Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz to wszystko możliwe nie wiadomo co im odbije już gadali kiedys że ktoś kto wziol młodego będzie mógł brać mowa restrukturyzacje teraz że nie można już UJ wie znajomy niepocieszony ta informacja 

Przed chwilą, Celownik07 napisał:

Za 100k kupi jakiego belarusa? Juz trzeba sie przymierzac ^^

158800brutto najtańsza oferta za 952 most krzyżakowy 

820 jest tylko 6tys taniej

Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nie dziw się, ja sam już  mam plan na kolejny swój program rozwoju 🤭

Też bym się nie obraził na te 100 tys. zł, tym bardziej że plan też mam.

3 godziny temu, Celownik07 napisał:

Za 100k kupi jakiego belarusa? Juz trzeba sie przymierzac ^^

Za darmo bym nie chciał...

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

za darmo bym nie chciał...

a co lepszego w takich pieniądzach by kupil. trzeba mierzyc sily na zamiary. pozostaje kupic ziemi jak bedzie w rozporzadzeniu bo maszyn po zawyzonej cenie szkoda brac.

Opublikowano (edytowane)

Taaa, a ziemii mały rolnik nie kupi w ogóle w niektórych regionach kraju. U mnie nawet nie chodzi o to że pieniędzy nie mam, ale albo ludzie nie chcą w ogóle rozmawiać z kimś takim jak ja albo jakieś chore ceny podają. To tzw. mit dużego rolnika który płaci po 120 tys. za ha i jeden przez drugiego się bije o każdy hektar. Potem jak dochodzi co do czego to ludzie dostają 80-85 tys. ale chwalą się że "milionów" nabrali. Co do ciągnika, nowego nic prócz ruska nie kupi w tej kasie, ale gdzie sens kupować nowy ciągnik który po 10 latach będzie bardziej lal olejem zewsząd niż mój 30 letni Renault??...

Edytowane przez Kaszlak79
Literówka
Opublikowano

u mnie z ziemia raczej nie ma problemu -choc ludzie sie cenia, tez bym wolal zeby ziemia lezala niz zebym wzial psi grosz- inna gadka jest jak lepiej posmarujesz. swoich pieniedzy takich bym nie dal ale jak mi da na to unia to moge mu dorzucic te 10k wiecej bo i tak bardziej mi sie to oplaca niz kupic ciagnik na program gdzie juz na starcie sprzedawca podnosi cene tego sprzetu.

Opublikowano

To nie lepiej wziąć jakąś przyczepę? Te też nie tracą na wartosci. Albo jakiś inny sprzęt do produkcji, lub usprawniajacy "przygotowanie produktu do sprzedaży". Sortowniki, maszyny pakujące etc. 

Za sortownik wzięty na rmg wezmę te same pieniądze co go kupiłem, a służył mi 5 lat. 

Wracając do cen ciągników to paradoks jest taki że kupując Zetora proxime na kredyt preferencyjny 12 lat temu z ladowaczem za 130 tysięcy. Dziś sprzedając ten ciągnik dostał bym za niego większe pieniądze. Amortyzacja za darmo😉

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

i co z tego, że weźmiesz te same pieniądze skoro kupisz za nie o wiele mniej niż 5 lat temu? Z ziemią jest większa szansa, że nominalnie podrożeje w ciągu 5 lat niż z przyczepą. 

Opublikowano

kurde mam podjescie ze wolalbym ziemie i kupic prywatnie uzywane starsze maszyny - nie musze jezdzic nowymi. Choc ciagnikiem nowym bym nie pogardzil jakby sie zmiescil jakis w tej cenie. u mnie ziemie czesto sa przy drogach wojewodzkich/gminnych/powiatowych wiec wiadomo dzis rolna a za 10-15lat budowlana i tez z ta mysla je nabywam.

Opublikowano

Ja też tak miałem, byłem umówiony na kupno gruntu już z dwiema osobami po czym się wycofały. Reszta co "kolędowałem" za gruntem to albo cena 150% tego co dyktuje lokalny rynek, albo najpierw obiecywali a potem nawet gadać nie chcieli albo nie są zainteresowani sprzedażą. Jest jeszcze opcja żeby chodzić po ludziach co mają jakieś nieużytki, czasem w ogóle są zaskoczeni że ktoś się takim gruntem interesuje. Ale to znowu robota przy takim polu i pierwsze 2 sezony słabsze. Na wzrost ceny gruntów poprzez jakieś inwestycje nie liczę, u mnie jest zadupie ale za to grunty żyzne.

marluk napisał:

i co z tego, że weźmiesz te same pieniądze skoro kupisz za nie o wiele mniej niż 5 lat temu? Z ziemią jest większa szansa, że nominalnie podrożeje w ciągu 5 lat niż z przyczepą. 

Ale jest marna szansa tą ziemię kupić. A płacić po 120 tys. za ha nie mam zamiaru skoro inni płacą co najwyżej 85 tys. Poza tym ja chcę rozwijać moje gospodarstwo a nie liczyć że ziemia podrożeje i będę "bogocz".

