosci - w domu robilem przelewy.

Opublikowano

Ja znowu dostałem informację, że najlepiej zrobić przelew bankowy, żeby agencja miała wgląd ... Do tego potwierdzenie wykonania przelewu i tyle.

Opublikowano
galan99 napisał:

To ciekawe pytanie bardzo ciekawe ?.

Skoro do dopłat ma być rolnik aktywny to , by wskazywało ze tylko co na KRUS .

skąd Ty masz takie informacje piszesz jakieś bzdury

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@wojtal24 Z tego co ostatnio pisało w gazetach to jeśli masz rolnicze wykształcenie, to masz wszystko z głowy, jeśli masz zawodowe inne niż rolnicze musisz mies 3letni staż (czyli krus) jeśli masz podstawowe/gimnazjalne musisz miec 5 letni staż żeby uznali cie za rolnika indywidualnego

Edit 

Zapomniałem że jeszcze musi zamieszkiwać 5lat w danej gminie co jest gospodarstwo 

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
25 minut temu, krzysiek277 napisał:

@wojtal24 Z tego co ostatnio pisało w gazetach to jeśli masz rolnicze wykształcenie, to masz wszystko z głowy, jeśli masz zawodowe inne niż rolnicze musisz mies 3letni staż (czyli krus) jeśli masz podstawowe/gimnazjalne musisz miec 5 letni staż żeby uznali cie za rolnika indywidualnego

Edit 

Zapomniałem że jeszcze musi zamieszkiwać 5lat w danej gminie co jest gospodarstwo 

Ale to chodzi o to żeby dopłaty brać trzeba mieć rolnicze wykształcenie albo spełnić te inne wymagania czy to chodzi o ten rmg ?

Opublikowano
4 minuty temu, damianos95 napisał:

Ale to chodzi o to żeby dopłaty brać trzeba mieć rolnicze wykształcenie albo spełnić te inne wymagania czy to chodzi o ten rmg ?

Żeby brać rmg czy dopłaty obszarowe wystarczy że spełnisz definicję rolnika indywidualnego tym stażem pracy jako domownik krus, jeśli nie posiadasz wykształcenia

Żeby dostać młodego rolnika musisz mieć typowo rolnicze 

Z modernizacji też chyba można korzystać bez rolniczego

Opublikowano
5 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Żeby brać rmg czy dopłaty obszarowe wystarczy że spełnisz definicję rolnika indywidualnego tym stażem pracy jako domownik krus, jeśli nie posiadasz wykształcenia

Żeby dostać młodego rolnika musisz mieć typowo rolnicze 

Z modernizacji też chyba można korzystać bez rolniczego

Punkcik jest za wykształcenie.

Dnia 11.03.2023 o 17:17, melon10641 napisał:

pytanie do osób co kupowały ziemie. Czy pisaliście w akcie notarialnym, że kasa pochodzi z RMG? 

Po co?

10 godzin temu, Celownik07 napisał:

Wy taki chajs nosicie ze soba do notariusza? Zazwyczaj jak kupuje na akcie sa podane dane do przelewu sprzedajacego ba raz mialem ziemie z 5 spadkobiercami i ich konta byly podane i % naleznosci i termin platosci - w domu robilem przelewy.

Pewnie noszą w reklamówkach z biedry. Były takie myki że kupowali ziemię od starszej osoby i  jej tam liczyli przy notariuszu te tysiące. Podpisik a finalnie dużo mniej kasy dawali takiemu dziadkowi czy babci...

Opublikowano
9 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Edit 

czy ten 5 letni staz przejdzie do dotacji na mlodego rolnika czy musi byc wyksztalecenie? planuje skorzystac z mlodego lub rmg jednak przy MR blokuje mnie wyksztalcenie... wiem ze mozna uzupelnic jednak mam duzo wazniejszych spraw niz chodzenie teraz 2/3 lata do szkoly

Opublikowano
Dnia 11.03.2023 o 09:48, Elvis1090 napisał:

Witam, chciałem złożyć wniosek na restrukturyzację małych gospodarstw i zrobić silos do kiszonek i  utwardzić teren wokół obory ,problem jest tego typu że właścicielem działki jest moja żona a ja w akcie widnieje tylko jako małżonek a nie współwłaściciel, ktoś się orientuje czy przejdzie to w agencji albo co trzeba zrobić żeby przeszło?

Żeby zrobić inwestycję budowlaną musisz być współwłaścicielem gruntu, na którym chcesz ją robić 

Opublikowano
7 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Żeby zrobić inwestycję budowlaną musisz być współwłaścicielem gruntu, na którym chcesz ją robić 

Tyle wiem pytanie czy jeśli gospodarstwo było przekazane po ślubie i jestem w akcie wpisany jako małżonek a nie mamy rozdzielności majątkowej to jestem przez agencję uznawany za współwłaściciela czy nie?

Opublikowano
2 minuty temu, Elvis1090 napisał:

Tyle wiem pytanie czy jeśli gospodarstwo było przekazane po ślubie i jestem w akcie wpisany jako małżonek a nie mamy rozdzielności majątkowej to jestem przez agencję uznawany za współwłaściciela czy nie?

Akcie Notarialnym taki zapis że posiadacie gospodarstwo wspólnie czy jest tylko na jednego zapisane gospodarstwo czyli tylko żona zapisana jako właściciel prawny .

Opublikowano
13 godzin temu, malaczarna napisał:

Pewnie noszą w reklamówkach z biedry. Były takie myki że kupowali ziemię od starszej osoby i  jej tam liczyli przy notariuszu te tysiące. Podpisik a finalnie dużo mniej kasy dawali takiemu dziadkowi czy babci...

To notariusz był z nimi w zmowie? :P Raczej to było inaczej, cwaniaczki piszczą żeby niby cenę zaniżyć tylko na umowie, bo opłaty cuda nie widy, no i później  podpisik i faktycznie wypłacają tylko to co jest na umowie.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

Kto stoi jako właściciel w księgach wieczystych? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

To notariusz był z nimi w zmowie? :P Raczej to było inaczej, cwaniaczki piszczą żeby niby cenę zaniżyć tylko na umowie, bo opłaty cuda nie widy, no i później  podpisik i faktycznie wypłacają tylko to co jest na umowie.

Znam takiego co nie patrzył jak tą kasę liczą

Opublikowano

A czy są jakieś ograniczenia co do wieku i pobierania emerytury z krus przez właściciela gospodarstwa? Czyli np. rolnik ma emeryturę, ale dalej prowadzi gospodarstwo i sprzedaje mleko do mleczarni. Czy wtedy to nie wyklucza ze skorzystania z tego programu nowej restrukturyzacji? Czy lepiej próbować na żonę albo syna?

Opublikowano

Pytanie, chciałem sie upewnić:

Wypłata I raty 1.04.2021. Marzec 2023 zakończenie zrealizowanie założeń BP (zakup ha)

W tym roku zaczynam zwiekszanie SO (zasiewy) zgodnie z BP. To mój rok docelowy

Kiedy powinienem złożyć wniosek o wypłate II raty - przed 15 maja b.r, czy po 15 maja? Chodzi o wyliczenie mojego SO

Ponieważ zgodnie z Rozporządzeniem o RMG:

Przy ustalaniu docelowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa posiadanego przez rolnika, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. c, bierze się pod uwagę produkcję rolną prowadzoną:

1)   w gospodarstwie, z tym że w przypadku gdy zakończenie realizacji biznesplanu przypada:

a) do dnia 15 maja danego roku - bierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu,

b)       po dniu 15 maja danego roku - bierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu

Opublikowano

Wniosek o 2 rate skalda sie przed uplywem 3 lat od od dostania 1 raty.

Te podpunkty to chodzi o to ze jak dostales kase powiedzmy przed 15 maja np 2020 to w 2025 juz nie musisz utrzymac biznesplanu iw zrostu a jezeli kasa by wplynela po 15 maja to jesccze caly 2025 bys musial utrzymywac