Opublikowano
4 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Ja też tak miałem, byłem umówiony na kupno gruntu już z dwiema osobami po czym się wycofały.

wiem jak to jest. ostatnio ogarnialem cala sprzedaz sam bo druga strona "ciemna masa" starsi ludzie, wnioski, pisma, oplaty... wszystko bylo gotowe, zgoda KOWRu tez, wystarczylo umowic termin u notariusza i zaniesc te papiery - pol roku sie z tym  bujalem w sumie w ich imieniu ale zalezalo mi na tej ziemi bo byla przy mojej w dobrej kulturze i chcialem scalic, do tamtych tylko chodzilem po podpisy i tłumaczyłem co teraz robie i po co. J3bani wycofali sie na ostatniej prostej powod błahy i wkurw niesamowity.

Teraz kupuje od typa z drugiej strony - bardziej ogarniety, to mu tylko powiedzialem co, jak i gdzie ma zrobic i niech robi ja juz minuty nie chce tracic, kase mysle ze mu daje taka ze mu sie oplaca. nie uda sie trudno zmienie bp albo sie wycofam.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Wiecznie drożeć i ziemia nie będzie. Ja i po 85 bym nie dał za ha, mam 40 lat i pytanie czy za mojego życia to się wróci? 

to samo z zakupem przyczepy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Powiedzciei jak to jest w rmg gdybym przeszedł na vat to kwota pomocy nie zmienia się? Czy ten program jest rozliczany w cenach netto tak jak w modernizacji? 

@kopin Ty chyba na vat jesteś, jak to wygląda?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Wiecznie drożeć i ziemia nie będzie. Ja i po 85 bym nie dał za ha, mam 40 lat i pytanie czy za mojego życia to się wróci? 

Ja nie liczę że ziemia będzie drożeć czy tanieć, po prostu mam tak w życiu że od paru lat rok rocznie pojawia mi się w budżecie trochę nadprogramowych pieniędzy a nie chciałbym ich tak po prostu "przeżreć". Mi ten ewentualnie zakupiony grunt z samej działalności rolniczej zwracał  by się jakieś 18-20 lat, więc też słaba perspektywa. Ale mam trochę grosza w skarpecie, a jak wiadomo dziś to najgorsza opcja, wziąłbym trochę kredytu i do tego dodatkowy pieniądz o jakim pisałem powyżej w sumie dałoby efekt że jakieś 4-5 ha spłacałbym normalnie żyjąc ok. 5-6 lat. Tu na AF niektórzy na tyle potrafili brać maszyny do załadunku zboża... Tak że perspektywa realna, tylko podejście ludzi nie realne. Ale mam plan B na to w razie czego.

2 godziny temu, Celownik07 napisał:

wiem jak to jest. ostatnio ogarnialem cala sprzedaz sam bo druga strona "ciemna masa" starsi ludzie, wnioski, pisma, oplaty... wszystko bylo gotowe, zgoda KOWRu tez, wystarczylo umowic termin u notariusza i zaniesc te papiery - pol roku sie z tym  bujalem w sumie w ich imieniu ale zalezalo mi na tej ziemi bo byla przy mojej w dobrej kulturze i chcialem scalic, do tamtych tylko chodzilem po podpisy i tłumaczyłem co teraz robie i po co. J3bani wycofali sie na ostatniej prostej powod błahy i wkurw niesamowity.

Teraz kupuje od typa z drugiej strony - bardziej ogarniety, to mu tylko powiedzialem co, jak i gdzie ma zrobic i niech robi ja juz minuty nie chce tracic, kase mysle ze mu daje taka ze mu sie oplaca. nie uda sie trudno zmienie bp albo sie wycofam.

Też bym mógł takich historii napisać ze 4-5 tak na szybko w ciągu ostatnich 2 lat. Ludzie są odrealnieni i nie słowni, co dziwne bez względu na wiek...

Edytowane przez Kaszlak79
Literówka
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Powiedzciei jak to jest w rmg gdybym przeszedł na vat to kwota pomocy nie zmienia się? Czy ten program jest rozliczany w cenach netto tak jak w modernizacji? 

@kopin Ty chyba na vat jesteś, jak to wygląda?

dla agencji to nie ma znaczenia czy ty rozliczasz vat na zasadach ogólnych czy jesteś ryczałtowcem, w restrukturyzacji został mi vat na cukierki a z 14tyś to na pare lat starczy😁plus jest jeszcze taki że tych książek, rejestrów nie musiałem prowadzić tylko brałem do rozliczenia wydruk od księgowej.

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Celownik07 napisał:

kurde mam podjescie ze wolalbym ziemie i kupic prywatnie uzywane starsze maszyny - nie musze jezdzic nowymi. Choc ciagnikiem nowym bym nie pogardzil jakby sie zmiescil jakis w tej cenie. u mnie ziemie czesto sa przy drogach wojewodzkich/gminnych/powiatowych wiec wiadomo dzis rolna a za 10-15lat budowlana i tez z ta mysla je nabywam.

a kto sie bedzie budowal ??  za co ?? i po co ??? 

rynek padl na pysk, jeszcze na obrzezach wielkich miast- w liczbie kilku -cos sie stawia . 

Opublikowano
56 minut temu, jacus napisał:

rynek padl na pysk, jeszcze na obrzezach wielkich miast- w liczbie kilku -cos sie stawia . 

To chwilowe. Jak facet domu nie zbuduje to co z niego za chłop.

Mi się udało trochę ziemi kupić od syndyka z licytacji. Ale daleko i trzeba dać w dzierżawę

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

Przejsciowe. Rynek nie lubi monotonii a ziemie kupuje sie na lata . O to sie nie martwie bo ma kto tez to po mnie przejac.